Barcelona vagy Real? Melyiket válassza Tajti Mátyás?

PÓR KÁROLY, RITZ BALÁZSPÓR KÁROLY, RITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2014.03.04. 08:50
null
Tajti Mátyás már a Realnál is járt (Fotó: pfla.hu)
Barcelona vagy Real Madrid? Ez lehet most a legnagyobb kérdés Tajti Mátyás, a Puskás Akadémia tizenöt esztendős játékosa számára, miután a tehetséges középpályás mindkét spanyol óriásnál megfelelt a próbajátékon. Cikkünkben szakértők segítségével igyekszünk utánajárni, melyik elitklub lehet Tajti számára a megfelelő választás további fejlődése szempontjából. Létezik egyáltalán rossz döntés ebben az esetben?

Január végén először a Nemzeti Sport Online írt arról, hogy a Puskás Akadémia 15 éves tehetsége, Tajti Mátyás iránt a Barcelona és a Real Madrid érdeklődik. „Növendékünkért a világ legnagyobb klubjai vetélkednek, a Barca már szerződést is ajánlott” – erősítette meg később értesülésünket a pfla.hu, majd az is kiderült, a fiatal labdarúgó a Realnál is megfelelt a tesztelésen. A nemzetközi szövetség (FIFA) azonban csak 16 éves kortól engedélyezi a fiatalok nemzetközi átigazolását, vagyis Tajti profi szerződést csak 2014. júniusi hatállyal köthet, mert a 16. életévét június 2-án tölti be. Így tavasszal még mindenképpen Felcsúton készül, de néhány hónapon belül el kell döntenie, hogy hol folytatja a pályafutását.

Az első hírek óta már eltelt néhány hét, ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy megszületett-e már a nagy döntés. A témában először ifjabb Tajti Józsefet, Mátyás édesapját kerestük, ő viszont addig nem kíván nyilatkozni, amíg konkrétumokról nem tud beszámolni, vagyis egyelőre kivárnak. Cikkünkben így szakértők segítségével nézzük végig, hogy mely szempontokat érdemes mérlegelni, mi dönthet a két gigász között.

NINCS ROSSZ DÖNTÉS, TELJESEN MINDEGY, HOGY BARCA VAGY REAL? – A MENEDZSER ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓ VÁLASZOL

KÉT ÚT VEZET A FIATALOK SZÁMÁRA A BARCA ÉS A REAL KERETÉBE
Napjainkban a Barca keretében jócskán találunk a világhírű akadémián, a La Masián nevelkedő labdarúgókat, de a Real Madrid utánpótlását sem szabad lebecsülni. Amíg Katalóniában több-kevesebb sikerrel igyekeznek beépíteni Lionel Messiékhez a fiatalokat, addig Madridban azt sem bánják, ha egy-egy ígéretes tehetség más csapatnál, netán más országban szerez élvonalbeli tapasztalatot. Persze a királyi gárdánál is örömmel fogadják az utánpótlás kiemelkedő tehetségeit, elég csak a 20 esztendős Jesére gondolni, aki ebben a szezonban robbant be a fővárosiaknál. Meg kell jegyezni, hogy Barcelonában is előfordult már, hogy egy-egy játékost korán elengedtek más csapatokhoz, s később eurómilliókért vásároltak vissza (Cesc Fabregas, Gerard Piqué, Jordi Alba).

Az FC Barcelonával foglalkozó blogunk ősszel összeállítást közölt a gránátvörös-kékek korosztályos tehetségeiről, s a neveket böngészve hamar kiderül, a Barcánál nemcsak Spanyolország ifjú zsenijeit látják szívesen, hanem szinte a világ bármely nemzedéke előtt nyitva áll a La Masia kapuja – persze csak akkor, ha az utánpótlásért felelős szakemberek is rábólintanak a belépésre. Legutóbb például a 18 éves kameruni, Jean Marie Dongou kapott profi szerződést, ő pedig már tétmeccsen is bemutatkozott, sőt gólt is szerzett a nagyok között.

A Real Madridnál az idén Jesé (és a csupán perceket kapó Álvaro Morata és Nacho Fernández) esetében próbálnak szakítani a korábbi évek hagyományaival. Emlékezhetünk, Daniel Carvajal is a Bayer Leverkusenben futott remek idénye után tért vissza nevelőegyesületéhez, de ugyanígy később igazolt a Realhoz José María Callejón vagy Esteban Granero is.

Az európai topligákban viszont roppant könnyű a Barcelonában vagy a Real Madridban nevelkedő futballistákat találni. Samuel Eto’o, Juan Mata, Roberto Soldado, Bojan Krkic vagy az Evertont kölcsönben erősítő Gerard Deulofeu is a két spanyol óriás valamelyikének utánpótlásában töltötte fiatal éveit – s ők még csak a jéghegy csúcsát képezik…

Lenti táblázatunkban számos példát talál olyan játékosokra, akik ifjúsági korukban a Barcelona vagy a Real Madrid keretéhez (is) tartoztak hosszabb-rövidebb ideig, ma pedig Európa valamely élvonalbeli bajnokságában szerepelnek. A magas szám miatt persze a teljesség igénye nélkül.

„Ha a két klub közül akármelyik ajánlatot tesz, akkor azt azonnal el kell fogadni. Ha a Barcelona már tesztelte Tajti Mátyást, és valóban tett ajánlatot, akkor én azt tanácsoltam volna, hogy rögtön írjon is alá. Nem szabad azon filozofálgatni, hogy Real Madrid vagy Barcelona, mert mindkét klub óriási lehetőséget jelent, és már az nagyon nagy dolog, hogy egyáltalán képbe kerül náluk egy magyar játékos – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a korábban Szalai Ádámot a Real Madrid Castillához közvetítő menedzser, ifj. Laczkó Mihály. – Persze vannak szempontok, amelyek egyik vagy másik csapat mellett szólhatnak. A Real Madrid mellett szólhat például a Puskás Akadémiával meglévő kapcsolat, míg a Barcelona mellett az, hogy a klub jelentősen támaszkodik a saját utánpótlására, könnyebben el lehet jutni az utánpótlásból az első csapatig. A Real ezzel szemben előszeretettel adja kölcsön tehetségeit, és ha kiugróan teljesítenek, akkor esetleg visszatérhetnek. De még egyszer mondom, nem érdemes ezen rágódni. A spanyol futball jellemzője, a gyors, rövid passzos játék feküdhet a magyar gyerekeknek, és mivel véleményem szerint még mindig a spanyolok a világ legjobbjai, nagyon sokat lehet náluk fejlődni, mindkét nagy klubnál. Azért is, mert a világ minden tájáról összegyűjtik a legtehetségesebb fiatalokat, nagy a versenyhelyzet. Persze nem könnyű helytállni, de aki csak a B-csapatig el tud jutni, annak már rossz helye nem lesz, biztosan profi labdarúgóvá válik, mert a második csapatokat is nagy figyelem övezi.”

„Amikor Szalai Ádám a Real Madrid Castillában játszott, akkor hat-hét országból érdeklődtek iránta hetente újságírók, szakemberek. Nem véletlen, hogy el is jutott a Schalkéig. Úgy gondolom, Szalainak, az első három helyezettet leszámítva bármelyik spanyol klubnál lenne helye. Abból a csapatból, amelyikben ő játszott, José Callejón most a Napoli, Alberto Bueno a Rayo Vallecano labdarúgója – sorolta a példákat Laczkó Mihály. – Ők már akkor kiemelkedtek a Castillából. A most Újpestben játszó Chema Antón vagy éppen a ferencvárosi David Mateos már nem nyújtott annyira kiemelkedő teljesítményt, de belőlük is profi labdarúgó lett. Az, hogy Tajti Mátyást kiszemelte, azaz Magyarországról hív játékost a Real, hatalmas dolog. Amikor annak idején Szalait beajánlottam Predrag Mijatovics klubigazgatónak, akkor visszakérdezett: »Magyar gyerek, ide? « Aztán, amikor mondtam, hogy Németországból érkezik, akkor megnyugodott: »Ja, hogy a németek nevelték? Az mindjárt más!«. Ezért Tajti Mátyás úttörő lehet a jelenlegi magyar labdarúgásban, mert ha akár Barcelonában, akár Real Madridban helytáll, akkor a jövőben további fiatalokat vihetnek el Magyarországról.”

A menedzserhez hasonló véleményen van az általunk megkérdezett spanyol újságíró is.

SZAVAZÁS

Hogyan döntsön Tajti Mátyás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Ebben a korosztályban nincs nagy különbség a két klub között – vélekedett Juan Castro Nogales, a Marca spanyol újságírója, aki a Barcelonával és a Real Madriddal kapcsolatos hírek terén igen jól informált. – Mindkettőnek kiváló utánpótlása van, remek körülményekkel és a legjobb edzőkkel. Nincs differencia. Annak az esélye, hogy eljusson bármelyik együttes felnőttcsapatáig, meglehetősen kicsi, bár a jelent nézve erre talán több esélye lenne a Barcelonában, mint a Madridban. Viszont azt nem lehet előre megmondani, hogy négy-öt év múlva mi lesz a helyzet. Úgy hiszem, mindenekelőtt a srácnak kell eldöntenie, melyik klubot választja figyelembe véve, hogy melyikből származhat több előnye.”

„NEM, NEM MINDEGY!” – VÉLI A VOLT JÁTÉKOS

Az 1997-ben a Barcelona B-ben futballozó Vincze Ottó régóta remek kapcsolatban van a Tajti családdal, jól ismeri a Felcsúton pallérozódó Mátyást, úgy véli, a tehetség mellett megvan benne az a plusz, ami ahhoz kell, hogy ne csak szerződtessék, hanem helyt is álljon Spanyolországban.

A BARCELONÁBAN MÁR „OTT VAGYUNK”

A Barcelonában egyébként már „ott vagyunk” a tízesztendős Mari Zoltán révén, akinek a családja az ő karrierépítésének céljából kiköltözött Barcelonába. A gyerkőc a Barca futballiskolájának növendéke, tavaly barcelonai látogatásunk alkalmával már bemutattuk őt. Laczkó Mihály menedzser szerint a futballistapalánta tehetsége megvan ahhoz, hogy két év múlva felvegyék a La Masiába.


„Jól ismerem a családot, jártam már náluk Barcelonában. Zolika hihetetlen dolgokat csinál a labdával, ráadásul teljesen ösztönösen, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, senkitől sem ijed meg. Engem kicsit a nyolcvanas évek magyar klasszisaira emlékeztet a természetessége, mint amilyen például Törőcsik András volt. Amíg azonban nem kerülhet be az akadémiára, addig nagyon nehéz két év vár kint a családra. Ha ezt átvészelik, és tizenkét évesen felveszik a La Masiára, akkor szép jövő előtt állhat, azonban egy tízéves gyerek esetében nehéz jósolni, mert annyi minden történhet még az évek során. Az biztos, Mari Zoltán a Barcelona korosztályos csapatában most kiemelkedik – egy katalán sráccal együtt – a társai közül” – mondta a játékosról az NSO-nak Laczkó Mihály.

„Két ilyen nagy klub, mint a Real Madrid és a Barcelona ritkán hívja ugyanazt a játékost. Ha arról beszélünk, hogy melyik klubnál fejlett az utánpótlás-nevelés, akkor ebben nincs különbség. Ha viszont azt vizsgáljuk, hogy melyik klub támaszkodik inkább a saját utánpótlására, akkor az a Barcelona, és szerintem Matyi abba a filozófiába jobban be tudna illeszkedni – formált véleményt Vincze. – Kisgyerekkora óta ismerem őt. Nagy tehetség, de benne megvan az a plusz is, ami ahhoz kell hogy rávegye magát a többletmunkára, a tehetség ugyanis önmagában nem elég. A tehetségnek köszönhetően ki lehet jutni egy ilyen csapathoz, de ahhoz, hogy ott érvényesülni tudjon valaki, dolgozni kell. A Barcelona ebből a régióból eddig nem vitt játékosokat az utánpótlásába (a nyáron érkező horvát Alen Halilovic lehet az egyik kivétel – a szerk.), és azért is nagy szó ez a lehetőség, mert közvetlenül Gulliermo Amorék (Amor az utánpótlásképzés technikai igazgatója – a szerk.) figyeltek fel rá.”

A korábbi válogatott játékos szerint a nagy kérdést elsősorban az alapján kellene eldönteni, hogy melyik klubnál érezte jobban magát a fiatal középpályás, és nem szabad figyelembe venni egyéb szempontokat, például azt, hogy milyen szakmai együttműködés van a Real Madrid és a Puskás Ferenc Akadémia között.

„Fontos, hogy Mátyás megfelelő döntést hozzon, mert ez az egész későbbi pályafutását meghatározhatja. Hogy létezik-e rossz döntés két ilyen sztárcsapat esetében? Igen! Abban az esetben, ha olyan dolgokat is figyelembe vesz, amelyek a fejlődését közvetlenül nem befolyásolják. Félre kell tenni mindenféle szakmai együttműködést, és minden külső tényezőt. A játékosnak magának kell döntenie, az a fontos, hogy ő mit szeretne. Hogy hol érezte jobban magát, hol szerzett pozitívabb benyomásokat, hol futballozna inkább. Ha ez a Real, akkor menjen Madridba, ha ez a Barca, akkor menjen Barcelonába” – mondta Vincze Ottó.

ISMERTEBB BARCA- ÉS REAL-NEVELÉSEK EURÓPÁBAN*
A Barca keretéhez tartozó saját nevelésű játékosok (zárójelben a nem spanyol játékosok nemzetisége): Víctor Valdés, Oier Olazábal, Martín Montoya, Gerard Piqué, Carles Puyol, Marc Bartra, Jordi Alba, Cesc Fábregas, Xavi, Andrés Iniesta, Jonathan dos Santos (mexikói), Sergio Busquets, Sergi Roberto, Pedro Rodríguez, Lionel Messi (argentin), Cristian Tello, Isaac Cuenca, Adama Traoré, Jean Marie Dongou (kameruni)
BARCELONA-NEVELÉSEK EURÓPÁBAN
PRIMERA DIVISIÓN: Giovani dos Santos (Villarreal), Fernando Navarro (Sevilla), Oriol Romeu (Valencia, kölcsönben a Chelsea-től), Víctor Sánchez (Espanyol), Sergio García (Espanyol), Andreu Fontás (Celta Vigo), Rafael Alcantara (Celta Vigo), Nolito (Celta Vigo), Alberto Botía (Elche, kölcsönben a Sevillától), Jeffrén Suárez (Valladolid), Rubén (Rayo Vallecano), Joan Verdú (Betis)
PREMIER LEAGUE: Gerard Deulofeu (Everton, kölcsönben a Barcelonától), Marc Muniesa (Stoke City)
SERIE A: Antonio Sanabria (Sassuolo, nyártól AS Roma)
BUNDESLIGA: Thiago Alcantara (Bayern München)

EGYÉB: Bojan Krkic (Ajax, kölcsönben a Barcelonától)

A Real keretéhez tartozó saját nevelésű játékosok: Iker Casillas, Diego López, Jesús Fernández, Daniel Carvajal, Álvaro Arbeloa, Nacho Fernández, Jesé Rodríguez, Álvaro Morata
REAL MADRID-NEVELÉSEK EURÓPÁBAN
PRIMERA DIVISIÓN: Juanfran (Atlético Madrid), Esteban Granero (Real Sociedad), David Barral (Levante), Gyenyisz Cserisev (Sevilla, kölcsönben a Real Madridtól), Daniel Parejo (Valencia), Kiko Casilla (Espanyol), Álex (Espanyol), Jordi Codina (Getafe), Pablo Sarabia (Getafe), Borja Fernández (Getafe), Pedro Mosquera (Getafe), Marcos Tébar (Almería), Alberto Bueno (Rayo Vallecano), Adrián González (Rayo Vallecano), Antonio Adán (Betis), Juan Carlos (Betis)
PREMIER LEAGUE: Samuel Eto'o (Chelsea), Javi García (Manchester City), Juan Mata (Manchester United), Álvaro Negredo (Manchester City), Roberto Soldado (Tottenham), Marcos Alonso (Sunderland)
SERIE A: José Callejón (Napoli), Borja Valero (Fiorentina)
BUNDESLIGA: Szalai Ádám (Schalke), Joselu (Eintracht Frankfurt)
NB I: David Mateos (Ferencváros), Chema Antón (Újpest)
EGYÉB: Miguel Torres (Olympiakosz Pireusz), Rodrigo Moreno (Benfica)
*Összeállításunk a teljesség igénye nélkül készült.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik