Lipcsei Péter nem ijed meg

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.26. 22:03
Címkék
A Svédországban elért 11-es döntetlen, majd San Marino 30-s legyőzése hazai pályán ragyogó alapot jelent arra  a riválisok Lettország elleni eredményeit figyelembe véve& , hogy szurkolók, szakemberek és labdarúgók egyaránt bizakodással várják a szombati, Lengyelország elleni Európa-bajnoki selejtezőt. Tudva azt, hogy a lengyelek hazai pályán veszítettek a lettek ellen (01), arra lehet számítani, hogy Pawel Janas együttese mindent elkövet majd a három pont megszerzéséért, csakhogy a nemzeti tizenegy egyik legrutinosabb tagja, Lipcsei Péter biztos abban: a jelenlegi magyar válogatott idegenben is képes lehet a bravúrra.
Lipcsei Péter (jobbra) nem csak a pályán, a nemzetközi porondon is maradandót alkotna
Lipcsei Péter (jobbra) nem csak a pályán, a nemzetközi porondon is maradandót alkotna
Lipcsei Péter (jobbra) nem csak a pályán, a nemzetközi porondon is maradandót alkotna
Lipcsei Péter (jobbra) nem csak a pályán, a nemzetközi porondon is maradandót alkotna
Lipcsei Péter (jobbra) nem csak a pályán, a nemzetközi porondon is maradandót alkotna
Lipcsei Péter (jobbra) nem csak a pályán, a nemzetközi porondon is maradandót alkotna
– Mint tudjuk, minden mérkőzés más, de ettől függetlenül érdekelne a véleménye: miben különbözik majd a chorzówi találkozó a stockholmi kilencven perctől?
– Itt is győzelemben gondolkodó hazai csapat vár ránk, de az biztos, hogy a lengyel szurkolók megpróbálnak majd nyomást gyakorolni ránk – mondta még a tatai edzőtáborban Lipcsei Péter, aki pénteken ünnepli a 31. születésnapját. – Nekünk függetleníteni kell magunkat mindenféle külső körülménytől, és ha ugyanolyan szervezettek leszünk, mint a svédországi Eb-selejtezőn voltunk, akkor nem maradunk pont nélkül. Stockholmban a csapategységünk kifogástalanul működött, biztattuk, kisegítettük egymást, és azt gondolom, a hasonló felfogású játék szombaton is eredményre vezethet.
– Annak ellenére, hogy Lengyelország hazai pályán már veszített Lettország ellen, a különböző tippmixirodák egyértelműen a hazaiakat tartják a selejtező esélyesének. Mennyi alapja van az ilyen jellegű fetételezéseknek?
– Papíron talán valóban a lengyelek a favoritok, de a közelmúltban a lettek már bebizonyították, ez a válogatott sem legyőzhetetlen. Egyértelműen nyerni szeretnénk, de mostanában mindenki számolgat, és ezt teszem én is. Arra a következtetésre jutottam, ha a svédekkel és lengyelekkel oda-vissza csak döntetlent játszunk, a letteket viszont mindkétszer legyőzzük, akkor ott lehetünk az Európa-bajnokságon.
– Korábban ön már pályára lépett a lengyel válogatott ellen, igaz, az öt és fél évvel ezelőtti varsói összecsapás "csak” barátságos volt…
– Hogy őszinte legyek, igazából nem maradt meg bennem az a találkozó. Azt persze tudom, hogy akkor még Csank János volt a szövetségi kapitány, mint ahogy arra is emlékszem, hogy egy nullás vereséget szenvedtünk. A nézők igen jó hangulatot teremtettek, és mivel a hírek szerint ezúttal Chorzówban jóval több szurkoló lesz, mint akkor volt, elképzelem, mi vár ránk.
– Mi a jelenlegi lengyel válogatott legnagyobb erőssége, mire kell felkészülni elsősorban?
– Megítélésem szerint a hazaiaknak a jelenleginél erősebb csapatuk volt akkor, amikor kijutottak a világbajnokságra. Azóta kapitányt is váltottak, és egyelőre keresik az ideális kezdő tizenegyüket. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a válogatottjuk arra a Wisla Krakówra épül, amelyik gárda igencsak jó eredményeket ért el az UEFA-kupában.
– Egy olyan rutinos futballistának, mint ön, mit jelent a szombati Eb-selejtező, amelynek nem kis tétje van?
– Magyarországon meglehetősen sok mindent elértem a futballban, hosszú kihagyás után visszaverekedtem magam a válogatottba, ott sikerült bizonyítanom. Azonban a nemzetközi porondon nem sikerült maradandót alkotni a nemzeti tizeneggyel, és most itt az alkalom ezt a hiányosságot pótolni.
– Nem tartott attól, hogy a fegyelmi bizottság esetleg eltiltja a debreceni bajnoki mérkőzésen történtek miatt, és akkor nem lehet ott Lengyelországban?
–Egy pillanatra sem. Tiszta volt a lelkiismeretem, tudtam, hogy nem szándékosan léptem rá a meccs hevében Dombi Tiborra. Nem lehet véletlen, hogy az esetet követően még sárga lapot sem kaptam és az ellenőri jelentésben sem marasztaltak el. Készakarva még soha senkinek nem okoztam sérülést…


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik