Puskás Lajosból a nagy tét hozta ki a legjobb teljesítményt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.08.13. 08:57
Retteghettek a kapusok, ha Puskás Lajos lába lövésre lendült... (Fotó: MLSZ)
Debrecenben fedezték fel, aztán a Fáy utcába került. Remek párost alkotott Farkas Jánossal, de a többiekkel is megértette magát. A Vasas története talán legjobb futballcsapatának csatára, Puskás Lajos augusztus 13-án tölti be a 80. életévét.

– Hogy figyeltek fel önre a DVSC-ben?
Teleki Gyula – aki korábban a Vasas csatáraként játszott – volt akkoriban a Debrecen szakvezetője, a nagycsapatot összeeresztette a tartalékokkal, én ifistaként közöttük léptem pályára. Rúgtam két-három gólt az első félidőben Domán Gyula mellett, Teleki szólt, cseréljek helyet Takács Lajossal, majd a Salgótarján elleni bajnokin a kezdőcsapatba állított − válaszolta lapunknak a 80. életévét ma betöltő Puskás Lajos.

– Mik voltak az erényei?
Elsősorban a gyorsaság és a gólérzékenység. Éreztem a játék ritmusát, igyekeztem jól helyezkedni, hová jöhet a labda, valamint a ziccereket is jó százalékban kihasználtam.

– Automatikusan vezetett az útja a Vasasba?
Azt éppen nem mondanám! A piros-kékek figyelmét Teleki hívta fel rám, a két klub abban állapodott meg, egy évet lehúzok még Debrecenben, aztán mehetek a fővárosba, ám a megegyezés ellenére a Loki nem akart elengedni. Patthelyzet alakult ki, végül – mondjuk így – a Vasas mögött álló politikai erők oldották meg a helyzetet.

– Mondhatjuk azt, hogy az 1965-ben és rá egy évre bajnoki aranyérmes csapat a piros-kékek futballtörténetének legjobb együttese?
Az 1966-osra, amely veretlenül nyerte meg a bajnokságot, mindenképpen! Kétezertizenegyben, az egyesület centenáriumi ünnepségén Illovszky Rudolf azt mondta, a Molnár Dezső, Puskás Lajos, Farkas János, Korsós István csatársor minden idők legjobbja a Fáy utcában.

– Mely mérkőzésekre emlékszik a legszívesebben a piros-kékben játszottak közül?
Az elsőt nem felejtem, már csak azért sem, mert otthon egy-nullára kikaptunk a Szegedtől egy balszerencsés góllal… Nagyon kedves emlék a Fradi kettő-egyes legyőzése 1964-ből: mindkét Vasas-gólt én lőttem a Népstadionban, az elsőt a második, a másodikat a tizennegyedik percben. Látja, még a percekre is emlékszem, annyira mélyen belém vésődött. De az is megmaradt, ahogyan felpillantottam az eredményjelzőre, és megláttam a nevem. Ez örök emlék!

– És az 1966–1967-es BEK-sorozatban a Sporting itthoni öt-nullás legyőzése? Főleg azok után, hogy a válogatott nem sokkal előtte az angliai vébén három-egyre kikapott a portugáloktól. Farkas Jánossal két-két gólt vágtak, az elsőt meg Bakos Sándor lőtte a „Kígyó térről”.
– Érdekes, sokan említik azt a meccset, ami úgy maradt meg bennem, hogy nyernünk kellett, nyertünk is és továbbjutottunk. Akkor tudtam magamból kihozni a legjobb teljesítményt, ha volt tét. Úgy éreztem, meg kell mutatnom, mit tudok. Ezért sem tudom elfogadni, amikor manapság edzők, játékosok azt nyilatkozzák, nagy a nyomás, a teher. Meg a felelősség… Hát azért játszunk, hogy győzzünk, nem?! De én is említek önnek egy mérkőzést, ami emlékezetes, de nem azért, mert továbbjutottunk. Szintén ebben a sorozatban, a nyolcaddöntőben az Inter ellen léptünk pályára a San Siróban. Én egyenlítettem, végül kettő-egyre kikaptunk, itthon meg kettő-nullára. Az nagyon jó Vasas volt, az Inter pedig talán már leszálló ágban, igaz, ebben a sorozatban csak a döntőben állta az útját a Celtic. Rájuk kellett volna menni, de Csordás Lajos edző azt mondta, majd itthon… Aztán Sandro Mazzola két góljával kettő-nullára kikaptunk.

– Válogatott szereplése némiképp torzó. Hét alkalommal játszott, ebből ötször becserélték, és egy gólt szerzett. Miért alakult így?
Az írek ellen itthon négy-nullára megnyert találkozón lőttem azt a gólt. Hogy miért alakult így? Nos, nekem is van hiányérzetem, de felsorolnék néhány nevet, kikkel kellett megküzdenem a címeres mezért: Göröcs János, Albert Flórián, Rákosi Gyula, Tichy Lajos, Farkas János, Dunai II Antal, Bene Ferenc, Kocsis Lajos – abba is hagyom…

– Említette Farkas Jánost. Milyen volt vele játszani?
Szenzációs csatár volt, jól megértettük egymást. De ne értsen félre, abban a Vasasban mindenkivel működött a játékkapcsolat, a két Kálmánnal, Mészöllyel és Ihásszal, s felsorolnám valamennyiüket: Varga, Bakos, Mészöly, Ihász, Mathesz, Berendy, Molnár, Farkas, Fister, Korsós. S hogy mennyire összetartó volt az a Vasas, jól mutatja, hogy 1966-ban az utolsó forduló előtt elhatároztuk, ha lehet, Farkas Jancsi legyen a gólkirály. Persze tudtuk, az Ózdon fellépő Fradi-játékosok meg azt szeretnék, ha Albert Flóri lenne. A három-hármas Vasas–Győrön mindhárom gólunkat Jancsi lőtte, így hiába szerzett Flóri ötöt, huszonöt góljával Farkas egy találattal megelőzte.

– Edzői karrierje korántsem annyira karakteres, mint a játékos-pályafutása.
Nekem nincs hiányérzetem! Csak két példát említenék: Debrecenben a Lokinak a második vonalban vetélytársa lett az MTE, a Kaposvárt pedig feljuttattam az élvonalba és bent is tartottam.
 

Született: 1944. augusztus 13., Tetétlen
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Klubjai játékosként: Debreceni VSC (1960–1964), Vasas SC (1964–1974)
Válogatottság/gól (1964–1969): 7/1
Sikerei: 2x KK-győztes (1965, 1970), BEK-negyeddöntős (1968), 2x magyar bajnok (1965, 1966), MNK-győztes (1973)
Klubjai edzőként: Debreceni MTE (1977–1979), Kaposvári Rákóczi (1979–1981), Diósgyőri VTK (1981–1983), Csepel (1983–1984), Debreceni MVSC (1985–1987), Dunaújvárosi Kohász (1987), Vasas SC (1988), Apollon Kalamariasz (görög, 1988), Paks (1990)

Puskás Lajos 80 éves (Fotó: Török Attila)
Fotó: Török Attila
Puskás Lajos

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik