NB I: azzal a csapattal kezd az FTC, amelytől háromszor is kikapott az előző két évben

PÓSFAI GYULAPÓSFAI GYULA
Vágólapra másolva!
2024.08.02. 16:36
Pascal Jansennel még veretlen a Fradi, szombaton a KTE ellen mutatkozik be az NB I-ben (Fotó: Getty Images)
Mind a 12 csapat pályára lép a labdarúgó NB I hétvégi, újra háromnapos fordulójában. A Debrecen péntek este idénybeli első bajnokiját játssza az újonc ETO FC Győr otthonában, aztán szombaton előbb a Konferencialigában továbbjutott Fehérvár fogadja a Diósgyőrt, majd az új vezetőedzőjével, Pascal Jansennel első NB I-es találkozójára készülő Ferencváros a Kecskemétet, amely a közelmúltban már többször is megtréfálta az FTC-t. Utóbbi mérkőzéssel egy időben az újonc Nyíregyháza az MTK otthonában lép pályára. Zárásként vasárnap este a Paks az Újpestet, míg a Puskás Akadémia a ZTE-t látja vendégül.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 2. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK
ETO FC GYŐR–DEBRECENI VSC

♦ Nyolcvankettedszer csapnak össze az élvonalban, az örökmérleg egált mutat: mindkét gárda 28-szor győzött, a döntetlenek száma 25. A gólkülönbségben is mindössze egy az eltérés: 116–115 a győriek javára, a meccsenkénti gólátlag magas, 2.9.

♦ Az ETO NB I-es találkozón legutóbb 2013 szeptemberében, hazai pályán tudta legyőzni a Lokit (3–0), azóta 1 döntetlen és 2 győri vereség következett. A legutóbbi élvonalbeli bajnokijukon, 2015. május 31-én a házigazda Loki 5–0-ra ütötte ki a zöld-fehéreket.

♦ A győri csapat pályaválasztása mellett a legfelső osztályban 20 hazai győzelem, 12 döntetlen és 9 DVSC-siker született.

♦ A 2020–2021-es idényben az NB II-ben is találkoztak, akkor a Nagyerdőben 3–0-ra, majd az ETO Parkban 4–2-re nyertek a debreceniek, akiktől Bárány Donát mind a kétszer betalált. 

♦ A sors 2023-ban a Magyar Kupában kétszer is összehozta őket, és bár az alacsonyabb osztályú győriek játszottak otthon, mindkétszer a Loki győzött: előbb hosszabbításban 2–1-re, majd a rendes játékidőben ugyancsak Bárány találatával 1–0-ra. 

♦ Valamennyi tétmérkőzést figyelembe véve így az ETO négyes vereségsorozatban van a DVSC-vel szemben. A legutóbbi győri diadal közel nyolc éve, 2016 szeptemberében NB III-as csapatként szintén egy MK-meccsen, Magasföldi József góljával jött össze (1–0). A Lokiban azon a meccsen a maiak közül egyedül Ferenczi János játszott. 

♦ Az ETO-nak a másik újonc Nyíregyháza elleni mezőkövesdi 1–2-vel indult az idény, Borbély Balázzsal a kispadon 5 győzelem után ez volt a Rába-partiak első veresége. 

♦ Mivel a Debreceni VSC első fordulóra kisorsolt FTC elleni bajnokiját elhalasztották, így ez lesz az első tétre menő találkozója ebben az idényben. Tavasszal az utolsó 5 fordulóban 2-szer nyertek 3-szor pedig vesztettek a piros-fehérek.

♦ A győriek a 2023–2024-es évadban az NB II-ben úgy lettek másodikok a hazai táblázaton, hogy a Vasast csak több győzelemmel előzték meg. Otthon 12-szer nyertek, 2-szer ikszeltek és 3-szor kaptak ki (a Nyíregyházától, a Honvédtól és a Szegedtől, rendre 1–0-ra).

♦ A Loki 3–5–8-as mérleggel 9. lett a vendégtabellán, és feltűnő, hogy az előző három idegenbeli bajnokiját – a DVTK, az FTC és a Puskás Akadémia vendégeként – elbukta, ráadásul mindegyiken legalább négy gólt kapott (sőt, kétszer ötöt). 

SZOMBAT

FEHÉRVÁR FC–DIÓSGYŐRI VTK

Kereken a 80. találkozójuk jön az élvonalbeli bajnokságban, a mérleg 43 fehérvári siker, 11 döntetlen, 25 diósgyőri győzelem.

A tavaszi utolsó fordulóban gól nélküli döntetlenre végeztek, előtte mindkét csapat úgy hozta 4–0-ra a hazai mérkőzését, hogy egy ideig emberelőnyben játszhatott. Tavaly októberben Fehérváron Farkas Dánielt a 69., Szatmári Csabát a 86., majd februárban Diósgyőrben Csongvai Áront a 18. percben küldték le a pályáról.

A DVTK az eddigi 40 kísérletből 25-ször kikapott, és csak 8-szor tudott győzni a Vidi vendégeként (2016-ban Felcsúton 2–1-re), legutóbb 2021 februárjában egy zárt kapus meccsen, Gheorghe Grozav triplájával 3–1-re. Döntetlen 7-szer született, többek között a mostanáig utolsó sóstói meccsükön, idén májusban (0–0) is. 

A Vidinek csütörtökön egy otthoni gól nélküli döntetlen is elég volt az azeri Sumqayit ellen a továbbjutáshoz a Konferencialigában, ezzel a nyári felkészülés óta továbbra is veretlen. Érdekesség, hogy a legutóbbi négy tétmeccséből három is 0–0-ra végződött. 

A DVTK a nyitó fordulóban a 86. percben tudott egyenlíteni hazai pályán a Paks ellen, így a kínos újpesti 0–7 óta már 3 NB I-es mérkőzésen nem kapott ki (1 győzelem, 2 iksz), pedig közben az előző bajnokság első, második és negyedik helyezettjével játszott. 

A Fehérvár az előző idényben 10 győzelemmel, 4 iksszel és 2 vereséggel úgy lett harmadik a hazai tabellán, hogy a mezőnyben a legtöbb gólt szerezte, 16 mérkőzésen 40-et, ami 2.5-es átlagot jelent.

A Diósgyőr idegenbeli mutatója 4–4–8 volt, a legtöbb gólt kapta, 36-ot, vendégként 5 meccs óta nyeretlen (3-szor veszített, 2-szer döntetlenre végzett).


FERENCVÁROSI TC–KECSKEMÉTI TE

♦ Tizennyolcszor találkoztak az NB I-ben, és a zöld-fehérek fölénye még mindig jelentős – 9 győzelem, 4 iksz, 5 vereség –, pedig a KTE az egyetlen csapat a jelenlegi első osztályú mezőnyben, amely a legutóbbi 6 egymás elleni bajnokijukon háromszor is meg tudta verni az FTC-t. A 2022–2023-as kiírásban kétszer 2–0-ra, a tavaly novemberi emlékezetes „pocsolyacsatában” 2–1-re nyertek a lila-fehérek, valamennyiszer a Széktói Stadionban.

♦ 2006 és 2008 között 4-szer találkoztak a másodosztályban, és akkoriban a fővárosiak egyszer sem tudták legyőzni a KTE-t (1 döntetlen, 3 vereség). Az NB I-et és a NB II-t együttvéve minimális különbséggel billen a mérleg az FTC javára (9–5–8), a gólkülönbségben viszont még mindig a kecskemétiek állnak jobban (31–30). 

♦ Eddig kilenc élvonalbeli bajnokijukon volt a Ferencváros a házigazda, és a kecskemétiek 7 vereség mellett csak kétszer tudtak egy pontot elrabolni az Üllői útról: 2012 júliusában és tavaly februárban is 1–1-et értek el. Legutóbb, márciusban Ben Romdan és Zachariassen góljával 2–0-ra diadalmaskodtak a zöld-fehérek. 

♦ Miután az FTC első bajnokiját decemberre halasztották, a Ferencváros eddig két Bajnokok Ligája-selejtezőn van túl, ezeken oda-vissza megverte a walesi aranyérmes The New Saintset (5–0 és 2–1). Legutóbb 2021-ben tudta két győzelemmel indítani az idényt. A zöld-fehérek akkor az osztrák Peter Stögerrel itthon 3–0-ra, majd a visszavágón 3–1-re verték meg a koszovói FC Pristhinát. 

♦ Az FTC a nyáron érkezett új vezetőedzővel, Pascal Jansennel még veretlen, a felkészülési találkozókat is beszámítva 4 győzelemmel és 3 döntetlennel áll. Jansen előtt legutóbb 2012 augusztusa és 2013 novembere között irányította holland szakvezető a zöld-fehér csapatot. Moniz anno egy Honvéd elleni 2–0-s hazai vereséggel nyitott az NB I-ben. 

A bajnokságban a Fehérvár elleni otthoni 0–0-val startoló KTE már 6 NB I-es találkozó óta őrzi a veretlenségét (3 siker, 3 iksz), legutóbb április 13-án Debrecenben, egy tizenegyesgóllal kapott ki (0–1).

A Ferencváros tavasszal úgy lett bajnok, hogy pontjainak éppen a felét (37-et) gyűjtötte be házigazdaként. A mérlege 11–4 –2 volt, amivel a hazai tabellán is az élen végzett. Két otthoni vereségét a Puskás Akadémiától (1–2) és a Fehérvártól (0–1) szenvedte el, mindkettőt még 2023-ban.

A Kecskemét idegenben elég halvány volt az előző bajnokságban: pontjainak alig több mint a negyedét  – 45-ből 12-t – szerezte meg idegen pályákon. Vendégként 3–3–8-as mérlegével 10. lett és csak a két kiesőt tudta megelőzni. 
 

MTK BUDAPEST–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

A 23. élvonalbeli összecsapásuk jön, a fővárosiak fölénye eddig elsöprő: 13 diadal, 7 döntetlen és mindössze 2 vereség. 

1994 és 2023 között 7 találkozójuk volt az NB II-ben, ezekből 5-öt nyertek meg a budapesti kék-fehérek és csak 2-t a nyíregyháziak. A 2022 októberi sényői 2–0 máig a Szpari utolsó tétmeccses sikere az MTK ellen.  

Amikor az MTK volt a pályaválasztó, az NB I-ben 8 hazai győzelem, 1 döntetlen és 2 szabolcsi siker született, a gólkülönbség 24–5 a kék-fehérek javára. Vendéggyőzelemre ebben a párharcban 1981-ben és 2008-ban volt példa, mindkétszer 1–2 volt az eredmény.

2018 óta először tudott az élvonalban újra győzelemmel rajtolni az MTK (1–0 a ZTE otthonában), Marin Jurina 92. percben fejelt gólja eddig az egyetlen olyan találat az új bajnokságban, amely a hosszabbításban született.

Kilenc év után az ETO FC Győr elleni 2–1-es sikerrel tért vissza az első osztályba Nyíregyháza, az NB II hajráját is beszámítva tétmeccseken ez volt sorozatban az ötödik győzelme, az NB I-ben pedig kereken a 100. diadala. 

Az MTK 7–4–6-os mérleggel hetedik volt a hazai táblázaton, otthon a második legkevesebb gólt szerezte (17 meccsen 22-t, 1.29-es átlag) és a második legrosszabb volt a gólkülönbsége (–6). Vendéglátóként 4 mérkőzés óta nyeretlen (2 döntetlen, 2 vereség), legutóbb március közepén a Kisvárdát gyűrte le. 

A Szpari 10 diadallal, 4 döntetlennel és 3 vereséggel a vendégtabellán is első lett az előző NB II-es idényben, ráadásul idegenben a legtöbbször talált be az ellenfeleknek, 17 mérkőzésen 35-ször (2.06-os átlag). 
 

Idén egyszer már tudott nyerni az Újpest Pakson. Sikerül-e az ismétlés a lila-fehéreknek? (Fotó: Török Attila)

VASÁRNAP

PAKSI FC–ÚJPEST FC

2006 óta 45-ször mérték össze erejüket az NB I-ben, az utóbbi években eredményesebb tolnaiak 2022-ben fordították a maguk javára az örökmérleget, amely most 16 paksi győzelmet, 15 ikszet és 14 újpesti sikert mutat. A meccsenkénti gólátlag kereken 3, az előző 10 bajnokijukon mindig megvolt a legalább 3 találat. 

A párharc elején a Paks az Újpest mumusának számított, hiszen 2009 és 2013 nyara között 10 meccsükből csak egyet tudtak megnyerni a fővárosiak. 2016-tól 2021 februárjáig viszont a tolnaiak 16 találkozón keresztül képtelenek voltak legyőzni a lila-fehéreket. Az előző 10 bajnoki összecsapásukból egy sem lett döntetlen, a legutóbbi 6-ból 4-et a zöld-fehérek nyertek meg. Az előző két találkozójukon az aktuális vendégcsapat győzött 2–1-re.

Február végén a Magyar Kupában találkoztak a Szusza Ferenc Stadionban, és a paksiak hosszabbítás után, a nyáron a Vasashoz távozott Könyves Norbert góljával 2–1-re diadalmaskodtak.

Az atomvárosban 23 bajnokit játszottak, a mérleg 9 tolnai győzelem, 7 döntetlen, 7 újpesti siker. Pakson legutóbb 2018 augusztusában ikszeltek (1–1), az előző 5 bajnokijukból kettőt – köztük a legutóbbit – nyertek meg a vendég lila-fehérek, háromszor a hazaiak kerekedtek felül.

A Paks immár négy tétmérkőzés óta veretlen (3 siker, 1 iksz), a Konferencialigában két győzelemmel, kapott gól nélkül lépett tovább a ciprusi AEK Larnaca ellen, a bajnokság nyitányán pedig a 85. percig nyerésre állt Diósgyőrben (2–2). 

Az Újpestnek az 1. fordulóban pályára lépett 10 csapat közül a legmagasabb, 0.8 volt az xG-je (várható gólok teljesítménymutatója), ennek ellenére otthon alulmaradt a Puskás Akadémiával szemben (1–2). A DVTK elleni emlékezetes 7–0 óta zsinórban a harmadik bajnokiján kapott ki. 

A tolnaiak 11 győzelemmel, 2 iksszel és 3 vereséggel a hazai táblázaton is másodikok lettek, a harmadik legtöbb gólt szerezték (32), és egálban a negyedik legkevesebbet kapták (17). 

A lila-fehér együttes házon kívüli teljesítményével nyolcadik lett a mezőnyben, a mérlege 4–2–10 volt. Idegenben a legkevesebb gólt szerezte, 16 mérkőzésen mindössze 14-et (0.88-as átlag) és a legrosszabb volt a gólkülönbsége (–20). Vendégként az előző három fellépését vereséggel zárta, a legutóbbi kettőn be sem talált.   

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

Tizenöt élvonalbeli találkozó után a zalaiak lényegesen eredményesebbek ebben a párharcban, hiszen 7-szer győztek, 4 döntetlen és 4 Puskás Akadémia siker mellett. 

A zalaiak 2021 őszétől 5 találkozón át nyeretlenek voltak a felcsútiakkal szemben (0–2–3), a legutóbbi 5 tétmérkőzésükből azonban négyet egy-egy góllal megnyertek ellenük – köztük a tavaly áprilisi kupaelődöntőt is –, egyszer pedig ikszeltek. 2024-ben mindkét találkozójuk 1–0-s ZTE-sikert hozott. 

A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett az egerszegiek még jobban domináltak, hiszen 1 felcsúti diadalt és 1 döntetlent leszámítva 4 győzelmet arattak a vendég kék-fehérek. Legutóbb egy VAR által megítélt tizenegyes döntött a javukra. A legnagyobb felcsúti sikerüket 2021 áprilisában aratták, akkor 4–1-re nyertek.

A Zalaegerszeg akárcsak tavaly – 0–2 a Kisvárda ellen – ezúttal is hazai vereséggel indította a bajnokságot. Most is gólképtelen maradt, de csak a ráadásban kapott góllal maradt alul az MTK-val szemben (0–1). A tavaszt is ideszámítva az előző 3 bajnokiján csupán egy pontot szerzett.  

A felcsútiak az újpesti nyitányon (2–1) is folytatták az előző bajnokság végén felépített győzelmi szériájukat, így zsinórban már négy NB I-es győzelemnél járnak, és ezzel a tavasszal is NB I-es csapatok közül ők vannak jelenleg a legjobb formában. Legutóbb, április 26-án, éppen Zalaegerszegen kaptak ki. A Konferencialigában játék nélkül léptek tovább a csődbe ment és emiatt kizárt ukrán Dnyipro-1 ellen, ezért pihenten várhatják ellenfelüket.

A Puskás Akadémia a legutóbbi idényben otthon 5 ponttal kevesebbet zsebelt be mint vendégként (25, illetve 30). Pályaválasztóként az egész mezőnyben a legtöbb döntetlent játszotta, 7-et, emellett 6-szor nyert, 3-szor vesztett, és így az otthoni teljesítményével összességében csak a hetedik lett a hazai táblázaton. 

A felcsúti csapat az előző három bajnokiját úgy nyerte meg a Pancho Arénában, hogy mindig legalább négy gólt szerzett és rendre minimum kétgólos sikert aratott.

A ZTE vendégként a harmadik legsikeresebb csapat volt legutóbb az NB I-ben, 7 diadalát és összegyűjtött 23 pontját tekintve csak az FTC és éppen soros ellenfele, a Puskás Akadémia előzte meg a 12 csapat közül.

A 2. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 2., péntek
18.50: ETO FC Győr–Debreceni VSC, ETO Park. (Tv: Duna). Vezeti: Bognár Tamás
Augusztus 3., szombat
16.00: Fehérvár FC–Diósgyőri VTK, Sóstói Stadion. (Tv: Duna)
19.45: Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE, Groupama Aréna. (Tv: Duna)
19.45: MTK Budapest–Nyíregyháza Spartacus, Új Hidegkuti-stadion. (Tv: m4sport.hu)
Augusztus 4., vasárnap
18.50: Puskás Akadémia–Zalaegerszegi TE FC, Pancho Aréna. (Tv: Duna)
18.50: Paksi FC–Újpest FC, Fehérvári úti Stadion. (Tv: m4sport.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik