Válogatott: történelmi győzelmek és vereségek után rekorderként búcsúzik Dzsudzsák Balázs

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 10:50
null
Dzsudzsák Balázs az utolsó fellépésére készül a válogatottban (Fotó: Árvai Károly)
Szalai Ádám után ma este a görögök elleni felkészülési mérkőzésen Dzsudzsák Balázs személyében egy újabb, több mint egy évtizeden át meghatározó egyéniség köszön el a nemzeti csapattól, aki a 109. fellépésével most már egyedüli csúcstartóvá válik. Az újabb búcsúmeccsel egy korszak is lezárul, hiszen a nyolcvanas években születettek közül nagy valószínűséggel Dzsudzsák lesz az utolsó, aki szerepet kap a magyar válogatottban. Nem mellesleg kettejükkel közel 50 gól is távozik a nemzeti együttestől. Száznyolc fellépés, 10 kapitány, 21 gól, magaslatok és mélypontok – lássuk Dzsudzsák válogatott pályafutásának  legemlékezetesebb pillanatait! 


2007-TŐL 2019-IG MINDÖSSZE 16 MÉRKŐZÉSRŐL HIÁNYZOTT

♦ Dzsudzsák Balázs 2007 júniusában 20 évesen 5 hónaposan és 10 naposan Várhidi Péter kapitánysága alatt mutatkozott be a magyar labdarúgó válogatottban és mostanáig utoljára szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, 2019. november 19-én Walesben húzta fel magára a nemzeti együttes szerelését. Kereken 100-szor küldték pályára kezdőként, nyolcszor csereként és a búcsúmeccse lehet az 50. alkalom, hogy csapatkapitányként vezesse ki társait a zöld gyepre. 2007 és 2019 között mindössze 16 olyan válogatott találkozó volt, amelyről hiányzott. Háromszor ott ült a cserepadon, de nem küldték be, kétszer volt sérült, egyszer eltiltás miatt nem szerepelhetett, 10-szer pedig nem válogatták be. Eddig Király Gáborral együtt, 108 fellépéssel vezette az örökranglistát. Vasárnap este 33 nappal a 36. születésnapja előtt búcsúzik a piros-fehér-zöld szereléstől, és 109 válogatottsággal most már egyedüli csúcstartó.

Az A-válogatottban44-szer volt győztes, 41-szer vesztes és 23-szor döntetlenre végző csapat tagja. Összesen 21 gólt ért el, csak 19 játékos szerzettnála több gólt a nemzeti csapatban.

DZSUDZSÁK VÁLOGATOTT PÁLYAFUTÁSA SZÁMOKBAN
Mérkőzések típusa
Mérkőzések száma
Gól
Gólpassz
Sárga lap
Piros lap
Felkészülési meccs
4211
7 3
Eb-selejtező
33312 4
Vb-selejtező 275 5 6
Európa-bajnokság 42 1
Nemzetek Ligája
2
Összesen
108212414


TÍZ SZÖVETSÉGI KAPITÁNYT „FOGYASZTOTT EL"

♦ Dzsudzsák a másfél évtized alatt összesen tíz szövetségi kapitányt „fogyasztott el", a legtermékenyebb az Egervári-érában volt, hiszen a góljainak és a gólpasszainak is több mint a fele esett erre az időszakra. Az éveket tekintve 2010-ben és 2013-ban volt a legeredményesebb, mindkettőben négy-négy gólt rúgott.

DZSUDZSÁK SZEREPLÉSE SZÖVETSÉGI KAPITÁNYONKÉNT
Szövetségi kapitány
MérkőzésGól
Gólpassz
Várhidi Péter
8
1
Erwin Koeman
18 2 1
Egervári Sándor
3112
13
Csábi József
1
Pintér Attila 4 1
1
Dárdai Pál 7 2
2
Bernd Storck
23 4
3
Szélesi Zoltán 1
Georges Leekens
3 1
Marco Rossi
12 2


DZSUDZSÁK ÉS A GÖRÖGÖK


♦ Dzsudzsák Balázs válogatottbeli pályafutása több pontot kapcsolódik a görögökhöz. Ahogy a vasárnapi búcsúmeccsét, úgy 2007. június 2-án Krétán az első válogatott találkozóját is ellenük vívta, a 15 éve 2–0-ra elvesztett Európa-bajnoki selejtezőn Várhidi Péter a 81. percben küldte pályára Priskin Tamás helyett. Az első válogatottbeli gólját közel egy évvel később, 2008. május 24-én is nekik lőtte, amikor felkészülési meccsen a Puskás Stadionban 3–2-re vertük meg Otto Rehhagel együttesét. A magyar válogatottnak mostanáig ez az utolsó győzelme az éppen regnáló Európa-bajnok ellen. Dzsudzsák még kétszer, a 2016-os Eb-selejtező sorozatban lépett pályára a görögök ellen, de a hazai 0–0-s és a 4–3-ra elvesztett idegenbeli találkozón gólja és gólpassza sem volt.



DZSUDZSÁK-DUPLÁK ÉS -TRIPLÁK


♦ A nyírlugosi születésű labdarúgó a válogatottban egyszer tudott duplázni, de éppen az egyik legfontosabb mérkőzésén, a 2016-os Európa-bajnokságon a Portugália ellen 3–3-ra végződött találkozón. Gólpasszból kétszer duplázott és ugyanannyiszor triplázott. Két gólt eredményező átadása 2011 júniusában San Marinóban (3–0), majd 2015 júniusában itthon Litvánia ellen (4–0) volt. Három gólpasszt pedig szintén kétszer, 2010 októberében San Marino ellen (8–0) a Puskás-stadionban, majd 2011 márciusában Hollandiában (3–5) osztott ki.

TÖRTÉNELMI MAGASLATOK ÉS MÉLYPONTOK

♦ Mindkettőből kijutott neki. Pályafutásának 75. válogatott mérkőzésén szerepelt, amikor 2015 novemberében a norvégok elleni Eb-pótselejtezőn (2–1) a magyar csapat 44 év után harcolta ki újra az Európa-bajnoki részvételt. 2016 júniusában mind a négy mérkőzésen játszott Franciaországban, és a negyedik magyar futballista lett (2021-ben Szalai Ádám lett az ötödik), aki Eb-n csapatkapitányként vezethette pályára a válogatottat. A portugálok ellen duplázott, a kontinensbajnokságok történetében ez magyar részről Novák Dezső után egyedül neki sikerült.

♦ Ugyanakkor ott volt a pályán 2013 októberében Amszterdamban, amikor a magyar válogatott történelmének eddigi legsúlyosabb vereségét (1–8) szenvedte el, majd 2017 júniusában, amikor Andorrától (0–1) és az év novemberében, amikor Luxemburgtól (1–2) először kapott ki. 2019 november 15-én a csapatkapitányi karszalaggal kezén is ő vezette ki a magyar válogatottat a Puskás Aréna avatómérkőzésén.




GÓLOK A DZSUDZSÁK–SZALAI JÁTÉKKAPCSOLATBÓL

♦ A magyar válogatott idén két korszakos egyéniségét búcsúztatta el, szeptemberben a nemzeti színű mezt 86-szor felhúzó Szalai Ádámot, majd most a 109. mérkőzésén pályára lépő Dzsudzsák Balázst. Ketten együtt összesen 47 gólt (Szalai 26-ot, Dzsudzsák 21-et) szereztek címeres mezben, és ezek között öt olyan volt, amikor Dzsudzsák passzából talált be Szalai, ezekből háromszor szöglet utáni fejesből. San Marino és Lettország ellen két-két ilyen gól született, a különbség csak annyi, hogy a miniállam ellen egy, a baltikumi ország ellen két különböző mérkőzésen jött össze. Az időrendben utolsó, az ötödik volt a legemlékezetesebb, hiszen Dzsudzsák jubileumi, 100. válogatott mérkőzésén, 2019 márciusában ebből a játékkapcsolatból jött össze az egyenlítő gólunk azon az Eb-selejtezőn, amelyiken 2–1-re legyőztük a friss vb-ezüstérmes Horvátországot.

NEMCSAK DZSUDZSÁKNAK, A NYOLCVANAS GENERÁCIÓNAK IS BÚCSÚT INTHETÜNK

Amikor Dzsudzsák Balázs 2007-ben debütált, olyan játékosokkal szerepelt egy csapatban, akik – mint például Juhász Roland, Gera Zoltán, vagy Hajnal Tamás – azóta edzők, vagy sportvezetők lettek, és már csak Priskin Tamás és Vadócz Krisztián aktív közülük. Igaz, hogy Marco Rossinál tavaly még szóhoz jutott a válogatottban Nikolics Nemanja, Lovrencsics Gergő, Bogdán Ádám és Cseri Tamás, ám közülük az első kettő már bejelentette visszavonulását a válogatottól, az utóbbi kettő újabb szereplésére pedig aligha van esély, így nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Dzsudzsákkal együtt a nyolcvanas generációtól is elbúcsúzhatunk.

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG

♦ Eddig 21 mérkőzést játszott a két válogatott, és a hellének kétszer annyi győzelmet arattak már, mint a mieink, az örökmérleg ugyanis 5 magyar diadal, 6 döntetlen, 10 görög siker. A gólkülönbség viszont nagyon szoros, 35–32 ide.

♦ Mindjárt az első meccsünk meghozta a párharc rekordgyőzelmét, hiszen 1938 márciusában az MTK stadionjában rendezett világbajnoki selejtezőn többek között Zsengellér Gyula öt és Nemes József három góljával 11:1-re vertük meg a hellén válogatottat. Érdekesség, hogy utána majdnem negyven évig, egészen pontosan 1976 őszéig nem találkoztunk, valamint az is, hogy az első kilenc összecsapásunk kivétel nélkül tétmérkőzés volt.

A két legnagyobb görög diadal közül az első az 1978. októberi szaloniki Eb-selejtezőn (1–4), majd a második a 1988. novemberi pireuszi felkészülési találkozón jött össze (0–3). Az utóbbi volt az a meccs, amikor a kirobbant bundabotrány miatt Honvéd-játékosokat nem válogathatott be Mezey György szövetségi kapitány.

♦ A magyar szempontból negatív mérleghez hozzájárult, hogy 1987-tól 21 éven át képtelenek voltunk legyőzni a görögöket (2 iksz, 5 vereség).

Legutóbb 2018. október 15-én Nemzetek Ligája-mérkőzésen (a C-ligában) az athéni Olimpiai Stadionban Kosztasz Mitroglu góljával 1–0-kikaptunk. Marco Rossi válogatottjában akkor a mai kerettagok közül az éppen debütáló Willi Orbán mellett Fiola Attila, Nagy Ádám és Sallai Roland végigjátszotta a mérkőzést, Kalmár Zsolt pedig az első 55 percet töltötte a pályán.

Magyarországoneddig 11-szer mérte össze erejét a két válogatott, 5-ször született magyar siker, 3 iksz és 3 görög siker mellett. A máig utolsó budapesti találkozón 2018 szeptemberében, a Groupama Arénában zárt kapuk mögött megrendezett NL-mérkőzés 2–1-es hazai győzelmet hozott. Az volt Rossi első diadala a magyar válogatott élén, a gólokat Sallai Roland és Kleinheisler László szerezte.

♦ A keretértékek, valamint a világranglista-helyezések alapján is a magyar válogatott áll jobban. Marco Rossi behívott játékosainak összértékét a megsérült Németh András kiválásával 102.9 millió euróra becsüli a Transfermarkt átigazolási hírportál, a görögét 78.8 millió euróra. A legértékesebb játékos a mieinknél Szoboszlai Dominik 35 millió euróval, a hellének részéről pedig a Ferencváros Európa-liga ellenfeléből, a török Tranzonból jól ismert, a válogatottnál csapatkapitány Anasztasziosz Bakaszetasz alig a harmadával, 11 millió euróval. A FIFA rangsorában jelenleg Magyarország a 36., Görögország az 52.

A magyar csapat idei mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség. Az év eleje óta uruguayi születésű, kettős állampolgár Gustavo Poyet irányította görög nemzeti együttesé 6 diadal, 1 iksz, 2 kudarc. A hellének idén a Nemzetek Ligája C-ligájában megnyerték a 2. csoportot, ahol rajtuk kívül még Koszovó, Észak-Írország és Ciprus szerepelt. Öt győzelmük mellett egyedül Cipruson kaptak ki, és feljutottak a B-ligába.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Görögország
(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Puskás Aréna, 20.15. Vezeti:
Daniele Chiffi (olasz)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Csongvai Áron (Újpest FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Dzsudzsák Balázs (Debreceni VSC)
TÁMADÓK:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

A GÖRÖG VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Vaszilisz Barkasz
(Utrecht – Hollandia),Alexandrosz Paszhalakisz (Olympiakosz Pireusz),Jorgosz Atanasziadisz(AEK Athén)
VÉDŐK: Jorgosz Cavellasz (AEK Athén),Pantelisz Hacidiakosz(AZ – Hollandia), Dimitrisz Jannulisz(Norwich City – Anglia),Panosz Recosz (Olympiakosz Pireusz), Jorgosz Kiriakopulosz(Sassuolo – Olaszország),Lazarosz Rota(AEK Athén), Dimitrisz Gutasz(Sivasspor – Törökország),Dinosz Kulerakisz(PAOK)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Petrosz Mantalosz(AEK Athén),Andreasz Buhalakisz (Olympiakosz Pireusz), Dimitrisz Kurbelisz(Panathinaikosz), Dimitrisz Pelkasz (Hull City – Anglia), ManoliszSziopisz(Trabzonspor – Törökország),Szotirisz Alexandropulosz(Sporting CP – Portugália),Jannisz Papanikolau(Raków Czestochowa – Lengyelország)
TÁMADÓK:Anasztasziosz Bakaszetasz(Trabzonspor – Törökország),Jorgosz Maszurasz (Olympiakosz Pireusz),Anasztasziosz Duvikasz(Utrecht – Hollandia), Taxiarhisz Funtasz(D. C. United – Egyesült Államok),Anasztasziosz Hacijovanisz (Ankaragücü – Törökország),Fotisz Jannidisz(Panathinaikosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik