Válogatott: kivel támadjunk a lettek és a portugálok ellen?

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.08.14. 10:00
null
A válogatott a legutóbbi négy meccsén nem szerzett gólt, s Bernd Storck ezúttal sincs könnyű helyzetben (Fotó: Török Attila)
Nehéz helyzetben a szövetségi kapitány a lettek és a portugálok elleni világbajnoki selejtező előtt, ugyanis Nikolics Nemanja visszalépésével tovább szűkült Bernd Storck mozgástere a csatárokat illetően.

Támadás! De kivel? Nem először, és aligha utoljára próbáljuk elemezni a válogatott csatárhelyzetét egy-egy tétre menő mérkőzés előtt. Lapunk legutóbb a júniusi, Andorra elleni idegenbeli világbajnoki selejtező előtt boncolgatta ugyanezt a témát, akkor a bombaformában lévő Nikolics Nemanját követeltük vissza a válogatottba. Szalai Ádám sérüléssel kínlódott, Németh Krisztián betegség miatt hiányzott, Böde Dánielnek és Priskin Tamásnak a Ferencváros nemzetközi kupakötelezettségei miatt pihenőt adott Bernd Storck szövetségi kapitány, és a címlapunkon hatalmas kérdőjel virított: ki rúg majd gólt?

Aztán láthattuk: Andorra.

Augusztus végén Lettország, majd rögtön utána Portugália látogat Budapestre, és a támadókkal kapcsolatos kérdőjelek azóta sem egyenesedtek felkiáltójellé, sőt!

A legújabb hír az, hogy az észak-amerikai profi ligában (MLS) remekül teljesítő, a góllövőlistán az eddig tizennyolc gólos David Villa mögött tizenhat találattal második Nikolics Nemanja a kapitánnyal történő többszöri egyeztetést követően lemondta válogatottbeli szereplését az említett két meccsre. A hírre reagáltak a szurkolók: a Chicago Fire színeiben légióskodó játékos döntését sokan elfogadták, a hátteret ismerők pedig arról beszéltek, meglepő, hogy ez az elhatározás eddig nem született meg.

MEGOSZTOTT FELELŐSSÉG
A jelenleg zajló világbajnoki selejtezőben Szalai Ádám duplázott Svájc ellen, betalált Lettországban és Andorra ellen itthon. Gyurcsó Ádám Rigában és Andorra ellen volt eredményes.
A 2018-as vb-selejtező eddigi magyar gólszerzői
4 gólos: Szalai Ádám
2 gólos: Gyurcsó Ádám
1 gólos: Gera Zoltán, Lang Ádám
Egy jól sikerült félidő elég volt ahhoz, hogy az előző selejtezősorozatban házi gólkirály legyen Böde Dániel: Feröer ellen csereként lépett pályára, és két góljával az egész sorozat legeredményesebb magyar futballistája lett. Holtversenyben Németh Krisztiánnal, aki az előző Eb-kvalifikáció utolsó csoportmeccsén, Görögországban duplázott. Az első számú center, Szalai Ádám a Feröer elleni idegenbeli meccsen szerezte egyetlen gólját.
A 2016-os Eb-selejtező magyar gólszerzői
2 gólos: Böde Dániel, Németh Krisztián
1 gólos: Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Guzmics Richárd, Lovrencsics Gergő, Priskin Tamás, Stieber Zoltán, Szalai Ádám
Tízzel több gólt szerzett a 2014-es vb-selejtezőben a magyar válogatott, mint az Eb-kijutást érő mérkőzéseken (21-et), mind az öt, javunkra megítélt 11-est értékesítették a mieink. Andorrában – akkor még – öt magyar gólszerző is felkerült az eredményjelzőre, és Észtország ellen is öt gólt szerzett csapatunk.
A 2014-es vb-selejtező magyar gólszerzői
4 gólos: Dzsudzsák Balázs (hármat 11-esből)
2 gólos: Böde Dániel, Gera Zoltán (mindkettőt 11-esből), Hajnal Tamás, Koman Vladimir, Szalai Ádám
1 gólos: Juhász Roland, Priskin Tamás, Németh Krisztián, Nikolics Nemanja, Vanczák Vilmos
+2 öngól

Nem kétséges: a szövetségi kapitány sokat tett azért, hogy a helyzet idáig jusson, hiszen több alkalommal is közölte már a támadóval, hogy nem számít rá, legjobb esetben is csak csere lehet nála, az általa felvázolt taktikai felállásban az ő stílusa nem illeszthető be – a kapitány a 4–2–3–1-es hadrendben egy erőteljes, a védősorból felívelt labdát megtartani képes csatárra esküszik, Nikolics Nemanja inkább a gyors kontratámadások embere, a leshatáron kiugrásra kész csatártípus.

A döntés a kapitányé, ezzel együtt úgy gondoltuk eddig is, hogy minél több stílusú ember van a keretben, annál változatosabb támadójátékot tervezhet a kapitány. Erre itt az egyszerű példa: Lettország ellen számítani lehet arra, hogy labdát birtokol a magyar csapat és mezőnyfölényt harcol ki. A szélről érkező beadásokra építve a Szalai Ádám vagy Böde Dániel alkatú, stílusú center lehet a nyerő ember – Portugália ellen aligha leszünk fölényben, védekezésre kényszerülhetünk, akkor pedig csak gyors, kiugrásokban erős csatár lehet veszélyes, mint amilyen Gyurcsó Ádám. Formája vagy sebessége miatt a ferencvárosi Varga Roland is szóba jöhet, és ez nem azt jelenti, hogy egyik vagy másik csatár jobb, mint akinek a helyére kerül, csak azt, hogy az adott ellenfélhez igazított taktikai elképzelés mentén vele lehet veszélyesebb a futballunk.

Nem a legjobb, hanem a leghatékonyabb csatárt keressük!

Hatékonyság terén viszont Nikolics Nemanja jól áll, pedig ő nem a szerencse fia címeres mezben: Bukarestben Románia, Budapesten Görögország ellen lőhetett volna győztes gólt. A tavalyi Eb-n huszonhárom perc jutott neki Izland ellen, és ez elég volt ahhoz a gólpasszhoz, amellyel a továbbjutáshoz elengedhetetlen egy pontot megmentettük. Utána tizenöt percet kapott még Belgium ellen. A vb-selejtezőben Lettországban kezdő lehetett, ismét gólpasszal jelentkezett, Gyurcsó Ádámot szolgálta ki, Bernd Storck mégis lecserélte a szünetben – és ez alapján is érzékelni lehetett azt, ami sohasem volt kétséges: nem élvezi teljes mértékben a német kapitány bizalmát.

Ami a jelent illetően érdekes, habár a legutóbbi öt amerikai bajnokiján nem szerzett gólt a támadó, most mégis szinte biztosan kezdő lehetett volna a válogatottban, de hosszú időszak megannyi csalódása után inkább átengedte másnak a lehetőséget.

No, igen – de kinek?

Az első számú támadónak mondott Szalai Ádám nem egészséges. A Bundesliga még nem rajtolt el, így kérdés, a Hoffenheim légiósa milyen formában van, a legújabb hírek szerint a vádlija nincs rendben, és kérdéses, ott lehet-e a következő két selejtezőn. A Bernd Storck által jól ismert ferencvárosi támadók közül Priskin Tamás és Böde Dániel sincs élete formájában, előbbi még a beilleszkedésnél tart, utóbbi meg, ahogyan ő fogalmazott, gyűjti az erőt, és tudjuk, ő sincs a német kapitány által favorizált csatárok listáján.

A gólkirály Eppel Márton beválogatása nem volt meglepő, de Andorrában alig lehetett észrevenni. Ez a csapat kritikája is, nem találták meg a labdával, mintha hiányzott volna mellőle Davide Lanzafame – évről évre szembesülünk azzal, hogy a magyar bajnokságban elért sikerek alig érnek valamit a nemzetközi porondon. Már ha egyáltalán...

Andorrában Balogh Norbert is szerepet kapott, aki ígéretes tehetségként Palermóba szerződött, de a gólokkal adós maradt, teljesítménye, statisztikája alapján nem mondható, hogy ő lenne a magyar válogatott megmentője a kilences pozícióban.

Rendeződött Németh Krisztián helyzete, igaz, őt inkább a szélen vagy mélységből indulva használta a kapitány, de a New England Revolutionhöz szerződő futballista legalább játszott már ebben a szerepkörben.

Futács Márkó, a horvát bajnokság gólkirálya éppen most sérült meg – érthetetlen volt, hogy a keretbe sem tudott bekerülni, most lehetett volna esélye, de szörnyű balszerencse üldözi a Hajduk Split támadóját.

Nem könnyű választ találni tehát a kérdésre: kitől remélhetünk gólt a lettek és a portugálok ellen?

BALOGH NORBERT
Életkor:
21
Klubcsapata: Palermo (olasz másodosztály)
Válogatottság/gól: 2/0
Tavaly januárban a Debrecentől szerződött az akkor még élvonalbeli Palermóhoz, a bajnokság végén azonban kiesett a szicíliai csapattal. Jelenleg a felkészülési időszak zajlik, az olasz másodosztályú bajnokság küzdelmei csak augusztus utolsó hétvégéjén kezdődnek el.

BÖDE DÁNIEL
Életkor:
30
Klubcsapata: Ferencváros (magyar első osztály)
Válogatottság/gól: 16/4
Nemrégiben épült fel sérüléséből, bevallása szerint még nincs százszázalékos erőállapotban – de azért így is elég erősnek mutatkozik. Ebben a bajnoki szezonban négy mérkőzésen összesen 173 percet töltött a pályán, egy gólt szerzett.

EPPEL MÁRTON
Életkor:
25
Klubcsapata: Bp. Honvéd (magyar első osztály)
Válogatottság/gól: 2/0
Ő az NB I aktuális gólkirálya, tizenhatszor talált a kapuba a 2016–2017-es bajnoki szezonban. A jelenlegi kiírásban eddig öt bajnokin szerepelt, mindegyiket végigjátszotta, három gólt szerzett.

NÉMETH KRISZTIÁN
Életkor:
28
Klubcsapata: New England Revolution (észak-amerikai profi liga)
Válogatottság/gól: 30/3
A napokban távozott a katari al-Garafától, és visszatért az észak-amerikai profi ligába, a New England Revolutionhöz. Nehéz időszakon ment keresztül, betegséggel bajlódott, és bizonyosan ki van éhezve a játékra. Március óta egyetlen tétmérkőzésen sem szerepelt.

PRISKIN TAMÁS
Életkor:
30
Klubcsapata: Ferencváros (magyar első osztály)
Válogatottság/gól: 60/17
A nyáron a Slovan Bratislavából igazolt a Ferencvároshoz, de erőnlétileg még mindig lemaradásban van. Ebben a szezonban három bajnokin összesen 187 perc lehetőséget kapott Thomas Doll vezetőedzőtől, egy gólt szerzett – igaz, azt éppen az ősi rivális Újpest otthonában (2–2).

SZALAI ÁDÁM
Életkor:
29
Klubcsapata: Hoffenheim (német első osztály)
Válogatottság/gól: 41/13
Jelenleg vádlisérüléssel bajlódik, kihagyta csapata hétvégi kupameccsét, és a hétközi, Liverpool elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn sem biztos a pályára lépése. A tavasszal nagyszerű teljesítményt nyújtott a Bundesligában, szezonbeli nyolc góljából hetet ebben az időszakban szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik