Így kezdett a magyar válogatott az elmúlt évtizedben - videók

Vágólapra másolva!
2011.02.09. 13:10
null
Huszti Szabolcs szerzett vezetést Új-Zéland ellen 2006-ban (Fotó: M. Németh Péter – archív)
Szerdán Dubaiban kezdi meg 2011-es szereplését a magyar labdarúgó-válogatott, amely Azerbajdzsánnal játszik felkészülési mérkőzést. Az elmúlt tíz évben azonban az első találkozók mérlege nem éppen rózsás képet mutat, ugyanis két győzelem mellett négy döntetlen született, és négyszer vereséget szenvedett a nemzeti tizenegy az évnyitóján. Az azeriek elleni meccs kapcsán összeszedtük a nemzeti csapat évnyitó találkozóit 2001-től 2010-ig.

2001: Bosznia-Hercegovina–Magyarország 1–1

Tíz évvel ezelőtt, 2001. február 28-án Zenicán szerepelt a válogatott felkészülési mérkőzésen. Remekül kezdődött számunkra a találkozó, mivel a 13. percben a fél évvel korábban Olaszország ellen duplázó Horváth Ferenc – kihasználva a bosnyák kapus és a védelem hibáját – közelről a kapuba passzolt. Nyerni végül nem sikerült Bicskei Bertalan csapatának, mert kilenc perccel később a Bayer Leverkusen sztárja, Sergej Barbarez egyenlített.

HORVÁTH FERENC GÓLJA

2002: Magyarország–Csehország 0–2

Majdnem egy évvel később, február 12-én Csehország ellen lépett pályára a már Gellei Imre vezette nemzeti csapat. A Larnacán rendezett nemzetközi torna első meccsén már az 5. percben hátrányba kerültünk, amikor Milan Baros beadását középen mindenki elvétette, ám az ötös túlsó sarkán érkezett Václav Kolousek, aki bal lábbal, kapásból a keresztléc alá bombázott. Kolousek első válogatott mérkőzésén rögtön góllal debütált. A meccs a 65. percben dőlt el, amikor Koller egy lapos beadást estében lőtt a kapuba.

2003: Bulgária–Magyarország 1–0

Napra pontosan egy évre rá szintén Larnacán játszott a Gellei-csapat, de most Bulgáriával. A borzalmas időjárás ellenére bátran kezdett a válogatott, de a nehéz talajon csak szövögetni tudta támadásait. Aztán a 35. percben Zoran Jankovics megszerezte a vezetést a bolgároknak, és mint később kiderült, ez győztes találat volt. A szünetben ugyanis véget ért a meccs, a ciprusi játékvezető a rossz körülményekre hivatkozva félbeszakította a találkozót. A két szövetség megegyezett abban, hogy a mérkőzés hivatalosnak számít, annak ellenére, hogy csak 45 percig tartott.

2004: Magyarország–Örményország 2–0

2004. február 18-án győzelemmel kezdtek a mieink, akik ekkor is egy ciprusi nemzetközi tornán szerepeltek – Lothar Matthäus ült immár a kispadon. Az ellenfél Örményország volt, amely sokáig állta a magyar rohamokat. Egészen a 63. percig, amikor Kovács Péter lapos beadására remekül érkezett középen Szabics Imre, és megelőzve a kapust a kapuba pörgette a labdát. A 75. percben pedig eldőlt a meccs. Gera Zoltán passzolt Szabicshoz, akit ugyan a kapus elütött, de a kipattanó labdára érkezett Lisztes Krisztián, és a kapuba bombázott.

MAGYARORSZÁG–ÖRMÉNYORSZÁG 2–0

1–0, Szabics

2–0, Lisztes

2005: Magyarország–Szaúd-Arábia 0–0

A következő évben (2005. február 2-án) Isztambulban játszott a magyar csapat Szaúd-Arábiával, gyakorlatilag üres lelátók előtt. A FIFA világranglistáján akkor 33 hely választott el a két csapatot – Magyarország a 63., míg a szaúdiak a 30. pozícióban álltak –, és bár mindkét kapu előtt adódtak nagy lehetőségek, Lothar Matthäus csapata gól nélküli döntetlennel kezdte az esztendőt.

2006: Magyarország–Új-Zéland 2–0

A 2006-os év volt az első az elmúlt évtizedben, amikor hazai pályán kezdett a magyar csapat, ráadásul szokatlanul késői időpontban: május 24-én, a Szusza Ferenc Stadionban Új-Zélandot fogadta a Bozsik Péter által irányított válogatott. Bár az első félidőben több gólt is szerezhettek volna Geráék, a vezető találat a 48. percben született. Ekkor a vendégek saját térfelükön vesztettek labdát, Szabics indította Huszti Szabolcsot, aki a kifutó kapus fölött a hálóba emelt. A gól jót tett a magyar csapatnak, amely még jobban beszorította az All Whitest, és a 80. percben Szabics révén bebiztosította a győzelmet. Az 1. FC Köln csatára egy remek támadás után lőtt az üres kapuba.

MAGYARORSZÁG–ÚJ-ZÉLAND 2–0

1–0, Huszti

2–0, Szabics

2007: Ciprus–Magyarország 2–1

Egy nemzetközi felkészülési torna keretén belül ismét visszatért a magyar válogatott Ciprusra 2007-ben. Február 6-án a házigazda elleni nyitó meccsen ugyan megvoltak a magyar lehetőségek, de gólokat a ciprusiak szereztek. Várhidi Péter együttese 2–0-s hátrányban volt már, amikor a 88. percben Priskin Tamás egy kiváló indítás után szépen lőtte ki a bal alsó sarkot.

PRISKIN GÓLJA

2008: Szlovákia–Magyarország 1–1

Talán nem is meglepő, de napra pontosan egy évvel később ismét a dél-európai szigetország felkészülési tornáján lépett először pályára a nemzeti csapat – Szlovákia ellen. Az első 45 percben jobbára a védekezés dominált, majd az 54. percben Huszti szögletét Gera fejelte közvetlen közelről a kapuba. A győzelem azonban ismét elmaradt az idénynyitó találkozón, mivel északi szomszédaink a 64. percben egy gyors kontratámadás után egyenlítettek Sesták révén. Ezzel 1–1 lett a vége.

SZLOVÁKIA–MAGYARORSZÁG 1–1

2009: Izrael–Magyarország 1–0

Sajnos megint nem sikerült jól kezdenie az évet a magyar válogatottnak, amely 2009. február 11-én Tel-Avivban Izrael vendége volt. Erwin Koeman csapata az egész mérkőzésen jó teljesítményt nyújtott, de a hazaiak Josszi Benajun 76. percben lőtt góljának köszönhetően 1–0-ra nyertek. A mieink több nagy helyzetet kialakítottak, de nem sikerült gólt szerezni.

IZRAEL–MAGYARORSZÁG 1–0

2010: Magyarország–Oroszország 1–1

Tavaly március 3-án Győrben fogadtuk az Európa-bajnoki bronzérmes Oroszországot felkészülési mérkőzésen. Az első játékrészben mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, végül a 39. percben Vanczák Vilmos révén megszereztük a vezetést. A Sion védője a szöglet után ide-oda pattogó labdát lőtte az alsó sarokba. A második félidő első orosz helyzetéből rögtön gól született. Az Everton légiósa, Dinjar Biljaletgyinov egy szöglet után közelről a kapuba térdelt – a vége 1–1 lett.

MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik