Nem a mi napunk volt

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2002.07.05. 21:42
Címkék
A legjobban szerepelt magyar, Ferjancsik sem került a legjobb négy közé az Eb-n
A legjobban szerepelt magyar, Ferjancsik sem került a legjobb négy közé az Eb-n
A legjobban szerepelt magyar, Ferjancsik sem került a legjobb négy közé az Eb-n
A legjobban szerepelt magyar, Ferjancsik sem került a legjobb négy közé az Eb-n
A legjobban szerepelt magyar, Ferjancsik sem került a legjobb négy közé az Eb-n
A legjobban szerepelt magyar, Ferjancsik sem került a legjobb négy közé az Eb-n
"A moszkvai aranyak külföldre vándoroltak” – ezzel a címmel számol be a vívó Európa-bajnokságról az itteni Nemzeti Sport, a Szport Expressz pénteki száma. A lap tudósítója szomorúan jegyzi meg, hogy versenyzőik "diétára fogták a szurkolókat”, az Eb félidejéig nem szereztek egyetlen aranyérmet sem. Valóban meglepő, de tény, hogy három versenynap után a házigazdáknak csak morzsák jutottak a dicsőségből. A szerző azért biztatásként leírja, hogy pénteken nagy esély van a mérleg megváltoztatására, hiszen ekkor rendezik az oroszok legerősebb számait, a férfi kardozók és a női párbajtőrözők egyéni versenyét.
Amennyire a házigazdák kulcsszáma a nevezett két szakág, annyira a mienk, magyaroké is. Igaz, hogy kardban Pozdnyakov révén ők a címvédők, de női párbajtőrben tavaly Mincza Ildikó nyert. Vagyis 1:1 az állás…
30. Európa-bajnokság, Moszkva
Férfi kard egyéni (42 induló). A magyarok eredményei. A 32 között: Nemcsik–Lehmann (német) 15:12, Decsi T.–Zalomír (román) 15:9, Ferjancsik–Manetasz (görög) 15:9, Froszin (orosz)–Fodor 15:9. A 16 között: Ferjancsik–Surimto (fehérorosz) 15:6, Lukasenko (ukrán)–Decsi T. 15:6, Pastore (olasz)–Nemcsik 15:13. Negyeddöntô: Pozdnyakov (orosz)–Ferjancsik 15:13. Elôdöntô: Sarikov–Lukasenko 15:13, Pozdnyakov–Covaliu 15:12. Döntô: Pozdnyakov–Sarikov 15:13. Európa-bajnok: Sztanyiszlav Pozdnyakov (Oroszország), 2. Szergej Sarikov (Oroszország), 3. Mihai Covaliu (Románia) és Vladimir Lukasenko (Ukrajna), 5. Montano (Olaszország), 6. Ferjancsik Domonkos (Magyarország), …11. Nemcsik Zsolt (Magyarország), 12. Decsi Tamás (Magyarország), …22. Fodor Kende (Magyarország)
Nôi párbajtôr (78). A 64 között: Hormay–Partala (ukrán) 15:10, Király–Rossi (olasz) 15:11, Angros (francia)–Mincza 15:14, Hrisztu (görög)–Tóth 15:14. A 32 között: Grigorjan (örmény)–Király 15:12, Vibornova (ukrán)–Hormay 15:12. Elôdöntô: Nisima-Jermakova 15:12, Szidiropulu–Sutova 15:10. Döntô: Nisima–Szidiropulu 15:13. Eb: Maureen Nisima (Franciaország), 2. Szidiropulu Niké (Görögország), 3. Okaszana Jermakova és Ljubov Sutova (mindkettô Oroszország), 5. Rohi (Észtország), 6. Aznavurjan (Oroszország), …26. Hormay Adrien (Magyarország), 27. Király Hajnalka (Magyarország), …34. Mincza Ildikó (Magyarország), … 36. Tóth Hajnalka (Magyarország)
Szóval két fegyvernem szupermezőnyökkel, itt van mindenki, aki számít. A már említett Pozdnyakov több példányban is. Ô a reklámembere az Eb hivatalos italának, a szénsavas ásványvíznek, és minden üvegről ő néz le ránk. A csoportmérkőzések után Ferjancsik Domonkos fanyar humorral jegyezte meg: "Iszom egy kis Pozdnyakovot, valamiből erőt kell merítenem” – ezzel arra is utalt, hogy a csoportmérkőzéseken halványabb volt, még nem lendült bele igazán. A kardozókra két és fél órás szünet várt a selejtezők után, a nők viszont akkor már élesben vívtak. Mit mondjak? Nem erre számítottunk. A 64 között kiesett Tóth Hajnalka és a címvédő Mincza Ildikó, a következő fordulóban Hormay Adrien és a tavalyi bronzérmes Király Hajnalka is.
"Attól féltem, hogy szokás szerint a csoportmérkőzéseken fogok rosszul vívni, ám akkor jól ment. Aztán a francia ellen is jól kezdtem, 4:1-re vezettem. Utána váratlan, buta tusokat kaptam, és kiegyenlített. A szünet után nem adták meg egy térdszúrásomat, ettől ideges lettem, mert tudtam, hogy minden találatra szükség van. A végére el is fáradtam. Ma minden összejött, kötőhártya-gyulladás miatt reggelre begyulladt a szemem, így indult a nap” – mondta Mincza.
"Nem vívtam jól, Grigorjant meg kellett volna verni. Majd a vébén…” – így Király.
Maradtak a fiúk, talán ők nagyobb sikerrel járnak. Fodor Kende az orosz csapat olimpiai bajnokát, Froszint kapta, és búcsúzott. Decsi Tamás és Nemcsik Zsolt a következő fordulóban járt így. Maradt Ferjancsik.
"Még egy lépcső az éremig” – jegyezték meg a magyarok.
"Elég magas lépcső lesz” – felelt rá Ferjancsik, mert a szakág klasszisát, Pozdnyakovot hozta elé a sors.
Bár 3:0-ra az orosz vezetett, 10:5-re majd 12:9-re a Vasas-CIB-Bank csapatvilágbajnoka. Gyönyörű egylámpás tusokat, vitathatatlan találatokat adott Doma. De Pozdnyakov feltámadt, kiegyenlített (13:13), s ekkor Ferjancsik dühében eldobta a sisakját. Ezért pedig büntetőtus jár – 14:13 Pozdnyakovnak, aki ezután már befejezte az asszót. Kár volt, nagy lehetőséget szalasztott el Somlai Béla tanítványa.
Noha versenyzőink kiestek, az esti döntőknek mégis volt magyar résztvevője, méghozzá a kettős állampolgárságú, de görög színekben versenyző Szidiropulu Niké, valamint Erdei Péter versenybíró. Utóbbi reggel kijelentette, hogy este nem akar dolgozni, páholyból akarja nézni a finálét – sajnos asszót kellett vezetnie. A női párbajtőrt meglepetésre a franciák színes bőrű juniorja, Nisima nyerte, míg a kardot egyáltalán nem meglepetésre a négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov, aki egy éve veretlen a világversenyeken. Tavaly Eb-t, vb-t nyert, most ismét Eb-t. A versenyen szinte nemzeti hősként ünnepelték, ő ezt parádés vívással hálálta meg, és megszerezte az oroszok régen várt első aranyát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik