Kártérítést fizethet a FIFA a Ferencvárosnak Varga Barnabás sérülése miatt

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.07.03. 11:03
Scotland v Hungary: Group A - UEFA EURO 2024
Varga Barnabás a skótok elleni Eb-meccsen szenvedett brutális sérülést (Fotó: Getty Images)
A Magyar Nemzet szerdán arról írt a honlapján, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az általa életre hívott Club Protection Program (CPP) keretein belül több tízmilliós jóvátételt fizethet Varga Barnabás klubjának, a Ferencvárosnak. Mint ismert, a támadó a skótok ellen szenvedett brutális sérülést, több helyen is eltört az arccsontja, emiatt műteni is kellett.

A Skócia elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen fejsérülést szenvedett Varga Barnabás, a magyar labdarúgó-válogatott támadója, akinek több is helyen eltört az arccsontja, műteni is kellett, ám azóta már elhagyhatta a kórházat, sőt már az otthonában pihen. Pár nappal a találkozó után lapunk dr. Nagy Zsigmondot, a Sportjus társaság elnökét, nemzetközi sportszakjogászt kérdezte a történtekről: „Jogilag nem lenne szabad elengedni a történteket. Ebben a helyzetben, ha ne adj isten, Varga Barnabás nem tud visszatérni a pályára akár több hónapig, akkor kár éri. Az UEFA nagyon sok esetben rendkívül szenzitív, felhívja a figyelmet a szabályai betartására, szankcionál – joggal. Ebben a helyzetben hallgatnak. Fejet ért ütés. Ez az ökölvívásban elmegy, labdarúgásban semmiképp. Tudom, vannak olyan vélemények, hogy ez összességében balesetnek tekinthető, mivel labdára irányult a kapus mozgása, de a kapus védettsége akkor áll fenn, ha a labda a birtokában van” – mondta akkor dr. Nagy Zsigmond.

A Magyar Nemzet szerdán már arról írt a honlapján, hogy a FIFA az általa életre hívott Club Protection Program (CPP) keretein belül több tízmilliós jóvátételt fizethet Varga klubjának, a Ferencvárosnak, illetve a nemzetközi szövetség állja a támadó bérét is. Mint írták, egyelőre a nemzetközi futballszervezetek nem nyilatkoztak a magyar csatár ügyében, de korábbi esetek példáiból kiindulva kártérítés jár a klubnak.

Egy ilyen korábbi eset, amely példaként szolgálhat az ügyben: Vinícius Júnior november közepén, a brazil válogatott Kolumbia elleni világbajnoki selejtezőjén szenvedett combsérülést. A FIFA-nak jelentős kártérítést, több mint 400 ezer eurót (158 millió forint) kellett kifizetnie a Real Madridnak. 

A Club Protection Program a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést, ha 28 napnál többet hiányzik. A Magyar Nemzet szerint a maximális kártérítés összege labdarúgónként és sérülésenként évi 7.5 millió euró (hárommilliárd forint). A legmagasabb összeg naponta 20 548 euró (8.1 millió forint), legfeljebb egy évig. A magyar csatár bére havi 20 ezer euró (7.9 millió forint) felett járhat. Tehát ha lassú lesz Varga felépülése, több tízmilliós jóvátételezést kaphat a Ferencváros.

Berzeviczi Attila, az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatótanácsának elnöke a csakfoci.hu-nak azonban elárulta, a FIFA csak a sérüléstől számított 28. naptól fizet (a labdarúgó teljes fizetését állja), addig a klubnak kell viselnie a költséget. Mivel Varga szerencsés esetben maszkban tud majd teljes értékű edzést végezni a sérülése utáni 28. nap előtt, így elképzelhető, hogy a Fradinak nem is kell semmilyen összeget igényelnie a nemzetközi szövetségtől.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik