Golden Boy-díj: Kerkezt Priskin és Lipták védte meg Győrben

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 14:19
null
Kerkez Milost Győrben Priskin Tamás és Lipták Zoltán védte (Fotó: Török Attila)
A magyar válogatott fiatal bal oldali védője, Kerkez Milos is ott van a legjobb, Európában játszó, 21 éven aluli labdarúgóknak kiosztott elismerés, a Golden Boy-díj jelöltjei között. Az angol élvonalbeli AFC Bournemouth magyar légiósának történetéről a Nemzeti Sport újságírója, Borsos László írt a Golden Boy-díj honlapján.

 

Kerkez Milos a tizedik helyen áll a Golden Boy-díj százas listáján.

„Kerkez Milos szülővárosában, a szerbiai Szabadkához közeli faluban, Verbászon (Vrbas) kezdett futballozni, 14 éves koráig volt a Hajduk Kula játékosa, majd a Rapid Wien próbajátékán vett részt, ahol az osztrák klub száz labdarúgó közül választott kettőt. Nem volt könnyű megbirkóznia vele, viselkedési problémák miatt nem töltött sok időt a Rapidnál és el kellett hagynia a klubot. 15 évesen a magyar másodosztályban szereplő ETO FC Győr ifjúsági csapatában bizonyíthatott. A pályán és azon kívül is voltak problémák a hozzáállásával, de edzői, tanárai és oktatói segítették, győzni akarása pedig kiemeli a társak közül.
2020 nyarán lehetőséget kapott, hogy az első csapatnál edzhessen. A beszámolók szerint agresszívan küzdött, amit nehezen tűrtek idősebb csapattársai. Veterán, korábbi válogatott játékosok, mint a Watford egykori csatára, Priskin Tamás és Lipták Zoltán vették szárnyai alá, hogy ne essen baja. Kerkez ügyében a klub elnöksége is megbeszélést folytatott és megegyeztek abban, hogy a tehetséges játékos akkor is bekerül a csapatba, ha hibái miatt néhány ponttól elesnek. Ahogy azt várták, teljesítménye nem volt tökéletes, a Szentlőrinc ellen fél óra után kiállították, de gyorsan megszokta a profi futball ritmusát.
Kerkez mindössze 16 meccset játszott ezen a szinten, amikor a világ egyik leghíresebb klubja, az AC Milan felvette vele a kapcsolatot”
– idézte fel munkatársunk Kerkez első éveit.

A magyar válogatott védőt a 2021 téli átigazolási időszak utolsó napján szerezték meg a milánóiak, akik a csapat legendás hátvédje, Paolo Maldini oldalán mutatták be, ám Kerkez annak ellenére is csak az ifjúsági csapatban kapott lehetőséget, hogy felkészülési mérkőzésen két gólt lőtt, majd 2022 telén szerezte meg a holland AZ, melynél kiváló teljesítménnyel hívta fel magára többek között az AFC Bournemouth figyelmét, amely később szerződtette is.

Kerkez útjáról, alkmaari edzőjének, Pascal Jansennek és a Voetbal International AZ-szakírójának, Simon Zwartkruisnak a véleményéről, új csapattársának, Marcus Tavernier-nek a tapasztalatairól, illetve a védő magyar és szerb válogatotthoz fűzött kapcsolatáról ide kattintva olvashat bővebben!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik