Szoboszlai lesz a legértékesebb játékos a magyar–szerb meccsen

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.10.14. 10:07
null
Szoboszlai Dominik a teljes mezőny legértékesebb játékosaként léphet pályára a Magyarország–Szerbia Eb-selejtezőn (Fotó: Dömötör Csaba)
Az esti Magyarország–Szerbia Eb-selejtező előtt csokorba gyűjtöttük a találkozóval kapcsolatos érdekességeket, statisztikákat.

 

A szerbek és a litvánok elleni lesz Marco Rossi 56. és 57. meccse a magyar válogatott szövetségi kapitányaként – a mérkőzések számát tekintve az örökrangsorban ezzel négy meccsre megközelíti a 3. helyen Mészöly Kálmánt, aki több ciklusban 61 találkozón irányíthatta nemzeti csapatunkat.

Rossi 27 győzelmet számlál (a győzelmek számát nézve 3. az örökrangsorban) a magyar válogatott élén, 12 döntetlen és 16 vereség mellett. Jelenleg nyolc mérkőzéses veretlenségi szériában van csapatával, ennél hosszabb, vereség nélküli sorozatot a 2021-es Eb előtt produkált, akkor 11 meccsesre nyúlt ez a széria. Ha az Eb-selejtezőből hátralévő négy mérkőzésen sem kapnának ki Szoboszlai Dominikék, akkor megdőlne az akkori rekord.

♦ Legutóbb tavaly szeptember 26-án, az olaszoktól szenvedtünk (2–0-s) vereséget a Nemzetek Ligájában, tehát több mint egy éve kaptunk ki legutóbb. Ilyenre előtte 22 évvel ezelőtt, 2000. február 23. (Magyarország–Ausztrália 0–3) és 2001. június 2. (Románia–Magyarország 2–0) között volt példa. Akkor 12 mérkőzésen maradt veretlen a válogatottunk. A mostani veretlenségi sorozatból egy jóval hosszabb ideje fennálló rekord is kijöhet. Ugyanis 1976 után zárhatnánk ismét vereség nélkül egy naptári esztendőt: ha a hátralévő négy meccsen sem kapunk ki. A szerbek és a litvánok után novemberben a bolgárok (idegenben) és a montenegróiak következnek.

Ha a szerbeket és a litvánokat is legyőzi a magyar válogatott, minden más eredménytől függetlenül kijut a 2024-es Európa-bajnokságra – sorozatban harmadik alkalommal szerepelhetne az Eb-n, míg ezt megelőzően összesen kétszer vett részt a tornán, 1964-ben és 1972-ben.

♦ A jelenlegi válogatott keretből a 28 éves Nagy Ádám ölthette a legtöbbször magára a címeres mezt, 73-szor. Ha a most következő két mérkőzésen is játszik, akkor beéri az örökrangsor 17. helyen álló ferencvárosi legendát, az eddigi egyetlen magyar aranylabdást, Albert Flóriánt. A válogatottsági számokat tekintve a mostani keretből Nagy után Lang Ádám következik 61 mérkőzéssel, majd Fiola Attila 54-gyel. A legtöbb gólt pedig Sallai Roland szerezte, 44 mérkőzésen 11-et.

♦ Az októberi keretbe olyan játékost nem hívott meg Rossi, aki még sosem volt kerettag, viszont a jelenlegi névsorból Demjén Patrik, Mocsi Attila és Szalai Gábor még nem léptek pályára a válogatottban.

A jugoszláv és a jogutód szerb válogatottal összesen 36-szor találkozott nemzeti együttesünk, 17-szer győzött tíz döntetlen, kilenc vereség és 62–57-es gólkülönbség (a javunkra) mellett. Azonban mióta Szerbiának hívják déli szomszédunkat, négyszer játszottunk ellene, a mérleg pedig két győzelem és egy-egy döntetlen és vereség. Szeptemberben Belgrádban a mieink nyertek 2–1-re, tavaly márciusban viszont a szerbek győztek Budapesten 1–0-ra Alekszandar Mitrovics találatával – a szaúdi Al-Hilal csatára most is tagja a vendégek keretének.

A Magyarország–Szerbia Eb-selejtezőn a mieink csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik lesz a mezőny legértékesebb játékosa. A Transfermarkt piaci portál éppen a napokban frissítette értékelését és emelte a nyáron Lipcséből Liverpoolba szerződő magyar középpályás árát ötvenmillió euróról az átigazolási díjának megfelelő 70 millióra. A legértékesebb szerb a Juventus csatára, a szintén 70 millióra taksált Dusan Vlahovics, aki azonban sérülés miatt nem tagja a vendégek szűkített keretének. Vlahovics után Mitrovics következik a sorban, de őt már csak 28 millió euróra taksálják. Nálunk Szoboszlai után Kerkez Milos (Bournemouth, 18 millió euró), majd Szalai Attila (Hoffenheim, 14 millió euró) jön.

A litvánok ellen a jövő heti lesz a hetedik hivatalos összecsapásunk, eddig egy iksz mellett ötször győztünk.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Paks)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár ), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Caykur Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskemét)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskemét), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics
(Torino – Olaszország), Predrag Rajkovics (Mallorca – Spanyolország), Djordje Petrovics (Chelsea – Anglia), Borisz Radunovics (Cagliari – Olaszország)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics (Fiorentina – Olaszország), Sztrahinja Erakovics (Zenit – Oroszország), Nemanja Gudelj (Sevilla – Spanyolország), Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország), Erhan Masovics (Bochum – Németország), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg – Ausztria), Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva – Oroszország), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg – Ausztria), Mihajlo Ilics* (Partizan)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrija Zsivkovics (PAOK – Görögország), Filip Mladenovics (Panathinaikosz – Görögország), Mijat Gacsinovics (AEK Athén – Görögország), Szasa Lukics (Fulham – Anglia), Nemanja Radonjics (Torino – Olaszország), Nemanja Makszimovics (Getafe – Spanyolország), Ivan Ilics (Torino – Olaszország), Filip Kosztics (Juventus – Olaszország), Dusan Tadics (Fenerbahce – Törökország), Lazar Szamardzsics (Udinese – Olaszország), Sztefan Mitrovics* (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Filip Djuricsics (Panathinaikosz – Görögország)
TÁMADÓK:
Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg – Ausztria)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics
*Az U21-es kerettel készülnek.

EB-SELEJTEZŐ, G-CSOPORT

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A CSOPORT EDDIGI EREDMÉNYEI, HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik