Ismét indul a hátországban a Hátsó füves futballmentő túra

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 10:59
null
Két és fél év után bezárt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban a Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című kiállítás, a tárlat a tervek szerint Székesfehérvárra költözik. A Zemplén fővárosából indult élő programsorozat közben széles körben folytatódik, az ország más vidékein is.

A hétvégén indul a Hátsó füves futballmentő túra 2024-es programsorozata, minden korábbinál több állomással és szélesebb országos helyszínkínálattal (a részletek a mellékelt grafikán olvashatók). A falusi futballközösségek életben tartását szolgáló, labdarúgás-történeti kiállítással és kulturális programmal kísért eseménysorozat motorja a három Főnix-csapat: a futballszociológiai kísérletbe 2022-ben belevágó Zempléni Főnix, a mintát 2023 nyarától követő Zalai Főnix és a tavaly ősszel összeálló Szatmári Főnix. Lesz az idén néhány rendhagyó állomás is: Túristvándiban vasárnap a Fehérgyarmat járási roma válogatottal játszik a Szatmári Főnix, Hercegszántón a tavalyi Felsőszentmárton–Hercegszántó öregfiúk-mérkőzés visszavágójára kerül sor, Drávaszabolcson Alsószentmárton csapata lép pályára, Sukorón a hazai együttes és a három Főnix-csapat vív kispályás tornát, Zalaváron a Zalai Főnix szereplésével készül nyári futballünnep. 

A civil kezdeményezés számos elhivatott résztvevő áldozatos hozzáállásától működik, kiemelt szerep jut az országosan ismert sportembereknek, akik a kistelepülések futballjának ügyét magukénak érzik és személyes jelenlétükkel segítik a veszélyeztetett vagy feloszlott csapatok felélesztését. Az idén az Újpest FC, Bóbics László sportújságíró kollégánk és néhány elkötelezett segítő felajánlásából saját mezgarnitúrát kapott a Szatmári Főnix és a Zalai Főnix. A rendhagyó eseménysor szellemi háttere a Kazinczy Ferenc Múzeum, az eseményekhez kapcsolódó médiamegjelenéseket a Nemzeti Sport biztosítja, a Zalai Főnix bázisa Zalavár, a megvalósításhoz támogatást nyújt az MSÚSZ Nagy Béla-programja, hűséges partner továbbá a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum. Az Magyar Labdarúgó Szövetség ajándéktárgyakkal és tombolafelajánlásokkal ösztönzi az újjászerveződő futballközösségeket. A harmadik éve tartó eseménysorozatot az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2022-ben Grassroots-díjának ezüst fokozatával ismerte el az Év társadalmi kezdeményezése kategóriában, 2023-ban a Magyar Sportújságírók Szövetsége az Év szabadidős sporteseménye díjával értékelte. 

Mint korábban írtunk róla, a Sátoraljaújhely vonzáskörzetében indult programsorozat a zempléni vidéken újabb kísérleti szakaszába lépett, a 2023–2024-es idényben Hátsó füves-kupa néven nagypályás versenysorozat fut a megszűnt falusi csapatok részvételével. A tizenkét tagú mezőnyből az őszi csoportmérkőzések nyomán négyen jutottak a tavaszi egyenes kieséses szakaszba, a kétmérkőzéses döntőt Bodrogolaszi és Nagyrozvágy vívja egymással, április 27-én Bodrogolasziban, május 11-én Nagyrozvágyon. 

A Zempléni Főnix szimbolikus fészkében, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban két és fél év után bezárt a falusi labdarúgóvilágot bemutató Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című tárlat, a 2022-ben az Év kiállítása-díjjal értékelt gyűjtemény a tervek szerint az ősszel Székesfehérvárra, a Szent István Király Múzeum egyik belvárosi kiállítóterébe költözik. Addig is Tiszaföldváron, a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban megtekinthetők a Hátsó füves-fotókiállítás képei. A Zemplén fővárosában fókuszban marad a futball, május 7-én, kedden 17 órától lesz a Harmadik félidő bisztró-est vendége Priskin Tamás lesz a Kazinczy Ferenc Múzeum udvarán. Ugyanitt az Európa-bajnokság magyar vonatkozású mérkőzései napján kertmozivetítést terveznek a kulturális élet képviselőinek részvételével, a találkozókat kísérő sátoraljaújhelyi beszélgetéseken jelen vesz Benedek Szabolcs író, Sajó László és Varró Dániel költő, illetve Péter László szociológus a kolozsvári Babeș–Bolyai Egyetemről. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik