Még mindig az MU a fokmérő

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2002.08.10. 20:06
Címkék
A vasárnapi Community Shield-találkozóval megkezdődik az angol futballidény, amelyet hétrészes sorozatban vezetünk fel. A cardiffi "szuperkupa két résztvevőjét, a Liverpoolt és az Arsenalt csak az 5., illetve a 6. fejezetben tárgyaljuk, de nyitásnak mindjárt egy nagyágyút mutatunk be olvasóinknak. A maga futballidényét szerdán a Puskás Ferenc-stadionban útjára indító Manchester United bajnoki esélyesként vág neki a szezonnak, amelyben még nem lesz téli szünet, tehát folyamatosan figyelhetjük a szigetország Premier League-jének serlegéért folytatott csatározásokat.
David Beckham és a Manchester United nem engedheti meg magának, hogy a következô idényt is trófea nélkül zárja
David Beckham és a Manchester United nem engedheti meg magának, hogy a következô idényt is trófea nélkül zárja
David Beckham és a Manchester United nem engedheti meg magának, hogy a következô idényt is trófea nélkül zárja
David Beckham és a Manchester United nem engedheti meg magának, hogy a következô idényt is trófea nélkül zárja
David Beckham és a Manchester United nem engedheti meg magának, hogy a következô idényt is trófea nélkül zárja
David Beckham és a Manchester United nem engedheti meg magának, hogy a következô idényt is trófea nélkül zárja
Sir Alex Ferguson "hatalomra kerülése” óta igen ritka az olyan szezon, amelyet a Manchester United valamilyen trófea begyűjtése nélkül zár, a 2001–02-es idény egyike volt ezen kivételeknek. A skót menedzser az év első felében nem tudott teljesen a munkájára figyelni, előbb Jaap Stammal került összetűzésbe (el is adta gyorsan a holland védőt), majd a saját maga és a játékosok szerződéshosszabbításának – sikeres – tárgyalásai osztották meg a figyelmét.
Egészen februárig úgy tűnt, hogy Sir Alexnek az előző az utolsó idénye menedzserként az Old Traffordon, ám Peter Kenyon klubigazgató, a játékosok és a skót családja rábeszélte a szakembert, hogy ha szereti, amit csinál, maradjon még. Még három szezont vállalt tehát Ferguson, aki 2005-ig marad, aztán – amint mondta – egyszer és mindenkorra távozik az Old Traffordról.
Az elmúlt szezon előtti nyáron jól igazolt Ferguson, de a két neves szerzeményből csak Ruud van Nistelrooy váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Juan Sebastian Verón még adós maradt azzal a produkcióval, amiért 28 millió fontot áldoztak a "vörös ördögök”. Míg a holland csatár futószalagon termelte a gólokat, az argentin jelenléte megbontotta az MU azon csapatrészét, amelyet a legjobbnak tartottak a világon.
Érthető ugyanakkor, hogy nem ugyanolyan nehézségű feladat beilleszkedni a világ legjobb középpályás sorába, vagy beállni az elé, és a remek paszszokból gólokat lőni. Verón tavaly megoldhatatlan problémával került szembe, a Laziótól érkező játékos csak nagy ritkán játszott kiválóan, inkább csak szenvedett az évek óta együtt futballozó David Beckham, Roy Keane (vagy Nicky Butt), Paul Scholes és Ryan Giggs között. Pedig Ferguson mindent megpróbált, Verónt szerepeltette, és inkább kivett egy csatárt a csapatból, csak hogy pályán legyen az argentin is a bombaformát mutató középpályássorban, amelyből Scholes ment előre.
Ám a kis vörös nem olyan jó befejező, mint Ole Gunnar Solskjaer, akit csak az idény vége felé fedezett fel újra a skót mester. Az egyik legfontosabb feladat az Old Traffordon az lesz, hogy újra feltöltsék önbizalommal a nyáron az argentin válogatott vb-szereplése miatt padlóra kerülő Verónt, aki ha tovább szenved, nemcsak a saját pályafutását teheti tönkre, hanem tovább rombolhatja az MU még mindig kivételes középpályás sorát.
Az előző idény leggyengébb pontja a védelem volt, Jaap Stam elbocsátása, a sorozatos sérülések és az olykor nevettető hibák miatt Ferguson legalább tíz különböző összetételű párost próbált ki a védelem közepén (szerepelt ott Stam, Gary Neville, Wes Brown, Mickael Silvestre, Laurent Blanc, Ronnie Johnsen, Roy Keane és Ronnie Wallwork is). Azon a csapatrészen, amelynek a kapusposzt után a legnagyobb állandóságot kell mutatnia annál a csapatnál, amelynél
Manchester United (3.)

Alapítási év: 1878 (Newton Heath LYR-ként, 1902 óta MU)
Menedzser: Sir Alex Ferguson
Stadion: Old Trafford (befogadóképessége: 68 174)
A klub színe: piros-fehér-fekete
Mezszponzor: Vodafone
Legnagyobb sikerei: 2x BEK (BL)-gyôztes (1968, 1999), KEK-gyôztes (1991), Európai Szuperkupa-gyôztes (1991), 14x angol bajnok (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001), 10x FA-kupa-gyôztes (1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999), Ligakupa-gyôztes (1992)

Cím: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester M16, 0RA
Tel: 00 44 161 868 8000
Fax: 00 44 161 868 8804
Internet: www.manutd.com

A keret. Kapusok: Barthez (1), Carroll (13); védôk: G. Neville (2), P. Neville (3), Blanc (5), R. Ferdinand (6), May (14), W. Brown (24), Silvestre (27), O’Shea (30); középpályások: Verón (4), Beckham (7), Butt (8), Giggs (11), Chadwick (15), Keane (16), W. Stewart (17), Scholes (18), Djordjic (23), Q. Fortune (25), Roche (34); csatárok: Van Nistelrooy (10), Solskjaer (20), Forlán (21), Davis (36), Webber (37)
minden rendben van.
Hogy a soron következő idényben minden rendben legyen, arról néhány, pszichiátereket is megszégyenítő beszélgetéssel és egy 30 millió fontos vásárlással gondoskodott a menedzser. Sikerült maradásra bírnia a – Stam pótlására érkező – visszavonuláson gondolkodó Blanc-t, és megvásárolta a világbajnokságon kiváló teljesítményt nyújtó Rio Ferdinandot. Ha nem történik sérülés, a világ- és Európa-bajnok francia veterán és a Leedstől nagy nehezen elcsábított angol fiatalember nemcsak hazai, de világszinten mérve is az egyik legmegbízhatóbb védelemnek lehet az alapja.
A Bajnokok Ligája-szerepléssel kecsegtetett Ferdinandot fűti a bizonyítási vágy, amely az egész csapatba akaratot sugározhat. Az előző szezonban pedig pont ez a mentális erő hiányzott a csapatból és volt meg az Arsenal, Liverpool duóban, amely megelőzte a "vörös ördögöket”.
A Fabien Barthez előtti védelem széleire Gary Neville, illetve Silvestre a két jelölt, valószínűleg őket is csak sérülés, vagy az esetleges rotációs rendszer robbanthatja ki a kezdőcsapatból. Néhányan felmérték, hogy nincs esélyük az állandóság elvére épített védelembe kerülniük, Wallwork, Denis Irwin és Johnsen is távozott. Maradt a bakijairól híres Brown, az Irwinékhez hasonlóan a távozáson gondolkodó Phil Neville és a mélyvizet még alig ismerő John O’Shea.
A csatárposzton három kipróbált légiós vár bevetésre, Ruud van Nistelrooy szerepléséhez nem férhet kétség, ám azt még nem lehet tudni, hogy mellette újfent a középpályáról feltolt Scholes, vagy esetleg Solskjaer, vagy a világbajnokságon és az előidényben is parádézó uruguayi Diego Forlán kap lehetőséget. Ferguson még egy csatárt szeretne az Old Traffordra vinni, Jimmy Davis és Danny Webber talán még nem érett meg arra, hogy a sérülések esetén a csapatban szerepeljen.
A duó szerepeltetését még szerdán a ZTE ellen sem fogja megkockáztatni Sir Alex Ferguson, aki a Bajnokok Ligája trófeáját is szeretné újra az Old Traffordra szállítani. Angliában mindenképpen a Manchester United a fokmérő: annak ellenére, hogy az előző idényt csak a harmadik helyen zárta a klub, biztosak lehetünk benne, hogy aki meg akarja nyerni a Premiershipet, annak elsősorban a "vörös ördögöket” kell maga mögé utasítania.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik