Élet a 92. perc után, avagy eljutunk-e mégis Brazíliába?

Vágólapra másolva!
2013.03.23. 12:45
null
A mieink a 92. percben kaptak gólt a románoktól (Fotó: Korponai Tamás)
A magyar labdarúgó-válogatottat felvonultató, D jelű európai vb-selejtezőcsoport küzdelmei fél távhoz érkeztek. Egervári Sándor csapata pénteken két pontot beleszórt egy gyengébb kalapba (döntetlen Románia ellen), viszont korábban hármat szerzett az egyik erősebből (legyőzte Törökországot). Az annyi, mint egy pont plusz. De mit érünk vele? Ezt próbáljuk megjövendölni az alábbiakban, két irányban tapogatózva: az egyik változatban a realizmus útját járjuk, és magunkkal viszünk némi egészséges nemzeti pesszimizmust (friss forrás: 92. percbeli rémségek), a másikban viszont mozgalmas, de édes álomra hajtjuk fejünket. 

 

Aki látta a Pi élete című, négy Oscart bezsebelő mozit vagy a televízió beszámolóit a márciusi tél magyarországi támadásáról, esetleg maga is ott vesztegelt jó egy hete a sztrádán, annak esze ágában sincs kételkedni abban, hogy az ember a legkilátástalanabb helyzetben is hajlamos derűsen fürkészni a távolabbi jövőt. Ha felbukkannak a sötétbe borult hómezőn a felmentő tankoszlop fényei, ha nem.

Talán azt is egyformán látjuk, hogy az Egervári-csapat buszát nem veszi körbe négyméteres hófal, nem dőlt rá távvezeték oszlopa sem, nincs az utasok között bengáli tigris – szóval rettenetesen elkeserítő zárt kapus pontvesztés ide, régen tépő balsors oda, egyáltalán nincs okunk elföldelni vb-döntős reményeinket.

Való igaz, a realitásokat figyelembe véve kisebb az esély a 2014-es világbajnoki részvételre, mintha pénteken legyőztük volna Romániát, de a sorsunk továbbra is úgymond a saját kezünkben van. Más kérdés, hogy ezeket a kezeket (maradjunk inkább a fejeknél és a lábaknál) a folytatásban sem szabad kímélni, dolgozni kell erősen ahhoz, hogy az álomforgatókönyv megvalósuljon.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy hiába szereznénk egy-egy pontot Hollandiában, Romániában és Törökországban is, az valószínűleg csak a kommunikációért felelős szövetségi szakemberek helyzetét könnyítené meg, a továbbjutáshoz nem lenne elég. Az álmok megvalósulásához több kell, mondjuk az, amit az alábbiakban fantáziánk gyümölcseként olvasóinknak feltálalunk.

Két fontos dolgot előrebocsátunk. 1. Az álmainkat igyekeztünk a saját csapatunkra korlátozni, azaz váratlan észt és andorrai segítséget nem tételeztünk egyetlen esetben sem. 2. Ahogyan távolodunk a pénteki magyar–romántól, törvényszerűen úgy töltődik fel képzelettel a jóslatunk, hiszen a több hónapos időtáv – éppen úgy, ahogyan az időjárás-előrejelzések esetében – sok váratlan fordulatot rejthet, példának okáért a nagy reményekkel induló, de idejekorán kieső csapatok játékoskerete jelentősen átalakulhat, a futballisták lelkébe tél költözhet, aminek következtében elmozdulhatnak a most kirajzolódó erővonalak.

TEHÁT: A D-CSOPORT ÁLLÁSA MOST
1. Hollandia5 516–2+1415
2. MAGYARORSZÁG5 31112–7+510
3. Románia5 31110–6+410
4. Törökország5 236–60 6
5. Észtország5 141–9–83
6. Andorra5 50–15–150
Pontazonosság esetén dönt: 1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. egymás elleni eredmény. Ha ezek alapján is holtverseny van, az érintettek semleges pályán, egy extra mérkőzésen döntenek a továbbjutásról (90 perc, döntetlen esetén hosszabbítás, tizenegyesek). A csoport első helye vb-részvételt ér, a kilenc európai csoportmásodik közül nyolcpótselejtezőt játszhat a vb-kvótáért.

 

MÁRCIUS 26.
Törökország–Magyarország, Hollandia–Románia, Észtország–Andorra

MÉRLEGÜNK TÖRÖKORSZÁG ELLEN
12 mérkőzés
7 győzelem
1 döntetlen
4 vereség
31–15-ös gólkülönbség

A realitás talaján: A magyar válogatott nem esélyesként utazik Isztambulba, megítélésünk szerint már az egypontos zsákmány is a realitás és az álomvilág határán mozogna. Hollandia nagy valószínűséggel nem kíméli az idegenben amúgy csípős Romániát (ami mellesleg az álmainkkal is egybevág), és Észtország is behúzza a második győzelmét. Még tartjuk a második helyet.
A feltételezett csoportállás: 1. Hollandia 18 pont, 2. Magyarország 10, 3. Románia 10, 4. Törökország 9, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

A magyar álomforgatókönyv: A három nehéz idegenbeli fellépésből egyet mindenképpen meg kell nyernie az Egervári-csapatnak a továbbjutáshoz, és mivel nem a törökök tűnnek a három ellenfél közül a legerősebbnek, nincs mese: ha már a románoknak sikerült, nekünk is meglesz a három pont Isztambulban. Nem mellesleg győzelmünk jelentősen tompítja török barátaink vb-reményeit. Hangsúlyozzuk: az egy pont sem lenne kis fegyvertény, de az álmaink megvalósításához nem feltétlenül elég.
A feltételezett csoportállás: 1. Hollandia 18 pont, 2. Magyarország 13, 3. Románia 10, 4. Törökország 6, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

SZEPTEMBER 6.
Románia–Magyarország, Észtország–Hollandia, Törökország–Andorra

MÉRLEGÜNK ROMÁNIA ELLEN
22 mérkőzés
11 győzelem
6 döntetlen
5 vereség
47–25-ös gólkülönbség

A realitás talaján: Bukarestben még sohasem nyertünk vb- vagy Eb-selejtezőt, és nem tudjuk elhessegetni ama rossz előérzetünket, hogy most sem fogunk. Ha Isztambulban sikerült a bravúr, akkor a romániai vereség inkább csak a lelkünknek fáj; ha Isztambulban kikaptunk, akkor a továbbjutási esélyeinknek is nagyon. Amennyiben a másik két mérkőzésen is érvényesül a papírforma, Hollandia végleg a matematikai akciórádiuszunkon kívülre kerül, sőt elénk vágnak a törökök is.
A feltételezett csoportállás: 1. Hollandia 21 pont, 2. Románia 13, 3. Törökország 12, 4. Magyarország 10, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

A magyar álomforgatókönyv: Ha álmunkból hajnalban felvernek bennünket, akkor egy ponttal ébredünk az őszi Bukarestben. Ha sem ébresztgetés, sem vekker, akkor vidám madárcsicsergésre és három pontra. Hangsúlyozzuk: ez csak a mi ébredésünk, kívülállóké – az Egervári-legényeknek bizony erős izomláz is társul a boldogsághoz, mert a bukaresti három pontért emberfelettit kellett nyújtaniuk. De nagyon is megérte!
A feltételezett csoportállás: 1. Hollandia 21 pont, 2. Magyarország 16 (14), 3. Románia 10 (11), 4. Törökország 9, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

SZEPTEMBER 10.
Magyarország–Észtország, Andorra–Hollandia, Románia–Törökország

MÉRLEGÜNK ÉSZTORSZÁG ELLEN
3 mérkőzés
2 győzelem
0 döntetlen
1 vereség
6–1-es gólkülönbség

A realitás talaján: Hollandia hozza a kötelezőt, és máris kint van a vb 32-es döntőjében. Románia odahaza is legyőzi Törökországot, és majdnem biztos lehet abban, hogy megszerzi a második helyet. A mieink keményen megdolgoznak a három pontért Észtország ellen. Nem fut össze senki senkivel a 92. percben, visszaszerezzük a harmadik helyet, és az imént tett fogadalmunkat megszegve elkezdünk ábrándozni: ha már nekünk nem sikerült legyőzni a románokat, hátha az andorraiak, hátha az észtek besegítenek... Mindazonáltal fiatalabb játékosaink célkeresztjében, a bűvös keleti nyitás jegyében, felködlik az oroszországi (2018) és a katari (2022) vb-döntő.
A feltételezett csoportállás:
1. Hollandia 24 pont, 2. Románia 16, 3. Magyarország 13, 4. Törökország 12, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

A magyar álomforgatókönyv: A szép futballal nyomatékosított magyar győzelem feletti örömünket a bukaresti döntetlen híre teszi teljessé. Derűlátóan, sőt az sem kizárt, hogy biztos második helyezettként készülődhetünk a közelgő hollandiai erőpróbára. A drukkerek egyre többet nosztalgiáznak az 1984-es rotterdami 2–1-es diadalról, Détári Lajos és Esterházy Márton világszerte nagy visszhangot kiváltó góljairól.
A feltételezett csoportállás: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 19 (17), 3. Románia 11 (12), 4. Törökország 10, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

OKTÓBER 11.
Hollandia–Magyarország, Andorra–Románia, Észtország–Törökország

MÉRLEGÜNK HOLLANDIA ELLEN
16 mérkőzés
5 győzelem
2 döntetlen
9 vereség
28–43-as gólkülönbség

A realitás talaján: Az egész játéknapot uraló papírformának megfelelően kikapunk Hollandiában, vagyis nem rontjuk el a vb-részvételt újra kivívó csapatukat ünneplő hazai drukkerek örömét, számunkra pedig végképp feleslegessé válik a számolgatás.

Pontosabban számolgatunk, de már csak azt, hogy még megszerezhetjük-e az eredeti kalapbeosztás szerint „nekünk járó” harmadik helyet. Kevéske remény még marad erre, a törökök elkaphatók, a románok nem – ők már biztosan másodikok, és feszt azt kalkulálgatják, elegendő pontot gyűjtöttek-e ahhoz, hogy pótselejtezőt vívjanak.
A feltételezett csoportállás:
1. Hollandia 27 pont, 2. Románia 19, 3. Törökország 15, 4. Magyarország 13, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

A magyar álomforgatókönyv: Akkorát nem merünk álmodni, hogy három ponttal és a csoport első helyének várományosaként, friss brazíliai szobafoglalással távozunk Hollandiából, de az egy pont megvan. S ha még sincs meg, akkor is elég arra gondolnunk, hogy Andorrát lenyomjuk, és akármi történjék a többi mérkőzésen, nem zavarhatja meg készülődésünket a pótselejtezőre.
A feltételezett csoportállás: 1. Hollandia 25 (27) pont, 2. Magyarország 20 (19, 18, 17), 3. Románia 14 (15), 4. Törökország 13, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

OKTÓBER 15.
Magyarország–Andorra, Törökország–Hollandia, Románia–Észtország

MÉRLEGÜNK ANDORRA ELLEN
1 mérkőzés
1 győzelem
5–0-s gólkülönbség

A realitás talaján: Az Andorra elleni papírforma-győzelemmel búcsúzik a csapat, a sajtó – a már korábban továbbjutó hollandok törökországi helytállásától függően – a harmadik vagy a negyedik hely értékét kezdi elemezni. A továbbjutás elmaradása és a rossz idő miatt a törzsdrukkerek többsége a helyszíni szurkolás helyett a televíziós közvetítést választja. Netán elmegy egy Magna Cum Laude-koncertre...
A feltételezett csoportvégeredmény: 1. Hollandia 30 (28) pont, 2. Románia 22, 3-4. Magyarország 16 és Törökország 16 (15), 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

A magyar álomforgatókönyv: A 12. percben 2–0-ra vezetünk az ezúttal egyáltalán nem durváskodó pireneusiak ellen, akik a sűrű gólzápor közepette is végig fejben tartják: a magyar csapatra még nagy feladat vár a következő hetekben, és nem szeretnék esetleges sérülésokozással befolyásolni a felkészülést a playoffra, illetve – ha már álom, legyen benne a lúd kövér – a brazíliai világbajnokságra.
A feltételezett csoportvégeredmény: 1. Hollandia 28 (30, 26) pont, 2. Magyarország 23 (22, 21, 20), 3. Románia 17 (18), 4. Törökország 13 (14), 5. Észtország 6, 6. Andorra 0

A D-CSOPORT EDDIGI EREDMÉNYEI
2012. szeptember 7.Hollandia–Törökország2–0
2012. szeptember 7.Andorra–Magyarország0–5
2012. szeptember 7.Észtország–Románia0–2
2012. szeptember 11.Magyarország–Hollandia1–4
2012. szeptember 11.Románia–Andorra4–0
2012. szeptember 11.Törökország–Észtország3–0
2012. október 12.Törökország–Románia0–1
2012. október 12.Észtország–Magyarország0–1
2012. október 12.Hollandia–Andorra3–0
2012. október 16.Andorra–Észtország0–1
2012. október 16.Magyarország–Törökország3–1
2012. október 16.Románia–Hollandia1–4
2013. március 22.Andorra–Törökország0–2
2013. március 22.Magyarország–Románia2–2
2013. március 22.Hollandia–Észtország3–0
A D-CSOPORT NÉGY LEGERŐSEBB CSAPATÁNAK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
HOLLANDIAROMÁNIAMAGYARORSZÁGTÖRÖKORSZÁG
Március 26.Románia (o)Hollandia (i)Törökország (i)Magyarország (o)
Szeptember 6.Észtország (i)Magyarország (o)Románia (i)Andorra (o)
Szeptember 10.Andorra (i)Törökország (o)Észtország (o)Románia (i)
Október 11.Magyarország (o)Andorra (i)Hollandia (i)Észtország (i)
Október 15.Törökország (i)Észtország (o)Andorra (o)Hollandia (o)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik