Válogatott: Rutin nélkül nincs előrelépés – Bernd Storck

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2016.11.23. 13:46
null
Bernd Storck számára a svédek elleni felkészülési mérkőzés rávilágított egy problémára (Fotó: NSO-archív)
Folytatjuk a magyar labdarúgó-válogatott 2016-os évének összegzését. A múlt héten, a svédek elleni mérkőzés után már jelentkeztünk egy statisztikai összefoglalóval, majd Bernd Storck szövetségi kapitány Nemzeti Sportnak adott értékelése első részéből szemezgettünk. A szerdai számban a német szakember a fiatalok bevetéséről beszélt.

 

– Beszélgetésünk első felében szót ejtettünk a válogatott fejlődéséről, majd arra kerestünk magyarázatot, miért olyan szerény idehaza a bajnokik látogatottsága. Pedig egyre több fiatal szerepel a csapatokban, akik aztán adott esetben a válogatottban is megmutathatják magukat. Övék a jövő, nemde?
– Ez csakugyan így van – mondja a felvetésre Bernd Storck szövetségi kapitány. – A svédek elleni vesztes felkészülési mérkőzésünk viszont rámutatott egy problémára. Egy-két fiatal játékos becserélése sohasem okoz fennakadást, Vida Máté például jól szállt be Lettország ellen. Ha viszont Vida Máté olyan tizenegyben kap szerepet, amelyben némelyek lemaradással küszködnek, és csak keresik a ritmust, akkor nehezebb dolga van, mert a társak nem tudják kisegíteni. Ennyi elegendő is lehet ahhoz, hogy megrekedjen a fejlődése.

–Tehát ezért volt fontos a svédek elleni meccs, hogy lássa, miként boldogulnak az újoncok?
– Részben igen. Elsősorban azért ragaszkodtam az erős ellenfélhez, mert látni akartam, milyen állapotban vannak azok a labdarúgók, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak, vagy egyáltalán nem jutottak szóhoz. Készült egy összeállítás, amely rámutatott, a pályára lépők közül csupán ketten – Fiola Attila, továbbá Kádár Tamás – játszottak rendszeresen a válogatottban a nyári Európa-bajnokság után. A többiek mutatója még a játékpercek ötven százalékát sem érte el, és ez sajnos meg is mutatkozott a pályán.

– Lássuk, hogy a játék mely elemében múltuk alul korábbi önmagunkat.
– Labdabirtoklás tekintetében jelentősen elmaradtunk az utóbbi időben megszokottól. A negyvenszázalékos labdabirtoklási arány fehéren-feketén megmutatja, miért akadozott a játékunk. Nem tudtuk uralni a mérkőzést, a svédek sok tekintetben fölénk kerekedtek. Mégsem tehetek szemrehányást a játékosoknak, mert honnan is lenne meg az ilyen mérkőzések megnyeréséhez szükséges nemzetközi tapasztalatuk?

– A magyar válogatott korábban szerette az év végére hagyni a könnyebb meccseit. Nem lett volna pszichikailag kifizetődőbb más, gyengébb csapatot találni?
– Kereshettem volna könnyebb ellenfelet is az évzárás megszépítésére, de fel akartam mérni, hol tartunk. Ez volt az oka annak, hogy Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos sem lépett pályára. Azt akartam, hadd játsszanak a fiatalok, hogy lássam, kikre építhetek, kikkel tervezhetek a jövőben.

A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN MEGJELENŐ INTERJÚBAN A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY ELMONDTA, MIÉRT NEM ZAVARJA, HOGY FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEN MÉG NYERETLENEK VAGYUNK AZ Ő IRÁNYÍTÁSÁVAL. BERND STORCK EMELLETT BESZÉL ARRÓL IS, CSAPATA MIÉRT ALKOTOTT IGAZI EGYSÉGET AZ UTÓBBI IDŐBEN.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik