London 2012: három sportlövőnk már élesíthet az olimpiára - kvótahelyzet

Vágólapra másolva!
2011.07.22. 20:34
null
Sidi Péter három számban szerzett kvótát (Fotó: Török Attila)
Címkék
Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, amelyekben már meg lehetett szerezni ezeket, hogyan állnak a magyar sportolók. Ezúttal a sportlövők kerülnek terítékre.

 

SPORTLÖVÉSZET

A versenyszámok összetétele nem változott Peking óta, azaz 15 aranyérmet (9 férfi, 6 női) osztanak majd ki Londonban. A puskás, a pisztolyos és a koronglövő szakágban is öt-öt számot rendeznek. Egy országból számonként két-két versenyző indulhat, kivéve női skeetben és női trapban, amelyekben csak egy-egy.

Immár hagyományosan ebben a sportágban kezdődtek el a legkorábban a kvóták osztása, hiszen már a tavaly nyári müncheni világbajnokságon és a világkupa versenyeken is lehetett szerezni. Összesen 390 versenyző indulhat a sportlövő versenyeken, a kvótákból 366-ot osztanak ki a különböző világ- és kontinensbajnokságokon, illetve világkupákon. További 24 szabadkártyát osztanak majd szét a különböző olimpiai bizottságok között.

A magyar sportlövők közül eddig háromnak sikerült a kvótaszerzés, ami elvileg nem névre, hanem nemzetre szól, de a sportlövőknél hagyományosan az indulhat ezzel, aki kivívta.

Elsőként a puskás Sidi Péter szerezte meg a Londonban való indulás jogát, aki a tavalyi müncheni vb-n megnyerte a kisöbű sportpuska összetett versenyszámot, a légpuskások között ezüstérmes lett, a kisöbű sportpuska fekvő testhelyzetben pedig negyedik. A versenyző mindhárom számban indulhat az olimpián, mert ugyan egy versenyző csak egy kvótát szerezhet, de versenyszámonként egy bizonyos minimum szint teljesítése után bármelyik másikban elindulhat.

Így a női pisztolyos Csonka Zsófia is indulhat majd lég- és sportpisztolyban is. A harmadik magyar kvótát a dupla trapos Bognár Richárd szerezte meg. A többieknek még három világverseny áll rendelkezésre a kvóta megszerzéséhez: a július 30-án Belgrádban kezdődő Európa-bajnokság, az ugyancsak a szerb fővárosban szeptember 3-án kezdődő koronglövő-világbajnokság, illetve a jövő februári finnországi légfegyveres Európa-bajnokság.

EDDIGI MAGYAR KVÓTASZERZŐK:
Sidi Péter (légpuska, kisöbű puska fekvő, kisöbű puska összetett)
Bognár Richárd (dupla trap)
Csonka Zsófia (női légpisztoly, sportpisztoly)
A HÁTRALÉVŐ KVALIFIKÁCIÓS VERSENYEK:
Sportlövő Eb, Belgrád (Szerbia) július 30.–augusztus 14.
Koronglövő vb, Belgrád (Szerbia) szeptember 3.–14.
Légfegyveres Eb, Vierumäki (Finnország) február 14.–20.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik