Heti ötös: Amikor szabad a pálya

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.08.20. 21:17
Címkék
Egész Európa, némi túlzással mondva, az egész világ sportközvéleménye szerda este a Zalaegerszegi TE futballcsapatáról beszélt, amelyik gárda Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzésen 1–0-ra verte az angol Manchester Unitedet. A siker ellenére Bozsik Péter, a ZTE edzője úgy fogalmazott, hogy csapatának az eddigi kettő-négy helyett a siker után maximum hat százalék esélye van a továbbjutásra.

Juan Sebastian Verón feltette a kezét, a Manchester megadta magát – Kenesei Krisztián (20) csapata, a ZTE beszédtéma Európában (Fotó: Németh Ferenc)
Juan Sebastian Verón feltette a kezét, a Manchester megadta magát – Kenesei Krisztián (20) csapata, a ZTE beszédtéma Európában (Fotó: Németh Ferenc)
Juan Sebastian Verón feltette a kezét, a Manchester megadta magát – Kenesei Krisztián (20) csapata, a ZTE beszédtéma Európában (Fotó: Németh Ferenc)
Hajdú B. István: – Ha két százalék elég az egy–nullához, akkor a hat azt jelenti, hogy két gólt lőnek a zalaiak. Azt gondolom, a ZTE esélye valóban annyi, amennyit Bozsik Péter mond, bár a Manchester a West Bromwich Albion ellen sem tündökölt, majd kiderül, van-e a ZTE olyan csapat, mint a WBA. Meglehet, öt góllal győz a Manchester a visszavágón, de akkor is két hétig az Egerszegről beszél Európa.
Nyilasi Tibor: – Bármi lesz is az eredmény, ez hihetetlenül fontos siker volt, én nagyon bízom a jó folytatásban. Lám-lám, érdemes dolgozni, és úgy láttam, ez a győzelem még a Fradinak is lendületet adott. Ami örömteli: a gyerekek újra magyar futballsikert élhettek át, többen ismét a sportág felé fordultak, tehát a bevételeken kívül ilyen indirekt hatása is van egy ekkora eredménynek.
Mezey György: – Akárki, akárhogy magyarázza utólag kívülről-belülről a történteket, a futballtársadalom köszönettel tartozik a ZTE vezetőségének, szakmai stábjának, játékosainak, szurkolóinak. Magam Horvátországban vizsgáztatom az edzőket, és itt érzem, micsoda visszhangja, jelentősége van ennek a győzelemnek. Ebből építkezni lehet, bár tudni kell, hogy az Old Traffordon kegyetlen visszavágó vár a csapatra. Amikor a Honvéddal nagyon megszorongattuk a Sampdoriát, és itthon legyőztük, a végén az olasz bajnok a BL döntőjéig jutott – szóval ez motiválhatja a Manchestert.
Kemény Dénes: – Ennél több esély lehet, hogy nincs, és dicséretes az edző realitása. A hátrány a Manchester szempontjából behozható, de ha a ZTE szerez egy gólt, akkor nagyon komplikálttá teheti az angolok dolgát. Egyetértettem Bozsikkal abban is: a csapat sokat tett azért, hogy egyáltalán szerencséje lehessen. Úgy éreztem, a vendégek nem voltak kellően szerények ahhoz, hogy sikeresek legyenek, ráadásul most kezdődik az idény, szóval más lesz ez a csapat, mondjuk, februárban.
Csank János: – Nagyon fontos eredmény volt ez, újra velünk, magyarokkal foglalkozott a külföldi szaksajtó. Óriási siker ez, és lehetne fokozni a jelzőket. A Manchestert ugyanis nem kell senkinek bemutatni, és az angolok védekezésén is érződött a végén, nem tudják elképzelni, hogy gólt kapjanak. Ebből a sikerből profitálni kell, önbizalmat meríteni, még ha nyilvánvaló is: a Budapesten is bátran játszó United játékosait nyilván boszszantja, hogy most velük szórakoznak, és nagyon nekiesnek az őket megtréfáló magyaroknak. Ezzel együtt nagyon szurkolok a ZTE-nek.

Miközben a világ- és Európa-bajnok Laurent Blanc, a megasztár David Beckham, a vb-n gólt szerző Diego Forlán mellett többek között Juan Sebastian Verón, Roy Keane, Ole Gunnar Solskjaer, Ruud van Nistelrooy vagy éppen Ryan Giggs is pályára lépett a Puskás Ferenc-stadionban, mégis az a Koplárovics Béla tudott csak gólt lőni, aki legutóbb tétmérkőzésen a Hévíz színeiben, még az NB I B-ben a Nagykanizsa ellen volt eredményes.

Kemény: – Kevés esély van egy Manchester–Nagykanizsa meccsre, pedig ezek szerint érdekes lenne. A futball ettől szép, más csapatjátékban kevesebb az esély arra, hogy egy viszonylag ismeretlen játékos ilyen döntő találatot érjen el. Egy mozdulattal ki lehet emelkedni, még ha sok összetevője is volt a gólnak. Kellett Solskjaer háta és Szasa Ilics lába, e testrészek blokkolták Beckham lövéseit, és akkor sem lenne ilyen visszhangja a gólnak, ha az eredmény három–egy oda. Így viszont szenzáció, hogy Koplárovics ért oda…
Csank: – Nem szabad elfelejtenie, hogy ő ugyanolyan játékos, mint azon a bizonyos Nagykanizsa elleni találkozón volt, a következő meccsek mutaják majd meg, mennyi van benne. Tehetséges, nagyon ügyes, de rengeteget kell még tanulnia, fejlődnie, remélem, nem száll el ettől a góltól. Amiben egyébként kulcsmomentum volt számomra Szamosi Tamás bravúros labdaátvétele. Ami veszélyes: egy ekkora siker után nagy az ünneplés, de az első kudarc után sokan visszacsapnak, nem kell kétségbeesni attól, ha egy kihagyott helyzete után azt mondják neki, na, ez a Koplárovics gyerek azt hiszi, gólt lőtt a Manchesternek, akkor már itt szórakozhat.
Hajdú B.: – Elég egyszer jókor érkezni. Hévíz eddig gyógyfürdőiről volt híres, most viszont már egykori csatáráról is, a Manchesternek érdemes lenne körülnéznie azoknál a másodosztályú magyar csapatoknál, amelyek ellen a fiatal játékos nem talált a hálóba. A BL-selejtezőkön már csak ilyen játékosok lőnek gólt: Kuntics, Kopunovics, Koplárovics.
Mezey: –Előfordul, hogy a felsorolt klasszisok egy gyengébb ellenféllel szemben nem tökéletesen motiváltak, míg a "kicsik” száz százalékig azok. A fiatalember körül kialakult sajtóhisztériát túlzottnak tartom, nem biztos, hogy használ neki.
Nyilasi: – Már korábban is jókat hallottam erről a srácról, lehet, hogy élete legnagyobb élményét élte át, bár kívánom neki, legyen még része hasonlóban. Vannak tehetségeink, csak meg kell találni, ki kell "bányászni” őket.

Nem túl jó érzésekkel távozott a ciprusi AEL Limassol küldöttsége Budapestről. A szurkolók egy csoportjának ezer dollárt, több mint kétszázezer forintot kellett fizetnie néhány pohár italért, az elnökhelyettesnek pedig ellopták a Mercedes terepjáróját.

Nyilasi: – Szomorú dolog, még ha máshol, mással is megtörténhet ilyesmi. Nem véletlen, hogy a Balaton mellől is elszoktak a turisták, a régebbi forgalom hatvan százaléka eltűnt. Az igazi pofon mégis az lehetett, hogy a limassoliak amekkora önbizalommal érkeztek, akkora veréssel távoztak.
Mezey: – Szégyen, gyalázat. Rengeteget árt a hírnevünknek ez, pedig mi megszokhattuk, hogy minket is megpróbálnak minél jobban "levenni”. Ha a kulturált vemdéglátás helyett az azonnali kaszálás marad a divat, akkor az szomorú, és sehova nem vezet – főleg nem az Európai Unióba.
Kemény: – Sajnálatos, bár ez a világon sok helyen előfordulhat, ami lehangoló, hogy mi sem vagyunk pozitív kivételek. Ilyen a világ.
Csank: – Ez Magyarország. Szégyen, hogy külföldön már régóta kész az a lista, hogy nálunk melyik szórakozóhelyekre tilos belépni, mert ott lehúzzák az embert – márpedig, ha a turizmus nagyon visszaesik, az nem tesz jót az országnak. Az ilyen jelenségek ellen keményen fel kell lépnie a városnak, sőt az országnak, ha a biztonsággal foglalkoznának annyit, mint a futballal, észrevehető lenne a különbség. Talán ott könnyebb fejlődni, mint a mi szakmánkban.
Hajdú B.: – A lopás valahol érthető, tetőzik a Duna, és az ártereken szükség lehet egy jó terepjáróra, erre gondolhatott a jó szándékú tolvaj. Nem tudom, milyen évjáratú bort ittak a vendégek, de ez figyelmeztető jel lehet Szeiler Józseféknek, hogy ne egy ciprusi kiskocsmában koccintsanak a továbbjutásra, mert cserébe könnyen meglephetik őket is egy vaskos számlával.

Tököli Attila eddig három bajnoki és egy UEFA-kupa-mérkőzésen lépett pályára a Ferencváros mezében, s öt gólt lőtt, ráadásul mindig ő szerezte az első találatot – nem csoda, hogy a zöld-fehér hívek máris kedvenc játékosukként emlegetik a támadót.

Hajdú B.: – Ezért vették. Az ellenfelek talán már úgy számolnak, hogy gyorsan szerezzen Tököli egy gólt, mert előbb-utóbb úgyis betalál, jobb ezen mihamarabb túlesni, és azután kezdődhet a meccs. Remélem, a Manchester az idén az UEFA-kupába kényszerül, s ha ott találkozik a Fradival, akkor is beköszön a csatár.
Nyilasi: – Persze hogy ő a kedvenc. Született zseni, olyan dolgokat tud, amiket nem lehet megtanulni. Élmény nézni, ahogy helyezkedik, ahogy beindul az üres területekre, ráadásul ebben a közegben, ilyen közönség előtt is hozza magát – mert azért vannak, akiket ez a teher elnyom. Jól döntött, amikor a Fradit választotta, látszik, hogy Leandro, Gera Zoltán vagy Adem Kapic érkezése óta szárnyaló Lipcsei Péter mennyire érzi őt.
Mezey: – Talán sokan felhördülnek, de mindig a német világbajnok Gerd Müller jut az eszembe Tököliről. Az adott pillanatban mindig ő van jó helyen, ott, ahol éppen lenni kell, hogy hogyan, azt nem lehet megmagyarázni. Profibb mentalitással óriási karrier várhat rá, ha egy tapasztalt edzőtől elfogad egy jó tanácsot: ne elégedjen meg azzal, amit eddig elért.
Csank: – Régóta tudjuk, mekkora spíler, és olyan közegbe került, ahol könnyebb sztárrá válni, a csapatot szinte az egész ország szereti, de legalábbis figyelemmel kíséri. Jó úton jár, remélhetőleg tartósan képes lesz erre a teljesítményre.
Kemény: – Azon csodálkozom, hogy eddig nem vitte többre. Már amikor a Dunaferr bajnok lett, és azokon a Győrött rendezett nemzetközi mérkőzéseken sem vallott szégyent, akkor is meghatározó figura volt, látszott, nemcsak itthon, magunk között képes jó produkcióra. Nem lepne meg, ha hamarosan külföldre igazolna.

Az ETO legutóbb 1997-ben, Reszeli Soós István vezetésével rajtolt olyan jól, mint a győriek mostani csapata. Noha igen nagy volt nyáron a mozgás az öltözőben (több mint tíz játékos távozott és érkezett), a Tamási Zsolt irányította együttes első négy bajnokiját megnyerte, legyőzve például a szombatig ugyancsak százszázalékos MTK-t. Egy évvel korábban a tizenötödik (!) fordulóban érte el tizenkettedik pontját az ETO.

Mezey: – Most poénkodhatnék, hogy Tamási Zsoltnak van A-licence, és a pro-licenc tanfolyamán jelölt, meghívtuk őt, hiszen nagyon tehetséges, értékes edzőnek, embernek ismertük meg. De bajnokesélyesnek ő sem tartja csapatát, én sem, amit eddig elértek, dicséretes, de még sok munka vár rájuk.
Hajdú B.: – Egy évvel ezelőtt nem Tamásival kezdtek, de a szimpatikus edzőnek Reszeli jó példa lehet, nehogy ő is az asztalra csapjon, amikor nem kellene. Tény, hogy a Győrtől senki nem várt ilyen kezdést, talán még maga Tamási sem, de a következő fordulóban rendezendő mérkőzés lehet az igazi vizsga a Megyeri úton. A győri szurkolók abban bíznak, hogy a futballisták nem azt mondják, most tizenegy mérkőzésen nyugodtan kikaphatunk, még mindig ugyanott leszünk, mint tavaly.
Csank: – A statisztikával vigyázni kell: ha ennyien elmentek és ennyien jöttek, akkor ez csak nevében azonos a tavalyi csapattal. Egy kiesőjelölt hat, átlagon felüli képességekkel megáldott játékos megszerzésével azonnal bajnokesélyes lehet. Úgy fest, Győrött egészséges a versenyszellem, a támadó szellemű futballjukat eddig nem tudták megkontrázni. A sikerek jókora kohéziós erőt jelentenek, emellett felgyorsítják a csapat összerakásának folyamatát. A futball ugyanis erről szól: hogyan sikerül az erősítés és a felkészülés. Négy mérkőzést nyerni zsinórban nagyon szép eredmény, de a következő négy meccs után többet lehet tudni majd arról, mire képes a csapat.
Kemény: – Még az elején vagyunk, legutóbb a ZTE kezdett így, aztán úgy tűnt, kipukkad, végül mégis befutott, persze ehhez kellettek az elején szerzett pontok is. Ez a nyitány arra jó, hogy akkor se ijedjenek meg a győriek, ha majd kevésbé szép napok köszöntenek a csapatra.
Nyilasi: – Örömteli, hiszen magam jól emlékszem arra, hogy Győrött húszezer ember előtt játszottunk. Igényes arrafelé a közönség, a nehezebb időszakokban elfordultak a csapattól, de remélem, most visszatalálnak a lelátókra, mert a hazai futball egyik fellegváráról van szó. Nyitott, támadó felfogásban játszanak, és ha van öt-hat ilyen magyar csapat, az csak jót tehet a bajnokságnak, és akkor talán elindulunk felfelé.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik