Tőzsér keleties kényeztetése

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.07.25. 21:07
Címkék
Talán nem kiabáljuk el, de mintha az idei nyár egyfajta áttörést hozott volna a magyar futballisták számára a nemzetközi átigazolási piacon. Gyanúnk szerint ennek két, esetleg három oka is lehet.
Tôzsér Dániel a Galatasaray után a Ferencvárosban rúghatja a labdát (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Tôzsér Dániel a Galatasaray után a Ferencvárosban rúghatja a labdát (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Tôzsér Dániel a Galatasaray után a Ferencvárosban rúghatja a labdát (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Tôzsér Dániel a Galatasaray után a Ferencvárosban rúghatja a labdát (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Tôzsér Dániel a Galatasaray után a Ferencvárosban rúghatja a labdát (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Tôzsér Dániel a Galatasaray után a Ferencvárosban rúghatja a labdát (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Egyrészt ugyebár május 1-jével hazánk is tagja lett az Európai Uniónak, ami azt jelenti, hogy uniós állampolgárként lényegesen könnyebb a magyar játékosoknak külföldre szerződniük, mint korábban. Másrészt pedig immár fél éve az a Lothar Matthäus a válogatott szövetségi kapitánya, aki a pályafutása során felhalmozott kapcsolati tőkéjét remekül használja ki, s bár sokan azzal gyanúsítják, hogy némely tettét üzleti lépések vezérlik, egyik-másik játékos neki, pontosabban az ő ajánlásának köszönheti előnyös külföldi szerződését. A már említett esetleges harmadik ok a magyar válogatott nem is olyan régen Németország ellen aratott 2–0-s sikere lehet, igaz, abból a győzelemből főként az Oliver Kahnnak két gólt "vágó" Torghelle Sándor profitált.
Évekkel ezelőtt Belgium, Hollandia, majd nem sokkal később már Németország és Portugália került elérhető közelségbe egy magyar játékos számára, újabban pedig a futball őshazájának számító s a leginkább csábító Anglia lehet a célpont, és – Törökország.
Hányszor és hányszor hoztunk fel példaként egy 1990-ben játszott barátságos válogatott mérkőzést, amikor Budapesten Magyarország 4–1-re győzte le Törökországot. Négy évvel később ugyanez a párosítás már döntetlen eredményt hozott (2–2), rá egy évvel azonban Isztambulban a házigazda törökök könnyedén vertek meg minket (2–0). Törökország a 2002-es világbajnokságon bronzérmes lett (igaz, a mostani Európa-bajnokságra nem jutott ki…), és ezek az eredmények bizonyítják: a törökök remekül futtatták fel nem is olyan régen még lesajnált futballjukat.
Tőzsér Dániel egy évvel ezelőtt szerződött a Galatasaray együtteséhez, s noha a felnőttcsapatban tétmérkőzésen még nem lépett pályára, mindennap olyan játékosokkal készülhet együtt, mint például Hasan Sas, Hakan Sükür vagy például a Real Madridtól frissen igazolt Flavio Conceicao.
Igaz, Tőzsér Dániel most tér vissza Magyarországra (mint arról már beszámoltunk, a játékos egy évig kölcsönben a Ferencvárosban folytathatja a pályafutását), ennek ellenére van rálátása a török labdarúgásra.
"Az elmúlt évben rengeteget fejlődtem, megszoktam az új környezetet, beilleszkedtem, és valóban jól éreztem magam – mondta a 19 éves, korábban Debrecenben is futballozó középpályás. – Arra nem volt esélyem, hogy a Galatasaray kitűnő játékosai mellett helyet szorítsak magamnak az első csapatban, ám emiatt egyáltalán nem voltam elkeseredve, tudva, hogy eljön majd az én időm is."
Az utánpótlás-válogatott labdarúgó a Galatasaraytól járó remek fizetésén kívül Isztambul egyik elitnegyedében lévő lakást és egy gépkocsit kapott használatra, ami azért jelzi, a török élcsapatnál komolyan vették a magyar légióst, s ha a sors úgy hozza, akkor a Ferencváros után ismét visszavárják Isztambulba.
"Itt szinte minden a futballról szól – erősítette meg Tőzsér Dániel szavait Molnár Balázs, aki Zalaegerszegről éppen a múlt héten igazolt a török élvonalba felkerült Ankaraspor csapatához. – Bár csak nemrég érkeztem Törökországba, máris biztos vagyok abban, hogy jó helyre kerültem. Itt aztán tényleg futballistának érezheti magát az ember. Természetesen úgy gondolom, hogy anyagilag és szakmailag is előnyös ajánlatot kötöttem, s bízom abban, hogy helyem lesz majd az augusztus hetedikei bajnoki rajton a kezdőcsapatban. A klubnak rajtam kívül még brazil és cseh légiósai vannak, de várható még újabb játékosok érkezése, hiszen a célunk nem más, mint megragadni az első osztályban."
Mint arról lapunkban már beszámoltunk, ugyancsak a napokban igazolt a török Kayserispor csapatához a nyolcszoros válogatott Pető Zoltán is.
"Semmire nem lehet panaszom – kezdte a Matáv Sopronból Törökországba szerződő védő. – Ebben az országban egy futballistának kizárólag a játékkal kell törődnie, hogy csak egy példát említsek: minden edzés előtt a szertáros kipucolja a játékosok cipőjét. Most azt mondom, ha rajtam múlik, kitöltöm a hároméves megállapodásomat. Elég sokan beszélnek angolul, de persze jobb lenne, ha megérteném a török nyelvet is, hiszen ez sokat segítene a mielőbbi beilleszkedésben. Azt én is látom, hogy rengeteg pénz van az itteni futballban, az emberek imádják a labdarúgást, s ami a lényeg, a törököknek kiváló eredményeik vannak. Az egyetlen problémám, hogy itt nagyon nehéz lakást találni, ezért még mindig szállodában lakom. A vezetők azonban megígérték, hogy amint utánam jön a feleségem és a gyerek is, már erre is találnak megoldást."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik