Bubka megközelíthetetlen volt

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.06.30. 19:39
Címkék
Meglehet, listát készíteni a XX. század sportlegendáiról eleve reménytelen vállalkozás. Szerencsére, szerencsénkre a sportéletnek oly sok kiemelkedő alakja volt (van), hogy csokorba szedni őket szinte lehetetlen. Sorozatunkban mégis megpróbálkozunk vele: előre leszögezendő, a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban tizenötödikként az olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, harmincötszörös világrekorder Szergej Bubkát mutatjuk be.
Egyetlenegyszer sem nyerte el az év atlétája címet. Szergej Bubka neve mégis fogalom.
Szergej Bubka szinte tökéletes karriert hagyott a háta mögött
Szergej Bubka szinte tökéletes karriert hagyott a háta mögött
Szergej Bubka szinte tökéletes karriert hagyott a háta mögött
Szergej Bubka szinte tökéletes karriert hagyott a háta mögött
Szergej Bubka szinte tökéletes karriert hagyott a háta mögött
Szergej Bubka szinte tökéletes karriert hagyott a háta mögött
A rúdugrás cárja felnőtt világversenyen 1983-ban nyert először aranyérmet, utoljára 1997-ben diadalmaskodott, másfél évtizeden át uralta a számot. Ez idő alatt 35 világcsúcsot állított fel (szabadban 17-et, fedett pályán 18-at), s ki tudja, milyen magasságokig jutott volna el, ha megszorítja valaki. Csakhogy máig sem tudta senki sem megközelíteni: 615 centiméteres legjobbja, tíz centivel jobb az örökranglistán második Makszim Taraszov egyéni csúcsánál. Bubka viszont 23-szor jutott túl a 605 centin. Hat métert vagy annál nagyobbat 43 alkalommal ugrott.
Sokan és sokat cikkeztek arról, hogy az ukrán sztár – kiváló üzleti érzékkel – mindig csak egy centimétert javított a világrekordon, s ő valóban nem osztogatta ingyen a kegyeit. Egy svédországi versenyen, amelyen nem tudott megállapodni a világcsúcs megfelelő díjazásáról, még azt is eljátszotta, hogy miután könnyedén átlendült a legújabb rekord felett, visszanyúlt a lécért, s azt magával vitte a szivacsba.
Bubka sorrendben hat világbajnokságon diadalmaskodott, Szöulban olimpiai aranyat nyert, Stuttgartban az Eb-dobogó legfelső fokára állhatott. Pályafutásának első felében könnyedén iskolázta le ellenfeleit, az igazi csodálatot azonban akkor vívta ki, amikor már sérülésekkel küszködve, újra és újra visszatérve tanította móresre a többieket.

Első rekordja 585 volt

Szergej Bubka 1974-ben, 11 évesen egy barátja unszolására próbálkozott meg először a rúdugrással, s úgy vélte, szórakoztató ezzel eltölteni a délutánt. Egy évvel később már végigversenyezte az idényt, és 270 centiméterig jutott. Még nem volt 17 éves, amikor átugrotta az öt métert (510), s ekkor debütált a nemzetközi porondon is. Utrechtben, a junior Európa-bajnokságon azonban csak a hetedik helyen végzett. Két évvel később, 1983-ban, az első világbajnokságon azonban már ő szerezte a legnagyobb meglepetést.
Bár a Szovjetunióban kiváló rúdugrók sora versengett a csapatba kerülésért, és Bubka nem is nyújtott egyenletes teljesítményt abban az évben, a válogatott vezetőedzője, az egykor legendás hírű távolugró, Igor Ter-Ovaneszjan harmadik indulóként őt választotta. Helsinkiben a rúdugrás selejtezőjének idején zuhogott az eső, így a zsűri úgy határozott, csak a döntőt rendezik meg. A fináléban így 27-en léptek pályára, hét órán át tartott az idegtépő küzdelem, s a még csak 19 éves ukrán fiú leiskolázta tapasztaltabb ellenfeleit. Sőt, megjavította addigi legjobbját, 570 centivel megszerezte az aranyérmet. Az atlétavilág megismerte Szergej Bubka nevét.
Los Angelesben a szocialista bojkott miatt nem indulhatott, pedig az olimpiának már ő lett volna az első számú esélyese, hiszen 1984 májusában Pozsonyban 585 centivel felállította élete első világrekordját, amelyet abban az évben még háromszor megjavított (594). Egy évvel később a világon elsőként átjutott a hat méteren.

Volt, hogy legyőzték

Az 1986-os stuttgarti Európa-bajnokságra magabiztosan, felszabadultan készülődött. Úton-útfélen nyilatkozott, hagyta, hogy ünnepeljék, de kis híján elbukott, az 570 centis kezdőmagasságát csak harmadik kísérletre teljesítette. Ezt követően 585-tel próbálkozott, azt elsőre vitte és győzött. A stuttgarti Európa-bajnokságot követően – pszichológusa tanácsára – a nagy világversenyeket megelőző hetekben mindig visszavonult a nyilvánosságtól.
A második világbajnokságra, Rómába 603 centis rekord tulajdonosaként érkezett, és egy pillanatig sem volt kétséges, hogy megvédi címét. A szöuli olimpia előtt mégis nagyon izgult. Lelkileg nagyon megviselte az idény, hiszen öt évet várt a nagy lehetőségre, amelyet végül kihasznált: 590-nel olimpiai bajnok lett.
Az első kudarc 1990-ben, a spliti Eb-n érte. Igaz, év elején sérüléssel küszködött, mégsem hitte volna, hogy csupán hatodik lesz (a győzelmet a világ második hatméteres rúdugrója, Rogyion Gataullin szerezte meg).
Egy évvel később Bubka még mindig fájlalta az Achilles-ínát, s csak egy hajszál hiányzott ahhoz, hogy elveszítse a világbajnokságot. Nekünk, magyaroknak különösen emlékezetes a tokiói verseny, hiszen Bagyula István volt az, aki a világcsúcstartó babérjaira tört. Bagyula első kísérletére teljesítette az 590 centit, Bubka viszont leverte, és a két maradék kísérletét átvitte 595-re. Először újra rontott, így – 575 centivel – csupán a hetedik helyen állt. Bagyula ezen a magasságon elvérzett, s Bubkának egy ugrása maradt. Utolsó kísérlete előtt fájdalomcsillapító injekciót kapott, és átlendült a léc felett.
Egy évvel később Barcelonában tökéletes erőnlétben, panaszmentesen – betlizett. A döntőben kiesett az 570 centis kezdőmagasságán. A történtekre azóta sem talált magyarázatot, legfeljebb azt, hogy ilyen kudarc bárkivel, bármikor megeshet.

A nagy visszatérő

Korábban négyévenként követték egymást a világbajnokságok, 1991 után azonban kétévente került sor a nagy eseményre, így Bubka 1993-ban már el is felejthette a barcelonai kudarcot. Év elején 615 centiméterrel 18. fedett pályás világcsúcsát érte el – ez a rekord azóta is fennáll. A stuttgarti vb-n csak három ugrásra volt szüksége a győzelemhez. Az 570 és az 590 centit, majd a hat métert is elsőre vitte, s az újabb rekord csak azért maradt el, mert a szabályokat nem ismerő bírók a 614 centis kísérlete előtt csupán két perc pihenőt engedélyeztek neki. Bubka hiába vitatkozott, nem jutott eredményre, ezért mérgesen becsomagolt és távozott a pályáról.
Egy évvel később beállította a jelenleg is fennálló 614 centis szabadtéri világcsúcsot, de az Eb-n nem indult. 1995-ben a göteborgi világbajnokságon két kísérlettel (570, 592) nyert, az atlantai olimpián azonban sérülés miatt kénytelen volt visszalépni. Sokáig kitért a műtét elől, de végül engedte, hogy megoperálják az Achilles-ínát. Csak áprilisban kezdett el kocogni, s az augusztusi világbajnokság előtt csupán két versenyen indult. Azokon rövid nekifutásból 560, illetve 561 centit ugrott, igaz, júliusban egy bemutatón 580 centit teljesített.
Az athéni volt a legnehezebb vb-győzelme. Kissé féloldalasan futott, az 570-et és az 591-et is csak másodikra vitte, az 596 centit kihagyta. Ezt a magasságot az esélyes Makszim Taraszov ugrotta. A 601 centit Bubka elsőre teljesítette, ezzel övé lett a hatodik vb rúdugró aranyérme is.
Még 1999-ben és a sydneyi olimpia évében is reménykedett, hogy sikerül hasonlóan bravúrosan visszatérnie, de fel kellett adnia a küzdelmet: a sérülés legyőzte őt. A rúdugrás legnagyobb alakja 37 évesen visszavonult, de a pályákról nem búcsúzott el, a NOB és az IAAF tanácsának tagjaként továbbra is kedvenc sportágát segíti.
A Szovjetunió felbomlását követően Bubka feleségével és két fiával először Berlinbe, majd Monte-Carlóba költözött, de az év jelentős részét változatlanul Ukrajnában tölti. Rúdugróiskolát alapított, és nyolc éve rendezi meg sikerrel a donyecki fedett pályás rúdugrógálát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik