Mindenhol jó, de legjobb kölcsönben

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2011.06.04. 18:37
Címkék
A május 22-én tartott teljes fordulóval véget ért az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League), az alacsonyabb osztályokban pedig már hamarabb lezárultak az alapszakasz küzdelmei. A Nemzeti Sport Online szezonértékelő sorozatának záró részében ezúttal az Angliában légióskodó magyar játékosok idényét vettük górcső alá.

Az élvonalbeli klubok magyar légiósai közül mindössze Gera Zoltán (Fulham) és Bogdán Ádám (Bolton) jutott több-kevesebb játéklehetőséghez csapatában, míg Gulácsi Péter (Liverpool) és Kádár Tamás (Newcastle United) többnyire kölcsönben, alacsonyabb osztályú csapatnál töltötte idényét. Kurucz Tamás (West Ham United) súlyos sérülése miatt az egész szezont kihagyta.

Gera Zoltán piros lappal búcsúzott a 2010–2011-es idénytől (Fotó: Reuters)
Gera Zoltán piros lappal búcsúzott a 2010–2011-es idénytől (Fotó: Reuters)

GERA JÁTÉKLEHETŐSÉG REMÉNYÉBEN TÁVOZNA, BOGDÁN „VÉDENÉ” POZÍCIÓJÁT

Gera Zoltán, a Fulham magyar légiósa rutinosnak mondható Angliában, hiszen már a 2004–2005-ös idény óta a szigetországban futballozik. Felemás szezont hagyott maga mögött: míg az őszi idényben viszonylag rendszeresen jutott játéklehetőséghez, addig a tavasszal többnyire a kispadon ült, és néhány percre szállhatott be egy-egy mérkőzésen. Ezt hűen tükrözi, hogy a szezon során 27 mérkőzésen lépett pályára, ebből mindössze tíz alkalommal kezdőként.

A 32 éves középpályás azonban a kevés játéklehetőség miatt nem hibáztatja a csapat távozó menedzserét, Mark Hughes-t, és úgy véli, a játékrendszer átalakításának áldozata lett, amit nagyon nehezen élt meg.

„Voltak jó meccseim, de a Stoke City elleni idegenbeli mérkőzésre a menedzser átalakította a csapatot, sokkal zártabb, védekezőbb stílusban játszottunk. Megnyertük a meccset, és azt követően azok a játékosok kaptak lehetőséget, akik akkor a pályán voltak. Nem hibáztatom az edzőt, egyszerűen átszervezte a játékunkat, és én ennek lettem az áldozata. Később már nem volt oka változtatni. Huszonöt jó játékos van a keretben, de nem volt könnyű megélni ezt a szituációt. Nehéz ezzel megbékélni, ilyesmi még nem fordult elő velem, frusztrált voltam, rosszkedvű – de a dolgomat elvégeztem” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gera Zoltán.

A szezon végéhez közeledve többször is felröppentek hírek, melyek szerint a válogatott középpályás nem hosszabbítja meg a nyáron lejáró szerződését, és játéklehetőség reményében távozik a Fulhamtől. Ezt végül maga a magyar futballista és menedzsere, Filipovics Vladan is megerősítette.

A távozási szándék érthető, hiszen míg a 2008–2009-es szezonban 32 mérkőzésen lépett pályára – ez közel 1900 percnyi játéklehetőséget jelentett –, ebből 20-szor kezdőként, addig ebben az évadban mindössze tízszer futhatott ki a gyepre társaival a mérkőzés kezdetén – ráadásul 800 (!) perccel kevesebb időt töltött a pályán.

Információink szerint jelenleg arra van a legnagyobb sansz, hogy Gera Zoltán 2008-as távozása után visszatér a West Bromwich Albionhoz. Az is növeli ennek esélyét, hogy Roy Hodgson a csapat menedzsere, aki korábban a Fulhamnél együtt dolgozott a magyar játékossal, sőt alapemberként számított rá.

Gerával hasonló cipőben jár Bogdán Ádám, a Bolton Wanderers kapusa. A 23 éves magyar légiós csupán négy bajnokin jutott szóhoz csapatában, ugyanis a szezon nagy részében a gárda első számú kapuvédője, Jussi Jääskeläinen állt a kapuban.

Bogdán a négy bajnoki mellett két Ligakupa- és három FA-kupa-találkozón lépett pályára, így összesen kilenc tétmérkőzésen szerepelt a Boltonban. Ezeken az összecsapásokon 772 percnyi játék alatt nyolc gólt kapott, négy meccsen pedig nem tudtak a kapujába találni az ellenfelek.

Érdekesség, hogy Bogdán négy bajnokin védte csapata kapuját, ebből egyiket sem tudta megnyerni a Bolton, míg az FA-kupában három mérkőzésen lépett pályára, amelyeket rendre megnyert a Wanderers – ráadásul ebben a sorozatban gólt sem kapott.

A válogatott kapus mellőzése ellenére jól érzi magát a csapatnál, és felnéz az első számú finn kapuvédőre.

„Nyilván minél többet szeretnék játszani, de ez mindig a menedzser döntésén múlik. Az én dolgom annyi, hogy megpróbáljak megragadni a kezdőben, ha lehetőséget kapok. Négy jó kapusunk van, három Premier League-tapasztalattal, így nem lesz könnyű kiharcolni a kezdőcsapatbeli tagságot” – nyilatkozta Bogdán Ádám.

Bogdán mutatói – kilenc meccsen nyolc kapott gól – Owen Coyle menedzsert is meggyőzték, ennek jeléül március végén 2014 nyaráig meghosszabbították szerződését. A skót szakember elmondta, hogy később Jussi Jääskeläinen utódja is lehet a válogatottban bemutatkozó kapus.

„A klub nagyon sokat tesz azért, hogy hosszú távon megerősítse a keretét, egy ilyen remek fiatal kapus megtartása mindennek az alapja lehet. Jussi az elmúlt tíz év egyik legjobb kapuvédője volt a Premier League-ben, Ádám ezért a lehető legjobb embertől tanulja el a szakma fortélyait, és úgy vélem, már megérett a legnagyobb feladatokra is” – fogalmazott Owen Coyle menedzser.

Bogdán esélyei javulhatnak, ugyanis a jelek szerint Ali al-Habszi ománi válogatott kapus végleg a Wiganhez szerződik – amelynél a 2010–2011-es szezont töltötte kölcsönben –, így a magyar légiós megszilárdíthatja (második) helyét a kapusrangsorban Jussi Jääskeläinen mögött.

AZ ÉLVONALBAN SZEREPLŐ MAGYAROK STATISZTIKÁI – 2010–2011
MEZŐNYJÁTÉKOS
NÉV MECCSSZÁM PERC GÓL GÓLPASSZ LAPOK
Gera Zoltán (Fulham) 27 1124 1 2 2 s/1 p
KAPUS
NÉV MECCSSZÁM PERC KAPOTT GÓL GÓL NÉLKÜLI LAPOK
Bogdán Ádám (Bolton) 4 322 7

PRISKINT ÉS BUZSÁKYT SÉRÜLÉSE, GYEPEST MENEDZSERE HÁTRÁLTATTA

Buzsáky Ákos a 2009–2010-es idényben a Queens Park Rangers alapemberévé vált, és Neil Warnock az őszi idény elején is számított rá, annak ellenére, hogy a nyáron több új játékos érkezett a londoniakhoz. Szeptemberben Buzsáky éppen visszaverekedte magát a kezdőcsapatba, és zsinórban öt meccsen is kezdett, amikor a Norwich City elleni meccsen térdsérülést szenvedett. Már először úgy tűnt, nem súlyos a baj, Buzsáky végül februárig harcképtelen volt.

A csapat a távollétében is magabiztosan őrizte első helyét a tabellán, és a Premier League-be jutást kiharcoló gárdában csak statisztaszerep jutott a magyar középpályásnak. A 29 éves játékos az utolsó, tét nélküli fordulóban ismét bekerült a kezdőbe, ami saját elmondása szerint reményt és lendületet adott neki a folytatáshoz, és bízik benne, hogy a Premier League-ben szereplő csapatnak is meghatározó tagja tud lenni.

Fülöp Márton két idényt töltött el a Premier League-ben (a Sunderlandben és kölcsönjátékosként a Manchester Cityben), mielőtt visszatért a Championshipbe, amelyben az Ipswich első számú kapusa lett. Megbízható teljesítményt nyújtott, de szembesülnie kellett vele, hogy az idény közben Roy Keane helyére érkező Paul Jewellnél nem biztos a helye a csapatban. Néhány megingás után kikerült a kezdőből, s a padról kellett figyelnie a csapat győzelmi sorozatát.

Fülöp az idény utolsó két meccsére visszakerült a csapatba, de riválisával, Arran Lee-Barrett-tel szerződést hosszabbított a klub. Bár Jewell jövőre is számít a magyarra, nem biztos, hogy ő lenne a kezdő, ezért a nyáron bármi megtörténhet a kapussal.

Priskin Tamás az Ipswichnél kezdte az idényt, a bajnokságban az első meccsen a Middlesbrough ellen góllal nyitott, ezzel elintézte, hogy szinte az összes találkozón szóhoz jutott – hol kezdőként, hol csereként, de folyamatosan játékban volt, góljaival és gólpasszaival segítette az Ipswichet.

A klub menedzsere, Roy Keane azonban decemberben megorrolt a magyar csatárra, aki szerinte sértődötten játszott, amikor csak csereként kapott lehetőséget. Játékos és edző vitája annyira elfajult, hogy Keane kitette a keretből Priskint, akinek az ügynöke már új csapat után nézett, amikor jött a hír: menesztették Keane-t. Priskin visszakerült a keretbe, az Arsenal elleni Ligakupa-elődöntő első meccsén győztes gólt lőtt.

Felkapott lett, s márciusban kölcsönbe a feljutásért küzdő (végül sikerrel járó) Swansea-ben kötött ki. Négy meccsen egy gólt szerzett, de április közepén súlyosan megsérült, véget ért az idénye, és visszatért Ipswichbe. Bár a walesiek menedzsere Priskin érkezése után elégedett volt a magyar játékossal, akit végleg szerződtetni akart, az élvonalba jutás miatt az üzlet meghiúsulhat.

Gyepes Gábor a Cardiff Citynél az évad első felében rendszeres játéklehetőséget kapott, december végéig hússzor lépett pályára, ám Dave Jones menedzser novemberben a Swansea-től elszenvedett 1–0-s vereséget a védő nyakába varrta. Gyepessel ezután folyamatosan vitában állt, a magyar védő 2011-ben már csak háromszor léphetett pályára.

Gyepes a rájátszásban is érdekelt csapatban a keretbe sem került be, s felkészült rá, hogy új együttest kell keresnie. Jones edző a sikertelen playoff után távozott, de Gyepes ezt követően is azt nyilatkozta, hogy klubot vált, sőt lehet, hogy Angliából is eligazol.

Gárdos András a télen került a Ferencvárostól a Sheffield Unitedhez, amelynek első csapatában egyszer sem került be a keretbe, a tartalék gárdánál játszott, többnyire csereként.

A CHAMPIONSHIPBEN SZEREPLŐ MAGYAROK STATISZTIKÁI – 2010–2011
MEZŐNYJÁTÉKOSOK
NÉV MECCSSZÁM PERC GÓL GÓLPASSZ LAPOK
Buzsáky Ákos (QPR) 19 847 1 s
Gyepes Gábor (Cardiff) 21 1659 1 1 3 s
Priskin Tamás (Ipswich) 32 1651 4 5 2 s
Priskin Tamás (Swansea) 4 96 1
KAPUS
NÉV MECCSSZÁM PERC KAPOTT GÓL GÓL NÉLKÜLI LAPOK
Fülöp Márton (Ipswich) 35 3150 47 9 1 s

„A PADON ÜLNI HATALMAS FELELŐSSÉGGEL JÁR”

Gulácsi a harmadosztályban szerepelt 
kölcsönben (Fotó: Reuters – archív)
Gulácsi a harmadosztályban szerepelt kölcsönben (Fotó: Reuters – archív)

Gulácsi Péter ugyan a Liverpool csapatának játékosa, azonban a 2010–2011-es idény őszi szakaszát a harmadosztályú Tranmere Roversnél töltötte kölcsönben. Ezalatt 12 mérkőzésen védte csapata kapuját, amelyeken 16 gólt kapott, három találkozón azonban nem tudtak túljárni az eszén.

Utolsó meccse a Hartlepool United elleni bajnoki volt, amely minden bizonnyal emlékezetes marad Gulácsi számára: a 77. percben öngólt szerzett, ezzel csapata 1–0-ra elveszítette a találkozót.

Az utánpótlás-válogatott kapus a tavasszal visszatért Liverpoolba, ahol 19 mérkőzésen ült le az első csapat kispadjára – amellett, hogy a tartalékok között többször is játéklehetőséghez jutott –, pályára azonban egyszer sem lépett ezeken a találkozókon.

Ennek ellenére biztató a helyzet, hiszen a Liverpool kölcsönadta Brad Jonest a Derby Countynak, így Gulácsi Péter lépett elő a „vörösök” második számú kapusává Pepe Reina mögött, amit óriási felelősségnek tart.

„A padon ülni hatalmas felelősséggel jár. Minden edzésen meg kell mutatnom, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy a Liverpool tartalék kapusa legyek. Ez az, amit minden futballista szeretne, hogy reflektorfényben legyen, fejlődjön, s hogy a legjobbját mutassa. Ez rengeteg önbizalmat ad nekem, mert megmutatta, hogy a szakmai stáb megbízik bennem.”

Gulácsi azonban a legfrissebb hírek szerint mégis távozik a „vörösöktől”, és kölcsönben folytatja a következő idényben, azt azonban még nem tudni, hogy hol. Több jelentkező is van, angol és német csapatok egyaránt kopogtatnak a Liverpool ajtaján a magyar kapusért.

„Azt nem mondhatjuk el, mely klubokról van szó, de hét csapatnál is felvetődött a neve, angol, német, holland és belga megfigyelők érkeznek a héten kezdődő touloni tornára, akik kíváncsiak Gulácsi játékára. Péter biztosan kölcsönben fogja tölteni a következő szezont, de azt még nem tudni, hogy Angliában marad-e" – utalt a touloni ifjúsági tornára a játékos ügyeit intéző menedzseriroda részéről Pataky Tibor.

Kádár Tamás, a Newcastle United légiósa sem tudta magát beverekedni az első csapatba bajnoki mérkőzésen a 2010–2011-es idényben, csak két Ligakupa-találkozón jutott szóhoz, öt bajnokin pedig leülhetett a kispadra.

Januárban egy hónapra kölcsönvette a harmadosztályú Huddersfield Town, amelyben sérülése miatt csak két bajnokin tudott pályára lépni – ezek azonban jól sikerültek, hiszen csapata mindkét mérkőzést megnyerte.

Kölcsönszerződésének lejárta után visszatért Newcastle-be, pályára lépni azonban nem tudott, mivel combsérülést szenvedett. A magyar hátvéd már felépült, és bizakodik, hogy a következő szezonban már az első csapatnál is rendszeres játéklehetőséghez juthat.

Tímár Krisztiánt szintén mellőzték csapatában, a harmadosztályban szereplő Plymouthnál, mindössze kilenc bajnokin lépett pályára, ezeken két sárga lapot kapott, csapata pedig búcsúzott a harmadik vonaltól.

Tímár szerződése a nyáron lejár a Plymouthszal, és a Videotont, illetve a Ferencvárost is megjáró magyar futballista már korábban leszögezte, hogy biztosan nem hosszabbítja meg, távozik a klubtól. Azt, hogy hol folytatja pályafutását, még nem tudja, de nem zárta ki azt sem, hogy visszatér az NB I-be.

Kovács János sérülései ellenére is 25 bajnokin pályára lépett a negyedosztályú Hereford Unitedben, amelyeken hátvéd létére két gólt szerzett. A hat éve Angliában futballozó játékos csapatkapitánya volt a kiesés ellen küzdő gárdának, azonban Stefan Stam kölcsönvétele után még a kezdő tizenegyből is kiszorult.

Jamie Pitman, a Hereford menedzsere az idény végéhez közeledve úgy döntött, átadólistára teszi Kovács Jánost, és rajta kívül még egy futballista került ugyanabba a hajóba, hét játékost pedig szélnek eresztettek. Hogy hol folytatja pályafutását az MTK korábbi játékosa, egyelőre nem tudni.

Gróf Dávid is hasonló szezont tudhat maga mögött, mint Angliában légióskodó több honfitársa: nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba – a harmadosztályú Notts Countyba –, ezért kölcsönbe került – az ötödosztályú Mansfield Townnál töltötte a tavaszi idényt.

A Notts County szabadlistára tette nyolc játékosát, köztük Gróf Dávidot is, így a magyar kapus a nyáron távozik a harmadosztályú klubtól – amelynél csak harmadik számú kapuvédőként számítottak volna rá. A Mansfield azonban tárt karokkal várja a 21 éves játékost, hiszen nagyon elégedett volt a teljesítményével a tavaszi szezonban, így nagy valószínűséggel az ötödosztályban folytatja pályafutását.

Ambrusics Róbert szintén változatos idényen van túl: a Leicester City kapusa az ősszel a hatodosztályú Reddtich Unitedhez került kölcsönbe, amelynél három mérkőzésen négy gólt kapott, míg a télen a Stafford Rangers kölcsönjátékosa volt, amelynél négy meccsen kilencszer kapitulált. Később megfordult az Oldham Athletic tartalékcsapatában is.

Az U19-es válogatott kapusával nem hosszabbított szerződést a Leicester City, így Ambrusics biztosan távozik, azt azonban, hogy hol folytatja pályafutását, még maga a fiatal kapuvédő sem tudja.

Kurucz Péter, a West Ham United kapusa tavaly augusztusban szenvedett súlyos térdsérülést, amely miatt az egész idényben nem léphetett pályára.

ALACSONYABB OSZTÁLYBAN SZEREPLŐ MAGYAROK STATISZTIKÁI – 2010–2011
MEZŐNYJÁTÉKOSOK
NÉV MECCSSZÁM PERC GÓL GÓLPASSZ LAPOK
Kádár Tamás (Huddersfield, harmadosztály) 2 131
Tímár Krisztián (Plymouth, harmadosztály) 9 561 2 sárga
Kovács János (Hereford, negyedosztály) 25 1916 2 4 s/1 p
KAPUS
NÉV MECCSSZÁN PERC KAPOTT GÓL GÓL NÉLKÜLI
LAPOK
Gulácsi Péter (Tranmere Rovers, harmadosztály) 12 1080 16/1 öngól 3
Gróf Dávid (Mansfield Town, ötödosztály) 13 1129 23 4
Ambrusics Róbert (Stafford/Reddtich) 4/3
360/270 9/4 1/–

A PREMIER LEAGUE VÉGEREDMÉNYE
1. Manchester United 38 23 11 4 78–37 +41 80
2. Chelsea 38 21 8 9 69–33 +36 71
3. Manchester City 38 21 8 9 60–33 +27 71
4. Arsenal 38 19 11 8 72–43 +29 68
5. Tottenham 38 16 14 8 55–46 +9 62
6. Liverpool 38 17 7 14 59–44 +15 58
7. Everton 38 13 15 10 51–45 +6 54
8. Fulham 38 11 16 11 49–43 +6 49
9. Aston Villa 38 12 12 14 48–59 –11 48
10. Sunderland 38 12 11 15 45–56 –11 47
11. West Bromwich Albion 38 12 11 15 56–71 –15 47
12. Newcastle 38 11 13 14 56–57 –1 46
13. Stoke City 38 13 7 18 46–48 –2 46
14. Bolton 38 12 10 16 52–56 –4 46
15. Blackburn 38 11 10 17 46–59 –13 43
16. Wigan 38 9 15 14 40–61 –21 42
17. Wolverhampton 38 11 7 20 46–66 –20 40
18. Birmingham 38 8 15 15 37–58 –21 39
19. Blackpool 38 10 9 19 55–78 –23 39
20. West Ham 38 7 12 19 43–70 –27 33
A CHAMPIONSHIP VÉGEREDMÉNYE
1. QPR 46 24 16 6 71 32 39 88
2. Norwich City 46 23 15 8 83 58 25 84
3. Swansea City 46 24 8 14 69 42 27 80
4. Cardiff City 46 23 11 12 76 54 22 80
5. Reading 46 20 17 9 77 51 26 77
6. Nottingham Forest 46 20 15 11 69 50 19 75
7. Leeds United 46 19 15 12 81 70 11 72
8. Burnley 46 18 14 14 65 61 4 68
9. Millwall 46 18 13 15 62 48 14 67
10. Leicester City 46 19 10 17 76 71 5 67
11. Hull City 46 16 17 13 52 51 1 65
12. Middlesbrough 46 17 11 18 68 68 0 62
13. Ipswich Town 46 18 8 20 62 68 -6 62
14. Watford 46 16 13 17 77 71 6 61
15. Bristol City 46 17 9 20 62 65 -3 60
16. Portsmouth 46 15 13 18 53 60 -7 58
17. Barnsley 46 14 14 18 55 66 -11 56
18. Coventry City 46 14 13 19 54 58 -4 55
19. Derby County 46 13 10 23 58 71 -13 49
20. Crystal Palace 46 12 12 22 44 69 -25 48
21. Doncaster 46 11 15 20 55 81 -26 48
22. Preston North End 46 10 12 24 54 79 -25 42
23. Sheffield United 46 11 9 26 44 79 -35 42
24. Scunthorpe 46 12 6 28 43 87 -44 42
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik