Férfipóló: 3 aranyérmenként egy kudarc - megbeszéltük!

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2012.08.14. 13:53
null
Varga Dénesre kulcsszerep hárul majd a következő olimpiai ciklusban (Fotók: Szabó Miklós)
Sorozatban három ötkarikás arany után ezúttal az éremszerzés sem sikerült a magyar férfi vízilabda-válogatottnak. Kemény Dénes együttese sokszor nem csak eredménytelenül, de rosszul is játszott Londonban, ennek ellenére olimpiai bajnok pólósaink néha azért megvillantottak valamit kivételes tudásukból. Gond azonban egy szál sem: a csapatot újjá kell építeni, hogy visszanyerjük vezető helyünket a világ vízipólójában.

Pokolian nehéz, torokszorító feladat a férfi vízilabda-válogatott londoni olimpiai teljesítményét értékelni. Egyfelől még mindig élénken élnek emlékezetünkben a korábbi olimpiák felejthetetlen pillanatai, a sorozatban megszerzett három aranyérem, a „vízilabdában mi vagyunk a császárok" alapigazság, másfelől viszont igenis szembe kell nézni a ténnyel: a magyar csapat ezúttal a várakozásokon alul teljesített. És ezt már csak a válogatott játékosok iránti tiszteletből is illik kimondani.

Nem szabad mellébeszélni, „vakítani a népet", ha ugyanis mismásolunk és azt írjuk, hogy „ezt vártuk", azzal pont a magyar válogatottat, a többszörös olimpiai bajnok vízilabdázókat sértjük meg, alázzuk porig.

HORVÁTORSZÁGÉ ÉS RUDICÉ A VILÁG
Londonban Horvátország ért fel a csúcsra, és délnyugati szomszédunk elsőségét nem lehet megkérdőjelezni. Ratko Rudic csapata mind a nyolc mérkőzését megnyerte, a fináléban 8–6-ra legyőzve Olaszországot. „Szenzációsan játszottunk az egész tornán, száz százalékig megérdemeltük az aranyérmet. Mi játszottuk a legjobb vízilabdát, és kiválóan teljesítettünk az utolsó meccsünkön, a döntőben is” – mondta a döntőben két gólt szerző Miho Boskovic. Ratko Rudic pedig minden idők legeredményesebb szövetségi kapitánya lett: a horvát szakember a negyedik olimpiai aranyérmét szerezte.

Kemény Dénes együttesét igazi klasszisok, nagy harcosok képviselték Londonban, akik bizony többet vártak, reméltek maguktól, s elég nagy sportemberek ahhoz, hogy feldolgozzák az esetleges kritikai észrevételeket. Azokat a bírálatokat, amelyek nem is biztos, hogy azok, csak egy-két fájó tény. Tények, amelyekből a szakma már biztosan levonta a következtetéseket, s el is készítette a tervet, hogy miként lehet ismét a világ élvonalába visszarepíteni a magyar csapatot.

Merthogy a londoni olimpia rávilágított arra, hogy vannak egyértelműen jobb csapatok nálunk – legalábbis jelen pillanatban (így véli ezt Kásás Tamás is). Kemény Dénes mondta az olimpiát megelőző időszakban, hogy újra közeledünk a világ legjobbjai felé, sajnos azonban nem sikerült őket utolérnünk. Az ötkarikás játékok megmutatták, hogy a többiek is az olimpiára időzítették a csúcsformájukat, és nem azért szerepeltek jobban a világ- és Európa-bajnokságon, mint a magyar válogatott, mert csak azokat a versenyeket helyezték előtérbe.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy nekik sikerült a csúcsformájukat a londoni olimpiára időzíteni – nekünk nem. Pedig a sanghaji vb elődöntőjében egy éve mekkorát játszott a magyar csapat a szerbek ellen...

Nem lett igazuk azoknak, akik szerint számunkra nem volt fontos egy világbajnoki vagy éppen egy Európa-bajnoki érem megszerzése, s hogy majd az olimpián ismét megmutatjuk. Keserű igazság, de a „mezei" világversenyeken közelebb álltunk a jó szerepléshez, a legjobb csapatokhoz, a dobogóhoz, mint Londonban.

MI TÖRTÉNT LONDONBAN?

Londonban a Szerbia elleni csoportmérkőzés már előrevetítette a későbbi fájdalmakat. Kemény Dénes együttese emberemlékezet óta nem játszott olyan tétmérkőzést, amelyen ennyire alárendelt szerepre lett volna kárhoztatva. A szerbek ellen egy pillanatig sem bízhattunk még a pontszerzésben sem. Dejan Udovicsics tanítványai akkor és úgy lőttek gólokat, amikor és ahogyan szerettek volna.

A csapat az ötödik helyet azért megszerezte
A csapat az ötödik helyet azért megszerezte

Ám Montenegró ellen sem ment a játék, a vereség pedig gyakorlatilag azt jelentette, hogy már a negyeddöntőben kőkemény párharc vár a mieinkre – csak még azt nem tudtuk, hogy Olaszország vagy Horvátország lesz az ellenfél. Talán a Montenegró elleni meccsre kellett volna helyezni a fő hangsúlyt, csoportmásodikként ugyanis egy esetleges, spanyolok elleni negyeddöntő (már csak az 5. helyért lejátszott ütközet alapján is...) meglehetett volna. Ez azonban utólagos okoskodásnak tűnhet, s a jelenlegi gondjainkat cseppet sem enyhíti, pláne nem oldja meg.

ÖVÉK A JÖVŐ

Noha egyelőre csak Kásás Tamás jelentette be hivatalosan a visszavonulását (ő nemcsak a válogatottól, hanem általában a vízilabdától), különböző nyilatkozatokból lehet sejteni, hogy kik nem folytatják pályafutásukat a nemzeti csapatban.

Varga Tamás is arról beszélt korábban, hogy az olimpia volt az utolsó megméretése a válogatottban, de valószínű, hogy Biros Péter, Kiss Gergely és Szécsi Zoltán sem szerepel már a gárdában, továbbá nem tudjuk, mi lesz Steinmetz Ádámmal, illetve Madaras Norbert is megpendítette, szüksége van egy kis (gondolkodási) időre.

Ez alapján pedig egyértelmű, a Honvéd uralmát megtörő Vasas bajnokcsapatára épülhet a válogatott, azaz a Nagy Viktor, Varga Dénes, Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor tengelyre. Hozzájuk csatlakozhat a mostaniak közül Szivós Márton, Hárai Balázs és Vámos Márton.

A rutinosabbak közül az idén nyáron is kerettag Gór-Nagy Miklós, Katonás Gergő és talán a legsokoldalúbb nem válogatott pólós, Tóth Márton kerülhet szóba, illetve kapusposzton a már most is kerettag Baksa László és Decker Attila.

A mezőnyjátékosoknál már jóval nehezebb a helyzet. Török Béla az eltiltása után visszakerülhet, s remélem, pozitívan jön ki ebből a pofonból. A szegedi szélső (és Vámos) mellett Bundschuh Erik a harmadik, aki ott volt az ifjak közül a 2010-es Eb-n, így a következő ciklusban ő is szerephez juthat.

S akkor nézzük a még fiatalabbakat. A 2007-es junior-világbajnok csapatból a már említett Varga Dénes, Hárai Balázs, Decker Attila trió mellett több lehetőséget kaphat a válogatottban már bemutatkozó Salamon Ferenc és Marnitz Gergő. A 2008-as ifi Eb-aranyérmes gárdából Bátori Bence volt már válogatott, rajta kívül Angyal Dániel, Fülöp Bence, Fazekas Tibor és Jansik Dávid lehet esélyes a meghívóra. Hogy aztán élnek-e a lehetőséggel (ha megkapják), az már rajtuk múlik, de tény, sok játékos előtt megnyílhat az út.

A még náluk is fiatalabbnak egyelőre érdemes időt adni, hiszen Horkai György utánpótlás-kapitány szerint is lemaradásban vagyunk, de a szakember gárdájában többek között Csapó Miklós, Lőrincz Bálint, Sánta Dániel, vagy éppen Zalánki Gergő bontogatja a szárnyait. (R. B. B.)

Hogy komoly a baj, azt leginkább a Románia elleni mérkőzés mutatta meg. Kovács Istvánék ellen ugyan nyert a csapat, de tizenöt gólt kapott. Az pedig már rég rossz, ha Andrei Busila is olyan könnyedén lövi a gólokat Nagy Viktornak és Szécsi Zoltánnak, mint tette azt pár nappal korábban szerb sapkában Andrija Prlainovics.

A britek elleni mérkőzést hagyjuk, és egyben vegyük pozitív jelnek az amerikaiak elleni összecsapást, de azért ne értékeljük túl nagyra! Ha ugyanis a póló virtuóz jellege domborodik ki egy mérkőzésen, akkor aligha van jobb a magyar csapatnál – az Egyesült Államok ellen pedig végre nem panaszkodhattunk. De aztán jött az olaszoktól elszenvedett vereség, és a már többször elpufogtatott közhely: egy korszak vége.

Hogy zavar volt a fejekben, azt tökéletesen bizonyította a negyeddöntő. Játékosaink többször érthetetlen technikai hibákat vétettek, a rossz passzok, a gyámoltalan kísérletek korábban nem voltak jellemzőek a Kemény-csapatra – ezen a meccsen azonban igen. Az olaszok fejben, pontosságban fölénk nőttek, s a meccset végig kézben tartva masíroztak a négy közé. Nekünk pedig maradt egy ausztrálok elleni kiszenvedett és egy spanyolok elleni sima siker, s az ezért járó 5. hely.

A probléma túlmutat a mostani tornán. A magyar póló – amint azt Faragó Tamás többször hangoztatta – győzelemre termett. A pekingi olimpia óta azonban alig állhatott dobogóra világversenyen a magyar csapat, s ezt a mérleget ezúttal nem sikerült egy olimpiai (arany)éremmel kozmetikázni. Fájó, de igaz: a hat-hét nemzet által kézben tartott és irányított sportágban a két nyári játékok között egy bronzérmet sikerült „csak" begyűjtenünk, ez pedig több mint intő jel.

Ha statisztikai alapon elemezzük a történteket, fájó következtetést vonhatunk le: kikerültünk a nagyhatalmak közül. De ez a magyar póló erejét ismerve nem igaz, nem lehet igaz. Elmúlt ugyan a dicső korszak, ám még semmi sincs veszve, csak éppen szembe kell nézni a tényekkel. Újra azért kell tekerni, kaparni, dolgozni, uram bocsá' másoktól tanulni és egy új csapatot felépíteni, hogy immár alulról, de ismét közeledjünk az világelit felé. Sőt le is hagyjuk azt!

A kérdés csupán az, hogy mennyire lesz ez egyszerű feladat?

A pólóválogatott és Kemény Dénes talán a saját csapdájába esett, de igazából nem is volt más választása. A szövetségi kapitány bízott abban, hogy az aranygeneráció kortalan, és mindig képes lesz arra a bizonyos utolsó nagy dobásra. A nagy dobásokat azonban ezen az olimpián Pars Krisztiántól, s nem a csapatunktól láthattuk.

Az elmúlt öt-hat évben alig tudott „friss hús", fiatal játékos beépülni a válogatottba – igaz, amikor az újak megkapták a lehetőséget, nem tudtak élni vele, nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak a nagy öregeknél. Ez pedig még nehezebbé teszi majd az újjáépítés folyamatát – ami azonban mára elkerülhetetlenné vált.

SZAVAZÁS

Ön hogyan értékeli a magyar vízilabda-válogatott londoni teljesítményét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

És még valami szembetűnő volt az angliai tornán: a csapat védekezése teljesen szétesett. A védők nem voltak összhangban a kapusokkal, a blokkok alig segítették Szécsi Zoltánt és Nagy Viktort, akik így még jobban elbizonytalanodtak az igazi téttel bíró összecsapásokon. Sokszor egyenlő létszámnál is tisztán, blokk nélkül lőhetett ellenfelünk öt-hat méterről, így pedig nem sok sanszunk volt. Nem tudni, hogy mi lehet ennek az oka, de talán az újakkal, a fiatalabb játékosokkal pörgősebb, hatásosabb lesz a védekezésünk. Elvégre most 30.9-es átlagéletkorával a mi válogatottunk számított a legidősebbnek Londonban.

Ha másra nem, arra mindenképpen jó volt ez az olimpia, hogy néhány játékos szembesüljön azzal: a következő ciklusban neki kell tolnia a szekeret. Most már tudják, hogy milyen az, amikor nincsen, aki kisegítse őket a nehéz helyzetekben. Ők lesznek az új Kásások, Birosok, Kiss Gergők. A Varga fivéreknek, Daninak és Dénesnek, Hosnyánszky Norbinak, Hárai Balázsnak nem kis teher zúdult ezzel a nyakába, akár akarják, akár nem, ők lesznek ugyanis a következő periódus húzóemberei. Nekik kell vezetniük a többieket és irányt mutatni.

A magyar pólókultúra igen fejlett, s annak ellenére, hogy az utánpótlástornákon az utóbbi időben nem mindig jöttek a sikerek, biztos jövője van a sportágnak kis hazánkban. Egy ismert reklámban Magyarország egyik legjobb színésze beszél arról, hogy az érzet, hogy több csatornát is nézhet, nagy könnyedség ahhoz, hogy elfogadja, hogy csak kettőt néz. Azt hiszem, pólóban ahhoz, hogy ismét mi legyünk a legjobbak, sokakban tudatosulnia kellene annak, hogy már nem mi vagyunk a legjobbak.

Egyvalamiben azonban biztos vagyok: leszünk még azok! Elvégre az elmúlt négy olimpiából hármat azért csak megnyertünk.

FÉRFI VÍZILABDA – VÉGEREDMÉNY
Olimpiai bajnok: Horvátország (Josip Pavic, Damir Buric, Miho Boskovic, Niksa Dobud, Maro Jokovic, Ivan Buljubasic, Petar Muslim, Andro Buslje, Sandro Sukno, Samir Barac, Igor Hinic, Paulo Obradovic, Frano Vican, szövetségi kapitány: Ratko Rudic)
2. Olaszország (Stefano Tempesti, Amaurys Perez, Niccolo Gitto, Pietro Figlioli, Alex Giorgetti, Maurizio Felugo, Massimo Giacoppo, Valentino Gallo, Christian Presciutti, Deni Fiorentini, Matteo Aicardi, Danijel Premus, Giacomo Pastorino, szövetségi kapitány: Alessandro Campagna)
3. Szerbia (Szlobodan Szoro, Aleksza Saponjics, Zsivko Gocics, Vanja Udovicsics, Dusan Mandics, Dusko Pijetlovics, Szlobodan Nikics, Milan Alekszics, Nikola Radjen, Filip Filipovics, Andrija Prlainovics, Stefan Mitrovics, Gojko Pijetlovics, szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics)
4. Montenegró (Milos Scsepanovics, Drasko Brguljan, Dragan Draskovics, Vladimir Gojkovics, Alekszandar Ivovics, Mladan Janovics, Nikola Janovics, Predrag Jokics, Vjekoszlav Paszkovics, Antonio Petrovics, Alekszandar Radovics, Denisz Sefik, Borisz Zlokovics, szövetségi kapitány: Ranko Perovics)
5. MAGYARORSZÁG (Szécsi Zoltán, Nagy Viktor, Biros Péter, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás, szövetségi kapitány: Kemény Dénes)
6. Spanyolország (Inaki Aguilar, Daniel López, Albert Espanol, Javier García, Mario José García, Blai Mallarach, David Martín, Marc Minguell, Guillermo Molina, Iván Pérez, Felipe Perrone, Szirányi Balázs, Xavier Vallés, szövetségi kapitány: Rafael Aguilar)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik