Látnivalóra várva – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 23:26

A Csupasz pisztoly című kultikus amerikai filmvígjátékban – főszereplő az ősz hajú sármőr, Leslie Nielsen ugye – ordítja egy rendőr megafonnal a kezében néhány centiről egy idős pár arcába, hogy „Oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló!”, mintha jelentős tömeget alkotnának. Nos, abban, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta Dárdai Mártont az Európa-bajnokságra készülő labdarúgó-válogatottunk keretébe, tényleg nincs sok látnivaló, avagy szenzáció. Decemberben ezért vizitált a legendás futballcsalád sarjánál berlini otthonában, s januárban ezért jelentette be a középső Dárdai fiú, hogy nem a korábban minden korosztályos szinten képviselt német, hanem a magyar nemzeti csapatot választja. Mi más lehetne a következő lépés, mint a konkrét meghívás, majd bemutatkozás?

Így akkor már lesz látnivaló is, elvégre a puding próbája az evés, s bár a Her­tha BSC Bundesliga 2-es csapatában rendszeresen szerepel a 22 éves ballábas védőjátékos, címeres mezben az Eb-rajt előtt összesen mindössze négy lehetősége van a bizonyításra és a beépülésre. Március 22-én a törökökkel, 26-án a koszovóiakkal, június 4-én az írekkel, 8-án az izraeliekkel szemben győzheti meg a szakmai stábot, valamint a szurkolókat arról, hogy a válogatottban a helye. Ha már szurkolók: ők pedig biztosan nem oszolnak, hanem éppen ellenkezőleg, összegyűlnek majd, hogy a manapság aktuális, örömteli trendnek megfelelően megtöltsék a Puskás Arénát, valamint a debreceni Nagyerdei Stadiont, nem kizárólag Dárdai, de részben őmiatta is.

Szerencsére az újonc is tudja, hol a helye, s hogy a teljesítménye mellett hazai kötődése hangsúlyozásával is híveket szerezhet magának. „Mindig fontos volt nekem Magyarország, a magyar válogatott. Tizenkét éves voltam, amikor édesapám lett a szövetségi kapitány, szinte az összes meccsen együtt szurkoltunk édesanyámmal, a testvéreimmel, a magyar barátainkkal apu csapatának, mind a két Európa-bajnokságon drukkoltam a magyar csapatnak.” Most fordul a kocka, hiszen neki drukkolnak majd mások, akár az Eb-n, ha kihasználja a négy felkészülési mérkőzés adta sanszát. Ebben az esetben tökéletes látnivaló lehet, ahogy a szintén németországi születésű Willi Orbánnal együtt megállítja a kontinensviadal házigazdáinak, saját volt társainak rohamait, nem beszélve a skótok és a svájciak próbálkozásairól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik