Akinek rengeteget kell ennie

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.07.18. 19:41
Címkék
A Szombathelyi Haladás dobói remekelnek. Vasárnap a MAL-kupán Fazekas Róbert 71.70 méterre javította a diszkoszvetés országos csúcsát, miközben Annus Adrián 82.97 méterrel nyerte meg azt a kalapácsvető-versenyt, amelyen a világon először fordult elő, hogy öt atléta is 81 méter fölötti eredményt ért el. A keddi dobógálán klubtársuk, a súlylökő Kiss Szilárd következett: 20.49 méteres eredményével országos rekordot állított fel, amellyel tizedik az idei Európa-ranglistán, vagyis társaihoz hasonlóan bizakodva készülhet az augusztusi müncheni kontinensviadalra.
A mindkét szombathelyi dobóiskolát kijáró Kiss Szilárd a sydneyi olimpia évében jutott túl a húsz méteren
A mindkét szombathelyi dobóiskolát kijáró Kiss Szilárd a sydneyi olimpia évében jutott túl a húsz méteren
A mindkét szombathelyi dobóiskolát kijáró Kiss Szilárd a sydneyi olimpia évében jutott túl a húsz méteren
A mindkét szombathelyi dobóiskolát kijáró Kiss Szilárd a sydneyi olimpia évében jutott túl a húsz méteren
A mindkét szombathelyi dobóiskolát kijáró Kiss Szilárd a sydneyi olimpia évében jutott túl a húsz méteren
A mindkét szombathelyi dobóiskolát kijáró Kiss Szilárd a sydneyi olimpia évében jutott túl a húsz méteren
– A vasárnapi verseny után reménykedve vártam a keddi gálát, hiszen a MAL-kupán háromszor is húsz méter fölé kerültem – kezdte beszélgetésünket Kiss Szilárd.
– Kedden ezt a teljesítményét is túlszárnyalta, négyszer dobott húsz méter felett, és a kilépett kísérlete is 20.30 méteres volt.
– Erre én sem számítottam, már csak azért sem, mert az első, 20.42 méteres dobásom után kisebb hullámvölgybe kerültem, szétesett a mozgásom. Másodszorra mégis 20.05 métert értem el, aztán kiléptem, utána következett a legrosszabb kísérletem. Ez volt 19.50. Az ötödik dobásom jobban sikerült, de azt hittem, az is 20.20 körüli, így ugyancsak meglepődtem, amikor közölték, hogy országos rekord. Hirtelen nem tudtam hova tenni a történteket. A nézők tapsoltak, én feltettem a kezem, és csak lassan tudatosult bennem, hogy tényleg az enyém a rekord. Nagyon régóta vártam erre, de most, hogy megszereztem, csak részben vagyok elégedett.
– Miért?
– Egyrészt jólesik a sok-sok gratuláció, rengetegen hívnak telefonon, elsőként Annus Adrián jelentkezett be Athénból. Annak is nagyon örültem, hogy Bíber Zsolt, akinek a rekordját megdöntöttem, üzent SMS-ben. Ugyanakkor jó lett volna még nagyobbat dobni. Utolsóra meg is próbáltam ezt, megcéloztam a huszonegy méterre kitett fáslimat, de ezúttal is 20.42 métert értem el.
– Nem panaszkodhat, hiszen az idén eddig nagyon egyenletes teljesítményt nyújtott.
– Valóban, hiszen sorozatban ez volt az ötödik versenyem, amelyen húsz méter fölé löktem a golyót. Ráadásul úgy, hogy az Európa-bajnokságra készülve három kemény edzéssel töltött hét van mögötem.
– Mi a további programja?
– Ezen a héten még sokat edzek, vasárnap Debrecenbe utazom edzőtáborba. A jövő hét végén ott, az országos bajnokságon indulok. Augusztus 3-án utazom Münchenbe, ahol hatodikán lesz a súlylökés selejtezője. Nagyon szeretnék jól szerepelni!
– Amikor gyerekként sportolni kezdett, gondolt arra, hogy egyszer Európa-bajnoki résztvevő vagy olimpikon lesz?
– Természetesen, hiszen minden gyerek ilyesmiről álmodik. De aztán annyiszor kerültem hullámvölgybe, oly sok sérülésem volt, hogy kis híján feladtam a küzdelmet.
A keddi dobógálán maga is meglepôdött, hogy országos csúcsot ért el
A keddi dobógálán maga is meglepôdött, hogy országos csúcsot ért el
A keddi dobógálán maga is meglepôdött, hogy országos csúcsot ért el
– Hogyan lett súlylökő?
– Hosszú, cingár gyerek voltam, tizenötéves koromig kosaraztam. Édesapám azonban Németh Pali bácsival együtt volt kalapácsvető, s ő kitalálta, hogy dobót farag belőlem. Zalaszentmihályon laktunk, a szüleim most is ott élnek, s a kertünkben sem diszkosz-, sem kalapácsvetésre nem volt hely. Ezért édesapám betonozott nekem egy súlylökő kört, és ott kezdtük el az edzéseket. Még abban az évben második lettem a diákolimpián, és leigazolt a ZTE. Ambrus Laci bácsi volt az edzőm, ő volt a példaképem, 18.90 métert lökött súllyal. Később Gyulai Gyulánál folytattam.
– Hogyan került Szombathelyre?
– Amikor a továbbtanulásról határoztam, figyelembe vettem a sportolási lehetőségeket is. Bár több agráregyetemre felvettek, Keszthelyre szakmai versenyeken elért helyezéseim alapján mentességem is volt, a Szombathelyi Tanárképző mellett döntöttem. Így lett Németh Pali bácsi az edzőm.
– Hogyan alakult a sportpályafutása?
– Tizenkilenc évesen 15.64 métert tudtam, s két év alatt 16.60-ig jutottam. Meg kellett szoknom a rendkívül kemény munkát, hozzá kellett erősödnöm a csapathoz. Ez sikerült is, de az ízületeim rámentek. Következtek a műtétek.
– Mivel volt gondja?
– Először a térdkalácsommal kerültem kés alá, majd a térdszalagomat operálták. A kihagyások miatt két évem elúszott.
– Nem vesztette el a hitét?
–De igen, ám Pali bácsi bízott bennem. Ô biztatott, hogy a diploma megszerzése után se hagyjam abba a sportolást. Én magam is elég konok vagyok, de ha ő nincs, valószínűleg felhagyok a versenyzéssel. Ezért örökre hálás leszek neki.
Névjegy

KISS SZILÁRD
Született: 1975. december 9., Zalaegerszeg
Magassága, testsúlya: 198 cm, 116 kg
Sportága: atlétika
Versenyszáma: súlylökés
Klubja: Haladás VSE
Edzôje: Vida József
Egyéni csúcsa: 20.49
Legjobb eredménye: 2x ob-1. (1999, 2001)
– Az eredmény nem maradt el.
– Igen, 1999-ben tizenkilenc méter fölé kerültem, és megnyertem az országos bajnokságot. Egy évvel később már húsz métert dobtam, és indulhattam az olimpián. Sydney a magyar atléták számára kudarcot hozott, én azonban nem voltam elégedetlen, hiszen a világranglistán a negyvennyolcadik voltam, így az olimpián elért huszonötödik helyezésem reális volt. Más kérdés, hogy a Dobó SE-n belül kialakult konfliktus engem is megviselt. A csoportunk szétvált, többen átigazoltunk a Haladásba, ahol Vida József lett az edzőm.
– A váltás megpróbáltatásai okozták, hogy tavaly nem jutott húsz méter fölé?
– Nem. A töretlen fejlődés ritka, én pedig a megelőző két évben nagyot léptem előre. Várható volt, hogy előbb-utóbb megakadok. Tavaly fel is szedtem jó néhány kilót, de a nagyobb tömeget még nem tudtam elég gyorsan mozgatni. Viszont sokat erősödtem. Mára felgyorsultam, a mostani csúcsom két év munkájának az eredménye.
– Előfordulhat, hogy egy szombathelyi dobó nem próbálkozik meg a kalapácsvetéssel vagy a diszkoszvetéssel?
– Nem, olyan nincs. Csakhogy kiderült, én a kalapácsvetésre alkalmatlan vagyok. A diszkoszvetést nagyon szeretem, de ennyi jó diszkoszvető mellett nincs értelme ezzel a számmal próbálkozni, pedig edzésen, igaz, kitűnő szélben, már hatvanegy métert is dobtam. Szeretnék egyszer hatvankét-hatvanhárom méterig eljutni. Az az igazság, hogy az alkatom alapján inkább diszkoszvetőnek kellett volna mennem, de a falusi udvar meghatározta a pályafutásomat.
– Gondolom, ma már nem bánja.
– Nem, bár egy vékony embernek nehéz súlylökővé válnia. Nekem rengeteget kell ennem ahhoz, hogy évente két-három kilót hízzak. Tizenöt évesen, vékony, magas kosarasként hatvannégy kiló voltam. Ma száztizenhat… Persze a magasság a súlylökésnél is előny. No és e szám képviselőjeként lettem olimpikon, és utazhatok Münchenbe.
– Az Európa-bajnokságtól mit vár?
– Főként a selejtezőre összpontosítok, ott kell jól szerepelnem. Mivel az délelőtt lesz, már most igyekszem átállni, hajnalban kelek. Jó lenne végre azt dobni, amit tudok, akkor nem lehet probléma. Szerintem 19.85 méter kell a döntőbe jutáshoz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik