Hanacsek Attila: Jól érzékelhető a játékvezetés fejlődése

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.05.30. 07:59
Hanacsek Attila (Fotó: Török Attila, archív)
Véget ért Magyarországon a 2023−2024-es klubfutball-idény, s az idén is értékelést tartott Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke.

Sikeresnek mondható a bajnoki idény közben elindított „Legyél Te is játékvezető” kampány, csaknem hatszázan vizsgáztak. Hanacsek Attila, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke hangsúlyozta: nem a véleményét szeretné közölni, hanem a statisztikai adatokat elemezné – ezek alapján a VAR-rendszer segítségével sokkal tisztább lett a futball. Az elöljáró a döntési pontosságot és a kulcsfontosságú döntések hibaszázalékát emelte ki.

Az élvonal adatai szerint a VAR-rendszer bevezetése előtti utolsó idényben hatvan súlyos hibát regisztráltak, az első VAR-évadban 18, a másodikban 17, a harmadikban, vagyis 2023−2024-ben 14 kulcsszituációban (gólok megítélése, piros lapok, büntetők) hoztak rossz döntést a játékvezetők.

„Ezt a fejlődést úgy tudnám érzékeltetni, hogy ekkora előrelépés olyan, mintha az olvasottságot nyolcvan százalékkal növelné bármelyik internetes honlap, esetleg a szurkolók munkahelyi fizetése emelkedne ekkora mértékben” − mondta az elnök, aki vállalta a kijelentést, hogy soha ilyen kevés hiba nem volt a magyar labdarúgás történetében.

„Csakhogy a hiba olyan számunkra, mint a közlekedési baleset, amelyből egy is sok, és az érintettet nem érdekli a statisztika, a javuló tendencia – folytatta Hanacsek Attila. – Ezért arra törekszünk, hogy még inkább csökkentsük a nagy hibák számát.”

A futballvezető elmondta: el kellett ismerniük, mennyi jogos kritikát kaptak a VAR bevezetése utáni első időszakban amiatt, hogy a televíziós felvételek elemzése túlságosan hosszú ideig tart.

„Jogos kritikát kaptunk a túl hosszú ellenőrzések miatt. Három perc volt a lélektani határ, megfigyeltük, addig tart a türelem, ezt követően kezdett el zúgolódni a közönség. Ezen is dolgoztunk, és a kétes szituációk megítélésre fordított időt sikerült közel a felére csökkentenünk.”

A tájékoztatón kiderült, hogy amíg az első két VAR-os idényben egyetlen forduló zajlott le vizsgálat nélkül, ebben az évadban hét teljes kör ment le úgy, hogy nem volt szükség egyetlen játékvezetői vagy asszisztensi ítélet korrekciójára.

„Vissza sem nézték, kapjuk gyakran a kritikát – mondta az elnök. – Nos, nincs az a vitatott esemény, amelyet ne analizálnának a buszban ülő kollégák: ebben az idényben 3834 ellenőrzés történt, ez fordulónként átlagosan 116 vizsgálat, meccsenként majdnem húsz esemény, ezek közül hatvanhárom esetben kellett felülbírálnia a játékvezetőnek a felvételek megtekintése után a pályán hozott döntését.”

Nem egyértelmű, de lehet köze a videóbíró intézményéhez, hogy amíg tavaly 54, az idén 29 kiállítás történt – meglehet, a futballisták is tudják, a piros lapot érő súlyos szabálytalanság, az erőszakos cselekedet immár szinte biztosan kiderül.

A sajtóeseményen felvetődött, hogy a nemzetközi kupákban a legfontosabb sorozatokban viszonylag kevés szerepet kapnak a magyar játékvezetők.

„Tavasszal a szűk keret kap mérkőzéseket a fontosabbnak tartott mérkőzéseken, főleg a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában – magyarázta Hanacsek Attila. − Az Eb-re is ebből a topkategóriából mehetnek játékvezetők, ebbe a csoportba harmincegy játékvezető tartozik. Nos, e harmincegy helyből tizenhatot elvisz az öt nagy, meghatározónak tartott futballnemzet, vagyis tizenöt hely marad a többi, csaknem ötven európai ország játékvezetőjének, óriási a konkurencia. A döntésnél pedig nem mindegy, hogy egy jelölt adott esetben ezer vagy negyvenezer néző előtt vezet-e a hazájában hétről hétre, de nyilván a képesség az egyik legfontosabb szempont.”

Ide tartozik, hogy az említett topkategória előszobájának tartott csoportba bekerült Berke Balázs, a női játékvezetőknél pedig Molnár Réka, míg Bogár Gergő a nemzetközi tehetségprogram tagja volt. Az elnök kiemelte, hogy a női elit tagja, az immár édesanya Kulcsár Katalin a nyári, párizsi olimpián kap szerepet VAR-játékvezetőként.

A végén a legforróbb helyzetek is szóba kerültek. A záró fordulóban, a 33. játéknapon nagy vihart kavart a Fehérvár−Diósgyőr bajnokin az utolsó pillanatokban esett hazai gól, amellyel a Vidi a dobogón végzett volna. Nos, az úgynevezett Deltacast-rendszer számításai szerint a vidis Nikola Szerafimov 7.4, a diósgyőri védő 7.7 méterre tartózkodott az alapvonaltól, vagyis les miatt jogosan érvénytelenítették a gólt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik