Illés Béla megint parádézott

LIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁSLIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.08.10. 22:54
Címkék
Az elmúlt fordulóban mindkét együttes a kilencvenedik perc letelte után szerezte a győztes találatát – Illés Béla emlékezetes újpesti góljára alighanem sokáig emlékeznek majd a szurkolók, mint ahogy borítékolhatóan vitatéma lesz egy darabig, hogy a román Marius Sumudica lövése után a labda átha-ladt-e a Dunaferr gólvonalán –, így két százszázalékos csapat párharca rangadót ígért a Hidegkuti-stadionban.
Zavadszky Gábort (jobbra) futóversenyre kényszerítette a debreceni Ronald Habi
Zavadszky Gábort (jobbra) futóversenyre kényszerítette a debreceni Ronald Habi
Zavadszky Gábort (jobbra) futóversenyre kényszerítette a debreceni Ronald Habi
Zavadszky Gábort (jobbra) futóversenyre kényszerítette a debreceni Ronald Habi
Zavadszky Gábort (jobbra) futóversenyre kényszerítette a debreceni Ronald Habi
Zavadszky Gábort (jobbra) futóversenyre kényszerítette a debreceni Ronald Habi
És utólag kiderült: a két gárda ezen az összecsapáson bebizonyította, hogy nem volt véletlen az eddigi menetelés, hiszen a találkozó kimondottan élvezetesre, izgalmasra sikeredett, ráadásul az átlagnál jóval több gól esett, s bizony, igen látványos találatoknak is tapsolhatott a publikum.
És ha már szóba került a debreceniek Dunaferr elleni összecsapása: mivel Dombi Tibor sérülése nem jött rendbe, a vendégek szakvezetője, Szentes Lázár változtatni kényszerült győztes csapatán. A kezdő tizenegybe az a Kiss Zoltán került, aki legutóbb is váltotta Dombit, ám ezúttal a futballista nem a jobb oldali középpályás szerepköréből indult, hanem egy sorra hátrábbról, a védelemből. Ami a Lokinak erőssége volt legutóbb, vagyishogy a szélső védők rengeteget jöttek fel az oldalvonalak mellett, abból az első játékrészben szinte semmi sem látszott. Pedig a hazaiak két támadóval futballoztak, és bizony Kiss Zoltán és Selymes Tibor nem egyszer légüres térben állt, ahelyett, hogy egy sorral feljebb lépett volna.
Ettől függetlenül az első húsz perc igazolta, miért is számított rangadónak a két gárda párharca. A kék-fehérek csapatkapitánya, Illés Béla két perc alatt megmutatta, miért ő a Hungária körúti közönség első számú kedvence. Előbb egy látványos, rövidpasszos támadás végén, majd egy szélről belőtt labdára középen érkezve szerzett gólt úgy, hogy a vendégek kapusának, Balogh Jánosnak esélye sem volt a hárításra (és ekkor még a legelvakultabb kék-fehér drukkerek sem remélték, hogy messze még az Illés-előadás vége). Azt azért meg kell jegyezni, hogy a második találat előtt amilyen szép volt Molnár Zoltán középre ívelése és amilyen parádésra sikeredett Illés befejezése, annyira érthetetlen volt a debreceni védelem helyezkedése. Joggal pattant fel a kispadról a DVSC mestere, Szentes Lázár, és biztató szavainak szinte azonnal meglett az eredménye. Egy jobb oldali akciót ugyanis Marius Sumudica góllal fejezett be, újra nyílttá téve így a rangadót.

Közel fél órája játszottak a csapatok, amikor Hajdó Attila játékvezető büntetőt ítélt az MTK javára – meg kell jegyezni, hogy a tizenegyes annak ellenére megadható volt, hogy hasonló szituációban nem mindegyik bíró fúj a sípjába… –, ám a meccs addigi hőse, Illés Béla nem koncentrált kellőképpen, és így az eredmény változatlan maradt.
Érdekes módon a kapusoknak szinte védenivalójuk sem akadt, mégsem lehetett azt mondani, hogy eseménytelen lett volna a játék a pályán. Az azért megfigyelhető volt, hogy a vendégek védekezése messze van még a tökéletestől. Leginkább ott lehetett ezt észrevenni, hogy a labdavesztéseket követően lassan zárt vissza a piros-fehér alakulat, felkínálva így a veszélyes támadások lehetőségét a hazaiaknak. Az egyik ilyen attak végén a román Alin Dragan mattolta a Lokit, és ez a találat már jelezte, a folytatásban hatalmasat kell javulnia a Debrecennek, ha nem akarja elveszíteni a veretlenségét.

Mestermérleg

Egervári Sándor az MTK vezetôedzôje
Jól játszott a Debrecen, úgy ahogyan azt vártuk, ennek ellenére úgy érzem, magunknak tettük nehézzé a mérkôzést. Kettô–nullnál és három–egynél is eldönthettük volna a találkozót. Sôt, három–három után is gólratörôen játszott a csapat, és végül megérdemelten nyertünk.

Szentes Lázár a Debrecen vezetôedzôje
Katasztrofálisan játszottunk az elsô félidôben, hiszen a kapura tartó lövésekbôl gólt is kaptunk. A szünetben átszerveztem a csapatot, áttértünk egy veszélyesebb formációra, sikerült is kiegyenlítenünk, ám túl hamar jött a hazaiak negyedik gólja, és ekkor elment a meccs. Nem volt elég erônk ahhoz, hogy még egyszer talpra álljunk…
A második játékrész első percei aztán megmutatták, a vidéki együttes labdarúgói igenis hisznek abban, hogy nem dőlt még el a három pont sorsa. Igaz, ahhoz, hogy ismét elérhető közelségbe kerüljön a DVSC számára a pontszerzés, kellett a teljes hazai védelem aszszisztálása. Előbb egy rögzített helyzet végén szinte az alapvonalról szépítettek a piros-fehérek, majd Böőr Zoltán sebességével nem tudtak mit kezdeni az MTK futballistái, és máris egyenlő volt az állás. Érezhetően feljavult a vendégek teljesítménye, ezekben a percekben a Debrecen futballja hordozta magában a nagyobb gólveszélyt. Csakhogy volt a házigazdáknál egy labdarúgó, aki bár néhány percre eltűnt a mezőnyben, a klasszisokra oly jellemző módon ismét villant egyet, és a DVSC ismét futhatott az eredmény után…
Nehezen lehetett megérteni, hogy az újból vesztésre álló piros-fehérek miért futballoznak túlbiztosítottan, vagyis miért van arra szükség, hogy az MTK három-négy támadójára öt-hat Loki-védő ügyeljen. Az idő előreha-ladtával egyre kevesebb sprintet vállaltak a pályán lévők, az oldalvonal melletti területek a legtöbbször kihasználatlanul maradtak, jobbára a pálya közepén gyűrték egymást a csapatok. Ekkor már nem láthatott a közönség olyan szellemes megoldásokat, mint a mérkőzés előző perceiben, ugyanakkor volt olyan időszak, amikor a hazaiak egyszerűen eldugták a labdát a vendégek elől, szinte a pálya teljes szélességében megjáratva azt, a DVSC játékosaiban pedig nem volt annyi lendület és agresszivitás, ami az újabb egyenlítéshez elegendő lett volna.

Mindent összevetve: soha rosszabb kilencven percet, a csapatok igazolták azt, miért is tudtak az előző két fordulóban hat pontot szerezni. Gyanítható, hogy ha Illés Béla a vendégeknél szerepelt volna, akkor fordított eredmény születik, ám Illés egyelőre az MTK labdarúgója…

percről percre

Gyászszünettel kezdődött a találkozó, a játékosok és a szurkolók egyperces csenddel emlékeztek a közelmúltban elhunyt Kuti Istvánra, az MTK egykori labdarúgójára.
4. perc: Zavadszky cselezgetett a jobb oldalon, Selymes mellett középre kanyarodott, majd ballal, 17 méterről lőtt, ám Balogh János hárította a kapu bal oldalába tartó lövést.
9. perc: Lábról lábra folyt a labda az MTK játékosai között, Elek, Rednic és Dragan építette az akciót a bal oldalon. A fiatal román csatár megtartotta a labdát, majd a lendületből érkező Illés elé tolta, aki a tizenhatos jobb oldalánál magányosan posztoló Zavadszkyt hozta játékba, ezután középre indult. Nemhiába tette, Zavadszky ugyanis visszaadta a csapattárstól kapott labdát, amelyet Illés nyolc méterről, ballal a vetődő Balogh János hasa alatt a kapu közepébe lőtt.
1–0
16. perc: Újból Dragan harcolt a labdáért – ezúttal Selymessel – a jobb oldalon, visszapasszát Molnár Zoltán kanyarította középre. A Balogh kapus, Szekeres és Kiss Zoltán közötti kommunikációs zavart Illés használta ki, és a földre hulló labdát dropból, jobbal, hét méterről a léc alá vágta.
2–0
18. perc: Nem esett össze a DVSC, sőt Sándor Tamás a tizenhatos előteréből tette a labdát a jobbján futó Balog Zsolt elé, aki az alapvonal közeléből a hosszú oldalon feltűnő Sumudica felé ívelt, ő pedig okosan visszafelé fejelte a labdát, amely így a keresztbe futó Hajdu mögött a kapu bal oldalába hullott.
2–1
24. perc: Szekeres szabálytalankodott Ferenczivel 23 méternyire a DVSC kapujától, a szabadrúgást Illés végezte el, ám jobbal meglőtt labdája néhány centiméterrel célt tévesztett, mivel a nyújtózkodó Balogh kapusnak köszönhetően "csak” a bal kapufán csattant. A kipattanó Molnár Zoltáné lett, ám centerezését követően a debreceni védők felszabadítottak.
28. perc: Rednic emelt középre a bal oldalról, Dragan mellel próbálta megszelidíteni a labdát, ám közben Szekeres hátulról taszított egyet az először kezdő csatáron. Hajdó játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt, a tizenegyesből Illés jobbal a jobb alsó sarok felé lőtt, ám Balogh János jó irányba dőlt, így kiütötte a labdát, éppen az érkező Rednic elé, aki ballal, nyolc méterről úgy püfölte azt a kapu fölé, hogy a labda érintette a lécet.
38. perc: Dragan egyedül oldotta meg a feladatot: újból a jobb oldalon tűnt fel a hatalmas lelkesedéssel és jól játszó támadó, Selymes és Szekeres díszkíséretében lopta magát beljebb, majd amikor elérkezettnek látta az időt – hiszen senki nem támadta – ballal 18 méterről lőtt, a labda pedig a nyújtózkodó Balogh kapujának jobb alsó sarkában pihent meg.
3–1
54. perc: A jobb oldalon Szekerest rúgta fel Elek két méterre az alapvo-naltól. A labdát Selymes térdmagassságban középre lőtte szabadrúgásból, és ezt nagyon jól tette. A földön megpattanó labdába ugyanis senki nem ért bele, amely így a kapu jobb oldalában kötött ki.
3–2
60. perc: Böőr küzdött az MTK tizenhatosa előtt a labdáért, amely Lambulicsról pattant végül elé. Böőr élt a lehetőséggel, az átvételt követően 17 méterről, ballal a jobb alsó sarokba belsőzött.
3–3
63. perc: Illés – Mátéval a nyakán – próbált kapura fordulni a debreceni tizenhatoson belül, majd Ferenczit hozta helyzetbe, ám ő nyolc méterről jobbal a kapujából kirepülő Baloghot találta telibe. A messzire kipattanó labda Dragané lett, aki a középen helyezkedő Czvitkovicshoz belsőzött, a fiatal cserejátékos pedig a tizenhatos bal oldalán magára hagyott Illésnek gurította le a labdát lövésre, és a támadó 12 méterről, jobbal egyből lepókhálózta a kapu bal felső sarkát.
4–3
76. perc: Kerekes akarta meglepni Hajdút, jobbal, 27 méterről a kapu jobb oldalát vette célba, ám a labda egy méterrel ment el a jobb kapufa mellett.
78. perc: Czvitkovics futtatta Illést a jobb szélen, az MTK csapatkapitánya egyből a kapu elé tekert, a jól érkező Rednic pedig öt méterről ballal, kapásból elvetődő Balogh lábára lőtte a labdát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik