Döntés előtt: Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter legyen kezdő?

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.06.01. 09:31
Egy mindenkiért, mindenki egyért – a kapusok között legendásan erős a bajtársiasság, így Dibusz Dénes (hátul) és Gulácsi Péter is örül, ha a másik áll a gólvonal elé (Fotó: Török Attila)
Callum Styles is megérkezett Telkibe, a keret folytatja a felkészülést a június 14-én kezdődő Európa-bajnokságra – a nemzeti csapat június 4-én, kedden Dublinban Írországgal játszik felkészülési mérkőzést, és Marco Rossinak döntenie kell, hogy a jó formában lévő kapusok közül kit válasszon.

Lassan teljes a létszám – Callum Styles is megérkezett Telkibe és csatlakozott Marco Rossi válogatott keretéhez. A futballista februártól tizenkét bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Sunderland színeiben, a West Bromwich ellen 1–0-ra megnyert összecsapáson gólpasszt adott. Magyar címeres mezben 2022 márciusában Szerbia ellen debütált, és immár alapembernek számít, húsz alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben.

A szurkolókat leginkább foglalkoztató kérdés továbbra is az: ki áll a magyar együttes kapujában?

A válogatott márciusi két felkészülési mérkőzésén sem került közelebb a megoldáshoz a szövetségi kapitány: Gulácsi Péter Törökország (1–0), Dibusz Dénes Koszovó (2–0) ellen védett remekül. Jó esély van rá, hogy az Európa-bajnokságot megelőző két összecsapást is felosztja közöttük, de ettől még kérdés a kérdés: ki véd Írországban és ki Debrecenben Izrael ellen?

Gulácsi Péter egy súlyos, szövődményekkel terhelt térdsérülés, egy évnél is hosszabb kihagyás után visszaszerezte helyét az RB Leipzig kapujában, nem is akárhogy: 2024-ben posztriválisa, Janis Blaswich öt Bundesliga-bajnokin védett, ezeken a csapat négy vereség mellett egyetlen pontot szerzett, Gulácsi Péterrel tizenhárom bajnokin veretlen maradt a csapat, kilenc győzelem és négy döntetlen volt a mérleg – nem kérdés, mekkora hatással volt az együttesre az, amikor a magyar futballista állt a gólvonalon. Dibusz Dénes is remek formában zárta az évet, ismét bajnok lett a Ferencvárossal – úgyhogy nem kérdés, mindketten alkalmasak arra, hogy magas szinten teljesítsenek a nemzeti csapat kapujában.

„Rendkívül nehéz döntés előtt áll a kapitány – mondta lapunk kérdésére Andrusch József, ötszörös válogatott kapus, az Újpest FC kapusedzője. – Hajszállal előzheti meg egyik a másikat, de nem tudom, ki áll majd a kapuban. Mik a szempontok? Maga a tudás a legfontosabb, de az mindkét jelölt esetében kimagasló. Mi lehet a különbség? Gulácsi Péter magasabb szinten véd, sokkal szervezettebb a védekezés, a labdakihozatal a Bajnokok Ligájában szereplő Bundesliga-klubnál, sokkal többször kell kiemelkedő képességű és gyorsaságú nemzetközi klasszisok ellen, nyomás alatt döntéseket hozni. Hasonló nyomás Dibusz Dénesen legfeljebb nemzetközi kupameccseken van. Szerintem a Ferencváros kapusa jobb a vonalon, jobbak a reflexei, de Gulácsi Pétert komplexebb futballistának látom. Meg nem tudom mondani, ki mellett döntenék, de az biztos, hogy ott leszek Kölnben, a svájciak elleni első Eb-mérkőzésen, és nagyon szurkolok a magyar válogatottnak, bárki álljon is a kapuban.”

SZAVAZÁS

Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes védjen az Európa-bajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Schäfer András népszerűsége híd a fiatal szurkolókhoz
Fotó: Török Attila

A sorozatban harmadik Európa-bajnokságán szereplő magyar válogatott egyre népszerűbb, s most újabb, speciális egyéni reklámszerződésről kaptunk értesítést: a Pick hivatalos együttműködő partnere a magyar válogatott és Schäfer András lett, aki a következőket mondta a megállapodásról a sajtóhoz eljuttatott közleményben: „Megtisztelő, hogy egy ilyen nagy múltú márka, mint a Pick a válogatott és személyesen mellém áll. A márka támogatása erőt jelent az olyan fizikailag és mentálisan is megterhelő időszakban, mint ami most előttünk áll.”

Mivel hamarosan focilázban ég az egész ország és az idei nyári labdarúgó-események miatt új szintre emelkedik a márka és a sportág kapcsolata, a cég eltökélt szándéka a fiatal generáció megszólítása is, ebben a korosztályban pedig Schäfer András az egyik legnépszerűbb labdarúgó. Szokolai Júlia, a Bonafarm Zrt. húságazatának stratégia- és marketingigazgatója a következőket mondta az együttműködésről: „Nagyon büszkék vagyunk válogatottunk eddigi teljesítményére, és lehet, az idei megméretés minden eddiginél felejthetetlenebb lesz. Bízunk benne, hogy ezzel az együttműködéssel a Pick márka hozzájárul ahhoz is, hogy nemzeti csapatunk mindannyiunk szívét megdobogtatva képviselje az országot, és még több emlékezetes pillanatot szerez a magyar szurkolóknak.”

A VÁLOGATOTT HÁTRALÉVŐ FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI AZ EB ELŐTT
Június 4., kedd, Dublin
20.45: Írország–Magyarország
Június 8., szombat, Debrecen
18.00: Magyarország–Izrael

EB 2024, NÉMETORSZÁG, A-CSOPORT
Június 14., péntek
21.00: Németország–Skócia

Június 15., szombat
15.00: Magyarország–Svájc

Június 19., szerda
18.00: Németország–Magyarország
21.00: Skócia–Svájc

Június 23., vasárnap
21.00: Skócia–Magyarország
21.00: Svájc–Németország

A MAGYAR VÁLOGATOTT 26 TAGÚ EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paks).
Hátvédek: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Dárdai Márton (Hertha), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg).
 Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland).
Támadók: Ádám Martin (Ulszan), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskemét), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencváros)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencváros), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel), Vécsei Bálint (Paks)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik