Címlapsztori: Szoboszlai Dominik a Liverpool vezére lehet

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.08.13. 08:15
null
Szoboszlai vasárnap a londoni Stamford Bridge-en mutatkozhat be az angol élvonalban (Fotók: Getty Images)
Az első nagy lépést már megtette Szoboszlai Dominik, hiszen szerződtette a világ egyik legjobb csapata, a Liverpool. A nyári átigazolás és a felkészülési meccsek után immár élesben, a Liverpool Premier League-rajtjára készül a magyar válogatott csapatkapitánya.

 

Nagyot fordult a világ nyáron, s nemcsak Szoboszlai Dominikkal, hanem az újjáépítendő Liverpoollal is, amelyhez a magyar középpályás a restauráció egyik legfontosabb pilléreként érkezett.
Merthogy Anglia egyik legpatinásabb csapata az előző idényben gyakorlatilag teljesen célt tévesztett, és csak időnként tudta felvillantani azt, amiért az elmúlt években a világ legjobbjai között tartották számon. Noha az idénynyitó Community Shielden a kupagyőztesként pályára lépő Liverpool 3–1-es győzelmet aratott a bajnok Manchester City felett, a kiégés jelei már augusztusban megmutatkoztak, a csapat ugyanis a bajnokság első három fordulójában nem tudott nyerni (két döntetlen, egy vereség). Az AFC Bournemouth elleni 9–0-s diadal a 4. fordulóban, mint később kiderült, szintén egyfajta mintát mutatott a gárdáról, mert bár az ilyen fellángolásokat lehetett látni az idényben (a Manchester United elleni 7–0, a ­Leeds elleni 6–1), sokkal többet nyomott a latban, hogy akadt még egy háromfordulós és két négyfordulós nyeretlenségi széria, arról nem is beszélve, hogy a Bajnokok Ligájában a csoportkörben a Napoli, a kieséses fázisban a Real Madrid törölte fel a padlót a Liverpoollal.

A két nagy nyári fogás: Szoboszlai Dominik és Alexis Mac Allister
A két nagy nyári fogás: Szoboszlai Dominik és Alexis Mac Allister

ÉRKEZÉS

Angliában – egyelőre – nem szokás azonnal a menedzseren elverni a port, ráadásul a Liverpool anyagi forrásai azért még így is irigylésre méltóak, azaz Jürgen Klopp a helyén maradhatott, de egyértelmű volt, a csapatot újjá kell építeni. A kapusposztot leszámítva mindenhol akadtak gondok a gárda gépezetében, de elsősorban a középpályát kellett rendbe tenni. Ennek megfelelően az elvándorlás nem sokkal az idény befejezését követően elkezdődött (távozott James Milner, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain és Arthur Melo), a vérfrissítés pedig a világbajnok Alexis Mac Allister érkezésével már június elején megindult.

Szoboszlai Dominik akkor még nem volt képben az Anfielden, ám azt már sejteni, érezni lehetett, valami készül körülötte. Egyértelműen egyik fél sem mondta ki, de mindenki tudta, a magyar válogatott csapatkapitánya kinőtte az RB Leipziget, a természetes fejlődési ciklusa pedig magasabb polcon lévő csapatba szólítja. Ugyanakkor a potenciális kérők köre viszonylag szűknek számított, a legnagyobbakkal játszó és üzletelő lipcseiek ugyanis nem kótyavetyélnek el senkit, és Szoboszlai esetében is jó előre leszögezték: aki nem teszi le az asztalra a hetvenmillió eurós kivásárlási árat, jobb, ha nem is rabolja az idejüket.

És lám, a szaúdi forrásból jócskán kitömött Newcastle bicskája is beletört a próbálkozásba, a „szarkák” ugyanis megpróbáltak alkudozni a Leipziggel Szoboszlaiért, aminek az lett a vége, hogy a villámgyorsan eszmélő Liverpool jött, látott és győzött, azaz vállalva a kivásárlást, gyakorlatilag néhány nap leforgása alatt megszerezte a 22 éves középpályást.

„Nem akarok túl messzire tekinteni, lépésről lépésre próbálok haladni, biztosan idő kell, hogy megszokjam a Premier ­League ritmusát, a Liverpool játékát, Jürgen Klopp elképzeléseit. A játéklehetőség a legfontosabb, mint minden esetben, és ha ez megvan, nyilvánvalóan szeretnék minél több gólt rúgni, gólpasszokat adni, elfogadtatni magam a környezetemmel, a szurkolókkal. Szeretnék rászolgálni arra a bizalomra, amelyet itt, Liverpoolban minden pillanatban éreztetnek velem” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szoboszlai Dominik, miután július 2-án hivatalosan bemutatták az angol városban. A hetvenmillió eurós (átszámítva kb. 26 milliárd forintos! – a szerk.) transzferrel egyébként a saját maga által tartott magyar átigazolási rekordot döntötte meg (az RB Leipzig 36 millió eurót fizetett érte a Salzburgnak 2021 januárjában), sőt a Liverpool történetének is a harmadik legdrágább játékosa lett, azaz ennél világosabban nem derülhetett ki, a világ egyik legjobb csapatában, a világ legjobb bajnokságában kell felnőnie a világ legjobbjaihoz.

KEZDETEK

Szoboszlai Dominik tehát megérkezett oda, ahová a tehetsége szerint tartozik, ám azt ő is pontosan tudja, a feladat neheze csak most kezdődik, mert nem elég odaérni – bizonyítani kell, mégpedig konzisztensen, hosszú távon, egy pillanatra sem lankadva. Az első benyomások reményteljesek, a játékosokat gyakorlatilag kifacsaró, úgynevezett laktátteszten Szoboszlai nem vallott szégyent, majd az első, Liverpool-mezben játszott felkészülési mérkőzésén jól mozgott a német Karlsruhe ellen (4–2). A 4–3–3-as felállásban a középpálya bal szélén kapott lehetőséget, és bár az első félidő után Mac Allisternek adta át a helyét, ennyi idő alatt is egyértelműen kiderült, élvezi, hogy a pálya minden pontján káprázatos társak veszik körül, akikkel nagyon is tud egy ritmusban játszani.

A bemutatkozás után nem sokkal következett a szinte menetrendszerű ijedség: Szoboszlai az egyik edzésen bokasérülést szenvedett, így a csapat második felkészülési meccsére, a Greuther Fürth ellen (4–4) nem is nevezte őt Klopp, aki azonban mindenkit megnyugtatott, csak elővigyázatosságból hagyja ki Szoboszlait, ha bajnoki találkozóról lenne szó, számolna vele.

Ennek megfelelően a magyar légiós egy héttel később már ott lehetett a Liverpool szingapúri túráján a Leicester, illetve a Bayern München elleni mérkőzésen. Előbbin (4–0) csereként állt be a második félidőre Mac Allistert váltva a 4–3–3-as felállásban a középpálya jobb szélére (igaz, a 80. percben átadta a helyét Calum Scanlonnak), míg a bajorok ellen (3–4) kezdőként 76 percet játszott a szintén 4–3–3-as felállásban balszélsőként a középpályán.

A Liverpool utolsó felkészülési meccsén is kezdőként kapott lehetőséget: a Darmstadt ellen (3–1) valamivel több mint egy órát játszott – újfent 4–3–3-ban, a jobb szélen –, és nem sokkal azelőtt, hogy átadta volna a helyét Harvey Elliottnak, az általa belőtt szögletből sarkazott szépségdíjas gólt Luis Díaz, azaz Szoboszlainak már van gólpassza a Liverpoolban.

ÉLESBEN

A felkészülési meccseken egyértelműen kiderült, Jürgen Klopp szélsőként számol vele, csakhogy a Liverpool középpályája további átalakulásokon ment és megy még keresztül. A magyar játékos érkezése után ugyanis távozott Jordan Henderson és Fabinho is (mind a ketten a szaúdi ligába igazoltak), a Mersey partján pedig óriási összegeket készülnek megmozgatni azért, hogy legalább egy minőségi (védekező) középpályás érkezzen még a keretbe. Két kiszemeltje van a csapatnak: az ecuadori Moisés Caicedo és a belga Roméo Lavia. Előbbiért brit rekordot jelentő 110 millió fontot is hajlandó lenne kifizetni a Liverpool a Brightonnak, utóbbi talán ennek az összegnek a feléből is leigazolható a Southamptonból, ám mindkét játékosért van komoly konkurense a Liverpoolnak: a Chelsea.

Mohamed Szalah (balra) a gólpasszokat is így köszönheti majd meg
Mohamed Szalah (balra) a gólpasszokat is így köszönheti majd meg

A londoniakkal ráadásul kétfrontos küzdelemre készül a Liverpool, vasárnap a szintén az újjáépülés fázisában lévő Chelsea-vel kezdi a bajnoki idényt a gárda.

„Természetesen figyelemmel kísértük a Chelsea teljesítményét az előszezonban, megnéztük a Dortmund és a Newcastle elleni meccsét. A fővárosiak is csalódást keltő évad után rajtolnak újra, új edzővel, Mauricio Pochettinóval, akit kiválóan ismerünk, és tudjuk, mire képes. A Chelsea továbbra is remek alakulat, hazai pályán játszik, de ez az első forduló, amikor még nem lehet tudni, ki hová sorolható. Én csak annyit kérek, hogy száz százalékot nyújtsunk” – fogalmazott Jürgen Klopp a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján.

Jürgen Klopp kimagasló eredmények elérésére tör liverpooli együttesével
Jürgen Klopp kimagasló eredmények elérésére tör liverpooli együttesével

A német menedzser természetesen beszélt a nyári átalakulásról és az eddigi igazolásokról is: „Ez egy újratöltött Liverpool, adva van a lehetőség, hogy bárki a csapat élére álljon. Akár az újak is, akik mind nagyszerűek: Cody Gakpót is idesorolom, de Szoboszlai Dominik és ­Alexis Mac Allister… Ha önmaguk legjobbját tudják hozni, a csapat javára lesznek, és mi is mindent megteszünk, hogy segítsük őket.”

Itt tart tehát egyelőre a Liverpool és Szoboszlai Dominik. A mértékadó brit szaksajtó szerint a magyar légiós alighanem kezdőként lép pályára a Stamford Bridge-en, és meghatározó, sőt, a mérkőzést eldöntő figurává léphet elő.

Ez pedig álomkezdés lenne a világ egyik legjobb csapatában, a világ legjobb bajnokságában!

 

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
17.30:
Chelsea FC–Liverpool FC – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik