Király Gábor: Mérföldkőhöz érkeztem

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2012.11.16. 08:54
null
Király Gábor immár 87 válogatott mérkőzés után foghatott kezet az ellenféllel (Fotó: Mirkó István)
Bozsik József, Fazekas László – és Király Gábor! A 101-szeres válogatott fedezet és a 92-szeres válogatott csatár után ugyanis az immár 87-szeres válogatott kapuvédő következik az örökranglistán. Nem csoda, hogy az 1860 München játékosa előtt még úgy is fejet hajthattunk szerdán, hogy nemzeti együttesünk 2–0-s vereséget szenvedett Norvégiától felkészülési mérkőzésen.

 

– Ha megtenné, hogy folytatja a névsort: Bozsik József, Fazekas László…
– Micsoda legendák… – mondta egy sóhajtás kíséretében Király Gábor.

GRATULÁCIÓ ÉS GYÁSZ

A mérkőzést követően érkező gratuláló telefonüzenetek között egy tragikusat is talált Király Gábor: 37 évesen, gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Alex Alves, korábbi berlini csapattársa.

 

„Megviselt a hír – fogalmazott a kapus. – Sokat játszottunk együtt, remek ember és kiváló futballista volt. Az egyik német lap csütörtöki számát lapozgatva is szomorúság töltött el: amíg az egyik cikk a nyolcvanhetedik válogatottságomról szólt, a másik Alex Alves haláláról. Borzasztóan sajnálom, ami vele történt. Abba pedig inkább bele sem gondolok, hogy egyidős vagyok vele...”

– De ki következik utánuk a sorban?
– Ha jól tudom, immár én.

– Tehát ön is legenda?
– Még hogy én? Nem, nem.

– Miért nem? Hiszen a nyolcvanhetedik válogatottságával fellépett az örökrangsor harmadik helyére.
– Ne várja tőlem, hogy magamat megítéljem. Nem az a feladatom, hogy eldöntsem, Király Gábor legenda-e vagy sem. Az én dolgom az, hogy mindig mindenhol a maximumot nyújtsam. Ahol számítanak rám, ott kell helytállnom – futballistaként éppúgy, mint családapaként.

– Maradva a játékosnál, ön előtt vannak első válogatottságának legfontosabb pillanatai?
– Természetesen. A szerdai mérkőzés közben be is villant egy kép az osztrákok elleni sikerről. Ápolás miatt szünetelt a játék, amikor eszembe jutott, hogy már tizennégy éve is én állhattam a válogatott kapujában. Szerencsére több idő nem jutott nosztalgiázni, mert folytatódott a meccs… Mindemellett a bemutatkozásom kapcsán sohasem feledem, hogy amikor úton voltunk az Ernst Happel Stadion felé, körbenéztem a buszon, és akkor döbbentem rá: mögöttem két sorral Illés Béla ül, akinek a kilencvenegyes szombathelyi Európa-bajnoki selejtezőn még én szedtem a labdát. Hirtelen átfutott az agyamon, mit is keresek én itt?! Aztán nyertünk három kettőre, mások mellett Béla két góljának köszönhetően.

A VÁLOGATOTTSÁGI ÖRÖKRANGLISTA
1. Bozsik József 101 mérk.
2. Fazekas László 92
3. Király Gábor 87
4. Grosics Gyula 86
5. Puskás Ferenc 85
6. Garaba Imre 82
7. Mátrai Sándor 81
8. Gera Zoltán 77
Sipos Ferenc 77
10. Bálint László 76
Bene Ferenc 76
Fenyvesi Máté 76
Juhász Roland 76
Az aktív labdarúgókat vastaggal jelöltük.

– Mintha ön is hárította volna Toni Polster tizenegyesét.
– Valami rémlik…

– Nyolcvanhetedik válogatottságával Grosics Gyula elé került.
– Bocsásson meg, hogy közbevágok, de nem venném a bátorságot arra, hogy kijelentsem: Grosics Gyula előtt állok. Jó, megdöntöttem a rekordját, de a rekordok azért vannak, hogy időnként valaki túlszárnyalja őket. Mondok valamit. Utánanéztem, Gyula bácsi csúcsa ötven évig élt. Elképesztő! Ezért is tisztelem őt annyira. Úgyhogy az én szememben ő továbbra is a legendás Fekete Párduc marad. Ugyanúgy tisztelem, mint eddig.

– Mit gondol, az ön rekordját is fél évszázad elteltével adják át a múltnak?

– Áh! Biztos, hogy hamarabb.

– Kérdés, utódjának hány mérkőzés kell a csúcsdöntéshez?

– Az nyilvánvaló, hogy mérföldkőhöz érkeztem. Lehet, hogy nyolcvanhét lesz a vége, amiként az is megeshet, hogy néhány találkozó még jut nekem. Nem vagyok nagy ereklyegyűjtő, de az első válogatott dresszemet, valamint eddigi klubjaim egy-egy szerelését gondosan őrzöm, és a kollekció most bővül a szerdán viselt mezemmel. Azért bízom abban, hogy a nemzeti együttesben nem ez volt a búcsúmeccsem.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, KIRÁLY GÁBOR MIRE A LEGBÜSZKÉBB AZ ELMÚLT ÉVEKBŐL ÉS MELY SZITUÁCIÓKRA EMLÉKSZIK A MAI NAPIG, KERESSE A TELJES INTERJÚT A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik