London 2012: férfi öttusázónk biztosan indul az olimpián - kvótahelyzet

Vágólapra másolva!
2011.07.19. 16:31
null
Kasza Róbert Magyarországnak szerzett kvótát, magának egyelőre még nem (Fotó: Action Images)
Címkék
Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, amelyekben már meg lehetett szerezni ezeket, hogy állnak a magyar sportolók. Ezúttal az öttusázók kerültek terítéke.

Két versenyszámban (férfi és női egyéni) összesen 72 versenyző (36 férfi és 36 nő) indulhat majd Londonban, de egy nemzetből legfeljebb két-két férfi és nő.

Az első kvótákat a londoni világkupadöntő győztesei szerezték meg. A férfiaknál Kasza Róbert győzött, így ebben a számban már biztosan lesz magyar résztvevője az olimpiának. De nem biztos, hogy ő, hiszen ha kettőnél több versenyzőnk is kvótát szerez, akkor már a hazai szövetség dönt az indulókról.

A következő kvótaszerzési lehetőség a július 28. és augusztus 1. között sorra kerülő Európa-bajnokság, amelyet ugyancsak Nagy-Britanniában, Medwayben rendeznek meg, ahol nyolc-nyolc kvótát osztanak szét. Az Ázsia-bajnokságon 5-5, a pánamerikai játékokon 4-4, az Afrika-bajnokságon és az Óceánia-bajnokságon 1-1 kvótát lehet megszerezni.

A szeptemberi kairói és a jövő májusi római vb-n újabb 3-3 kvóta talál majd gazdára. A maradék helyeket pedig a világranglista alapján osztják ki, illetve a házigazda briteknek is fenntartanak egy-egy helyet, ha addig még nem szereznének egyet sem, két helyet pedig szabadkártyaként adnak ki.

A kontinensbajnokságokon és a két világbajnokságon tolódnak a kvótahelyek, vagyis, ha olyan versenyző szerez indulási jogot, aki ezt előtte már megtette, akkor az előre megadotthoz képest eggyel hátrébb végző is kvótához jut.

ÖTTUSA
Kvalifikációs versenyek:
Világkupadöntő 2011. július 9–10., London
Európa-bajnokság 2011. július 28.–augusztus 1., Medway
Világbajnokság 2011. szeptember 6–14., Kairó
Világbajnokság 2012. május 22–30., Róma
Világranglista 2012. június 1.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik