Címlapsztori: visszatértek a sérültek – akár kezdődhetne is az Eb!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.31. 07:50
Szoboszlai Dominik az első Európa-bajnokságára készül, úgyhogy mindenki el tudja képzelni, mekkora motivációval várja a tornát (Fotó: Imago Images)
Kisimult arccal hirdethetne most keretet Marco Rossi szövetségi kapitány, az elmúlt napokban, hetekben a válogatott több alapembere is visszatért sérüléséből – a legjobb játékosok számára a következő négy és fél hónap a csapatba kerülésről is szól(hat).


Jól alakul minden, és tőlünk kezdődhetne is az Európa-bajnokság! Az elmúlt hetekben a válogatott több alapembere is – hosszabb-rövidebb sérülése után – visszatért a pályára, így ha Marco Rossi szövetségi kapitánynak most kellene keretet hirdetnie, minden bizonnyal nyugodtabban tehetné meg. A télen volt időszak, amikor három-négy kulcs­ember sem állt volna a rendelkezésére, különböző egészségügyi problémák miatt Szoboszlai Dominik, Willi Orbán, Schäfer András és Gulácsi Péter sem lehetett volna ott az Európa-bajnokságon, és akkor ott van még az első számú csatárrá előlépő Varga Barnabás, aki rövid időn belül ugyancsak pályán lehet. Megnéztük, ki milyen állapotban van sérülését követően, ha most kezdődne az Európa-bajnokság, milyen formában, fizikai kondícióban vágna neki a tornának.

SZOBOSZLAI DOMINIK
Kora: 23 éves
Posztja: támadó
Válogatottságai/gólok száma: 38/10
Sérülése: combizomsérülés
Első Európa-bajnokságára készül, úgyhogy mindenki el tudja képzelni, mekkora motivációval várja a tornát. A legutóbbi Eb-n ő volt a legnagyobb hiányzó, s ha fontossági sorrendbe tesszük a mostani visszatérőket, egyértelműen a Liverpool középpályásának állapota a válogatott leglényegesebb tényezője. Nemcsak csapatkapitánya az együttesnek, valódi vezető is, az Eb-n való szereplésünk nagyban függ az ő teljesítményétől. Huszonhárom éves kora ellenére vezéralak, duzzad az önbizalomtól. Helye, szerepe megkérdőjelezhetetlen, s bizony, volt ok ijedelemre, mert nem éppen a legjobban indult neki a 2024-es esztendő: az év első napján megsérült. A Newcastle United ellen 4–2-re megnyert mérkőzésen szenvedett combizomsérülést, a találkozó 64. percében le kellett jönnie a pályáról. Huszonhét nappal később, múlt vasárnap a Liverpool Norwich City elleni FA-kupa-meccsén tért vissza, néhány perccel beállása után gólpasszt adott, szögletét követően Virgil van Dijk fejelte a labdát a kapuba. Lesz lehetősége a formába lendülésre, a Liverpool szerdán a Chelsea-t fogadja a Premier League-ben, kérdés, hogy a következő hetekben fokozatos terhelést kap, vagy azonnal a mély vízbe dobják.

Az Európa-bajnokságig még új arcok is feltűnhetnek a válogatottnál. Múlt héten Dárdai Márton döntött úgy, hogy Németország helyett Magyarország színeiben szeretne szerepelni. A Hertha BSC 21 éves futballistája ezt az Instagramon jelentette be, így Marco Rossi vele is számolhat a nyári tornán. Kérdés, a szövetségi kapitány milyen pozícióban vetné be, belső védőként vagy védekező középpályásként. Szinte biztos, hogy a 61-szeres válogatott labdarúgó, Dárdai Pál fia a márciusi felkészülési mérkőzéseken bemutatkozik a nemzeti csapatban.

Dárdai Márton is helyet követelhet magának

 

 

 

 

WILLI ORBÁN
Kora: 31 éves
Posztja: középhátvéd
Válogatottságai/gólok száma: 43/6
Sérülése: térdsérülés
Ha Szoboszlai Dominik fontos a támadások építésénél, a védelemben Willi Orbán szerepe megkérdőjelezhetetlen. Sérülése miatt a 2023-as esztendő utolsó négy válogatott mérkőzéséről hiányzott, pótlását csupán félig-meddig sikerült megoldani. Nyugodtan kijelenthetjük, az RB Leipzig rutinos hátvédje nélkül nem ugyanaz a válogatott védekezése. A futballista szeptember 10-én a Csehország elleni (1–1) felkészülési találkozón sérült meg, ha visszapörgethetné az idő kerekét, azt az összecsapást biztosan kihagyná… A mérkőzés utáni napokban nem lehetett tudni, mennyire súlyos a térdsérülése, a kivizsgálások után derült ki, hosszú hetekre vált harcképtelenné. Teljes felépüléséhez kis híján négy hónapra volt szükség, az RB Leipzig labdarúgója a hétvégén, a VfB Stuttgart elleni találkozó 85. percében lépett újra pályára, de az 5–2-re elveszített találkozón ő sem tudott segíteni csapatán. Ne feledjük, Németországban született, német anyanyelvű játékosként nyilvánvalóan kiemelt izgalommal várja a nyári tornát.

 
 

– Egyetért azzal, hogy a válogatott Európa-bajnoki teljesítménye nagyban múlik azon, hogy a kulcsjátékosok közül mindenki rendelkezésre áll-e, vagy lesz, aki sérüléssel bajlódik?
– Szerintem ez minden válogatottra igaz. A kulcsjátékosok mindenhol kiemelten fontosak, egy-egy válogatott sikere nagyban múlik rajtuk. Ránk is igaz ez. Fontos, hogy az alapemberek közül ki milyen formában várja a nyári tornát. Ugyanakkor nem féltem a csapatot, az elmúlt években többször is bizonyítottuk, ha valaki hiányzik, akkor is képesek vagyunk jó teljesítményre, és megoldjuk az adott futballista pótlását.
– Sokszor eszébe jut, nehogy ismét megsérüljön az Európa-bajnokságig?
– Nekem most az a legfontosabb, hogy hétről hétre jó állapotban várjam a rám váró feladatokat. Jó lenne végre huzamosabb ideig egészségesnek maradni, egyelőre inkább kevesebbet gondolok az Eb-re.
– Van önben egyfajta félsz?
– Félsznek nem mondanám, de… Talán természetes reakció, hogy ennyi balszerencse, ennyi peches sérülés után bennem van, nehogy újra megtörténjen. Az elmúlt hónapokban többször is mélypontra kerültem, ez nyilvánvalóan hatással van, volt a lelkiállapotomra.
– Mennyiben jelent extra motivációt a Bundesligában játszóknak, hogy az Európa-bajnokságot Németországban rendezik?
– Különleges lenne azokban a stadionokban pályára lépni a válogatottal, amelyekben a klubcsapatommal többször is megfordultam. Ebből a szempontból hazai pályán lennék, a hátrányomra biztosan nem válna. Talán mindegyik Bundesliga-játékos így van vele, aki ott lesz az Európa-bajnokságon, érzi, különleges élmény előtt áll.
– Számolja a napokat a tornáig?
– Most még megpróbálok kevesebbet gondolni az Európa-bajnokságra. Inkább a következő napi edzésre, a következő mérkőzésre összpontosítok. Nekem nemcsak a nyáron, most is jó formában kell lennem!

 
„Nemcsak a nyáron, most is jó formában kell lennem!” – MINIINTERJÚ  SCHÄFER ANDRÁSSAL, A válogatott középpályásával

SCHÄFER ANDRÁS
Kora: 24 éves
Posztja: középpályás
Válogatottságai/gólok száma: 22/3
Sérülése: fáradásos törés
Ha van balszerencsés futballista, Schäfer András mindenképpen az… A középpályás 2022 januárjában igazolt az Union Berlinhez, érkezése óta folyamatosan sérülésekkel bajlódott. Legutóbb a jobb sajkacsontjában kialakult fáradásos törés miatt kellett megoperálni, s nem tagadja, lelkileg padlóra került, rövid idő alatt sokadszor kellett felállnia. Karácsony előtt az 1. FC Köln ellen 2–0-ra megnyert meccsen 221 napot követően volt újra a kezdőcsapat tagja, ráadásul nyolcvannégy percnyi játék alatt több mint tizenegy kilométert tett a lábaiba. Kálváriája remélhetőleg véget ért, 24 évesen tökéletes korban van, ha ismét alapemberré válna a berlinieknél, a nyári Európa-bajnokságot csúcsformában várhatná. A középpályán nagy szükség lenne rá, intelligenciája, szervezőkészsége jól jönne a válogatottnak.

Marco Rossi együttesére az Európa-bajnokságig több felkészülési mérkőzés vár még. A tervek szerint márciusban itthon Törökországgal és Koszovóval, júniusban Írországban játszik meccset a válogatott, a június 14-én kezdődő Európa-bajnokság főpróbája pedig Málta ellen lesz. Ez utóbbival kapcsolatban kérdés, hol léphet pályára a magyar válogatott, hiszen a május végi három Azahriah- és a június elsejei Hungária-koncert után alighanem pocsék állapotban lesz a Puskás Aréna gyepszőnyege. A válogatott a Groupama Arénában vagy valamelyik vidéki stadionban fogadhatja Máltát.
Kérdés, hol fogadja Máltát a válogatott

GULÁCSI PÉTER
Kora: 33 éves
Posztja: kapus
Válogatottságai/gólok száma: 51/–
Sérülése: térdsérülés
Nem túlzás, az elmúlt időszakban megjárta a poklot. A rutinos kapus térdsérülését követően közel járt pályafutása befejezéséhez, ám kitartása szerencsére ezen is túlsegítette. Gyötrelmes perióduson ment keresztül, 2022. október 5-én a Celtic elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen szenvedett térdsérülést, nem sokkal később meg is műtötték. Súlyos sérülése után hét-nyolc hónappal már futballozhatott volna, csakhogy amikor éppen elkezdte terhelni a lábát, váratlanul belázasodott… Kiderült, ritka, bakteriális fertőzés támadta meg a térdét, így újabb operáció következett. Négy órán keresztül altatásban, antibiotikumos vízzel öblítették át a műtött térdét, és belülről úgymond leborotválták a fertőzött szöveteket – három nappal később megismételték a beavatkozást. December közepén, a Bajnokok Ligája utolsó fordulójában, a Young Boys ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen tért vissza a kapuba. A válogatottban az elmúlt években alapembernek számított, legutóbbi mérkőzését 2022 szeptemberében játszotta, csakhogy távollétében Dibusz Dénes bizonyította, nagyobb feladatokra is alkalmas, így a lipcseiek játékosa a válogatottnál jelenleg második számú kapusnak mondható.

Fotó: Micheller Szilvia

A kulcsemberek aktuális állapota valóban rendkívül fontos a válogatott életében. De azoké is, akik most még csak keresik magukat vagy éppen a csapatukat, gondolok itt Lang Ádámra vagy Nagy Ádámra, jó lenne, ha ők is megtalálnák a számításukat, és a nyárig játékban lennének. Valóban sokan voltak sérültek az elmúlt időszakban, de ez a futball velejárója, sajnos itt van Kalmár Zsolt ese­te is, aki rendkívül peches, meg kellett műteni, ő máris vesztese az Európa-baj­nokságnak, hiszen biztosan ki kell hagynia. Szoboszlai Dominik formája kiemel­ten fontos lesz, de ismerve őt, biztosak lehetünk benne, mindent megtesz, hogy a torna kezdetére tökéletes állapotba kerüljön. Sorozatban játssza a mérkőzéseket, Jürgen Klopp is vigyáz rá, ami kell is, hiszen rendkívül nagy terhelésnek van kitéve. Sokakhoz hasonlóan én is reménykedem a csoportból való továbbjutásban, még akkor is, ha nehéz ellenfelek várnak ránk.

NS-SZAKÉRTő GELLEI Imre, korábbi szövetségi kapitány, mesteredző

VARGA BARNABÁS
Kora: 29 éves
Posztja: csatár
Válogatottságai/gólok száma: 7/4
Sérülése: combizomsérülés
Sokáig nem lehetett tudni, mi a helyzet vele. A Diósgyőrben elszenvedett combizomsérülését követően decemberben visszatért a pályára, előbb Pakson csereként, majd a Fiorentina ellen az Európa-konferencialigában kezdőként játszott, ám ezt követően ismét „eltűnt”. Noha úgy volt, hogy a január elején kezdődő felkészülésnek csupán az első néhány napját hagyja ki apróbb beavatkozás miatt, gyógyulása a vártnál lassabban haladt, és még a spanyolországi edzőtábor nagy részében is különmunkát végzett. Néhány napja már együtt gyakorol csapattársaival, és ha egy-két héten belül nem is lesz még csúcsformában, február végére teljesen utolérheti magát. Marco Rossi aligha bánná, ha a csatár ismét kirobbanó erőbe kerülne, ha egészséges, kihagyhatatlan a válogatottból.
 

 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik