Sakk: Macieja megállíthatatlan

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.08.20. 22:29
Címkék
MVM-kupa rapid párosmérkôzés, Budapest

1. játszma: Bartlomiej Macieja (lengyel)–Polgár Judit (magyar)1:0, 2. játszma: Polgár Judit–Macieja döntetlen, 3. játszma: Macieja–Polgár Judit 1:0, 4. játszma: Polgár Judit–Macieja döntetlen
Az állás: Macieja–Polgár Judit 3:1
MVM-kupa rapid párosmérkôzés, Budapest

1. játszma: Bartlomiej Macieja (lengyel)–Polgár Judit (magyar)1:0, 2. játszma: Polgár Judit–Macieja döntetlen, 3. játszma: Macieja–Polgár Judit 1:0, 4. játszma: Polgár Judit–Macieja döntetlen
Az állás: Macieja–Polgár Judit 3:1
"Nem értem, hogy Judit miért a sötét színt választotta az első partiban. Ha valaki egy párosmérkőzésen így kezd, akkor, mivel még nagyobb a feszültség, könnyen bekövetkezhet egy vereség, így a szenvedő félnek kell futnia az eredmény után.” Ezeket a szavakat Polgár László azután mondta, hogy lánya, Polgár Judit a nyitónapon egypontos hátrányba került az Európa-bajnok Bartlomiej Macieja elleni rapid párosmérkőzésen. Pedig minden a legnagyobb rendben ment egészen a rulettkerekes sorsolásig, amelynek megnyerése után a női világranglista vezetője a sötét színt válaszotta.
Mint utóbb kiderült, ez végzetes hiba volt.
Az első parti Demszky Gábor főpolgármester d4 lépésével indult, ami megegyezett a lengyelek kiválóságának elképzelésével, így a szabályos kezdés is a vezérgyalog előrelépésével történt. Judit az általa jól megszokott királyindiai védelmet választotta. Már a parti elejétől kezdve óriási taktikai harc folyt, ami kedvezett a magyar sakkozónő stílusának. Sajnos azonban a 24 éves ellenfél remekül felkészült, és egy újítással meglepte sötétet, aki ezek után már szemmel láthatóan nem érezte jól magát a kialakult állásban, és fokozatosan hátrányba került. A bajt tetézte, hogy az idő is fogytán volt, Macieja meg nem tudott hibázni. Így az első parti világos diadalával ért véget. Ez bizony hideg zuhany volt. A játszmákat a helyszínen kommentálók közül Gyimesi Zoltán nemzetközi nagymester a következőképpen próbálta magyarázni a vereséget: "Judit nemrég New Yorkban járt a nővérénél, Zsuzsánál, és csak pár napja tért haza. Talán nem pihente még ki az utazás fáradalmait”.
A második meccsen a magyar klasszis biztonságosabb játékot választott, és inkább arra vigyázott, hogy ne kelljen újra vesztesként felállnia az asztaltól. A minimális kockázat eredményeként nem is került bajba, de így a győzelmi esélyei sem lettek nagyobbak, és a huszonharmadik lépésben remiben egyeztek meg a felek.
A keddi játéknapon lehetőség nyílt rá, hogy tisztázódjon, hogy mi volt az első partiban elkövetett hiba oka, ugyanis újfent a királyindiai védelem került terítékre, ugyanazzal az újítással. A legfiatalabb Polgár lány azonban nem talált megoldást. Macieja egyik huszárja éles késként hatolt be a sötét hadállásba, teljesen megbénítva a vezérszárnyat. Ezenkívül a lengyel jelentős térelőnyre tett szert, ami után már a királyt vehette célba. A sötét tisztek mozgástere nagyon szűk volt, és bár Judit megpróbált aktívan védekezni, gyakorlatilag semmit sem tehetett a második vereség ellen.
Hogy ne kétpontos hátrányban álljon a félidőben Polgár Judit, a negyedik meccsen hatalmas erőfeszítéseket tett az első győzelem érdekében. Ezúttal nem óvatoskodott, hanem amint lehetősége nyílt rá, elkezdett támadni. Macieja a manapság reneszánszát élő orosz védelmet választotta, ami a szakemberek véleménye szerint az egyik legbiztosabb út a fél pont megszerzéséhez. Sajnos nagyon hamar kiderült, hogy ez a játszma sem lesz a magyar lányé. Bár Polgár mindent megpróbált, törekvései ismét csak fél pontra voltak elegendőek.
A következő játénapra szerdán kerül sor, melyen ugyancsak kétszer mérkőznek meg a felek. A játszmák iránt érdeklődők a www.zagraj.pl internetes honlapon élőben követhetik a lépéseket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik