Auf Wiedersehen, azaz: találkozunk a vb-n

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.03.31. 17:50
Címkék
Lothar Matthäust nem lehet megrendíteni: töretlenül hisz magában, a válogatottnál végzett munkájában és abban, hogy valamikor a közeljövőben sikerül végre áttörést elérnie a hazai "futballháztájiban". A szövetségi kapitány úgy fogta fel lapunk, a Nemzeti Sport csütörtöki szalagcímét - "Auf Wiedersehen!" -, hogy jövőre a németországi világbajnokságon találkozunk. A szakember a meccs másnapján interjút adott a Nemzeti Sportnak, majd a Nemzeti Sport Online-nak, az alábbiakban ebből közlünk részleteket. Az újság pénteki számából további részleteket is megtudhat a német szakvezető véleményéről.
"Ismerem az újságírói munkát, tudom, hogy ez a szalagcím már azelőtt megszületett, és felkerült a címlapra, mielőtt lefújták a mérkőzést - mondta Lothar Matthäus mosolyogva. - Ez egy olyan probléma, amellyel Magyarországon már sokszor szembesültem. Borúlátás. Elképzelem, mi lett volna, ha az utolsó utáni pillanatban szerzünk még egy gólt, és nyerünk. Akkor borult volna minden."

A könnyed, feszültségoldó antré után a helyzethez illő komolyabb hangulatban folytatta a válaszadást a szövetségi kapitány.

Nem kell lemondani az álmunkról

"Nos, az egy-egyes döntetlen után nem lett egyszerűbb a helyzetünk, de még mindig nem kell lemondanunk az álmunkról, a továbbjutásról. Tegnap a meccs utáni sajtótájékoztatón is elmondtam, a futballban minden lehetséges. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőben már a kezemben éreztem a kupát, aztán két perc múlva már nem volt sehol."

"Lehet, hogy a horvátokra és a svédekre most melegebben süt a nap, de még egyszer mondom, minden lehetséges. A csapatommal elégedett lehetek, összességében hozzáállásban azt nyújtották, amit vártam. Csoda dologra nem lehetett számítani, hiszen számos kulcsjátékosom hiányzott. Ez persze nem azt jelenti, hogy a döntetlennel is elégedett vagyok, mert mindig minden meccset szeretnék megnyerni. Csak azt mondom, hogy elégedetlenségre nincs okom. A játékosaim hittek magukban, és hiába tudom, hogy egy, az utolsó percekben szerzett gólhoz már szerencse is kell, mégsem volt véletlen, mert azért a gólért megküzdöttek."

Matthäus szerint - aki elismerte, hogy a bolgárok közelebb álltak a győzelemhez - tudomásul kell venni, hogy a magyar játékosok jelenleg nincsenek olyan fizikai állapotban, hogy egy komoly iramú nemzetközi mérkőzésen állóképességben felvegyék a versenyt a legjobbakkal.

"Ha kilencven percig tartani tudtuk volna az első félidei tempónkat, nem így alakul a mérkőzés. Emlékezzenek csak vissza: az első félidőben a bolgároknak nem volt gólhelyzetük, azok előttünk adódtak. Az első félidőben nyoma sem volt azoknak a hibáknak, amelyeknek a nagy része a fáradtságból adódik."
Folytatás a következő fejezetben>> ---- A fizikai felkészítés a klubedzők dolga

A korábbi 150-szeres német válogatott szakember itt ismételten utalt arra, hogy a játékosok fizikai felkészítése nem a szövetségi kapitány feladata.

"Ez a klubedzők dolga lenne, el kell érni, hogy a játékosok erőnléti szempontból felkészültek legyenek a nemzetközi szereplésre. Nekem erre nincs direkt ráhatásom, én taktikailag tudom felkészíteni őket, be tudok gyakoroltatni velük bizonyos standard felállásokat, alapjátékokat. Ott kell elkezdeni, hogy erős, állóképes futballisták érkezzenek a válogatottba. Ez a legalapvetőbb feladat most."

Lothar Matthäus úgy érzi, a szeptemberig hátralévő időszak elég ahhoz, hogy a klubokban javítsanak a futballisták fizikai állapotán.

"Már mondtam, hogy a rosszul ütemezett bajnoki menetrend a bajok egyik oka. A bajnokság a hosszú szünet után túlságosan későn kezdődött el, és a játékosoknak most szerda-szombat ritmusban kell játszaniuk a meccseket. Németországban ezt úgy mondják: nulláról a százra azonnal. Semmi fokozatosság. Muszáj itt is kritikát gyakorolnunk, hiszen nemsokára jön a nyári szünet, amikor ismét lehetőség lesz a komoly fizikai alapozásra. Azt akarom, hogy a Málta elleni, szeptember harmadiki vb-selejtező előtt legalább öt-hat bajnoki forduló legyen a játékosok mögött."

Matthäus újra nyitni akar a szakma felé

Matthäus elmondta: már ma reggel bent járt Peter Pelladynál, a válogatott marketing-menedzserénél, hogy kezdeményezze: előbb az MLSZ-nél elemezzék a helyzetet, majd jöjjenek létre találkozók a tulajdonosokkal, szakemberekkel.

"Eddig túl sok volt a szó, de senki nem tett semmit. Azt akarom, hogy dolgozzunk együtt, egy közös vezérfonal mentén. Tudom, nem minden edző akar velem közös úton járni, de mégis akadnak számosan, akiket érdekel a munkám, akiket érdekel, hogy tudunk fejlődni, együtt előbbre jutni."
Folytatás a következő fejezetben>> ---- Most nekünk kell futballt importálnunk

A 44 éves tréner határozottan úgy érzi: importálni kell a magyar labdarúgásba külföldről.

"Új ötletekre, új impulzusokra van szükség, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező edzők kellenek - fogalmazott. - Ne mondják, hogy erre nincs pénz, mert ez nem csak pénz kérdése. Nagyon sok jó edzőnek nincs munkája, sokan örülnének a lehetőségnek. Miért kell félni ettől. Ötven évvel ezelőtt Európa a magyar futballkultúrát importálta, a magyarok tanították a modern játékra a spanyolokat, az olaszokat, az angolokat. Most nekünk kell ugyanezt tennünk, visszafelé."

"Ha az egyesületek megértik miről van szó, és igénylik a segítségünket, segítünk nekik. Nem én adom pénzt, én az ajtókat tudom kinyitni előttük. Mindig is tudták, mert mondtam: nálunk megvannak a nemzetközi kapcsolatok, amelyek szükségesek a fejlődéshez."

Maradna, ha van előtte perspektíva

WAKO Európa-bajnokság, Jesolo
A magyarok eredményei. Semi contact. Férfiak. 57 kg. Nyolcaddöntô. 69 kg: Olasz Attila–Di Leo (olasz) 6:11. 74 kg: Rakó Dávid–Weingärtner (német) 6:7. 79 kg: Dancsó Zoltán–Spissoy (norvég) 10:12. 84 kg: Wappel Tibor–Schönrock (német) 15:18. Negyeddöntô. 57 kg: Debreczeni Dezsô–Sztiliarasz (görög) 12:2. +94 kg: Ring Gábor–Kohlbrenner (német) 6:9
Nôk. Nyolcaddöntô. 50 kg: Varga Viktória–Wadley (brit) 12:10. 65 kg: Trömböczky Katalin–Griva (brit) 17:7. Negyeddöntô. 55 kg: Poropszki Krisztina–Thurm (német) 5:13. 60 kg: Fenyvesi Márta–Plemenitas (szlovén) 4:14. 65 kg: Trömböczky Katalin–Braekhus (norvég) 2:12
Ligh contact. Férfiak. Nyolcaddöntô. 63 kg: Katona László–Bacha (francia) 2:1. 69 kg: Perneki Mihály–Bulatov (orosz) 0:3. 74 kg: Stricz Olivér–Teixeitra (portugál) 3:0. 84 kg: Novák Jenô–Tuta (horvát) 3:0. Negyeddöntô. 57 kg: Debreczeni Dezsô–Walsh (brit) 3:0. 79 kg: Dancsó Zoltán–Kowalczyk (lengyel) 3:0. 84 kg: Novák Jenô–Tagliaferi (olasz) 1:2. 89 kg: Tóth László–Urleb (szlovén) 0:3
Nôk. Nyolcaddöntô. 65 kg: Trömböczky Katalin–Belszkaja (orosz) 2:1. Negyeddöntô. 50 kg: Csicselly Szilvia–Torrente (olasz) 3:0. 55 kg: Miklós Anikó–Kruk (lengyel) 1:2. 65 kg: Trömböczky Katalin– Faurerochex (francia) 0:3, Linczmayer Szilvia–Sisonna (olasz) 3:0
Full contact. Férfiak. Nyolcaddöntô. 60 kg: Nagy Zsolt–Tronglorsak (norvég) 1:2. 71 kg: Árvai Róbert–Möller (svéd) 3:0. Negyeddöntô. 71 kg: Árvai Róbert–Sztajkovszkyj (macedón) 3:0. 81 kg: Jorcsák József–Radev (bolgár) 0:3
Low kick. Férfiak, Negyeddöntô. 57 kg: Kiss Gábor–Mihajlov (bolgár) K. O. gyôzelem a 3. menetben. 71 kg: Nagy Attila–Doncsev (bolgár) 3:0. 75 kg: Panák Ákos–Baleour (francia) K. O. gyôzelem a 2. menetben. 86 kg: Meiszter Gábor–Cesnjaj (horvát) K. O. gyôzelem az 1. menetben
Végezetül Lothar Matthäus kifejtette: noha a szerződése a vb-selejtező-sorozat végéig szól, ha megvan az esély a fejlődésre, az előrelépésre, akkor még abban az esetben is szívesen maradna tovább a magyar válogatott mellett, ha az esetleg nem kvalifikálja magát a 2006-os németországi csúcstalálkozóra.

"Nézzék, a tegnapi mérkőzés az én szememben előrelépés a korábbiakhoz képest. Nemzet- közileg még tapasztalatlan, fiatal csapatom van, de jó lehetőségek rejlenek benne."

"Szükségem van olyan emberekre, mint Gera Zoltán, Pető Tamás és Lisztes Krisztián. Van egy Vincze Ottóm, akinek az ereje jelenleg még csak hatvan percre elég, de addig kiváló teljesítményre képes. Van egy harcos Torghelle Sándorom, akinek több éles mérkőzést kellene játszania a klubcsapatában. Itt van Böőr Zoltán, akinek a kezdőcsapatba állításával tegnap komoly kockázatot vállaltam, de jól döntöttem. Hosszú ideig sérült volt, és meccsrutinra van szüksége, de lehet rá számítani. Említhetném Szabics Imrét, akinek Torghelléhez hasonlóan többet kellene játszania a Stuttgartban. Vagy Hajnal Tamást, akit nagyon tehetségesnek tartok. Valóban, őszintén sírt, amikor megsérült, és kiderült, hogy nem játszhat a bolgárok ellen."

"Az ő esete példa arra, hogyan változik a hozzáállás, miből látszik, hogy a magyar játékosok most már akarnak játszani a válogatottban. Alapvetően van egy jó alapanyag, amiből meríteni lehet, és meg kell találni a megfelelő keveréket úgy, hogy közben hátul is stabil maradjon a válogatott."
"Bár utálok veszíteni, de nem kizárólag csak az eredmé- nyesség érdekel - mondta záró gondolat- ként Matthäus. - Ha vannak előttünk perspektívák, szívesen maradok hosszabb távon is a magyar futballban. Ha az ember fedezetlen csekket ad, az baj, de én olyan dolgokról beszélek, amelyekről mélyen meg vagyok győződve, és folytatom a munkát, mert hiszem, hogy van értelme."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik