London 2012: női súlyemelőink két olimpiai helynél tartanak - kvótahelyzet

Vágólapra másolva!
2011.08.05. 16:31
null
Egy országból legfeljebb 6 férfi, illetve 4 nő (kategóriánként legfeljebb kettő) állhat rajthoz az olimpián<br />– képünk illusztráció (Fotó: Action Images)
Címkék
Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, amelyekben már meg lehetett szerezni ezeket, hogyan állnak a magyar sportolók. Ezúttal a súlyemelők kerülnek terítékre.

Nyolc férfi és hét női súlycsoportban avatnak bajnokot. Összesen 260 versenyző (156 férfi, 104 nő) indulhat, egy országból legfeljebb 6 férfi, illetve 4 nő (kategóriánként legfeljebb kettő) állhat rajthoz.

A két fő ötkarikás selejtezőviadal a 2010-es és a 2011-es felnőtt világbajnokság, a kvóták zömét ezeken a vb-ken lehet kiharcolni a csapatversenybe beszámító egyéni eredmények után járó pontszámok összegzése alapján. A pontversenyben a férfiaknál az első hat helyen végzett nemzetek egyformán 6, a 7-12. helyezettek 5, a 13-18.-ak 4, míg a 19-24. helyet elfoglalók 3 emelőt indíthatnak.

A nőknél a pontverseny első 9 helyezettje 4 kvalifikációs helyet szerez, a 10-16. helyezettek hármat, a 17-21. pozícióban zárók pedig kettőt (a magyar női válogatott a tavalyi, törökországi világbajnokságon a csapatsorrendben a 19. lett, ami két londoni kvótát ér pillanatnyilag).

További kvótákat kontinentális selejtezőkön, illetve az IWF által kijelölt viadalokon van mód még szerezni. Az erősebb nemnél hat, a gyengébbnél négy szabadkártyát osztanak ki, míg a fennmaradó 5 kvótát a házigazdák, jelen esetben a britek kapják, akik vendéglátóként 3 férfi és 2 női súlyemelőt indíthatnak Londonban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik