Olimpia: sportágtörténelmet írt az orosz rg-királynő

Vágólapra másolva!
2012.08.11. 17:20
null
Nincs riválisa: Jevgenyija Kanajeva az rg-történet legeredményesebb versenyzője lett (Fotók: Reuters)
Az orosz Jevgenyija Kanajeva magabiztos győzelmével zárult a londoni olimpia ritmikus gimnasztika versenyeinek egyéni összetett fináléja, ezzel a sportág 2008 óta trónon levő királynője megcselekedte azt, amit még korábban senki: meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét, beírva magát ezzel a sportágtörténetbe. Amelyben már így is benne van, mint minden idők legeredményesebb rg-se és a harmincpontos éra első tökéletes (30.000) pontszámot kapó tornásza.

A sportágtörténelmet írni szándékozó Kanajeva gyorsan tudatta a döntőben a rivális Dmitrijevával, hogy ez nem az ifjú trónkövetelő napja: magabiztosan hajtotta végre karikagyakorlatát, amelyben a selejtező során rontott, majd kiválóan dolgozott labdával is, így „féltávnál” konstatálhatta, hogy biztos, 1.9 pontos előnnyel áll az élen.

A „tündének” becézett Szon távol-keleti rg-stől 
még nem látott teljesítményt nyújtott
A „tündének” becézett Szon távol-keleti rg-stől még nem látott teljesítményt nyújtott

Annál inkább meglepő volt, hogy a harmadik helyen az olimpián élete formáját hozó dél-koreai Szon Jeon Dzse állt, megelőzve a bronzra jóval esélyesebbnek tartott Ljubov Csarkasinát. Az általában az élmezőnybe tartozó versenyzők közül Szilvia Mitevának és Alina Makszimenkónak is meggyűlt a baja a labdával, Alija Garajevának meg a buzogánnyal, így mindhárman belenyugodhattak abba, hogy a dobogót valószínűleg külső szemlélőként nézik...

Csarkasina riválisai benyomták az „önmegsemmisítő gombot″, mivel Szon buzogánnyal hibázott nagyot, ezt pedig pontszáma is megsínylette – két korábbi 28 fölötti pontszámához képest most 27 alatt kapott, Miteva meg egy ejtéssel végképp betette a kaput saját esélyei előtt. Kanajeva – Dmitrijevához hasonlóan – hiba nélkül volt túl a harmadik szeren is, pazar buzogánygyakorlatát a bírók a közönség felhördülését kiváltva 29.450-re értékelték a harmincas maximumból.

Csarkasina óriásit harcolt a bronzért
Csarkasina óriásit harcolt a bronzért

Az utolsó rotáció (szalag) előtt az rg-királynő magabiztosan nézhetett körbe az „udvartartáson", mert közel s távol nem volt rivális – Kanajeva ráadásul az elmúlt négy évben csak attól a Darja Kondakovától kapott ki összetettben, aki most sérülése miatt be sem került az orosz küldöttségbe... Kanajeva előnye akkora volt, hogy még több hiba is belefért volna szalaggal, így érdekesebb volt a bronzért folytatott csata: Garajeva jó szalaggyakorlatot mutatott be, Szon még jobbat, de nem tudta megelőzni összetettben, így az azeri tornásznő virtuális bronzérmes pozíciójából idegesen figyelhette a rá még veszélyes Ljubov Csarkasinát. A nagy terhet cipelő Csarkasina nem bakizott az idegölő pillanatban – el is sírta magát, de örömében, mivel 28 fölötti pontszáma a dobogóra helyezte.

Kanajeva „uralkodóhoz méltó” szalaggyakorlattal zárt, mehetett a koronáért (illetve az aranyéremért), a nap során először felszabadult mosollyal. A második helyen Dmitrijeva zárt, szintén megérdemelten – bár kérdés, hogy nem volt-e túl nagy a pontozók nyitotta „biztonsági rés” közte és Kanajeva között –, a harmadikon Csarkasina, így a dobogóval alighanem senki nem vitatkozhatott. Garajeva lett a negyedik, Szon Jeon Dzse ötödik helye pedig a legjobb, melyet távol-keleti tornász valaha elért rg egyéni összetettben, egyben holtversenyben a valaha volt legjobb ázsiai helyezés.

Jevgenyija Kanajeva pedig királynőként távozik Londonból: tizenhét világbajnoki és tizenhárom Európa-bajnoki cím után elsőként a ritmikus gimnasztika történetében második olimpiai bajnoki címét is megszerezte – ezzel minden idők legsikeresebb művészi tornásza lett, és igencsak kérdéses, hogy a közeljövőben jön-e olyan versenyző, aki meg tudja közelíteni teljesítményét. Az oroszok sorozatban negyedszer – 2000-ben Julia Barszukova, 2004-ben Alina Kabajeva, 2008-ban Kanajeva győzött – szerezték meg az egyéni összetett bajnoki címét.


Tökéletes koncentráció: Kanajeva akkor nem hibázott karikával, amikor igazán fontos volt
Tökéletes koncentráció: Kanajeva akkor nem hibázott karikával, amikor igazán fontos volt
OLIMPIA 2012, RITMIKUS GIMNASZTIKA. EGYÉNI ÖSSZETETT DÖNTŐ
1. Jevgenyija Kanajeva (orosz) 116.900
2. Darja Dmitrijeva (orosz) 114.500
3. Ljubov Csarkasina (fehéorosz) 111.700
4. Alija Garajeva (azeri) 111.575
5. Szon Jeon Dzse (dél-koreai) 111.475
6. Alina Makszimenko (ukrán) 109.625
7. Neta Rivkin (izraeli) 109.000
8. Szilvia Miteva (bolgár) 108.950
9. Joanna Mitrosz (lengyel) 108.900
10. Hanna Rizatdinova (ukrán) 107.400

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik