Mozgalmas, ötgólos mérkőzésen a Nyíregyháza hátrányból győzte le a Debrecent

Vágólapra másolva!
2024.09.21. 21:23
Telt ház előtt játszották a kelet-magyarországi rangadót (Fotó: Kovács Péter)
A labdarúgó NB I 7. fordulójának szombat esti mérkőzésén a Nyíregyháza Spartacus telt ház előtt, mozgalmas találkozón, hátrányból felállva 3–2-re legyőzte a Debreceni VSC-t.

 

LABDARÚGÓ NB I  
7. FORDULÓ

Nyíregyháza Spartacus FC–Debreceni VSC 3–2 (2–1)
Nyíregyháza, Városi Stadion, 8000 néző. Vezette: Berke
Gólszerző: Nagy B. (23.), Navrátil (36., 65.), ill. Pellumbi (8.), Dzsudzsák (79. –11-esből)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Négy év után Szpari–Loki, tíz év elteltével pedig az NB I-ben is találkozott a két ősi rivális a szabolcsi megyeszékhelyen. Mindkét, tehát a 2020 őszén játszott NB II-es és a 2014 nyarán játszott bajnoki is 1–1-es döntetlent hozott, ahogy a 2021 tavaszi nagyerdei találkozás is. Bár a meccs csak este fél nyolckor kezdődött, az átépítés utáni második meccsére „készülő” nyíregyházi stadion környékén már kora délután lezárták az utcákat. A szotyi- és csecsebecseárusok is időben elfoglalták a frekventáltabb helyeket a stadion sarkainál, a hazai szurkolók pedig a nyolcvanas évekből megmaradt kultikus helyek közül a Márka presszóban (amikor még háromszor akkora volt, mint manapság, olyan felirat is díszelgett a falon, hogy „Nincs lekérés”) és a III. félidőben melegítettek, a Zöld Elefánt helyén már szupermarket, a IV-es kocsma falai között kifőzde üzemel.

Persze van, ami nem változott…

A közúton érkező debreceni szurkolókat a városhatáron kívül gyűjtötték össze és konvojban, szirénázó rendőrautók felvezetésével érkeztek a stadionhoz, a vonattal utazókat pedig ugyancsak rendőri felügyelet mellett gyalogosan kísérték ugyanoda. A rendőrök és biztonságiak helyzetét a kései kezdés (amit ugye mindenkor a televíziós közvetítés határoz meg), a korai sötétedés sem segítette, nagyobb volt a veszélye a házak közötti elrejtőzésnek az esetleges utcai harchoz. Arról nem beszélve, hogy a debreceni szerelvény a menetrend szerint 22.40 órakor indult vissza…

A két tábor időben elfoglalta helyét, amikor negyven perccel a kezdés előtt kivonultak a kezdéshez a csapatok, már mindkét kapu mögül nagy üdvrivalgás fogadta a játékosokat, és persze az e helyütt nem idézhető „üdvözlés” is, ami a másik oldalnak szólt. A nyíregyházi ultrák szektoruk előtt a „Piros-kékben élünk Keleten” feliratú molinót feszítették ki, amit aztán élőképpel meg is erősítettek. A Szpari mezválasztása mindenesetre eltért a klubszínektől – tetőtől talpig fekete szerelésben lépett pályára az újonc.

 

A felvezetés részeként Révész Bálint, a Nyíregyháza Spartacus FC elnök-tulajdonosa köszöntötte a párizsi olimpián és paralimpián járt nyíregyházi sportolókat, az ökölvívó Kovács Richárdot, a gyalogló Helebrandt Mátét, valamint a kerekesszékes vívót, Tarjányi Istvánt és edzőiket.

Az összeállításokat böngészve hazai oldalon az jelentett meglepetést, hogy Nagy Dominik a kezdő tizenegyben kapott helyet. A tízszeres válogatott középpályás még a 2. fordulóban, augusztus 3-án, az MTK Budapest otthonában 3–0-ra elveszített bajnokin szenvedett térdsérülést. A Debrecen kezdőjébe Máté Csaba a békéscsabai kupameccs után újra benevezte az MTK-tól igazolt Kocsis Gergőt, és kíváncsian vártuk, hogy Dzsudzsák Balázs vajon éppúgy visszavontabb szerepkört kap-e, mint az előző héten.

Nos, igen, a DVSC csapatkapitánya Dusan Lagator mellől, „szűrőből” szervezte csapata játékát, az eddig visszavontabban játszó Szűcs Tamás támadásban felhúzódott a szélsők közé – ezek voltak azok a legfontosabb változtatások, amelyeket az új vezetőedző, Máté Csaba eszközölt. A szögletrúgások elvégzése azonban a magyar válogatottsági rekorder feladata maradt, és az első ilyen alkalom után meg is szerezték a vezetést vendégek: a lövést blokkoló Nagy Barnabásról levágódó labdát Jorgo Pellumbi bikázta a kapu jobb oldalába, az élvonalban bemutatkozó Tóth Balázs kapus csak belekapni tudott a labdába.

Debreceni öröm a korai vezető gól után (Fotó: Kovács Péter)

Tímár Krisztián ezúttal is a kezdőbe jelölte a Ferencváros elleni meccs előtt igazolt Aboubakar Keitát, a 61-szoros grúz válogatott, az Európa-bajnokságon is bevetett Niko Kvekveszkirit viszont cserének nevezte, így az elefántcsontpari belső középpályás jobbján Toma György játszott a pálya tengelyében. Éppen ő volt az, aki az első félidő feléhez érve az alapvonalról befelé gurított, Nagy Barnabás pedig ballal a bal felső sarokba bombázott – a labda még éppen befért a kapufa mellé. Nagy góllal (és Nagy-góllal) egyenlített tehát a Nyíregyháza.

Az első hazai szögletet még Nagy Dominik végezte el balról, a következő kettőt már Kovácsréti Márk, a másodiknál Berke Balázs a sípjába fújt, de nem azért, hogy büntetőt ítéljen Toma György és Ferenczi János tizenhatoson belüli „találkozása” után, hanem hogy sárgát adjon a szerinte műesést bemutató Szpari-középpályásnak… Ki sem bosszankodták magukat az ítéleten a hazai hívek, amikor máris vezettek a kedvenceik: Aboubakar Keita ragyogó indítása után Jaroslav Navrátil a rosszabb, vagyis a bal lába felé cselezett, de megpattanó lövése után így is a hálóban kötött ki a labda. Az egyik szárnyvédő után tehát a másik is betalált – így fordított a szünetig a Spartacus. Az előny csak azért maradhatott meg, mert Dzsudzsák Balázs lövését követően Tóth Balázs bravúrral tolta a lécre a labdát.

Egyet-egyet cserélt mindkét a csapat a szünetben, a frissen beálltak közül Myke Bouard Ramos veszélyeztetett először, átadása után Kovácsréti Márk várt túl sokáig a lövéssel. Nagy Dominik nem habozott, de az oldalhálóba lőtt, Aboubakar Keita továbbra is nagyon élt, előbb skorpiórúgással tette maga elé labdát, majd veszélyesen indított. Az újabb gól előtt Bouard Ramos csúsztatta tovább a labdát, Jaroslav Navrátil pedig a 123. mérkőzésén első dupláját szerezte az NB I-ben. Megérdemelten növelte az előnyét a második félidőben sokkal jobban játszó Nyíregyháza, a hangulat pedig az egekbe szökött a cseh szélső második találata után, miközben a táborok molinókkal üzengettek egymásnak.

Kocsis Gergő és Nagy Barnabás (jobbra) csatája a labdáért (Fotó: Kovács Péter)

Sehogyan sem tudott kibontakozni, ezáltal nyomást gyakorolni ellenfelére a Debrecen, sőt, a hajrához érkezve is a nyíregyháziak letámadáson alapuló játéka érvényesült. Aztán a semmiből visszajöttek a Loki reményei, a kezezés miatt megítélt tizenegyesből Dzsudzsák Balázs szépített. Navrátil a harmadik gólját is megszerezhette volna, majd az újonc Keresztes Krisztián be is talált, de lesről.

Feszült lett a végjáték, kitámadott a Loki, a Szpari pedig kontrázhatott, de ezekből a lehetőségekből nem sikerült lezárnia a meccset, a végére pedig benyomta a kapuja elé ellenfelét a DVSC. A hazaiak azonban kihúzták a végéig, így az új nyíregyházi stadion második meccsén nem 3–3-as döntetlen született (merthogy Tóth Balázs a hosszabbításban ismét hatalmasat védett), de az eggyel kevesebb gól miatt hazai oldalon senki sem panaszkodott. A meccs maga viszont legalább olyan parádés volt, mint a Fehérvár elleni nyitányon.

A Nyíregyháza játékát eddig is dicsérte a szakma és a közvélemény, úgy tűnik, mostanra a tudatos igazolások is beértek, és az első igazán nagy győzelmét aratta a csapat – az ősi rivális Debrecent 1999, vagyis huszonöt év eltelte után győzte le ismét!

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ NB I ÁLLÁSA

   
  1. Ferencvárosi TC

5

5

9–2

+7

15

  2. Puskás Akadémia

5

4

1

9–5

+4

12

  3. Újpest FC

7

3

1

3

12–7

+5

10

  4. Paksi FC

5

3

1

1

9–8

+1

10

  5. MTK Budapest

6

3

3

7–6

+1

9

  6. Fehérvár FC

6

2

3

1

9–9

0

9

  7. Diósgyőri VTK

7

2

3

2

5–7

–2

9

  8. Debreceni VSC

6

2

1

3

9–9

0

7

  9. Zalaegerszegi TE

6

2

1

3

8–9

–1

7

10. Nyíregyháza Spartacus

7

2

1

4

11–16

–5

7

11. Kecskeméti TE

7

1

2

4

5–9

–4

5

12. ETO FC Győr

5

1

4

3–9

–6

1

ONLINE KÖZVETÍTÉS ITT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik