Ritternek ukránok és oroszok is gratuláltak

VAS ANDRÁSVAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.06.12. 23:01
Címkék
A Nemzeti Sport A hónap sportolója sorozatának történetében először fordul elő, hogy az első helyen két sportember osztozhat. Májusban a birkózó Ritter Árpád és a cselgáncsozó Ungvári Miklós is Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, szerkesztőségünk tagjai pedig érthetően nem tudtak  és valójában nem is akartak  különbséget tenni a két kiváló eredmény között. A tízes listára egyébként ebben a harmincegy napban olyan klasszisok kerültek még  hogy csak néhány nevet említsünk , mint a Roland Garroson remeklő Kapros Anikó, vagy éppen a profi ökölvívás új kisváltósúlyú bajnoka, Kótai Mihály.
Nem véletlenül tartottak Rittertôl: öt meccsen négy pontot szereztek rajta
Nem véletlenül tartottak Rittertôl: öt meccsen négy pontot szereztek rajta
Nem véletlenül tartottak Rittertôl: öt meccsen négy pontot szereztek rajta
Nem véletlenül tartottak Rittertôl: öt meccsen négy pontot szereztek rajta
Nem véletlenül tartottak Rittertôl: öt meccsen négy pontot szereztek rajta
Nem véletlenül tartottak Rittertôl: öt meccsen négy pontot szereztek rajta
Az egész tavaly áprilisban a Körcsarnokban kezdődött. Megannyi sikertelen próbálkozás után – köztük a balul sikerült sydneyi ötkarikás játékokkal – Ritter Árpád végre világversenyen is dobogóra állhatott. Megszakadt egy hosszú és balszerencsés sorozat, a csepeliek szabadfogásúja bizonyította a kétkedőknek: helye van a világelitben.
Mert korábban sokan tamáskodtak.
Gulyás István tanítványa ugyanis a "tét nélküli” nemzetközi versenyeken oda-vissza végigverte riválisait, ám a nagy áttörés valahogy mindig elmaradt. A legfájóbb emléknek minden bizonnyal a már említett kétezres olimpia bizonyult, ahová Ritter alig titkoltan érem reményében utazott, hogy aztán két, igencsak sima zakóval térjen haza.
Kínkeserves hetek-hónapok következtek, felmerült benne – mindössze huszonöt esztendősen – a visszavonulás gondolata, de végül – Gulyásnak köszönhetően – a folytatás mellett döntött.
"Nagyon sokat beszélgettünk Árpival, és arra jutottunk, meg kell változtatni a stílusát – idézte fel a szabadfogás első embere a tavaly januári vészterhes napokat. – Addig főleg kontrákra épített, hagyta, hogy irányítsák, és egy sorozatversenyen mindig becsúszott valami hiba. A tavalyi Európa-bajnokságon viszont már támadólag lépett fel, a taktika szerint a meccsek elején mindig megpróbált hamar előnyt szerezni, utána pedig már birkózhatta a saját stílusát.”
Májusi top 10

1. Ritter Árpád (birkózó) 25 pont
(A Bakiban rendezett szabadfogású Európa-bajnokságon a 74 kilogrammos súlycsoportban elsô lett.)
Ungvári Miklós (cselgáncsozó) 25 pont
(A maribori kontinensviadalon a magyar válogatott legjobbjaként 66 kilogramban szerzett aranyérmet.)
3. Kapros Anikó (teniszezô) 16 pont
(A Roland Garroson a selejtezôbôl indult és egészen a legjobb 32-ig jutott, legyôzve többek között az ötödik kiemelt Henint.)
4. Kovács Antal (cselgáncsozó) 12 pont
(Ugyancsak a maribori Európa-bajnokságon remekelt olimpiai bajnokunk, aki végül bronzéremmel térhetett haza.)
5. Kótai Mihály (ökölvívó) 10 pont
(Az Elektromos Csarnokban lett a WBC kisváltósúlyú bajnoka, miután pontozásos gyôzelmet aratott a dél-afrikai William Gare felett.)
6. Fazekas Róbert (atléta) 8 pont
(Diszkoszvetônk 69.71 méteres új országos csúcsot állított föl a Szilágyi utcai UTE-pályán.)
7. Kiss Gergely (vízilabdázó) 6 pont
(A BL legeredményesebb játékosa a Honvéd-Domino együttesével magyar bajnoki címet szerzett.)
8. Mincza Ildikó (vívó) 4 pont
(A párbajtôrözônô egyéni Világkupát nyert, és a szintén aranyérmes csapatnak is húzóembere volt Malagában.)
9. Csomor Erika (duatlonos) 2 pont
(Európa-bajnoki címe mellett kétszer is ezüstérmet szerzett a Világkupa-sorozatban.)
10. Görbicz Anita (kézilabdázó) 1 pont
(Az EHF-kupa döntôs Gyôr egyik leggólerôsebb játékosa, akire a válogatottban is nagy feladatok várnak majd.)
Összesített top 10
1. Gyôrffy Dóra (atléta) 46 pont
2. Sebestyén Júlia (mûkorcsolyázó) 31 pont
3. Hormay Adrienn (vívó)
Ritter Árpád (birkózó)
Sidi Péter (sportlövô)
Szuper Levente (jégkorongozó)
Ungvári Miklós (cselgáncsozó) 25-25 pont
8. Ferjancsik Domonkos (vívó)
Ocskay Gábor (jégkorongozó)
Póta Georgina (asztaliteniszezô) 20-20 pont
Az új "dizájn” hamar eredményre vezetett, a fentebb már említett körcsarnokbeli kontinensbajnokságon Ritter bronzérmet szerzett. Saját bevallása szerint is óriási nyomás alól szabadult fel, ráérzett a siker ízére, és nem sok hiányzott, hogy fél évvel később a szófiai világbajnokságon is dobogóra állhasson. A mérkőzésvezető azonban úgy gondolta, dél-koreai riválisát, Mun Euj Dzsaét segítette az elődöntőbe, a csepelinek az ötödik hely jutott.
"Szófia előtt már csak a New York-i merénylet miatti halasztás következtében is rengeteget dolgoztunk – mondta Ritter. – Mint utóbb kiderült, kicsit fölöslegesen, hiszen nem sikerült a négy közé jutnom. Próbáltam túltenni magam a dolgon. Sokat segített, hogy akivel csak beszéltem, mindenki azt mondta, én nyertem.”
A baki Eb után aztán már nem kellett másokra hivatkoznia, mindennél beszédesebbnek bizonyult az az aranyérem, melyet a 74 kilósok eredményhirdetésekor akasztottak a nyakába. A csepeli ugyanis ellentmondást nem tűrően, minden ellenfelét magabiztosan verve menetelt a dobogó tetejéig.
"A brit Ackerman nem volt komoly ellenfél, a bolgár Kaszabov ellen azonban messze nem parádéztam” – hangzottak önkritikus szavai.
A továbbjutás persze így sem forgott veszélyben, jöhetett a negyeddöntő, benne a Ritter által még sohasem vert világbajnok – és néhány napig, pozitív doppingtesztje napvilágra kerültéig olimpiai bajnok – német Leipold. A doppingkirály húsz másodperccel a vége előtt még két ponttal vezetett, aztán jött a "szittya fergeteg”, és Gulyás már az elődöntős taktikáról beszélgethetett versenyzőjével.
Nem sokkal később pedig már a finálé volt a téma, ugyanis Ritter az orosz Iszagasijeven is átlépett.
A fináléban a fehérorosz Murat Gajdarov ellen két kapaszkodás döntött – mindkétszer a csepeli örülhetett. A második után immár Európa-bajnokként.
"Láthatóan tartottak tőle a riválisok – mondta a szakágvezető. – Nem véletlenül: az öt mecscsén mindössze négy pontot tudtak rajta szerezni. Hogy nem érdemtelenül győzött, bizonyítja, a döntő után elsőként azok a németek gratuláltak neki, akik vitatták a Leipold elleni meccset, majd jöttek az oroszok, az ukránok – mindenki egyetértett tehát, hogy régóta járt neki ez az arany…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik