Pénteken kezd a „sportok királynője”

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2012.08.02. 10:31
null
Usain Bolt, a 100 és 200 m címvédője és Pars Krisztián, aki valóra válthatja a magyar reményeket (fotó: Action Images)
Címkék
Már csak egy napot kell várni, és elkezdődnek az atlétikai versenyek is a londoni olimpián. Kővágó Zoltán kizárása ellenére is van éremesélyesünk, hiszen a kalapácsvető Pars Krisztián a sportág elitjébe tartozik. Az alábbiakban a Nemzeti Sport esélylatolgatását olvashatják versenyszámokra lebontva.

 

100 m:
A jamaicai Usain Bolt három éve a berlini világbajnokságon 9.58 másodpercre javította a pekingi olimpián elért – már azt is fantasztikusnak tartott – 9.69 másodperces világrekordját. Azóta arról beszél, hogy legendává szeretne válni, s ehhez az kell, hogy Londonban is ő legyen a sztár. Nos, tavaly a tegui világbajnokságon kiugrott, így nem védhette meg címét, az idén a jamaicai bajnokságon pedig valódi küzdelemben kapott ki, legyőzte edzőtársa, Yohan Blake. Ennek ellenére, ha Londonban megközelíti berlini formáját, ő lehet a bajnok.

200 m:
Bár Usain Bolt 100 méteren is fantasztikus rekordot futott, 200 méteres világcsúcsát (19.19) még erősebbnek tartották a szakemberek, s ő maga is úgy vélte, hogy a félkörös távon nagyobb a mezőnnyel szembeni fölénye. A tavalyi idényvégi brüsszeli Gyémánt Liga-viadalig tartotta magát ez a nézet, ott azonban Blake 19.26 másodpercet repesztett. Az újabb figyelmeztetést idén a jamaicai bajnokságon kapta Bolt: Blake a 100 méter után 200 méteren is legyőzte.

400 m:
A világbajnoki cím védője, a grenadai Kirani James és az amerikai olimpiai bajnok LaShawn Merritt volt a favorit – az olimpiát megelőző utolsó Gyémánt Liga-viadalig. Monacóban azonban a címvédő (aki Peking óta doppingvétség miatt két évet nem versenyezhetett) sérülés miatt feladta a küzdelmet, a 19 éves James pedig a belga Jonathan Borlée mögé szorult. Az olimpián azonban nem csak az dönt, hogy ki mennyire gyors, az is számít, hogy ki mennyire fárad el az elő- és középfutamokban.

800 m

rudisha
rudisha

Két szám közül ez az egyik (a másik a férfi kalapács), amelyben a legnagyobb eséllyel tippelhető meg az aranyérem sorsa. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a világcsúcstartó (1:41.01) kenyai David Rudisha élete nagy formájában van, és csak azért nem javította még meg a rekordot, mert versenyei hideg, esős időben vagy magaslaton voltak. Így is 1:41.54-gyel vezeti a világranglistát, eredménye több mint egy másodperccel jobb a második helyen álló botswanai Nijel Amosénál.

1500 m
A kenyai Asbel Kiprop még csak 23 éves, de ő az olimpiai bajnoki cím védője és világbajnokságot is nyert. Ennek ellenére csak az idén került 3:30 percen belülre, a monacói Gyémánt Liga-viadalon olyan időt, 3:28.88 másodpercet futott, aminél jobbat utoljára nyolc évvel ezelőtt értek el. Mégsem mehet biztosra, hiszen az idén többször is kikapott, hazája válogatóján például harmadik lett, vagyis utolsó helyen került be a csapatba.

5000 m
Idén eddig hét kenyai, hat etióp, egy brit és egy amerikai futó ért el 13 percen belüli eredményt. Közülük nyolcan lesznek ott Londonban, s az etiópok és a kenyaiak valószínűleg csapatként viselkednek majd, aszerint taktikáznak. A brit Mo Farah és az amerikai Galen Rupp sem lesz azonban magányos farkas, mert ők edzőtársak. Tavaly a tegui világbajnokságon Farah győzött, az olimpián azonban valószínűbb az etióp siker, akkor is, ha a címvédő Kenenisa Bekele ezen a távon nem indul.

10 000 m
Kenenisa Bekele a címvédő, nagy kérdés, hogy mire lesz képes Londonban. Az etióp futó 2003-tól és 2009-ig minden világbajnokságon és olimpián megnyerte ezt a számot, tavaly Teguban sérülés miatt nem indult. Az idén volt olyan verseny, ahol imponálóan futott, volt, amikor csalódást okozott. Az idei világranglistán harmadik , testvérét, Tarikut előzi meg, a lista két első helyén a kenyai Wilson Kiprop és Moses Masai áll. A tegui bajnok, az etióp Ibrahim Jeilan nem került be a csapatba, az ezüstérmes, Mo Farah, nem rajtolt még az idén ezen a távon.

Maratoni
Etióp, kenyai párharc várható a 42 kilométeres távon, s mindkét országban indulatok kísérték a válogatást. A kenyaiak kihagyták a csapatból a világrekorder Patrick Makaut, de indítják a kétszeres világbajnok Abel Kiruit. Az etióp csapat tagja lett egy olyan futó, aki eddig életében csak egy maratonit futott. Ayele Absheróra azonban nem véletlenül esett a választás, nála jobb idővel még soha senki sem debütált a távon: januárban Dubaiban 2:04:23 perces idővel győzött, amivel vezeti az idei világranglistát, ennél az időnél csak hárman futottak eddig jobbat.

3000 m akadály
Az idei világranglistát 7:54.31 perccel, a világ eddigi harmadik legjobb idejével vezető Paul Koech hiányzik majd a mezőnyből. Mert hiába győzött Dohában, Rómában és Párizsban is, a legfontosabb versenyen, a kenyai olimpiai válogatón csak hetedik lett. Hármas kenyai siker várható, a tavaly a világrekordtól (7:53.63) egy századmásodperccel elmaradó címvédő, Brimin Kipruto, a kétszeres világbajnok Ezekiel Kemboi és a hármasból az idén legjobb idővel (8:01.67) rendelkező Abel Mutai osztozhat az érmeken.

110 m gát

Liu
Liu

A világranglistát Aries Merritt 12.93 másodperccel vezeti, az amerikai gátas háromszor is megfutotta ezt az időt. Honfitársa, a világbajnok Jason Richardson kétszer került 13 másodpercen belülre, mindkétszer 12.98 másodpercet ért el. A eugene-i Gyémánt Liga-viadalon mindkettőjüket legyőzte az athéni bajnok, Liu Hsziang, aki 12.87 másodperccel, a világrekorddal megegyező idővel lett első, de a futam alatt 2.4 méteres hátszél fújt, ezért az idő nem volt hitelesíthető. Liu idei legjobbja így 12.97 másodperc.

400 m gát
A Puerto Ricó-i Javier Culson az idén kiemelkedik a mezőnyből. Négy Gyémánt Liga-viadalon diadalmaskodott, s rajta kívül csak a brit David Greene ért el ebben az évben 48 másodpercen belüli eredményt. Kettőjük összecsapását minden alakalommal Culson nyerte meg, akinek esélye van arra, hogy a berlini és tegui világbajnoki ezüstje után Londonban aranyérmet nyerjen.

Magas
Ivan Uhov 239 centiméterrel vezeti a világranglistát, szabadtéren előzőleg 12 évvel ezelőtt jutott át ilyen magasságon ugró (Voronyin, 240). Az orosz versenyzőnek emellett van még egy 237 centiméteres eredménye is, de a római Gyémánt Liga-viadalon csak negyedik lett. Kétségtelen, hogy a mostani mezőnyben ő képes a legnagyobb ugrásra, ám a londoni időjárás nem neki kedvez. Uhov sarokszögek nélküli cipőben szeret versenyezni, ezzel viszont egy esős, csúszós pályán hátránnyal indul.

Rúd
Az egyik legbizonytalanabb versenyszám a rúdugrás, ezért a francia Renaud Levillenie hiába vezeti az idei világranglistát 597 centiméterre, hiába nyerte meg hét versenyét – közte a helsinki Európa-bajnokságot – ebben az évben, nem mehet biztosra. Legveszélyesebb ellenfelei a németek lehetnek, Björn Otto ebben az idényben 592 centiméterig, Malte Mohr 591 centiméterig jutott.

Távol
Rendkívül sűrű a mezőny, az indulók közül 23-an ugrottak 820 centimétert vagy annál nagyobbat, de közülük csak négyen érték el a 830 centimétert. A legjobb teljesítmény Szergej Morgunové, a fiatal orosz 835 centiméterrel junior világrekordot javított. Vele holtversenyben a brit Greg Rutherford áll a világranglista élén, de míg Morgunovot 1.1-es, Rutherfordot 2.0-es hátszél segítette. Az olimpia szempontjából inkább annak van jelentősége, hogy a brit ugró három versenyén is elérte a 820 centimétert.

Hármas
Könnyen lehet, hogy kettős amerikai siker születik, a 22 éves tegui világbajnok Christian Taylor és az egy évvel fiatalabb Will Clay a legesélyesebb, de – mások mellett – számolniuk kell a 36 éves olasz Fabrizio Donatóval, aki 17.63 méterrel nyerte meg Helsinkiben az Európa-bajnokságot. A britek Phillips Idowuban bíznak, kérdés, hogy a pekingi ezüstérmes sérülése időben rendbe jön-e.

Súly
A világranglistát 22.31 méterrel vezető Christian Cantwell csak harmadik lett hazája olimpiai válogatóján, ez is jelzi, hogy milyen erős az amerikai hármas. De Reese Hoffa (22.00) és Ryan Whiting (21.66) mögött ott van a lengyel Tomasz Majewski (21.60), a kanadai Dylan Armstrong (21.50) és a csupán 22 éves német David Storl (21.58).

Diszkosz

alekna
alekna

Az év eddigi szenzációja Virgilijus Alekna szereplése. Igaz, hogy a litván dobó kétszeres olimpiai bajnok, de elmúlt 40 éves, így 70.28 méteres idei teljesítménye különösen jó. Ráadásul nem elkapott dobásról van szó, hiszen ebben az idényben négyszer ért el 68.50 méteres vagy jobb eredményt. A szám esélyese mégis inkább a német Robert Harting, aki 70.66 méterrel vezeti a világranglistát.

Kalapács
A nyolcszázas David Rudisha mellett a magyar Pars Krisztián az olimpia atlétikai számainak legbiztosabb esélyese. Sajnos még ez sem jelent sokat, hiszen utazott már veretlenül a szombathelyi kalapácsvető világversenyre, aztán mégis leszorult a dobogóról. Az utolsó két évben viszont egyre biztosabban versenyzett, két éve az Európa-bajnokságon bronzérmet, tavaly a világbajnokságon ezüstöt, az idén az Európa-bajnokságon aranyat nyert. A fehérorosz Ivan Tyihon és a lengyel Pawel Fajdek a legveszélyesebb ellenfele.

Gerely
Andreas Thorkildsen az egyetlen férfi gerelyhajító, aki olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. A norvég dobó Athén és Peking után Londonban is győzni szeretne, ebben az évben csak erre összpontosított. Kétséges azonban, hogy eléri-e a célját, hiszen tíz éve nem dobott olyan kicsit (84.72), mint idén, s csak tizedik a világranglistán, amelyet a cseh Vitezslav Vesely 88.11 méterrel vezet.

Tízpróba
Ashton Eatonnak önmagával kell megküzdenie. Ha sikerrel jár, ő lesz az olimpiai bajnok. A 24 éves amerikai a hétpróba fedett pályás világrekordja után a tízpróba szabadtéri világcsúcsát is megszerezte, ugyancsak rossz körülmények között. Egy hónappal ezelőtt Eugene-ban hideg, esős időben 9039 pontot teljesített (távolban 823 centimétert ugrott). 481 ponttal ért el jobb eredmény a világranglista második helyén álló német Pascal Behrembuchnál..

20 km gyaloglás
A pekingi olimpia 50 kilométeres bajnoka, Alex Schwazer 1:17:30 órával vezeti a világranglistát, ami a világ eddigi hatodik eredménye, de az olasz gyalogló hat nappal a verseny előtt bejelentette, hogy csak a hosszabbik távon rajtol. Az olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok orosz Valerij Borscsin az idén még nem sokat mutatott, csak az olimpiára összpontosított, de az esélyei máris nőttek.

50 km gyaloglás
Alex Schwazer címvédésre készül, s az olimpiai felkészülés miatt a világkupát is kihagyta. A szaranszki viadalon a berlini világbajnok, az orosz Szergej Kirgyapkin 3:38:08 órás idővel diadalmaskodott, amivel vezeti az idei világranglistát. Ezen a hosszú távon azonban az eddigi rangsor nem sokat mond, hiszen például a tavalyi világbajnokságon győztes orosz Szergej Bakulinnak az idén nem kellett bizonyítania, anélkül is csapatba került.

4x100 m
A százas világranglista első négy helyezettjéből három a jamaicai, az első tízben öt jamaicai és négy amerikai található. Azt hihetnénk, nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy megtippeljük az első két helyezettet. Csakhogy a sprintváltóban egy elrontott váltás mindent felboríthat, az amerikaiak pedig az előző két világbajnokságon és a pekingi olimpián is hibáztak. Ha folytatják ezt a sorozatot, megint nem lesznek ott a dobogón.

4x400 m
Mivel ebben a stafétában már művészet lenne elrontani a váltóbot átadását, favoritok az amerikaiak. Másodiknak a bahamaiak érhetnek célba, s ott lehetnek a dobogón a Borlée ikrek vezette belgák is.


Nők

100 m
A világranglistát az olimpiai bajnok és berlini világbajnok jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce 10.70 másodperccel vezeti, a tavalyi világbajnok amerikai Carmelita Jeter (10.81) előtt. Mégsem biztos, hogy csak ők küzdenek majd az első helyezésért, egyikük sem emelkedett ki az idén látványosan a mezőnyből. Meglepetést okozhat az élmezőny legfiatalabb tagja, a nigériai Blessing Okagbare (10.91), aki a londoni és a monacói Gyémánt Liga-viadalon is győzött.

200 m

allysonfelix
allysonfelix

Allyson Felix eddig három világbajnoki címet, két olimpiai ezüstöt és egy világbajnoki bronzérmet szerzett a félkörös távon. Tavaly a tegui világbajnokságon azt követően lett harmadik, hogy előzőleg 400 méteren rajtolt, ahol ezüstérmet nyert. Idén kevésbé lesz fáradt a 200 méter rajtjánál, mert előtte 100 méteren indul. Az is amerikai mellett szól, hogy nagyot javított az egyéni csúcsán, 21.69 másodperces eredményénél 14 éve futottak utoljára jobbat.

400 m
Sanya Richards-Ross-t kétszer választották meg az év atlétanőjének, de pechére egyik évben sem rendeztek olimpiát. Az amerikai futó az idén második (49.28) a világranglistán, előtte az orosz Antonyina Krivosapka (49.16) áll, de valószínűleg jobban kell tartania a botswanai Amantle Montshótól, aki negyedik a listán (49.54). A tegui világbajnok ugyanis minden futamban fergetegesen kezd, s bár a táv végére sokszor elfárad, van amikor végig bírja az iramot.

800 m
Háromévnyi gyengélkedés, sérülésekkel való kínlódás után Pamela Jelimo magára talált. A négy éve óriási meglepetést okozó, 18 évesen olimpiát nyerő kenyai futónő ismét vezeti a világranglistát (1:56.76). A szezonban egy vereséget szenvedett, Rómában a húszéves etióp Fantu Magiso előzte meg. A három orosz versenyző és honfitársa, a korábbi világbajnok, Janeth Jepkosgei lehet még rá veszélyes.

1500 m
Az egyik olyan szám, amelyben nagyon nehéz jóslásokba bocsátkozni. Sűrű a mezőny, nincs első számú esélyes, a világranglistát vezető marokkói Marjem Szelszulit doppingvétség miatt két héttel a versenyek kezdete előtt tiltották el. Könnyen lehet, hogy az etióp Gezenbe Dibaba érmet szerez, ami azért érdekes, mert egyik nővére, Ejegayehu Athénban második volt 10000 méteren, másik nővére Tirunesh háromszoros olimpiai bajnok, az unokatestvérük Derartu Tulu kétszer győzött olimpián.

5000 m
Az etióp címvédő, Tirunesh Dibaba sérülések miatt csaknem másfél éven át nem versenyzett, ezért ebben a számban nem kapott helyet az etióp válogatottban. Esélyesnek a kenyai Vivian Cheruiyot számít, aki tavaly Teguban öt- és tízezer méteren is világbajnoki címet szerzett, s vezeti a világranglistát (14:35.62). Előnye nem jelentős, a római viadalon csak három századmásodperccel sikerült megelőznie az etióp Meseret Defart.

10 000 m
Miként ötezer méteren, itt is etióp-kenyai párharc várható, s ha Tirunesh Dibaba valóban a régi, nehéz elképzelni, hogy bárki megelőzheti. Emlékezetes, hogy az etióp futónő úgy is képes volt Oszakában világbajnokságot nyerni, hogy menet közben rosszul lett, messze lemaradt, s amikor jobban érezte magát, ledolgozta a hátrányát.

Maratoni
A kenyai Mary Keitanyt tartják a szám fő esélyesének. Egyrészt, mert 2:18:37 órás eredményével ő vezeti a világranglistát, másrészt, mert ezt az időt éppen tavaszi londoni győzelmekor érte el, s egy évvel ezelőtt is ő volt az első a brit fővárosban. Nála gyorsabban eddig csak a brit világrekorder Paula Radcliffe (2:15:25) és az orosz Lilija Sobuhova (2:18:20) tette meg a 42 kilométeres távot.

3000 m akadály
Az utolsó három világversenyen az év legjobb eredménye kellett a győzelemhez, s arra számíthatunk, hogy ez Londonban is így lesz. Valószínűleg most is orosz-kenyai összecsapás várható, de a párharcba az etióp Sofia Assefa és a tunéziai Habiba Gribi is beleszólhat. Pekingben az orosz Gulnara Galkina világrekorddal győzött, ezúttal a kenyai Milcah Chemos Cheywa esélyesebb.

100 m gát

PEarson
PEarson

Az esélyes ausztrál Sally Pearson számára nem éppen a legjobb előjel, hogy tavaly év eleje óta tartó veretlenségi sorozata éppen Londonban szakadt meg. A július 14-i Gyémánt Liga-viadalon az amerikai Kellie Wells előzte meg, de a világranglistát azért az ausztrál gátas vezeti (12.40). Mellette szól, hogy tavaly a tegui világbajnokságon imponálóan szerepelt, előbb az elődöntőben (12.36), majd a döntőben (12.28) javított egyéni csúcsot.

400 m gát
Tippelni is nehéz arra, hogy milyen sorrend alakul ki. Valószínű, hogy a tegui világbajnok, az amerikai Lashinda Demus, s két orosz, Natalja Antjuh és Irina Davidova ott lesznek a fináléba. Érdekesség, hogy a ranglista első hét helyezettje között két cseh versenyző található, egyikük, a helsinki Európa-bajnokság ezüstérmese, Denisa Rosolová harmadik olimpiájára készül. Csakhogy ebben a számban az idén versenyez először, korábban távolban és hétpróbában indult.

Magas
Blanka Vlasicnak ezúttal sem lesz olimpiai aranya. A horvát ugrót megműtötték, elfertőződött a sebe, így hiába 208 centiméter az egyéni csúcsa, rajthoz sem állhat Londonban. Hiányzik majd a 206-ot tudó Ariane Friedrich is, a német versenyzőt ugyancsak operálták, s ezt követően csak 192 centiig jutott. A szülési szabadság után visszatért ugrók között dőlhet el az érmek sorsa, az orosz Anna Csicserova az idén 203, az amerikai Chaunte Lowe 201, a belga címvédő Tia Hellebaut 197 centimétert teljesített.

Rúd
A kétszeres olimpiai bajnok Jelena Iszinbajeva öt éven át nem talált legyőzőre, az utolsó három évet azonban legszívesebben elfelejtené. Igaz, világrekordot (506) ebben az időszakban is ugrott, de két világbajnokságot is elveszített. Az idén nyáron mindössze kétszer indult, először 475 centiméterrel győzött, aztán eredmény nélkül kiesett. A világranglistát az amerikai Jennifer Suhr 483 centiméterrel vezeti, ami egy jó formában lévő Iszinbajevának meg sem kottyan.

Távol
Utoljára 22 évvel ezelőtt, 1990-ben fordult elő, hogy ugyanabban a szezonban nyolcan is 7 méternél nagyobbat ugrottak. Az idén ez történt, s közülük heten pályára lépnek Londonban. Az egyetlen hiányzó az orosz Olga Kucserenko, pedig ő az, akinek sikerült idén legyőznie a kétszeres világbajnok Brittney Reese-t. Az amerikai ugró 715 centiméterrel vezeti a világranglistát, s övé a második eredmény (712) is.

Hármas
Az elmúlt évtized nagy hármasugrója, Tatjana Lebegyeva fő számában eddig nem tudott olimpiát nyerni, Sydneyben és Pekingben ezüst-, Athénban bronzérmet szerzett (távolban aranya és ezüstje van). Nagy bravúr lenne, ha Londonban ő lenne az első, mert második gyermeke születése óta, egyetlen versenye volt (14.68). Valószínűbb, hogy a kolumbiai Caterine Ibargüen (14.95) és az ukrán Olha Szaladuha (14.99) között dől el a verseny.

Súly
Két versenyző emelkedik ki a mezőnyből. Az új-zélandi Valerie Adams körbeutazta a világot és mindenhol győzött ahol rajtolt, eredményei 20.19 és 21.11 méter között szórtak. A fehérorosz Nadzeja Asztapcsuk külföldön 19.58 és 20.53 méter közötti eredményre volt képes, otthon viszont háromszor is túldobta Adamsot, 21.58 méterig jutott.

Diszkosz
Két doppingvétség miatti eltiltás után visszatért dobó küzdhet nagy eséllyel az aranyért, mindketten ebben az évben érték el életük legjobb eredményét. A 27 éves orosz Darja Piscsalnyikova 70.69 métert dobott, ennél nagyobbra húsz évvel ezelőtt volt képes női diszkoszvető. A 22 éves horvát Sandra Perkovic 68.24 méterig jutott, amivel harmadik az idei világranglistán, a német Nadine Müller egy márciusi eredményével (68.89) megelőzi őt.

Kalapács
A Pekingben győztes fehérorosz Akszana Mjankova két év gyengélkedés után éppen a legjobbkor szedte össze magát, két héttel az atlétikai versenyek előtt minden idők második legjobb eredményét (78.69) érte el. Még három 78 méteren felüli eredménye van, kérdés mire lesz képes hazáján kívül. A világrekorder Betty Heidlernek ugyancsak igyekeznie kell, a német versenyző a helsinki Európa-bajnokságon nem jutott döntőbe.

Gerely
A világcsúcstartó és olimpiai bajnok cseh Barbora Spotáková az idén csak egy külföldi versenyén tudott győzni, három vereségét különböző ellenfelektől szenvedte el. A nagy rivális, a német Christina Obergföll sem volt sikeres hazája határain kívül. A világranglistát a dél-afrikai Sunette Viljoen 69.35 méterrel vezeti, de ez az eredmény a nyár elején született. A világbajnok orosz Marija Abakumova még adós a nagy dobással.

Hétpróba

Ennis
Ennis

Ha Jessica Ennis nem rontja el a versenyt, valószínűleg ő lesz az aranyérmes. A brit versenyzőtől a rendezők győzelmet várnak, s a hazai közönség támogatása biztosan nagy segítségére lesz. Az olimpiai bajnok Natalja Dobrinszka egyéni csúcsa (6778) több mint száz ponttal kevesebb Ennisénél (69.06), amelyet a brit versenyző idén ért el.

20 km gyaloglás
A világranglistát 1:25:27 órával vezető 22 éves Jelmira Alembekovának nem sikerült bekerülnie az olimpiai csapatba, s ez is jelzi, milyen erős az orosz válogatott. Az olimpiai és világbajnok Olga Kanyiszkina felszabadultan készülhetett az olimpiára, Jelena Lasmanova a világkupán aratott győzelmével vívta ki a részvételi jogot, míg Anyiszja Kirgyapkina a bajnokság megnyerésével szerzett repülőjegyet. A kínaiak akadályozhatják meg az orosz sikert.

4x100 m
Miként a férfiaknál, a nőknél is a jamaicaiak és az amerikaiak a legjobbak. Ha egyik csapat sem hibázik és gond nélkül végigmegy a bot, akkor is nehéz megjósolni, hogy melyik staféta lesz a gyorsabb. A tavalyi világbajnokságon az amerikaiak voltak a jobbak, előzőleg a berlini világbajnokságon viszont rontottak, így nyertek a jamaicaiak. Pekingben egyikük sem ért célba.

4x400 m
Ebben a számban ugyancsak amerikai-jamaicai küzdelem várható, de az oroszok és a britek is beleszólhatnak a versenybe. Sokat számít majd, hogy a staféták tagjai közül előzőleg hányan és hány számban versenyeznek, ki mennyire lesz fáradt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik