Nagy meccs májusban a francia sztárok ellen

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2005.04.18. 21:43
Címkék
A Francia Labdarúgó-szövetség központi telefonján női hang sorolja az egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok idei programját. A gép szerint Raymond Domenech szövetségi kapitány csapata legközelebb augusztusban az argentinokkal játszik felkészülési mérkőzést (csak zárójelben: ebben az időpontban eredetileg Budapesten játszottak volna a dél-amerikaiak), míg a lapunk által már vasárnap beharangozott, s immár a Magyar Labdarúgó-szövetségben is bejelentett francia-magyar barátságos mérkőzésről szó sem esett&
Gera Zoltán akár Zinedine Zidane mellett is labdába rúghat
Gera Zoltán akár Zinedine Zidane mellett is labdába rúghat
Gera Zoltán akár Zinedine Zidane mellett is labdába rúghat
Gera Zoltán akár Zinedine Zidane mellett is labdába rúghat
Gera Zoltán akár Zinedine Zidane mellett is labdába rúghat
Gera Zoltán akár Zinedine Zidane mellett is labdába rúghat

Immár azonban hivatalos az információ, hogy május 31-én Metzben, a Saint-Symphorien stadionban (érdekesség, hogy ezen a helyszínen első alkalommal lép pályára a francia gárda) összecsap egymással a két válogatott. Vélhetően a legjobb összeállításban szerepelnek majd ellenünk a hazaiak, ez már csak azért is valószínű, mert épp a minap nyilatkozott úgy Raymond Domenech: "Minél több felkészülési mérkőzésre van szükségünk, hogy összerázódjon az együttesünk". Elméletben annak sincs akadálya, hogy a Manchester United és az Arsenal ászai is szerepet kapjanak a mieink elleni meccsen, noha tíz nappal a francia-magyar derbi előtt e két együttes játssza az FA-kupa döntőt. A londoniaknál szerepel ugyebár Thierry Henry, Patrick Vieira, valamint Robert Pires (bár őt az utóbbi időben mellőzi a válogatottnál Raymond Domenech…), a vörös ördögök együttesében pedig Mikael Silvestre, valamint a hosszú ideje sérült Louis Saha is tagja a gall csapatnak.

Aligha csupán minket, magyarokat foglalkoztat, vajon visszatér-e a válogatottba a mieink elleni meccsig a közelmúlt egyik legnagyobb csillaga, Zinedine Zidane.
A Real Madrid aranylabdás klasszisa korábban többször is kijelentette, hogy nem kíván többet a válogatottban szerepelni, ám éppen e hónap elején a francia sajtó megszellőztette: Zizou esetleg mégis átgondolja korábbi döntését. A játékos és menedzsere is cáfolta a média értesülését, miközben Raymond Domenech kijelentette: Zinedine Zidane előtt mindig nyitva lesz a válogatott kapuja… Mindenesetre fölöttébb furcsán hat, és kétségbeesést sejtet az a hisztéria, ami Zinedine Zidane esetleges visszatérése körül robbant ki: a L'Equipe című lap például április elején egy teljes számot szánt az 1998-as vb-döntőn két gólt szerző labdarúgónak, s oldalakon keresztül foglalkozott azzal, miért kellene pályára lépnie újra a címeres mezben…

Vitán felül áll, hogy válságban van a francia válogatott, lévén a 2006-os világbajnoki selejtező-csoportban hat meccs után hiába áll az élen tíz ponttal, a kékeket azonos pontszámmal követi Izrael, és csak egyetlen pont hátrányban van velük szemben (ráadásul egy meccsel kevesebbet játszva) Svájc és Írország is. A franciák legutóbb 2004. október 13-án Cipruson tudtak nyerni, az azt követő négy találkozón (Lengyelország, Svédország, Svájc, Izrael) azonban csak négy döntetlent értek el… Jegyezzük meg: a vendéglátók ellenünk különösebb teher nélkül lépnek pályára, hiszen csak szeptemberben játszanak legközelebb vb-selejtezőt, míg a Lothar Matthäus által vezetett nemzet csapatnak június 4-én Reykjavíkban Izland ellen kell győznie.

Szavazás

Kijutunk Matthäusszal a vb-re?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik