Lezárult egy korszak: tizennégy év után győzött ismét a Siófok Ajkán

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 16:50
null
A zöld mezes ajkaiak sorozatban negyedik bajnokijukon maradtak pont nélkül (Fotó: Gyarmati László | <a href="https://www.veol.hu/galeria/fc-ajka-bfc-siofok-merkozes-2/1">veol.hu</a>)
A BFC Siófok az FC Ajka vendégeként megszerezte idénybeli első idegenbeli győzelmét a labdarúgó NB II 8. fordulójában: a Balaton-partiak Major Gergő és Dénes Csanád Vilmos hajrábeli góljának köszönhetően 2–0-s sikert arattak.

LABDARÚGÓ NB II
8. FORDULÓ


FC AJKA–BFC SIÓFOK 0
–2 (0–0)
Ajka, Városi Szabadidő- és Sportcentrum, 500 néző. Vezette: Gaál Ákos (Huszár Balázs, Ország Péter)
AJKA: Horváth D. – Tóth G., Tar Zs., Kenderes, Csemer – Csizmadia Z. (Vogyicska B., 74.), Tajthy T. – Zsolnai R. (Szarka Á., 74.), Rabatin (Sejben, 60.), Babos B. – Borsos F. (Gaál B., 60.). Vezetőedző: Jeney Gyula
SIÓFOK: Hutvágner – Polényi, Vékony, Debreceni Á. – Major G., Nemes (László D., 78.), Kitl M., Varjas Z., Böndi – Szedlár (Girsik, 60.), Tóth T. (Dénes, 60.). Vezetőedző: Dragan Vukmir
Gólszerző: Major G. (75.), Dénes (90+3.)
MESTERMÉRLEG
Jeney Gyula:
– Nincs szerencsénk ebben a szezonban, és rossz, hogy megint magyarázkodnom kell, pedig a szívét-lelkét kiteszi csapat. Egyszerűen ilyen passzban vagyunk.
Dragan Vukmir: – Nagyon küzdelmes mérkőzés volt, az első félidőben nem játszottunk túl jól. A cserékkel felgyorsult a játékunk, és megérdemelten nyertük meg a mérkőzést.

ÖSSZEFOGLALÓ

Néhány hónappal ezelőtt még igen kevesen gondolták volna, hogy az új idényben, szeptember végén ez a két csapat alsóházi rangadót vív egymással. Márpedig a háromhetes bajnoki szünetet követően ennek tudatában feszülhettek egymásnak a felek, s egyben nagy kérdés volt, hogy melyikük sorozata szakad meg, hiszen a bakonyiak hazai pályán 126 napja nem örülhettek három pontnak, míg a balatoniak 133 napja tartó idegenbeli nyeretlenséggel érkeztek a Városi Szabadidő- és Sportcentrumba.

A tabellaszomszédokat egyetlen pont választotta el egymástól, ám ettől függetlenül a találkozó előtt a házigazdák vezetőedzője, Jeney Gyula a klub honlapjának úgy fogalmazott, érzése szerint csapata minőségben és játékerőben is jobb. Az első félidő tulajdonképpen ezt vissza is adhatta, hiszen az ajkaiak irányításuk alatt tartották a mérkőzést, tizenegy lövési kísérlet és nyolc szöglet került a nevük mellé, szemben a két siófoki, kaput nem találó próbálkozással.

A Polényi vezette siófoki védelem idénybeli első meccsét hozta le kapott gól nélkül (Fotó: Gyarmati László | veol.hu)
A Polényi vezette siófoki védelem idénybeli első meccsét hozta le kapott gól nélkül (Fotó: Gyarmati László | veol.hu)

A szünet után eseménytelenül csordogáltak a percek, említésre méltó lehetőséget sokáig nem jegyezhettünk fel. A hajrára kanyarodva aztán megélénkültek a siófokiak, akik a 75. percben Major Gergő góljával szinte a semmiből megszerezték a vezetést, sőt, ha egy üzlet beindul alapon a hosszabbítás végén Dénes Csanád Vilmos is bevette Horváth Dániel kapuját. A Balaton-partiak 2009 szeptembere után vitték el ismét mindhárom pontot Ajkáról, s ez egyben azt is jelentette, hogy a zöld-fehérek sorozatban negyedik bajnokijukon maradtak alul. 0–2

8. FORDULÓ (szeptember 24.)
Mosonmagyaróvár–Kozármisleny 1–1
Soroksár–Budapest Honvéd 1–1
Budafok–Tiszakécske 2–1
Ajka–Siófok 0–2
Vasas–Gyirmót FC Győr 2–0
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Nyíregyháza 1–1
Kazincbarcika–BVSC Zugló 2–2
Pécsi MFC–Csákvár 0–1
ETO FC Győr–Szombathelyi Haladás 1–1

AZ ÁLLÁS
1. ETO FC Győr 8 5 1 2 17–10 +7 16
2. Budafoki MTE 8 5 1 2 10– 6 +4 16
3. Nyíregyháza Spartacus 8 4 4 12– 6 +6 16
4. Vasas FC 8 4 2 2 18– 9 +9 14
5. Kozármisleny 8 4 2 2 12– 9 +3 14
6. Pécsi MFC 8 3 4 1 4– 1 +3 13
7. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 8 3 4 1 9– 8 +1 13
8. FC Csákvár 8 4 4 11– 9 +2 12
9. Soroksár SC 8 3 2 3 9– 8 +1 11
10. Budapest Honvéd 8 3 2 3 10–10 0 11
11. Kazincbarcika 8 2 5 1 11– 8 +3 11
12. Szombathelyi Haladás 8 2 3 3 10–13 –3 9
13. BFC Siófok 8 2 3 3 7–11 –4 9
14. Tiszakécske 8 2 2 4 9–12 –3 8
15. BVSC Zugló 8 1 3 4 7–14 –7 6
16. FC Ajka 8 1 2 5 4–10 –6 5
17. Gyirmót FC Győr 8 5 3 8–12 –4 5
18. Mosonmagyaróvár 8 3 5 7–19 –12 3

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: A jelzett hosszabbítást követően véget ért a mérkőzés, melyet a BFC Siófok két hajrábeli gólnak köszönhetően 2–0-ra megnyert, ezzel tehát megvan a balatoniak idénybeli első idegenbeli győzelme. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

90+3. perc: GÓL! MEGDUPLÁZTA ELŐNYÉT A BFC SIÓFOK! Girsik szerzett labdát a bal oldalon, majd becselezte magát a tizenhatoson belülre, s középre játszott: az érkező Dénes Csanád Vilmos 5 méterről a kapu jobb alsó sarkába kotorta a labdát. 0–2!

90+1. perc: Kitl jobb oldali szögletét követően Polényi 5 méteres fejesét védte Horváth.

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Gaál Ákos három percet hosszabbít.

Az FC Ajka az előző 7 forduló alatt négy mérkőzésen nem szerzett gólt – ebből kétszer pályaválasztóként –, míg a BFC Siófok három alkalommal maradt lőtt gól nélkül, kétszer idegenben. A házigazdák eddig kettő találkozót hoztak le kapott gól nélkül – ebből egyet hazai környezetben –, ugyanakkor a balatoniak védelmét eddig valamennyi találkozón mattolták az ellenfelek. Dragan Vukmir együttese legutóbb még az előző idény zárómérkőzését, a HR-Rent Kozármisleny ellenit hozta le kapott gól nélkül (1–0).

78. perc: Cseréltek a vendégek: Nemes Marcell helyett László Dávid a pályán.

Major Gergő (fehérben) idénybeli második góljával kerültek előnybe a balatoniak (Fotó: Gyarmati László | veol.hu)
Major Gergő (fehérben) idénybeli második góljával kerültek előnybe a balatoniak (Fotó: Gyarmati László | veol.hu)

75. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BFC SIÓFOK! Egy bal oldali bedobásból indult a vendégek akciója: Girsik továbbította a labdát Varjas elé, aki igazítás nélkül Major Gergő elé játszott. A siófokiak középpályása átvette a labdát, majd 12 méterről a kapu közepébe lőtte. 0–1!

74. perc: Újabb dupla változtatás a bakonyiaknál: Zsolnai Richárd és Csizmadia Zoltán le, Szarka Ákos és Vogyicska Bálint be.

A BFC Siófok eddigi egyetlen győzelmét 2009. szeptember 19-én, tehát 5118 napja aratta Ajkán, ahol akkor 2–0-s sikernek örülhettek a tópartiak.

60. perc: Kettős csere mindkét oldalon: a siófokiaknál Szedlár Zoltánt Girsik Áron-Róbert, Tóth Tamást pedig Dénes Csanád Vilmos váltotta. Az ajkaiaknál Borsos Filip helyére Gaál Bálint érkezett, míg Rabatin Richárd helyett Sejben Viktor kap lehetőséget.

A két klub egymással szemben ezen az estén 18. alkalommal szállt harcba a győzelemért. A felek közös történelme 2005. szeptember 18-a óta íródik, s öt siófoki, valamint hat ajkai győzelem mellett hat döntetlen született, a gólkülönbség a házigazdáknak kedvezett (27–22). Az FC Ajka pályaválasztása mellett ez a kilencedik találkozó: három hazai győzelem és négy döntetlen mellett egy vendégsiker teszi teljessé a mutatót 14–10-es gólkülönbséggel.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik szakvezető sem változtatott csapata összeállításán.

A BFC Siófok ebben az idényben még nem vezetett az első játékrész után: a sárga-kékek a Kolorcity Kazincbarcika SC, Budapest Honvéd, Szombathelyi Haladás trió ellen döntetlenre álltak, míg a Nyíregyháza Spartacus FC, Pécsi MFC, Tiszakécskei LC, Vasas FC négyessel szemben hátrányban voltak.

45. perc: Hosszabbítás nélkül véget ért az első félidő, amely végül nem hozott gólt. Maradjanak velünk, hamarosan jövünk a második játékrésszel!

43. perc: Egyre jobban érik a házigazdák gólja: a nyolcadik ajkai szöglet a bal oldalról érkezett, Rabatin lövése lepattant a védőkről, a labda így lett jó Tarnak, aki 7 méterről nem sokkal fejelte a bal kapufa mellé.

A BFC Siófok az első hét fordulóban egy győzelem és három döntetlen mellett három vereséget szenvedett. A Balaton-partiak által szerzett öt gól a második legkevesebbnek, a tizenegy kapott találat ellenben a harmadik legtöbbnek számított a mezőnyben.

A hazaiak (zöldben) az első félidőben többször közel jártak a vezetés megszerzéséhez (Fotó: Gyarmati László | veol.hu)
A hazaiak (zöldben) az első félidőben többször közel jártak a vezetés megszerzéséhez (Fotó: Gyarmati László | veol.hu)

38. perc: Tajthy végzett el gyorsan egy szabadrúgást, labdája Csizmadia elé került, aki igazítás nélkül, 16 méterről a kapu jobb oldala mellé lőtte.

Az előző gondolamenet folytatásaként megjegyezhetjük, hogy az első hét fordulóban a bakonyiak mind a négy szerzett gólja az első félidőben született, Zsolnai Richárdék eddig a második játékrészekben egyetlen ellenfelük kapuját sem tudták bevenni.

32. perc: Rövid időn belül mindkét oldalon feljegyezhettünk végül veszélytelennek bizonyuló kísérletet: a hazaiaknál előbb Csizmadia, majd Tajthy lövése kerülte el jócskán a kaput, míg a vendégeknél Nemes kísérlete ment fölé.

Az FC Ajka a mögöttünk hagyott hét fordulóban egy győzelem és két döntetlen mellett négyszer hagyta el vesztesen a pályát. A zöld-fehérek az említett fellépéseken 4 gólt szereztek, ami a legkevesebbnek számít a mezőnyben. Jeney Gyula együttese az eddigi hét játéknapon 8 gólt kapott, ami viszont a forduló előtt az ötödik legjobb mutató volt az NB II-ben.

22. perc: Tóth – Borsos összejáték végén utóbbi nagy lendülettel befelé vezetet a labdát, majd 17 méterről a kapu bal alsó sarkát vette célba, Hutvágner azonban szögletre mentett.

17. perc: A második ajkai szögletet Varjas kifejelte, a kipattanó labda Rabatin elé került, majd a hazaiak játékosa 16 méterről a jobb felső sarok mellé lőtt.

Ha már színes lapok... Eltiltás miatt egyik csapatból sem kényszerült senki a lelátóra. A büntetőlapokkal kapcsolatban elmondható, hogy a mögöttünk hagyott hét fordulóban az FC Ajka futballistái 17 kártyával gazdagodtak, míg a BFC Siófok játékosai 12 sárga lapot számlálnak.

10. perc: Megszületett a találkozó első sárga lapja, miután Vékony Viktor lerántotta a jobb oldalon előre törő Borsost.

9. perc: Egy gyors balatoni kontra végén Nemes passzolt az ötösre befutó Tóth Tamás elé, ám a fiatal támadót Tóth Gergely megelőzte, s kivágta a labdát.

A meccset Gaál Ákos vezeti, munkáját Huszár Balázs és Ország Péter segíti. A 34 esztendős szentgotthárdi játékvezető pályafutása 86. NB II-es bajnokiján működik közre vezetőbíróként, 393 sárga mellett 18 piros lap a mérlege. Gaál Ákos a Siófoknak korábban 14 bajnokit vezetett, melyeken a lehetséges negyvenkettőből húsz pontot gyűjtöttek be a balatoniak. Az ajkaiak eddig hétszer (ötször az NB II-ben, kétszer az NB III-ban) találkoztak vele vezetőbíróként, az említett fellépéseken öt győzelmet, valamint két döntetlent számlálnak.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a BFC Siófok indította 90 perces útjára a labdát.

Az ajkai csapatban több olyan játékos nevét is felfedezhetjük, akik egykoron a siófoki sikerekért küzdöttek: Tajthy Tamás kezdődként kap lehetőséget, míg Gaál Bálint és Jagodics Bence a kispadról szállhat be, amennyiben Jeney Gyula úgy dönt.

A siófokiak bajnoki összeállítása 189 nap után kezdődött ismét Hutvágner nevével (Fotó: Németh András – archív)
A siófokiak bajnoki összeállítása 189 nap után kezdődött ismét Hutvágner nevével (Fotó: Németh András – archív)

Érkeznek a csapatok, hamarosan kezdődik a mérkőzés! A házigazdák tiszta zöldben szerepelnek a mai napon, Horváth Dániel pedig fekete szerelésben áll a gólvonal elé. A balatoniak tetőtől talpig fehérben játszanak, Hutvágner Gergely narancssárga mezben véd.

Szeptember negyedik hétvégéjén ránk rúgta az ajtót az ősz: másfél órával a kezdősípszó előtt a csapatokat erősen felhős égbolt, néha viharos szél, s alig 12 Celsius-fok fogadta. Az erős hidegfront Ajkán is kiadós esőt okoz(ott), ennek tükrében mély talajú pályán kerül sor az alsóházi rangadóra.

Köszöntjük kedves olvasóinkat az ajkai Városi Szabadidő- és Sportcentrumból, ahol hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy az előző három bajnokiját elbukó, ám a múlt héten a kupában az NB I-es Mezőkövesdet búcsúztató FC Ajka az utóbbi két fordulóban csak egy pontot gyűjtő, majd a kupában a harmadosztályú Budaörs ellen továbbjutó BFC Siófok ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik