NB I: a Puskás Akadémia lehet az első vendégcsapat, amely sorozatban háromszor nyer a Groupama Arénában

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.03.16. 11:50
Fotó: Balogh László
A válogatott szünet előtt a hétvégén még pályára lépnek a csapatok a labdarúgó NB I-ben. A nemzeti ünnep miatt két napba sűrített program a kiesésre álló Mezőkövesd újpesti vendégjátékával indul, a második helyre visszacsúszott Paks az edzőváltás óta még veretlen Diósgyőr otthonába utazik, a Vidi pedig 330 perces gólcsöndjét törné meg Kecskeméten. Vasárnap nem sokkal a déli harangszó után a DVSC a ZTE-t fogadja, majd kora délután az immár listavezető Ferencváros otthonába a Puskás Akadémia látogat, amely az előző két bajnokija alkalmával győztesen távozott a Groupama Arénából. A sort az MTK és Kisvárda csatája zárja, a hazaiak első fővárosi sikerükre készülnek a szabolcsiak ellen.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 25. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

Éppen 25 meccsük volt az NB I-ben, az örökmérleg jelentős újpesti fölényt mutat: 12-szer nyertek a lila-fehérek, 8 döntetlen és 5 kövesdi győzelem mellett. 

♦ A matyóföldiek az első 6 találkozójukon nem tudtak győzni (1 iksz, 5 vereség), 2018 óta azonban kiegyenlítettebb a párharc, sőt, a legutóbbi 5 egymás elleni meccsükből a fővárosiak csupán egyet nyertek meg – 2 iksz és 2 mezőkövesdi diadal mellett. Legutóbb novemberben 4–0-ra kerekedett felül a borsodi együttes, amelynek ez a legnagyobb diadala ebben a párharcban. 

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 6 hazai győzelem, 5 döntetlen és 2 mezőkövesdi siker született. A mezőkövesdiek Az előző 7 bajnokin nem tudtak nyerni a Szusza Ferenc Stadionban, csupán 3-szer vittek el egy pontot, tavaly augusztusban egy hatalmas kapushibát követően a 92. percben egyenlítettek (1–1). Győzni legutóbb 2019 októberében, a Fáy utcában tudtak a lila-fehérek vendégeként (1–2).

♦ Az újpestiek egymás után a két Fejér vármegyei együttest, a Vidit, majd a Puskás Akadémiát is 2–0-ra győzték le, 2019 márciusa (Kisvárda 1–0, Paks 2–0) óta először fordult elő, hogy sorozatban két bajnokit kapott gól nélkül nyertek meg. 

♦ A sereghajtó kövesdiek legutóbb hazai pályán 2–1-re bukták el a borsodi rangadót a DVTK-val szemben, így Milan Milanoviccsal 1 győzelemmel és 3 vereséggel állnak, és a hátra lévő 9 fordulóban 10 pont hátrányt kellene ledolgozniuk ahhoz, hogy megőrizzék NB I-es tagságukat. Az előző 5 bajnokijukon csak 4 pontot kapartak össze, amivel utolsó előttiek a formatabellán. 

♦ Az Újpest pontjai csaknem kétharmadát odahaza szedte össze, 30-ból 19-et, a hazai mérlege 6 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. Legutóbb 4-es hazai vereségsorozatának vetett véget a Vidi elleni sikerével.

♦ A Mezőkövesd a 2 fordulóval ezelőtt, Debrecenben aratott győzelmével most már ott tart, hogy több pontot szerzett házon kívül (10), mint vendéglátóként (9). A vendégmérlege 2–4–6, viszont érdekes, hogy az előző 5 idegenbeli meccséből csak egyet vesztett el (1–3 az MTK ellen), további 3-at pedig ikszre hozott. 

DIÓSGYŐRI VTK–PAKSI FC 

♦ Eddig 36-szot kerültek szembe egymással a legfelső osztályban, az örökmérleg a tolnaiak fölényét mutatja: 11 diósgyőri siker, 9 iksz, 16 paksi győzelem.  

♦ A máig utolsó DVTK-siker ebben a párharcban több mint 4 éve, 2020 februárjában, a piros-fehérek stadionjában jött össze (2–0). Azóta a 6 bajnoki találkozójukból 5 a paksiak győzelmével – a legutóbbi 4–1-gyel – zárult, az augusztusi miskolci csatájuk pedig döntetlen lett.

♦ A DVTK pályaválasztása mellett kiegyenlített a mérleg, mindkét gárda 7-szer győzött, 5 meccsük pedig ikszre végződött. 2018 májusa és 2020 februárja között a Paks négy diósgyőri fellépésén még gólt sem szerzett (1–0, 0–0, 1–0, 2–0), a következő két találkozót viszont a zöld-fehér gárda nyerte meg, míg legutóbb úgy játszottak 1–1-et, hogy a tolnaiak a 86. percben tíz főre fogyatkoztak.

♦ Jót tett az edzőváltás a DVTK-nak, hiszen a szerb Vladimir Radenkoviccsal 2–1-re behúzta a borsodi rangadót Mezőkövesden, és 3 bajnoki után még veretlen (2 diadal, 1 iksz), ráadásul közben a Magyar Kupában is továbbjutott a ZTE ellen. 

♦ A Paks 2 egymást követő győzelem után egy fél csapatra való kezdőjátékosát nélkülözve a hajrában csak egy pontot tudott megmenteni otthon a DVSC ellen (1–1), és így visszacsúszott a második helyre. Az 5 fordulós formatabellán szintén csak az FTC előzi meg a mezőnyből, a mérlege 3–1–1.

♦  Az előző 2 hazai bajnokiján nem kapott ki a Diósgyőr (1 siker, 1 döntetlen), viszont a legutóbbi 5 otthoni meccséből csak a Fehérvár ellenit tudta megnyerni – igaz, azt fölényesen, 4–0-ra.

♦ Az előző 3 idegenbeli NB I-es mérkőzését győzelemmel zárta a paksi együttes, amely házon kívül tavasszal még gólt sem kapott, összességében 6–3–3-as mutatójával második a vendégtabellán. 
 

KECSKEMÉTI TE–FEHÉRVÁR FC

♦ A 2023-as évben nem ment a Vidinek a KTE ellen: az első 3 találkozójukat egygólos különbséggel elbukta és majdnem a negyediket is, hiszen november végén Fehérváron Katona Mátyás csak a 91. percben tudott 3–3-ra egyenlíteni. Az örökmérleg ezek után 7 KTE-győzelem, 3 döntetlen, 9 Vidi-siker.
 

♦ A Kecskeméti TE pályaválasztása mellett kiegyenlített a párharc: mindkét csapat 4-szer diadalmaskodott, 2014 novemberében pedig nem esett gól a meccsükön. 2013 májusában 5–1-re nyertek a Széktói stadionban a Fejér vármegyeiek, ez máig egálban a kecskemétiek eddigi legsúlyosabb hazai veresége az élvonalban.   

♦ Közös a két együttesben, hogy egyaránt mindössze 6 pontot gyűjtöttek az előző 5 fordulóban (2 győzelem, 3 vereség).

♦ A legutóbbi 3 bajnokiját úgy vesztette el a Fehérvár, hogy közben be sem tudott találni az ellenfeleinek – legutóbb február 18-án a DVSC elleni  1–0-s mérkőzésen a dán Tobias Christensen 11-esből volt eredményes a piros-kékektől. Az NB I-ben most a Vidié a leghosszabb góltalansági széria, amely már 330 játékperc óta tart.  

♦ A KTE 33 pontjából 26-ot otthon zsebelt be, 8–2–2-es mérlegével harmadik a hazai tabellán. Ebben a naptári évben vendéglátóként 3 mérkőzés után még hibátlan.

♦ A Vidi idegenbeli mutatója 4–1–7, a legutóbbi két házon kívüli meccsét 0–6-os gólkülönbséggel zárta (0–4 Diósgyőrben, majd 0–2 Újpesten).  

VASÁRNAP 

DEBRECENI VSC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Hatvanhatszor találkoztak a legfelső osztályban, a meccseik több mint a fele, 35 a debreceniek győzelmével ért véget, a zalai sikerek száma 18, a döntetleneké 13. 

♦ Érdekesség, hogy miközben az első 33 találkozójukból 11 lett iksz, a második 33-ból már csak kettő, 2011-ben és 2022-ben.

♦ A DVSC 2020 és 2022 között zsinórban 5 bajnokin képtelen volt legyőzni az egerszegieket (1 döntetlen, 4 vereség), az előző 4 találkozót viszont már a Loki nyerte meg, ráadásul úgy, hogy 3-szor gólt sem kapott. Legutóbb, novemberben Zalában hátrányból fordítva, Várkonyi Bence öngóljával nyertek 2–1-re a debreceniek.

♦ A ZTE évtizedeken át többnyire kikapni járt Debrecenbe, eddig 24-szer tért haza pont nélkül, 7-szer ikszelt és csak 3-szor tudott nyerni Hajdú-Biharban. Ilyen először a 2002-es (1–6), majd a 2020-as (0–3) és 2021-es (1–2) nagyerdei találkozón fordult elő.

♦ Több mint 80 percen át vezetett, végül mégsem tudott nyerni a DVSC Pakson (1–1), így az előző 5 fordulóban mindössze 4 pontot zsebelt be, és csak két csapatot előz meg a formatáblázaton, azokat is csupán jobb gólkülönbségével. Ezalatt mindössze 3 gólra volt képes, ez a Vidivel együtt a legkevesebb a mezőnyben.

♦ A Zalaegerszeg legutóbb 0–2-ről 3 perc alatt egyenlített az MTK ellen, de így is 2 forduló óta nyeretlen (1 iksz, 1 vereség), amihez hasonló legutóbb tavaly decemberben fordult elő a csapat életében. 

♦ A Loki általában sokkal jobban teljesít a szünetek után, az első félidők eredményei alapján ugyanis egyedül a Kisvárdát előzi meg az OTP Bank Ligában. 

♦ A DVSC éppen a pontjai kétharmadát gyűjtötte be otthon, ahol a mérlege 7–1–4, viszont az előző 3 bajnokijából 2-őt elbukott a Nagyerdei Stadionban és közben csak a Puskás Akadémiát tudta legyűrni (1–0). 

♦ A ZTE tavasszal hullámzóan szerepel idegenben: két hete alulmaradt Kisvárdán (0–1), előtte azonban két erősebb ellenfél, a Paks és a Puskás Akadémia otthonában is nyerni tudott – igaz, ezeken a mérkőzéseken a szerencsével sem állt hadilábon. Még mindig látogatóként eredményesebb, 5–1–6-os mutatójával a középmezőny elején van a vendégtáblázaton.

FERENCVÁROSI TC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Ez a forduló rangadója, hiszen a Transfermarkt játékospiaci portál szerint az NB I legmagasabb keretértékű csapata, a Ferencváros (52.48 millió euró) fogadja a listán harmadik Puskás Akadémiát (10.10 millió euró).

♦ Eddig 27-szer csaptak össze az élvonalban, az örökmérleg 10 ferencvárosi siker, 11 döntetlen, 6 felcsúti diadal. A bajnokikat tekintve az FTC  3-as nyeretlenségi szériában van a felcsútiakkal szemben (1 iksz, 2 vereség), a Magyar Kupában viszont tavaly novemberben emlékezetes nagy csatában, hosszabbítás után 4–3-ra a zöld-fehér gárda győzött.

♦ Amikor a Fradi volt a pályaválasztó, 8-szor született hazai siker, és 4 döntetlen mellett mindössze 2-szer győztek a felcsútiak, mindkétszer 2–1-re: először tavaly márciusban, az FTC két Leverkusen elleni két Európa-liga-meccse között, majd augusztusban, amikor még Máté Csaba volt a vezetőedző. Ha most is a Puskás Akadémia kerekedik felül, akkor az első csapat lesz az NB I-ben, amely vendégként sorozatban három bajnokit tud nyerni a Groupama Arénában. 

♦ Az FTC a legutóbbi 7 bajnoki meccsét megnyerte, az előző hármat ráadásul úgy, hogy közben még gólt sem kapott és parádés, 22–3-as gólkülönbséget hozott össze. Ehhez hasonló hetes győzelmi sorozata legutóbb 2022 nyarán, Sztanyiszlav Csercseszovval volt, amikor a tavaszi szezont egy gyirmóti győzelemmel fejezte be, majd a következőt zsinórban 6 diadallal indította. Egy bajnokságon belül pedig 2020 november-decemberében, Szerhij Rebrovval nyert egymás után 7 NB I-es találkozót.

♦ A Puskás Akadémia 3 forduló óta képtelen győzni a bajnokságban és ezalatt mindössze 1 pontot szerzett, Diósgyőrben (1–1). A 17–19. forduló óta a második alkalom ebben a kiírásban, hogy ilyen halvány hármas sorozatot produkált a magyar élvonalban. 

♦ A Ferencváros hazai mutatója 7–2–2, a legkevesebb gólt kapta, 7-et – igaz, a DVTK elleni találkozóját áprilisra halasztották. Az előző 3 otthoni bajnokiján nem vesztett pontot és egyedül az MTK-s Bognár István talált be a hálójába.

♦ A felcsútiak idegenbeli mérlege 6–2–4, ezzel harmadikok a vendégtáblázaton, a legutóbb 3 házon kívüli meccsükön hullámzóan szerepeltek: győztek, alulmaradtak, majd ikszeltek.

MTK BUDAPEST–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦  A 12. összecsapásuk jön az élvonalban, a mérleg a vendégek jelentős fölényét mutatja: 1 MTK-győzelem, 3 döntetlen, 7 Kisvárda-siker. 
A kék-fehérek az egyetlen diadalukat 2021 februárjában, idegenben aratták a szabolcsiak ellen (2–0). Azóta 6 bajnokin csak 2  gól nélküli döntetlen jött össze nekik, és közben összesen 2-szer találtak be a szabolcsiak hálójába. Legutóbb Kisvárdán 3–1-re nyertek a piros-fehérek. 

♦ Az MTK vendéglátóként még sosem nyert még a Várda ellen, 3-szor ikszelt, 4-szer kikapott, valamennyiszer egy góllal. Az első 3 alkalommal 1–0-ra, majd 2021 augusztusában 2–1-re. Legutóbb, a 3. fordulóban 0–0-ra végeztek a fővárosban. A szabolcsi gárda tehát még veretlen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, pedig a Honvéd ellen is játszott ott és ellene mindháromszor győzni tudott. 

♦ A fővárosi kék-fehérek legutóbb kétgólos előnyt engedtek ki a kezükből Egerszegen (2–2),  és az előző 6 bajnokijukból mindössze egyet, a Mezőkövesd elleni hazai találkozójukat nyerték meg (3–1). Tavasszal az Újpest elleni 3–0-s nyitány óta mindig kaptak gólt, összesen már 18-at, ami magasan a legtöbb az élvonalban.

♦ A Kisvárda a DVSC elleni december 2-i hazai 0–0 óta nem ikszelt, az előző 5 fordulóban felváltva vesztett, illetve nyert. Ha továbbra is ebben az ütemben folytatja, most egy győzelemnek kellene következnie. 

♦ Az MTK az idénybeli első 2 hazai találkozóját ikszre hozta, azóta 6-szor nyert, 4-szer vesztett, a legutóbbi 4 otthoni összecsapását váltakozva győzelemmel, illetve fiaskóval zárta. 

♦  A rétközi piros-fehérek házon kívüli mérlege 2 siker, 1 döntetlen, 9 vereség, az előző 9 idegenbeli meccsükből 8-at elbuktak és csupán Kövesden tudtak győzni (2–1).  

A 25. FORDULÓ PROGRAMJA
Március 16., szombat
13.00: Újpest–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
15.30: DVTK–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
17.45: Kecskemét–Fehérvár (Tv: M4 Sport+)

Március 17., vasárnap
12.30: DVSC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
14.45: Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
17.30: MTK–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
 

  1. Ferencváros23163461–22+39 51 
  2. Paksi FC24155443–27+16 50 
  3. Fehérvár FC24123942–36  +6 39 
  4. Puskás AFC2498737–28  +9 35 
  5. Kecskeméti TE241031135–37  –2 33 
  6. Debreceni VSC2496932–30  +2 33 
  7. Diósgyőri VTK2395937–36  +1 32 
  8. MTK Budapest24951031–46–15 32 
  9. Újpest FC24931231–47–16 30 
10. Zalaegerszeg24851135–45–10 29 
11. Kisvárda24621625–39–14 20 
12. Mezőkövesd24541522–38–16 19 
AZ ÁLLÁS



 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik