Nagy Zsolt: Volt, aki azt írta, soha többet ne vegyem fel a válogatott mezt

Vágólapra másolva!
2024.09.20. 19:46
Nagy Zsoltnak rosszulesett, amikor két évig nem kapott lehetőséget a bizonyításra a válogatottban (Fotó: AFP)
Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia 27-szeres válogatott labdarúgója szívesen kipróbálná magát külföldön, és elárulta, hogy a nemzeti csapatban történt debütálása után kapott hideget-meleget is a szurkolóktól – többek között erről beszélt az m4sport.hu oldalon látható interjúban.

A futballista elmondta, csapata jól rajtolt a bajnokságban, és a nemzetközi porondon is megállta a helyét, bár ő még mindig bosszús a Fiorentina elleni Konferencialiga-párharc elvesztése miatt. A 31 éves játékos szerint a hazai élvonalban minden együttes bajnok akar lenni, de számukra nem cél, hanem opció lehet az NB I megnyerése. A Puskás Akadémia öt mérkőzés után 12 ponttal a tabella második helyén áll.

Szóba került Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzőjének kijelentése, aki szerint 27 évesen érett meg arra, hogy stabil kezdő legyen az élvonalban. Nagy Zsolt úgy véli, a pályán a szerepe nemcsak edző-, hanem ellenfélfüggő is.

A védő felidézte, nem esett jól neki, amikor válogatottbeli bemutatkozása után Wales ellen még igen, ám azt követően két esztendeig nem kapott lehetőséget a bizonyításra. A 2020-ról egy évvel elhalasztott Európa-bajnokság előtt reménykedett a meghívóban, mivel csapatával és egyénileg is jól szerepelt a bajnokságban. Aztán nem játszhatott a kontinenstornán, de tovább küzdött a válogatottságért. Ennek 2022 júniusában lett meg az eredménye, amikor a Nemzetek Ligájában megszerezte első gólját a címeres mezben, mégpedig a Puskás Arénában a németek ellen 1–1-es döntetlennel zárult meccsen.

„Nagyon nagy élmény volt számomra, és még most is elég nehéz úgy nyilatkozni, hogy ne érzékenyüljek el. Hatalmas pillanat volt ez nekem, azután, amit 2019-ben kaptam. Volt, aki azt írta, soha többet ne vegyem fel a válogatott mezt” – utalt Nagy Zsolt a negatív visszajelzésekre az első válogatott mérkőzését követően –, „és ott minden teher leesett rólam” – fogalmazott, majd hozzátette, ezzel az összes befektetett munka megtérült, amit a sérülések után a rehabilitáció és a visszatérése során elvégzett.

Három nappal később beszakadt vádlival lépett pályára az angolok ellen idegenben 4–0-ra megnyert találkozón, és a 79. percben megszerezte a mieink harmadik találatát. Nem sokkal előtte, a 60. perc környékén Marco Rossi szövetségi kapitány feltette neki a kérdést, hogy bírja-e még, amire – mint mondta – fél lábbal is azt válaszolta volna, hogy bírja, a gól után pedig elmúlt minden fájdalma.

Az idei, németországi Eb-ről elmondta, kissé csalódott, hogy nem jutottak tovább a csoportkörből, de büszke arra, hogy ott volt a kontinenstornán és két meccsen is segíthette a magyar csapatot. Úgy látja, a közvélekedés az volt, hogy Svájc legyőzésével könnyedén meglehet a továbbjutás, de – tette hozzá – „ahogy Marco Rossi is elmondta, ez egy Eb, és nem egy barátságos mérkőzés vagy torna”.

„Az, hogy Eb-n tudtunk szerepelni, már önmagában is nagy dolog” – emelte ki, megjegyezve, „helyén volt a dolog”, a vége pedig a szerencsén is múlott. A posztján lévő versengésről elmondta, mellette a tapasztalat szólhat, Kerkez Milos mellett pedig a Premier League színvonala, amit neki kemény munkával kell ellensúlyoznia, miután Kerkez jobban tud az angol élvonalban fejlődni.

A jövőjéről elmondta, voltak hazai klubok, amelyek érdeklődtek iránta, de valószínűleg nem váltana a magyar élvonalon belül. Külföldön azonban egy komolyabb bajnokságban kipróbálná magát, mivel a válogatott meccseken olyan játékosok ellen is fel tudja venni a versenyt, akiket papíron magasabban jegyeznek.

Nagy Zsolt az öt legerősebb bajnokság közül bármelyikben megméretné magát, de még egy esztendeig szól a szerződése Felcsúton, amelynek kötelékébe 16 éve tartozik. Hozzátette, öt év múlva még a pályán képzeli el magát, és élsportolói pályafutását követően is szeretne a labdarúgásban maradni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik