Asztaliteniszben két olimpiai kvóta már zsebben

Vágólapra másolva!
2011.07.14. 12:44
null
Tóth Krisztina (balra) és Póta Georgina már biztos londoni résztvevő (Fotó: Imago)
Címkék
Sorozatunkban azt járjuk körbe, hogy a bő egy év múlva kezdődő londoni olimpia előtt mely sportágakban hogyan lehet kvótákhoz jutni, illetve azokban a sportágakban, ahol már meg lehetett szerezni ezeket, hogy állnak a magyar sportolók. Első részünkben a csapatsportágak – magyar szempontból nézve nem túl rózsás – helyzetét jártuk körbe, ezúttal az asztaliteniszen a sor, amelyben viszont máris van két olimpiai kvótánk, és még többen is reménykedhetünk.

 

SZAVAZÁS

Ön szerint mennyi érmet szerez a magyar olimpiai csapat Londonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A pekingi programhoz hasonlóan 4 versenyszámban (férfi és női egyéni, férfi és női csapat) összesen 172 versenyző (86 férfi és 86 nő) indulhat majd Londonban, de egy nemzetből legfeljebb három férfi és három nő.

Egyéniben mindkét nemnél 64 (de nemzetenként maximum kettő) versenyző állhat majd az asztalhoz, ebből 28-28 játékos a nemzetközi szövetség idei május 16-i világranglistája alapján szerzett indulási jogot. A hölgyeknél két magyar is megszerezte már az indulási jogot: Póta Georgina és az immár ötödik olimpiájára készülő Tóth Krisztina.

További negyven-negyven kvótát a kontinentális selejtezőkön lehet megszerezni. Ebből Afrika 6, Ázsia 11, Európa 11, Dél-Amerika 6, Észak-Amerika 3, Óceánia 3 kvótát szerezhet. Az európai versenyt 2012. április 11–15. között rendezik majd Luxemburgban, ahol a férfiaknál leszünk elsősorban érdekeltek. Lovas Petra is indulhat rajta, de ő egyéniben nem állhat asztalhoz Londonban, már csak a csapatversenyben való indulási jogért küzdhet.

A MAGYAR KVÓTÁK
A MAGYAR KVÓTÁK

Ezenkívül indulhat még a rendező ország egy sportolója, két játékos pedig a 2012. májusi világkvalifikációs versenyről szerezhet kvótát. Itt azon nemzetek indíthatják sportolójukat, amelyek korábban még nem harcoltak ki három helyet. Egy helyre pedig a nemzetközi szövetség ad ki szabadkártyát.

A nemenként fennmaradó 14 hellyel a csapatokat töltik fel, így elképzelhető, hogy a világkvalifikációs versenyről több mint 2 játékos jut majd kvótához.

A csapatversenyekben 16-16 válogatott indulhat. A 2012. március 25. és április 1. között Dortmundban rendezendő csapat-vb-n nyújtott teljesítmény alapján, a hat földrész legjobbja kap indulási jogot, feltéve, hogy legalább egy játékosa korábban már kvótát szerzett.

A további helyekre a rendező britek, valamint az egyesekben legtöbb játékost adó kilenc nemzet pályázhat. Amennyiben kilencnél több nemzet felel meg a kvalifikációs szabályoknak, akkor a csapat-vb-n kialakult rangsor dönt köztük.

ASZTALITENISZ
Eddigi magyar kvóták:
Póta Georgina
Tóth Krisztina
További 3 férfi és 1 női versenyzőnk indulása lehetséges még
Kvalifikációs versenyek:
Csapat-vb 2012. március 25–április 1., Dortmund
Európai kvalifikációs verseny 2012. április 11–15., Luxemburg
Világkvalifikációs verseny 2012. május
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik