Megvan a Siófok első győzelme, oda a Honvéd idegenbeli veretlensége

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2023.08.19. 18:50
A labdarúgó NB II 5. fordulójában megszerezte idénybeli első győzelmét a BFC Siófok: a balatoniak egy öngólnak köszönhetően hamar hátrányba kerültek, ám büntetőből gyorsan egyenlítettek, majd a hajrában Major egyéni villanásával begyűjtötték a három pontot a Budapest Honvéd FC ellen.
A sárga mezes siófokiak az ötödik fordulóban örülhettek először három pontnak (Fotó: honvedfc.hu)
A sárga mezes siófokiak az ötödik fordulóban örülhettek először három pontnak (Fotó: honvedfc.hu)
A sárga mezes siófokiak az ötödik fordulóban örülhettek először három pontnak (Fotó: honvedfc.hu)

LABDARÚGÓ NB II
5. FORDULÓ

BFC SIÓFOK–BUDAPEST HONVÉD FC 2–1 (1–1)
Siófok, Városi Stadion, 2000 néző. Vezette: Rúsz Márton (Rózsa Dávid, Márkus Péter)
SIÓFOK:
Winter – Vágó G. (Girsik, 32., Nemes 90.), Vékony, Debreceni Á. – Polényi, Varjas Z., Kitl M., Böndi – Major G. (Tóth T., 90.), Nagy R. (László D., 58.) – Dénes (Menyhárt, 58.). Vezetőedző: Dragan Vukmir
HONVÉD:
Dúzs – Kovács N. (Lovric, 57.), Szabó A., Kálnoki-Kis, Benczenleitner – Eördögh (Átrok, 87.), Bocskay, Adorján (Simon B., 57.) – Kocsis D., Holman (Keresztes, 75.), Krajcsovics (Haragos, 75.). Vezetőedző: Pinezits Máté
Gókszerző: Nagy R. (23. – 11-esből), Major G. (88.), ill. Vékony (12. – öngól)
MESTERMÉRLEG
Dragan Vukmir:
– Gratulálok a fiúknak, mert megérdemelten nyertek. Nagyon nagy akarattal játszottak, felvállalták a küzdelmet, s ennek a vége csak a győzelem, illetve a velejáró három pont lehetett.
Pinezits Máté: – A vezető gólunkig nagy vonalakban az működött, amit elterveztünk. Onnantól kezdve viszont már nem tudtuk érvényesíteni az akaratunkat.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az államalapítás ünnepe miatt ezúttal rendhagyó módon szombaton került sor a hétvégi másodosztályú fordulóra, mely miatt a szurkolók aligha szomorkodtak. Erre a legnagyobb igazolást a Budapest Honvéd szimpatizánsai jelenthették, akik komoly létszámmal vették célba a Balaton déli partját: a fővárosiak tábora a nagy érdeklődésre való tekintettel a Révész Géza utcai Stadion teljes északi betonlelátóját birtokába vehette – már a kezdés előtt hamisítatlan futballhangulatot teremtve, a régi időket megidézve.

A siófoki és a kispesti fiatalokra hét nap leforgása alatt a harmadik bajnoki megmérettés várt, így nagy kérdés volt, hogy fizikálisan és mentálisan melyik együttes lesz frissebb. Erre a kérdésre egyértelmű választ nem kaptunk, ám azt tényként rögzíthettük, hogy a házigazdák birtokolták többet a labdát, s futballoztak veszélyesebben. A vezetést viszont mégis a vendégek szerezték meg, igaz, a szerencsének köszönhetően, hiszen a 12. percben Eördögh passzába Vékony Viktor rosszul tette bele a lábát, így a labda a léc alá vágódott (0–1).

A bekapott gól után kénytelen volt kezdeményezőbbé válni a Siófok, s ennek gyorsan meg is lett az eredménye, hiszen a 23. percben a Varjas által kiharcolt büntetőt Nagy Richárd értékesítette (1–1). A szünetig hátralévő időben a vezetést is megszerezhették volna a tópartiak, ám Nagy labdáját Bocskay kivágta a gólvonalról.

A térfélcsere után mozgalmas percek következtek, hiszen amíg a balatoniak Nagy révén két lehetőséget is elpuskáztak, addig Holman Dávid 25 méterről a felső lécet találta telibe. A folytatás sokáig említetésre méltó esemény nélkül telt, a lelátón talán kezdték már elkönyvelni a döntetlent, ám a véghajrában ismét megélénkült a találkozó: a 87. percben Simon 18 méteres lövését Winter tornázta szögletre, majd alig egy minutummal később a másik oldalon Major Gergő parádés egyéni villanása eldöntötte a pontok sorsát (2–1).

5. FORDULÓ (augusztus 19.)
Nyíregyháza–ETO FC Győr 3–2
BVSC-Zugló–Szeged-Csanád Grosics Akadémia 0–1
Gyirmót FC Győr–Mosonmagyaróvár 2–2
Kozármisleny–Soroksár 2–1
Csákvár–Budafok 0–1
Ajka–PMFC 0–2
Vasas–Kazincbarcika 2–2
Tiszakécske–Szombathelyi Haladás 2–3
Siófok–Budapest Honvéd 2–1

AZ NB II ÁLLÁSA
1. Budafoki MTE 5 4 1 7–1 +6 13
2. ETO FC Győr 5 4 1 13–7 +6 12
3. Pécsi MFC 5 3 2 4–0 +4 11
4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 5 3 2 7–4 +3 11
5. Soroksár SC 5 3 1 1 7–4 +3 10
6. Kozármisleny 5 3 2 8–6 +2 9
7. Nyíregyháza Spartacus 5 2 3 7–4 +3 9
8. Budapest Honvéd 5 2 1 2 6–6 0 7
9. Kazincbarcika 5 1 3 1 6–4 +2 6
10. Vasas FC 5 1 2 2 10–8 +2 5
11. Tiszakécske 5 1 2 2 7–8 –1 5
12. BFC Siófok 5 1 2 2 4–6 –2 5
13. FC Ajka 5 1 2 2 3–5 –2 5
14. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 6–10 –4 4
15. FC Csákvár 5 1 4 6–9 –3 3
16. BVSC Zugló 5 1 4 2–9 –7 3
17. Gyirmót FC Győr 5 3 2 6–8 –2 3
18. Mosonmagyaróvár 5 1 4 3–13 –10 1


PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: A jelzett hosszabbításon túl véget ért a mérkőzés, melyet a BFC Siófok 2–1-re megnyert, ezzel tehát megvan a balatoniak idénybeli első győzelme. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

90+5. perc: A korábban siófoki színekben négy mérkőzésen szereplő Benczenleitner Barna is besárgult.

90+3. perc: Egy gyors kontra végén Tóth Tamás játszotta magát tisztára, majd 18 méterről a kapu bal oldalát vette célba, Dúzs azonban bravúros védéssel tartotta életben a fővárosiak minimális egyenlítési reményeit.

90. perc: Siófoki cserékkel zárul a találkozó: a második gólt szerző Major Gergőt Tóth Tamás, míg Girsik Áront Nemes Marcell váltotta.

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Rúsz Márton négy percet hosszabbít.

90. perc: A kispesti térfél bal oldalán Böndi Ádám lökte fel hátulról Kocsist, amiért megkapta a találkozó harmadik sárga lapját.

88. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BFC SIÓFOK! Winter hosszú kirúgását követően Polényi lefejelte a labdát, ami így lett jó Majornak: a siófokiak játékosa Kálnoki-Kis mellett becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd 11 méterről, kissé jobbról, bal lábbal óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba! 2–1!

87. perc: Pinezits Máté újabb cserére szánta el magát: Eördgöh András helyett Átrok István a pályán.

87. perc: Egy bal oldalról befelé érkező passzt Kocsis vett volna át, Debreceni azonban megelőzte, s kivágta a labdát. A kipattanó Simon elé került, aki az átvétel után, 18 méterről remek lövést adott le, ám a középre tartó labdát Winter szögletre tornázta.

82. perc: A második kispesti szögletet Kocsis tekerte középre a jobb oldalon: az ötös sarkán Benczenleitner Barna érkezett, majd Vékony mellett a kapu jobb oldala mellé fejelte a labdát.

76. perc: A siófoki tizenhatos előterében Simon Benedek és Vékony Viktor akadt össze egymással, utóbbi a földre is került, előbbi pedig az eset után sárga lapot kapott.

75. perc: Újabb dupla változtatás a kispestiek oldalán: Holman Dávid helyett Keresztes Noel kap lehetőséget, Krajcsovics Ábel pedig Haragos Viktornak adta át a helyét.

Visszatértek a játékosok a rövid frissítést követően, már folytatódik is a mérkőzés.

Rúsz Márton a második félidő derekán is ivószünetet rendelt el.

A Budapest Honvéd FC keretében több olyan labdarúgót is találunk, akik a múltban a siófoki sikerekért küzdöttek: a két klub közti korábbi kooperációnak köszönhetően Benczenleitner Barna, Eördögh András, Horváth Milán, Keresztes Noel, Kerezsi Zalán, valamint Nyitrai Bence ölthette magára a siófoki sárga-kék szerelést. A teljességhez tartozik, hogy a balatoniak oldalán a mai találkozót a kispadon kezdő László Dávid 2016 és 2021 között a fővárosiak játékosa volt, illetve Kitl Miklósnak is van kispesti kötődése, függetlenül attól, hogy a 2010/2011-es idényben "csak" az U14-es együttesben szerzett 30 fellépésen 14 gólt.

58. perc: A házigazdák szakmai stábja is a változtatás mellett döntött: Dénes Csanád Vilmos és Nagy Richárd le – Menyhárt Zsombor és László Dávid be.

57. perc: Kettős csere a kispestiek oldalán: Kovács Nikolasz helyére Ivan Lovric érkezett, Adorján Krisztiánt pedig Simon Benedek váltotta.

57. perc: Újabb óriási lehetőség! Egy jobb oldali Polényi-bedobás után Varjas keresztbe lőtte a labdát, melyet Nagy Richárd átvett, majd kissé balról, 19 méterről, jobb lábbal a kapu bal oldalát vette célba – Dúzs a levegőben úszva mentett szögletre.

55. perc: Helyzet a másik oldalon is, de még mekkora! Holman – Adorján – Holman volt a labda útja, majd utóbbi középről, 25 méterről nagy erővel a felső lécet találta telibe!

52. perc: Egy védőkről lepattanó labdával Polényi indította Majort, aki Kálnoki-Kis mellett középre tudta kotorni: az érkező Nagy Richárd megelőzte Krajcsovicsot, majd 5 méterről a jobb alsó sarok mellé fejelte.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész. A szünetben egyik szakvezető sem változtatott csapata összeállításán.

45+2. perc: A jelzett hosszabbítás után véget ért az első játékrész, melyet követően 1–1-re állnak a felek. Maradjanak velünk, hamarosan jövünk a második felvonással!

Rúsz Márton kettő percet hosszabbít az első félidő végén.

44. perc: Nagy ugratta ki Dénest, aki Kálnoki-Kis és Szabó között megszelidítette a labdát, majd megiramodott, s 17 méterről jócskán a kapu jobb oldala mellé lőtte.

40. perc: A félpályán Girsik vette el a labdát Adorjántól, a csereként pályára küldött játékos passzával Dénes iramodott kapura. A hazaiak támadója néhány lépés után a tizenhatosra érkező Nagyot hozta játékba, aki a kapu jobb oldalát vette célba: Dúzs már verve volt, Bocskay azonban kisegítette, s a gólvonalról a mezőnybe vágta a labdát!

38. perc: Kovács indítását követően Kocsis vezette az alapvonalig a labdát, majd a középen érkező Holman elé játszott: a vendégek játékosa 11 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt.

A játékvezető mellett a két csapat meccstörténelme is elérte a jubileumi ötvenes számot: a felek korábban 38 mérkőzést játszottak az élvonalban, kilencet a Magyar Kupában, illetve kettőt a másodosztályban. A történelem könyveket egészen a 2017/2018-as szezonig kell visszalapoznunk, hogy megtaláljuk, a két együttes mikor vívott legutóbb egymással tétmérkőzést. Az említett idényben osztálykülönbség volt a csapatok között, így 2018 februárjában és márciusában a Magyar Kupában meccseltek egymással: a siófoki 2–2-es döntetlen után a piros-feketék 2–1-es hazai győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé.

32. perc: Sérülés miatt kényszerű csere a házigazdáknál: Vágó Gábor helyett Girsik Áron a pályán.

A rövid frissítés után már folytatódik is a játék.

A balatoniak egyenlítő gólja után ivószünetet rendelt el a játékvezető.

23. perc: GÓL! EGYENLÍTETT A BFC SIÓFOK! A megítélt büntetőt Nagy Richárd végezte el, jobb lábbal a kapu közepébe lőtte a labdát a balra mozduló Dúzs mellett. 1–1!

22. perc: Hazai labdaszerzés után Vágó egy hosszú passzal indította Varjast: a siófokiak labdára induló játékosa elé az ötös vonalának környékén Dúzs kivetődött, s csak szabálytalanul tudta megállítani az akciót. Tizenegyes!

A szerencse is kellett a kispestiek vezetést jelentő találatához (Fotó: Koncz Márton – archív)
A szerencse is kellett a kispestiek vezetést jelentő találatához (Fotó: Koncz Márton – archív)

12. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BUDAPEST HONVÉD! Krajcsovics ugratta ki Eördöghöt, aki elvitte a labdát Vékony mellett, majd betört a tizenhatoson belülre, s a középen érkező Holmant akarta játékba hozni: a passzba Vékony a kaputól 11 méterre beletette a lábát, de olyan szerencsétlenül találta el, hogy a labda a léc alá vágódott. Winter ugyan úszott a levegőben, de nem volt esélye a mentésre. 0–1!

Ha már előkerült Rúsz játékvezető zsebéből a figyelmeztetői kártya, akkor megjegyezhetjük, hogy a BFC Siófok futballistái az első négy fordulóban 7 sárga lappal gazdagodtak (ebből hármat Vágó Gábor gyűjtött be), míg a Budapest Honvéd FC játékosai tizenkét sárgát kaptak.

9. perc: Megszületett a találkozó első sárga lapja: Dénes Csanád Vilmos húzta vissza a felezővonal környékén a megiramodó Kocsist.

7. perc: Egy hosszú felívelést követően Böndi tette a labdát Nagy Richárd elé, aki becselezte magát a tizenhatosig, majd a kapu közepét vette célba – Dúzs magabiztosan hatástalanította az újabb siófoki próbálkozást.

Az előző gondolatmenetet folytatva... Rúsz Márton pályafutása során 4 mérkőzést vezetett már az OTP Bank Ligában: érdekesség, hogy az élvonalban, 2022. október 15-én a Puskás Akadémia FC – Budapest Honvéd FC találkozón debütált, mely kilencven percet a felcsútiak 1–0-ra megnyertek.

3. perc: Nagy Richárd hozta játékba Dénest, aki egy igazítás után, mintegy 20 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, ám a kísérlete jócskán elkerülte a vendégek kapuját.

A találkozót Rúsz Márton vezeti, munkáját Rózsa Dávid és Márkus Péter segíti. Rúsz pályafutása 50. másodosztályú bajnokiján működik közre vezetőbíróként, 223 sárga mellett 15 piros lap a mérlege. A 29 esztendős, miskolci játékvezető a Siófoknak eddig hatszor vezetett mérkőzést, mely fellépéseken a tópartiak egy győzelem és két döntetlen mellett három vereséget szenvedtek.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a BFC Siófok indította 90 perces útjára a labdát!

A felek megjelentek a játékoskijáróban, hamarosan kezdődik a mérkőzés! A házigazdák tetőtől talpig citromsárgában szerepelnek, Winter Dániel pedig zöld dresszben véd. A vendégek hagyományos, piros-fekete csíkos mezükben, fekete nadrágban és sportszárban játsszák le az előttünk álló találkozót, Dúzs Gellért kék dresszben áll a gólvonal elé.

Mintegy 35 perccel a kezdősípszó előtt megkezdődött a bemelegítés. Lassan, de biztosan gyülekeznek a szurkolók a lelátókon, a remek labdarúgóidő mellett a hangulatra sem lesz majd panasz. A nagy érdeklődésre való tekintettel a sajtószektort körbeölelő, teljes északi betonlelátót a BFC Siófok a Budapest Honvéd szimpatizánsai számára bocsátotta. A vendégek tábora 16:30-ra hirdetett találkozót a Jókai parkba, ahonnan 17:30-kor szervezett formában indultak a Révész Géza utcai Stadionba.

A csapatokat a Balaton déli partján gyengén felhős égbolt, 27 Celsius-fok, valamint kitűnően előkészített pályán fogadta. A délelőtti esőzések után a délutáni órákban kiderült az ég, az előrejelzések szerint újabb csapadéktól a találkozó alatt nem kell tartanunk.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a siófoki Révész Géza utcai Stadionból, ahol az eddig két pontot gyűjtő, a 16. helyen álló BFC Siófok az első négy fordulóban két győzelmet, egy-egy döntetlent és vereséget elkönyvelő, idegenben veretlen, tabella hatodik Budapest Honvéd FC együttesét fogadja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik