U17-es Eb: egy álma már teljesült a Wales ellen győztes fiataloknak

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 09:01
null
Volt egy kis rés a tömegben, avagy<strong> Umathum Ádám</strong> (4) emelkedett fel a legjobb ütemben a walesi védők között, és a 81. percben a hálóba csúsztatta a labdát (Fotó: Szabó Miklós)
A hazai rendezésű U17-es tornát Wales háromgólos legyőzésével indító magyar korosztályos válogatott játékosai örömittasan értékeltek a mérkőzés után. Sokat jelentett nekik a nézőtéri támogatás és a szurkolókkal együtt átélt gólörömök.

„Ez az alázatról szól” – ezt felelte a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság első magyar góllövője, a Wales ellen betaláló Simon Benedek, miután megkapta a kérdést: a korosztályos válogatottnál a gólszerzőnek kell-e bepakolnia a csapatbusz csomagtartójába a szereléseket? A Bp. Honvéd 17 éves támadója serényen cipelte ki a csapat öltözőjéből a mágnestáblát, a masszőrágyat és a táskákat azután, hogy készségesen válaszolt a sajtó összes kérdésére. Természetesen szóba került a mérkőzés egyik leginkább felemelő pillanata, a 43. percben szerzett találata, amely után a közönség és a csapat együtt örülhetett, s amelyet követően új mérkőzés vette kezdetét: az addigi walesi mezőnyfölényt felváltotta a magyar, s a találkozó vége 3–0-s hazai győzelem lett.

„Őszintén szólva egyáltalán nem emlékszem azokra a pillanatokra, hogyan kerültem gólhelyzetbe, csupán annyi van meg, hogy a lövés közben elcsúsztam, és végül utat talált a labda a kapuba – elevenítette fel gólját Simon Benedek.  – Az ünneplés rendkívüli volt, előre elterveztem, ha betalálok, a táborhoz rohanok. Nagyszerű érzés, hogy én szereztem a torna első magyar gólját, így álmodtam meg. Az előző hetekben csak az járt a fejemben, milyen jó lenne bevenni az ellenfél kapuját, örülök, hogy ezt átélhettem. Percekkel előtte volt egy nagy lehetőségem, amit sajnálok, hogy kimaradt, de nem foglalkozhattam a meccs közben azzal, hogy elszalasztottam. Az olaszországi Viareggio-kupán elég sokat tanultam, mind játékosként, mind emberként, az ott szerzett tapasztalat segített, hogy ha valami nem jön össze, túl tudjam magam tenni a történteken.”

Csapattársa, a belső védőként futballozó Kaczvinszki Dominik is hasonlóan erős jellemről tett tanúbizonyságot. A 10. percben fegyelmezetlen megmozdulása miatt sárga lapot kapott, de ez nem vetette vissza az önbizalmát, és ideges sem lett a büntetéstől, meggyőzően játszott, több fontos közbeavatkozása volt – az InStat statisztikái szerint a védekező párharcainak 78 százalékát megnyerte.

„Az első tíz-húsz percben hozzá kellett szoknunk az új helyzethez, a környezethez, a pályához, a nyomáshoz és a nézőközönséghez – mondta a védő. – A találkozó elején engem is elragadott kicsit a hév, sárga lapot kaptam egy olyan helyzetben, amikor nem kellett volna odacsúsznom az ellenfélnek. Az idő előrehaladtával belelendültünk a játékba, és felvettük a versenyt a walesiekkel. Fantasztikus volt az első gólöröm, mind közül talán az volt a legkülönlegesebb. Az ilyen pillanatokra vártunk gyermekkorunk óta, ennyi néző, szurkoló előtt akartunk bizonyítani. Az utóbbi időszakban kevés gólt szereztünk, viszont akkor és ott megtört a jég. A második félidőben kibontakoztunk, felszabadultabbak és higgadtabbak lettünk, ennek köszönhetően több helyzetet alakítottunk ki. Örülök, hogy jól sikerült az előadás, a három szerzett gól jónak mondható. Elégedettek lehetünk a játékunkkal.”

A csapatkapitányi tisztséget betöltő Kern Martin kiemelte a magyar korosztályos csapat küzdőszellemét, és a döntő tényezőkről is nyilatkozott.

„A befejezések és a gólok szempontjából jobban teljesítettünk, mint az utóbbi időben, ezért nagyon boldog vagyok – mondta a Puskás Akadémia támadó középpályása. – Ugyan Walesnek is voltak lehetőségei, stabilan és összeszedetten védekeztünk. Vele ellentétben mi belőttük az első helyzeteink egyikét, ez volt szerintem a döntő. Elképesztő érzés csapatkapitányként vezetni hazai rendezésű korosztályos tornán a válogatottat, főleg olyan atmoszférában, amilyet a szurkolóink varázsoltak – köszönjük nekik! Próbáltam felrázni a srácokat, mert éreztem a meccs elején, hogy a hangulat miatt meg vannak valamelyest illetődve, de azt gondolom, ezt le tudtuk vetkőzni, jól játszottunk. Mondhatni, ilyennek képzeltem el az Eb-kezdést, a harmincadik perc után jól teljesítettünk, az összecsapás végéig domináltunk. Régóta készültünk a tornára, sokat jelent a magabiztos győzelem. Hidegrázós élmény volt a mérkőzés után a drukkerekkel együtt énekelni a Himnuszt, kezet fogni az értünk szorítókkal. Eddig csak szurkolóként, a felnőttválogatott meccsein éltem ehhez foghatót. Büszke vagyok, hogy magyar lehetek.”

Bár a második gólt követően érezni lehetett, a walesiek szétestek, Umathum Ádám 81. percben szerzett gólja zárta le a találkozót – a középhátvéd jó teljesítményt nyújtott, tizenkettőből tíz párharcot megnyert.

„Nagy kő esett le a szívemről, vártam rá, hogy betaláljak címeres mezben – mondta a szintúgy a Puskás Akadémián pallérozódó játékos. – Jókor voltam jó helyen, de elárulhatom, gyakoroltuk a szögletvariációkat. A háromgólos győzelemnek önbizalmat kell adnia a folytatásra, de nem szállunk el a jó kezdéstől, csütörtöktől a lengyelek elleni mérkőzésre összpontosítunk. Annyit tudok, hogy a következő ellenfelünk agresszívan védekezik, egyénileg jó labdarúgókból áll, úgyhogy mindent ki kell adnunk magunkból, hogy felvegyük vele a versenyt. A Pancho Arénában lesz a találkozó, felcsúti játékosként nagy élmény lesz hazai pályán szerepelni.”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Magyarország–Wales 3–0(1–0)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion,3480néző.Vezette:Ladebäck (svéd)
Magyarország:Yaakobishvili – Girsik, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák – Varga Z. (Molnár Cs., 69.), Fenyő (Burghart, 90.), Kern (Somfalvi, 80.), Németh H. – Simon B. (Vidnyánszky, 80.), Bagi (Szabó Sz., 69.).Szövetségi edző:Belvon Attila
Wales:Margetson – Thomas, Clarke, Lawlor, Beecher (Parker, 72.) – Perret (Cook, 72.), Crew, Andrews (Tuck, 60.) – Biancheri, Morgan (Cunningham, 80.), Hatch (Issaka, a szünetben).Szövetségi edző:Craig Knight
Gólszerző:Simon B. (43.), Szabó Sz. (74.), Umathum (81.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik