Újpesti tehetségek

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2002.06.08. 20:34
Címkék
Lôw Zsolt – vendégként – is részt vett az újpesti fiataloknak tartott edzéseken
Lôw Zsolt – vendégként – is részt vett az újpesti fiataloknak tartott edzéseken
Lôw Zsolt – vendégként – is részt vett az újpesti fiataloknak tartott edzéseken
Lôw Zsolt – vendégként – is részt vett az újpesti fiataloknak tartott edzéseken
Lôw Zsolt – vendégként – is részt vett az újpesti fiataloknak tartott edzéseken
Lôw Zsolt – vendégként – is részt vett az újpesti fiataloknak tartott edzéseken
,,Nagyon örülök annak, hogy gyönyörű stadionok épülnek szerte az országban, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a nézők milyen körülmények között szurkolhatnak a kedvenc csapatuknak. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a kulturált környezettől még nem lesz jobb a futballunk, és amíg az utánpótláskorú játékosok nem tudnak jó minőségű pályákon gyakorolni, addig minimális az esély a felzárkózásra. Csodálkozunk azon, hogy a fiatalok leszegett fejjel végzik a gyakorlatokat a tréningeken, pedig a játékterek állapotát ismerve, az lenne meglepő, ha mindez nem így történne. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy olykor három-négy élvonalbeli utánpótlás-együttesnek jut egyetlen játéktér…”
Az idézett mondatok Herczeg Vincétől, az újpestiek utánpótlás-igazgatójától származnak, és sok igazságot tartalmaznak. Amíg ugyanis egymás után szűnnek meg a régi utánpótlásbázisok, avagy a kiscsapatok pályáin bevásárlóközpontok épülnek, addig esély sincs a felzárkózásra. Persze, vannak pozitív példák, amelyek azt mutatják, hogy nem teljesen reménytelen a helyzet.
Mini Európa-bajnokok lettek a kaposvári fiatalok

És, ha már fentebb egy nagy klubcsapat utánpótlásáról esett szó, nézzük, mit lehet elérni az úgynevezett kisebb mûhelymunkával…
Két évvel az elsô gyôzelmük után újra megnyerték a mini Eb-t a kaposvári Mézga Focisuli 12 esztendôs futballistái. Ezúttal Franciaországban rendezték a tornát, és a magyar fiatalok a hazai pályán szereplô Red Start verték a döntôben. Külön öröm a kaposváriak számára, hogy a gólkirály Gosztonyi András lett, aki az ôt igencsak megkedvelô francia sportminisztertôl vehette át a díjat. A kissrác lenyûgözte a házigazdákat, mindenki hatalmas tehetségnek tartja – karrierjét egyetlen apróság szakíthatja meg, ha esetleg másik kedvenc sportját, a kosárlabdát választja (Andris, javasoljuk a focit!). Horváth János, a focisuli vezetôje egy másik, igaz, kisebb magyar sikerrôl is beszámolhatott, hiszen a 15 évesek csapata a marseille-i tornán hatodik lett – huszonnyolc együttesbôl ez nem is olyan rossz, fôleg, hogy a kaposváriak veretlenek maradtak.
Arról, hogy a következô években is hasonló jó eredményeket érjenek el a mézgások, a szokásos nyári kapus- és csatártábor is gondoskodhat. A kapusok június 24-tôl 29-ig repkednek a háló elôtt, míg a támadók július elseje és hatodika között gyakorolhatják választott mesterségüket olyan mai és egykori focisták segítségével, mint Király Gábor, Szûcs Lajos, Burcsa Gyôzô, Novák Dezsô, Jenei Imre.
Itt van például az Újpest esete, ahol négy utánpótlásgárda, a Szabó András által edzett U21-es, a Dudar György vezette U19-es, a Mózner János irányításával készülő U17-es és a Sipossné Lénárt Edit ternírozta 15 évesek gyakorolhatnak jó körülmények között, köszönhetően annak, hogy az utánpótlásfutballra figyelő, és azt támogató cég, az Euroleasing megfelelő alapot teremt a minőségi munkához.
Amúgy a történet nem ma, és nem Újpesten kezdődött…
A főszponzor vezetői hat évvel ezelőtt elhatározták, nem nyugszanak bele abba, hogy egyes vélekedések szerint a magyar gyerekek manapság már kevésbé tehetségesek, mint a román, a cseh vagy éppen lengyel fiatalok. Elkezdték támogatni a Vasas ifjúsági A-csapatát, ám amikor tavaly nyáron azzal szembesültek, hogy Angyalföldön elvárnák az első csapat szponzorálását is, valamint, hogy a pályaviszonyok rosszak és a klub vezetése komoly válságban van, inkább a váltás mellett döntöttek. Pályázatot írtak ki, amelynek az volt a lényege, hogy támogatnák bármelyik élvonalbeli együttes közvetlen utánpótlását, ahol van igény a következetes munkára, s ahol az előrelépés a cél. Végül a három jelentkező közül az Újpestet választották – amúgy a Ferencváros és a Győr volt a másik két érdeklődő –, mégpedig azért, mert a liláknál érezték leginkább, hogy azonos hullámhosszra kerülhetnek a klub vezetőivel.
"Igyekszünk viszonylag normálisan megfizetni az edzőinket, akiknek nemcsak a tréningek levezetése jut feladatul – mondta Herczeg Vince. – Rengeteg szakemberrel tárgyaltunk a kinevezések előtt, és csakis olyan jelöltek mellett döntöttünk, akikre nyugodt szívvel bíznánk a saját gyerekeinket is. A trénereknek tartaniuk kell a kapcsolatot a szülőkkel, a tanárokkal, ugyanis csak így ismerhetik meg igazán a fiatalokat. Talán sokan meglepődnek azon, hogy a tizenöt éveseknek női edzőjük van, azonban hisszük, hogy az iskolaváltás küszöbén anyáskodni is kell a futballisták felett. Arról nem is beszélve, hogy Sipossné Lénárt Edit hat bajnoki címet is nyert a korábbi csapataival.”
Herczeg Vince még megemlítette azt is, hogy nem éppen zökkenőmentes a kapcsolatuk az Újpesthez tartozó többi utánpótláscsapat vezetőivel. A 6-14 évesek ugyanis más rendszerben futballoznak, más képzés alapján készülnek, mint a következő korosztályok, és ez aligha helyes. Ellenben az, hogy a tizennyolc legtehetségesebb utánpótlás-játékosnak hetente egyszer Glázer Róbert tartott foglalkozást, valamint az, hogy az első keret labdarúgói (köztük az a Lőw Zsolt, Tokody Tibor és Szélesi Zoltán, akik a klub saját nevelésű játékosaként tudhatják, milyen fontos az ilyesfajta kapcsolattartás) rendszeresen részt vettek az ifjúsági futballisták tréningjein, az mindenképpen örvendetes, hiszen a fiatalok előrelépését szolgálta. Egyébként az Újpesttel Magyar Kupát nyerő szakember az első, fiataloknak tartott edzését követően megjegyezte: nem érti, ezek a tehetségek hova tűnnek az utánpótlásból kiöregedve. Azaz, a hajdani megállapítás még manapság is igaz: a magyar futballban tehetségben nincs hiány.
Ám, hogy minél kevesebben tűnjenek el, hogy ne legyen akkora űr az ifjúsági- és felnőttgárda között, arra jó az újpestiek új kezdeményezése, miszerint a juniorcsapat a Fót színeiben indul majd az NB I B-ben, s minderről már előrehaladott tárgyalások is zajlanak…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik