Edzőképzés: „A magyar futball fejlődni akar – de van-e igény az innovatív edzőkre?”

Vágólapra másolva!
2024.02.27. 15:06
A Smartfootball instruktora, Gerard Font Hernández 107 edzőnek tartott előadást Gödöllőn (Fotó: Pass & Move)
Több mint száz hazai szakember részvételével ismét Magyarországon tartott előadást a Smartfootball spanyol insrtuktora, Gerard Font Hernández – most már a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőképzésének keretében.

 

Öt évvel ezelőtt egyszer már bemutattuk, a Real Madrid volt módszertani igazgatója, Juan Luis Martínez García alkotta futball oktatási módszertant, az úgynevezett Smartfootballt, amely mára bekerült a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőképzési programjába is.

Február 26-án és 27.-én a módszertani iskola részéről egy Spanyolországból érkezett instruktor, Gerard Font Hernández tartott előadásokat és gyakorlati bemutatót több mint száz magyar edzőnek, akik az MLSZ edzőképzésén belül, kreditpontos kurzus keretében vettek részt a szakmai programon, amely kedden vizsgával zárult. Az eseményre a Nemzeti Sport is meghívót kapott.  

Az előadások szünetében Gerard Font Hernández és a képzés hazai meghonosítója, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója, Székely Zsolt is nyilatkozott az NSO Tv-nek.  

„A mi tanulási folyamatunk arról szól, hogy kreatív labdarúgókat nevelünk, olyanokat, akik képesek értelmezni a játékot és az értelmezés eredményeként hoznak döntéseket a pályán, de nem olyan döntéseket, amiket az edző kitalál helyettük, hanem önálló, saját megoldásokat alkalmaznak a pályán – foglalta össze a Smartfootball lényegét, Gerard Font Hernández az előadások szünetében a Nemzeti Sportnak. – Az, hogy a mostani előadásunkon több mint száz edző itt van és korábban nálunk is jártak magyar akadémiai edzők a képzési központunkban, Salouban, annak a jele, hogy a magyar labdarúgás fejlődni akar, új megközelítési módokat akar megismerni. Az a fontos, hogy ezeket az ismereteket aztán a helyi környezetbe át tudják ültetni, tudják hasznosítani a szakemberek.”

A kérdés csak az, mennyire van igény az új ismereteket elsajátító edzőkre.

„Minden a labda és a döntések körül forog és a módszer arra épít, minél többször kerüljenek döntési helyzetbe a gyerekek, mert idővel annál jobb döntéseket fognak hozni. Amikor én ezt a képzést elvégeztem tíz éve Spanyolországban ezt a képzés, átadtam itthon a kollégáimnak ezt a tudást, gondolkodásmódot és az MTK-nál a gyakorlatban is megvalósítottuk – tekintett vissza a kezdetekre Székely Zsolt, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója. – Ez azóta önálló életre kelt, ez most már a harmadik magyarországi képzés és már eljutottunk odáig, hogy az MLSZ is támogatja, a szövetségben is megvan a nyitottság, fórumot adnak az új gondolatoknak. Ha pedig a tudás találkozik az edzők tehetségével, akkor ebből kijöhet egy jó eredmény. De nem vagyok ezzel kapcsolatban bizakodó, mert azt látom, a magyar futball általánosságban nem nyitott az innovatív edzőkre, nem hiszem, hogy ebből könnyen előre tudunk lépni és inkább az eredménykényszerbe beskatulyázott edzők élete folytatódik az újítások helyett. A változáshoz olyan innovatív gondolkodású tulajdonosokra, klubvezetőkre is szükség lesz, akik mernek együtt dolgozni az új irányvonalat képviselő edzőkkel.

A kedden záruló előadásokról bővebben szerdai összefoglalónkban olvashat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik