Kiválóan hajrázott a Chelsea

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2002.08.17. 21:12
Címkék
Bowyer (fehérben) és a Leeds United otthon tartotta a pontokat Huckerbyék ellen (Fotó: Reuters)
Bowyer (fehérben) és a Leeds United otthon tartotta a pontokat Huckerbyék ellen (Fotó: Reuters)
Bowyer (fehérben) és a Leeds United otthon tartotta a pontokat Huckerbyék ellen (Fotó: Reuters)
Bowyer (fehérben) és a Leeds United otthon tartotta a pontokat Huckerbyék ellen (Fotó: Reuters)
Bowyer (fehérben) és a Leeds United otthon tartotta a pontokat Huckerbyék ellen (Fotó: Reuters)
Bowyer (fehérben) és a Leeds United otthon tartotta a pontokat Huckerbyék ellen (Fotó: Reuters)
Még el sem kezdődött a Premiership, máris feltüzesedett a vita arról, mikor hagyják abba. Mármint a bajnokságot, télen, a Sven-Göran Eriksson által ajánlott röpke téli szünet kedvéért. Nos, a legfrissebb, a szövetség által támogatott verzió kompromisszumos: a már kialakított versenynaptárat az idén nem kívánják megbolygatni, jövőre viszont a nagy karácsonyi-újévi hacacárét követően két hétre mindenki viszszahúzódhat az odvába, egy kis téli álomra.
S most a dologra, elvégre szombaton nekilódult az angol elitbajnokság, igaz, a nyitónapon a májusi felső kvartettből csak az MU lépett pályára (az egerszegiek BL-ellenfeléről a szemközti oldalon olvashatnak). Az utolsó szezon közép- és alsó régióiba sorolt együttesek találkozói a hely és alkalom (Anglia, futballpálya, első kör) szelleméhez méltó veszett csatákat hoztak. Az összesített kronológiában előbb került elő a sárga lap (másfél perc után kapta a sunderlandi Wright), mint ahogy a háló megrezdült volna. Speciel arra sem kellett sokáig várni, igaz, maga a találat nélkülözte a látványosságot: Ricketts tizenegyese akadt meg a Fulham hálójában a meccs 4. percében. Erre egyébként "ludas matyis” választ adtak a londoniak, elvégre az első félidőben háromszor vágtak vissza a Boltonnak – habár nekik sem kellett úgymond két métert ugraniuk magasban, hiszen kétszer is a büntetőpontról próbálkozhattak. A második félidőben már ment akcióból is, Legwinski beköszönt még egyszer, egészen remek hangulatot keltve a lelátón.

Premier League

1. forduló: Manchester United–West Bromwich 1–0 (Solskjaer 78.), Blackburn–Sunderland 0–0, Charlton– Chelsea 2–3 (Konchesky 7., Rufus 20., ill. Zola 44., C. Cole 84., Lampard 89.), Everton–Tottenham 2–2 (Pembridge 37., Radzinski 81., ill. Etherington 63., L. Ferdinand 74.), Fulham– Bolton 4–1 (Saha 11. – 11-esbôl, Legwinski 33., 79., Marlet 38. – 11-esbôl, ill. Ricketts 4. – 11-esbôl), Leeds–Manchester City 3–0 (Barmby 15., Viduka 45., Rob. Keane 80.), Southampton–Middlesbrough 0–0. Az Aston Villa–Liverpool és az Arsenal– Birmingham mérkôzést vasárnap, a Newcastle–West Ham találkozót hétfôn játsszák.
Kissé kínosan indult egy másik, nívósabbhoz szokott fővárosi alakulat idénye: a Chelsea bő negyedóra alatt kétgólos hátrányba került Charltonban úgy, hogy két szörnyű védelmi baklövés között az ellenféltől még ki is állítottak egy embert (az első gólt jegyző Konchesky kapta az idény első pirosát egy csúnya belépőt követően). Zola a félidő utolsó előtti percében hozta vissza a reményt, s a második játékrészben a vendéggárda minden erejét latba vetve megpróbálta kihasználni emberelőnyét. Mindazonáltal úgy festett, a hősiesen védekező hazaiak otthon tartják a három pontot – végül hihehetlen módon mégis üres kézzel battyogtak az öltözőbe, elvégre az utolsó utáni pillanatokban elébb Carlton Cole egy amúgy varázslatos góllal egyenlített, majd Lampard révén a fordítás is sikerült.
Igazán parádésan "jött el” a rajtnál az átigazolási körpanoráma egyik legélénkebb szereplője, a Leeds: Terry Venables fiai közül a Liverpoolból frissiben érkezett Barmby már a 15. percben belopta magát az Elland Roadon összesereglettek szívébe, hogy aztán később egy gólpasszal járuljon hozzá a második találathoz (utóbbit Viduka jegyezte). A vendégek eközben hasztalan próbálták meglelni a ritmust: a Manchester Cityben helyet kapott valamennyi, frissiben vásárolt klasszis, Anelka, Foé és Distin, ám az újonc inkább nyüglődött csak: negyvenöt perc alatt egy, a kapus által elvétett hazaadásból jutott helyzethez, ám Anelka ezt a lehetőséget is elcsellózta. A második félidőben a Leeds végtelenül taktikusan játszott, sőt, Robbie Keane révén egy újabb pazar gólt szerzett.
Fordulatos partiba gabalyodott az Everton és Tottenham: a hazaiak vezető góljára a második félidő derekán kettővel válaszolt a Spurs (Etherington belőtte élete első "premieres” gólját, majd a Sheringham helyére beállt Les Ferdinand első labdaérintése már vezetést jelentett). A pályáról mégis a kékek jöttek le vidámabban, hiszen nem sokkal a zárás előtt Radzinski bombájával megúszták a vereséget.

A Sport1 vasárnap 14.45-től élőben közvetíti az Aston Villa–Liverpool mérkőzést, majd, ugyancsak élőben, 17 órától az Arsenal–Birmingham összecsapást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik