MLSZ: 24 új Pro-licences tréner vette át oklevelét a TF-en

www.mlsz.hu www.mlsz.huwww.mlsz.hu www.mlsz.hu
Vágólapra másolva!
2008.08.05. 06:35
Címkék
"Félre kell tenni a szubjektív elemeket, s nyitottá kell válni arra, hogy labdarúgásunk megújítása csak egy egységes szakmai rendszerben képzelhető el" - hangsúlyozta az összefogás elengedhetetlen szükségességét köszöntőjében Kisteleki István, az MLSZ elnöke, amikor vasárnap délelőtt a TF aulájában megkezdődött a Pro- és A-licences edzők, tehát a legmagasabb szinten képzett honi szakemberek kétnapos továbbképzése. Az első előadások előtt került sor arra az ünnepségre, amelynek keretében huszonnégyen vehették át Pro-diplomájukat.

PRO-LICENCES OKLEVELET KAPTAK

Aczél Zoltán, Belvon Attila, Bene Ferenc, Botos Antal, Bücs Zsolt, Disztl László, Hegedűs Gábor, Hevesi Tamás, Jakab Elek, Kovács Szilveszter, Kozma István, Mészáros Ferenc, Mihalecz István, Mózner János, Nagy Mihály, Ott József, Preisinger Sándor, Sisa Tibor, Teodoru Vaszilisz, Urbán Flórián, Urbányi István, Vass László, Végh Tibor, Zsivoczky Gyula

PRO-LICENCES OKLEVELET KAPTAK

Aczél Zoltán, Belvon Attila, Bene Ferenc, Botos Antal, Bücs Zsolt, Disztl László, Hegedűs Gábor, Hevesi Tamás, Jakab Elek, Kovács Szilveszter, Kozma István, Mészáros Ferenc, Mihalecz István, Mózner János, Nagy Mihály, Ott József, Preisinger Sándor, Sisa Tibor, Teodoru Vaszilisz, Urbán Flórián, Urbányi István, Vass László, Végh Tibor, Zsivoczky Gyula
A magyar edzői kar elitje szinte kivétel nélkül képviseltette magát az összejövetelen (a licencek meghosszabbításának előfeltétele a továbbképzésen való részvétel), amely – megteremtve a kellő hangulatot – amolyan gólösszefoglalóval kezdődött: a júniusi Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatainak felidézése nem volt véletlen, mert a kétnapos program szinte teljes egészében a kontinenstorna számunkra is felhasználható tanulságairól, elemzéséről szól.

Jámbor László, a szövetség fejlesztési igazgatója egyrészt statisztikai adatok sokaságát osztotta meg hallgatóságával, s rögtön azzal kapcsolatban is praktikus tanácsokat adott, hogy ezeket miként kell és lehet értékelni, felhasználni a mindennapok gyakorlatában.

A délutáni programot Erwin Koeman szövetségi kapitány beszámolója nyitotta, majd Várhidi Péter, Bicskei Bertalan és Sisa Tibor osztotta meg az Európa-bajnokságon szerzett szakmai tapasztalatait a hallgatókkal.

Erwin Koeman – aki kitért a holland válogatott futballjának analizálására is – értelemszerűen elsősorban két leendő vb-selejtezőbeli ellenfelünk, a svéd és a portugál válogatott játékát elemezte.

"A portugálok ellen csakis akkor lehet esélyünk, ha válogatottunk valamennyi tagja képes a tőle elvárható legjobb teljesítményt produkálni - szögezte le a szakember.

Ezután Várhidi Péter "Játékrendszerek az Eb-n" címmel beszélt a kontinenstornán alkalmazott felállásokról, azok hatékonyságáról, azok jellemzőiről és az egymás elleni alkalmazások gyakoriságáról.

Az Eb két elődöntőjének és fináléjának legérdekesebb jeleneteinek megtekintését követően Bicskei Bertalan, az MLSZ szakmai igazgatója "Játékrendszerek – csapatjáték – napi taktika" című előadásában számolt be arról, hogy a tornán alkalmazott játékrendszerekben hogyan építették fel csapatjátékukat a különböző országok válogatottjai.

Bicskei Bertalan után Sisa Tibor lépett az emelvényre, az U19-es válogatott szövetségi edzője "A labdarúgás fejlődése az Eb tükrében" címmel tartott beszámolót. Arra nézve osztotta meg tapasztalatait, hogy az Eb-n a mérkőzésteljesítmény faktorai milyen fejlődési tendenciát mutatnak az eddigi európai és világversenyekkel összehasonlítva.

Az első nap összefoglalásaként Bicskei Bertalan mintegy mottóként, a következőképp zárta a vasárnapot: "Az Euro 2008 tapasztalatai alapján a labdarúgás a magas szintű technikai tudás felhasználásán alapuló, sokmozgásos kreatív támadójáték felé mozdult el. Ez előnyős kell, hogy legyen a magyar futball számára, hiszen ennek a stílusnak a bölcsője pontosan a régi magyar labdarúgás."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik