Jöhet a háromhetes pihenő!

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2002.07.29. 20:23
Címkék
Három hét pihenő vár a Formula1-es mezőnyre a 17. Magyar Nagydíj előtt, a Német GP-t követő nyári szünetben a csapatok szerelői is kipihenhetik magukat. A Hockenheimringen Michael Schumacher győzelemmel hangolt a szabadságra, amelyet a családjával tölt el, hasonlóan a mezőny nagy részéhez. A Német Nagydíjon történtekre csapatonként pillantunk vissza.
Úgy tűnik, az ötszörös világbajnok Schumacher sohasem unja meg a pezsgô ízét (Fotó: Reuters)
Úgy tűnik, az ötszörös világbajnok Schumacher sohasem unja meg a pezsgô ízét (Fotó: Reuters)
Úgy tűnik, az ötszörös világbajnok Schumacher sohasem unja meg a pezsgô ízét (Fotó: Reuters)
Úgy tűnik, az ötszörös világbajnok Schumacher sohasem unja meg a pezsgô ízét (Fotó: Reuters)
Úgy tűnik, az ötszörös világbajnok Schumacher sohasem unja meg a pezsgô ízét (Fotó: Reuters)
Úgy tűnik, az ötszörös világbajnok Schumacher sohasem unja meg a pezsgô ízét (Fotó: Reuters)
Ferrari
Különleges ajándékkal lepte meg az ötszörös világbajnok Michael Schumachert a német RTL televíziós csatorna: megkapta azt az autót, amellyel 1989-ben megnyerte a német Formula–3-as bajnokságot. "Ez olyan, mintha karácsony lenne, teljesen meg vagyok lepve” – nyilatkozta a német, aki öccsével, Ralffal nemrég nyitotta meg Kerpenben a Schumacherek világát, amelyben a testvérpár eddigi versenyautóit állítják ki, és állítólag ez volt az egyetlen, amely még hiányzott Michael Schumacher kollekciójából. A Német Nagydíjon az első ferraris győzelmét ünneplő kerpeni Hockenheimben több szép határt is átlépett: immár több mint 16 ezer kilométeren át vezetett F1-es versenyen, több mint 900 vb-pontja van, és kilenc győzelmével beállította az egy idényen belül aratott legtöbb siker csúcsát. Az autója tanksapkájának hibája miatt a második szervizelésekor 21 másodpercet a garázsa előtt vesztegelő Rubens Barrichello csak a negyedik lett a versenyen, amelynek első öt helyezettje olyan sorrendben ért célba, mint ahogy a világbajnokság élcsoportja alakul a Német GP után. A Ferrarinál Schumi győzelme miatt nagy volt az öröm, a Scuderia a Magyar Nagydíjon már a konstruktőr vb-ben is megszerezheti a végső elsőséget. A maranellóiak előnye 65 pont a Williamsszel szemben, és ha a hungaroringi verseny után legalább 64 pont Schumiék fórja, matematikailag is eldől a csapat-vb.

Williams
A grove-i istálló autói a Hockenheimringen versenyben tudtak lenni a Ferrarikkal, és Sam Michael, a Williams főmérnöke szerint még a győzelem is öszszejöhetett volna Ralf Schumacher számára. A német ezen a hét végén gyorsabb volt csapattársánál, ám végül mégis Juan Pablo Montoya lett a második, Ralfnak meg kellett elégednie a harmadik pozícióval. Pedig ha a németnek kis szerencséje van, bátyja is megszenved a sikeréért, állítja Michael. "A motor pneumatikus szelepvezérlő rendszeréből csökkent a levegő mennyisége, és ez azt jelentette, hogy Ralf nem nyerhet. Sokat számított a pole pozíció, ha Ralf megszerezte volna, és Michael előtt maradt volna a start után, sokkal jobb pozícióban várta volna a boxkiállásokat. Ha nem tartják fel, így is az élre állt volna” –mondta Sam Michael. Sir Frank Williams egyébként kijelentette, attól tart, hogy a Ferrari Montoyát szemelte ki Michael Schumacher utódjának, és a kolumbiai képtelen lesz nemet mondani a maranellóiak csábításának.

McLaren
Nem titkolják a csalódottságukat a West-McLarennél, Ron Dennis csapatigazgató szerint a gárda elmaradt a várakozásoktól a Hockenheimringen. David Coulthard az ötödik lett, míg Kimi Räikkönen kiesett a versenyből. A finn a futam feladása előtt még defektet is kapott, mert egy szet abronccsal próbálta meg teljesíteni a táv kétharmadát (a második boxkiállásakor Ralf Schumacher szintén nem kért új kerekeket, nehogy megváltozzon autója jó útfekvése). "Ugyan a megfelelő abroncsokat választottuk ki, nem voltak kiegyensúlyozottak az autóink. Kimi defektje és a fékhiba, ami ezt követte, lehetetlenné tette számára a pontszerzést. Nem ezt vártuk a magny-cours-i futam után, teljesen másképpen alakult a verseny. Már a következő viadalra összpontosítunk, még mindig van öt győzelem, amely gazdára vár” – nyilatkozta Dennis.

Sauber
A svájci kiscsapat a hazai pályán versenyző Nick Heidfeld révén egy pontot szerzett, és ezzel négyre megközelítette a pontversenyben előtte álló Renault-t. Heidfeld a rajt után visszaesett, Felipe Massa megelőzte, de a csapattársától – egyesek szerint Peter Sauber döntésének köszönhetően – vissza tudta venni a pozíciót, és bár egyszer megcsúszott, a hatodik hely az övé lett. Massa remek teljesítményt nyújtott, kiváló autóvezetéssel a hetedik helyet szerezte meg. "Azt hiszem, bebizonyítottam, hogy jó autóversenyző vagyok. Örülök a csapat újabb pontjának, bárcsak én szereztem volna azt!” – fogalmazott Massa.

Jordan
Giancarlo Fisichella a hatodik helyről rajtolt, de nem tudott pontot szerezni a Német Nagydíjon. Az olasznak előbb a boxkiállás során az egyik első kerekével és a kuplunggal akadtak gondjai, majd a motorja mondta fel a szolgálatot. Szato Takuma a nyolcadik helyen végzett, a japán élete legjobb versenyét futotta. A Honda új motorja mindenesetre biztató teljesítményt nyújtott, leszámítva persze a hibákat. Otmar Szafnauer, a Honda versenyfejlesztési csoportjának igazgatója elmondta, még tárgyal Eddie Jordannel, és nem kizárt, a Honda a BAR mellett a Jordant is ellátja motorral a jövőben is.

Toyota
Mika Salo célba ért, Allan McNish viszont feladta a Német GP-t, amely során arról faggatták a csapat vezetőit, hogy kihúzza-e a szezon végéig McNish, vagy esetleg már az idény közben megválnak tőle. Ove Andersson csapatigazgató nyomatékosította, hogy McNisht a teljes idényre szerződtették, és hogy alaptalan az a pletyka, amely szerint Heinz-Harald Frentzen a csapathoz igazol. McNish Hockenheimben jobb volt Salónál, igaz, jövőre várhatóan már nem lesz a csapat versenyzője, a helyére állítólag Frentzen mellett Olivier Panis az esélyes.

Jaguar
Mindkét zöld gép meghibásodott a Német Nagydíjon, Eddie Irvine és Pedro De La Rosa kiesésének okát már keresik Milton Keynesben, a csapat központjában. "A Francia Nagydíjon jobban szerepeltünk a vártnál, a Német Nagydíjon elmaradtunk a reményeinktől” – nyilatkozta Niki Lauda csapatfőnök, hozzátéve, az igazság valahol a kettő között van.

Arrows
Tom Walkinshaw csapata ezúttal "normálisan viselkedett”, mind a három napon a pályán voltak a pilótái. Igaz, a csapat nem örülhetett célba érésnek: a rajtrácson ragadó, később a mezőny után lóduló Frentzen és Enrique Bernoldi is kiesett. A team gondjai azonban nem oldódtak meg, Walkinshaw továbbra sem tudta aláírni a résztulajdoni szerződést a Red Bull-lal. A pletykák szerint a Toyota által is megkeresett Frentzen Hockenheimben elmondta, hogy ha az Arrows a télen megszűnik, a Deutsche Post rábeszélésére talán visszamegy a Jordanhez, igaz, az ír teamnek a jövő évre is szerződése van jelenlegi pilótáival.

BAR
A Honda-motor igen erős volt, amíg működött, ám utána cserbenhagyta Olivier Panist. Jacques Villeneuve a sebességváltó meghibásodása miatt esett ki, pedig a kanadai is kiváló tempót diktált a verseny folyamán. A versenyzők a futam után gyorsan feldolgozták a kiesést, már mindketten a nyári szünetről beszéltek, amelyet Panis a családjával (feleségével, Anne-nel és három gyerekével), Villeneuve barátnőjével, Ellyvel és edzőjével, Erwinnel tölt el.

Renault
Rejtélyes hétvégén van túl a Renault, amelynek nem sikerült megtalálnia a megfelelő hockenheimi beállításokat. Bár az edzésen Jarno Trulli még a nyolcadik tudott lenni, és egy darabig tartotta a hatodik helyét a versenyen, látványosan visszaesett, és akárcsak csapattársa, Jenson Button, idő előttt feladta a viadalt. Trulli büntetést is kapott, amiért lekörözés közben feltartotta Ralf Schumachert, aki be is intett neki az eset után.

Minardi
Könnyen lehet, hogy Alex Yoong a Magyar Nagydíjon már nem szerepel a Minardi-csapatban, a malajziai pilótát a team vezetői megkérték, gondolkodjon el azon, hogy az idei harmadik, túlságosan gyenge edzéseredménye után érez-e annyi motivációt, hogy teljesítse az utolsó öt futamot. Ha Yoong önbizalma elfogy, a csapat más pilóta után néz, Fernando Alonso vagy Jos Verstappen lehet Mark Webber csapattársa.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik