London 2012: július 5-re lehet teljes a kajak-kenu csapat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.06.04. 13:02
null
A női csapatban egyelőre Kozák Danuta helye biztos, de neki is csak a K-1 500 m-es számban (Fotó: NS-archív, Tumbász Hédi)
Legkésőbb július 5-re, a nevezési határidőre kialakul a londoni olimpián induló magyar kajak-kenu válogatott összetétele, de Storcz Botond szövetségi kapitány reméli, hogy a jövő hétvégi szegedi válogató után 90-95 százalékosan összeáll a csapat.

A hazai szövetség (MKKSZ) hétfői sajtótájékoztatóján a háromszoros ötkarikás bajnok szakember úgy fogalmazott: bár többen feszültségeket sejtenek, a felkészülésben minden a legnagyobb rendben, a csapatkijelölés pedig az eredetileg eltervezett menetrend szerint halad.

„A június 22-24-én sorra kerülő zágrábi Európa-bajnokságon reményeim szerint már javarészt azok az egységek képviselik a magyar színeket, amelyek az olimpián is” – mondta Storcz.

A kapitány hozzátette: csalódott, hogy a májusi poznani pótkvalifikációs versenyen nem sikerült újabb kvótákat gyűjteni a meglévő 14-hez (hat női és hét férfi kajakos, illetve egy kenus), de ez a tény reményei szerint nem fogja befolyásolni a londoni eredményességet.

Az indulási jogokkal kapcsolatban Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára azt mondta: még reménykednek egy plusz férfi kajakos kvótában (számításaik szerint ez jár a magyaroknak), várják a nemzetközi szövetség állásfoglalását, s annak ismeretében döntenek arról, hogy esetleg jogi úton keressék igazukat.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke beszédében megemlékezett a négy éve elhunyt Kolonics Györgyről, aki éppen hétfőn ünnepelné 40. születésnapját. Ahogy fogalmazott: a kétszeres olimpiai bajnok, legendás kenus nagy űrt hagyott maga után, amelyet azóta sem sikerült betölteni.

A londoni játékokkal kapcsolatban Baráth azt mondta: ha sikerülne úgy szerepelni, mint a májusi duisburgi világkupaversenyen, amelyen két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet szerzett a küldöttség, elégedett lenne.

A magyar olimpiai kajak-kenu csapatban eddig Kozák Danuta (K–1 500 m) és a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K–2 1000 m) biztosította a helyét. Dombi a távirati iroda érdeklődésére elmondta: a versenyzés élménye miatt elindulnak a jövő hétvégi válogatón, majd az azt követő kontinensviadalon, utána azonban már csak az olimpiára összpontosítanak.

A szövetség kapitány elmondta még, hogy a jövő hétvégi válogatót követően kilencvenöt százalékban kialakul majd a csapat gerince, a végleges nevezést a zágrábi Európa-bajnokság után, július 5-ig kell leadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Storcz megemlítette, hogy az elmúlt napokban több cikk is napvilágot látott a női csapattal kapcsolatban.

„Természetesek ezek a kavarások, hiszen mindenki keresi a számára legjobb lehetőséget, a legjobb megoldást, és mindez sportszerű keretek között zajlik.”

A férfi kajak négyesek válogatóján egyelőre két csapat jelezte részvételi szándékát. Az egyik a Noé Bálint, Noé Milán, Schenk Áron és Kugler Attila összetételű egység, a másik hajóba pedig a Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kammerer Zoltán és Paumann Dániel ül be. Storcz Botond viszont nem tartja kizártnak, hogy addigra kialakul még egy csapathajó. Mindenesetre rutinos klasszisok – Kucsera Gábor, Vereckei Ákos – és fiatal ígéretek – Dombári Bence, Dudás Miklós, Szalai Tamás – is szép számmal vannak, egyelőre körön kívül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik